Köpeklerle Yaşayanların En Çok Merak Ettiği 6 Soru

16.09.2021 Deniz Öz


Köpeklerle yaşamaya yeni başlayanlar kadar onlarla yıllarını geçirenlerin de sadık dostları ile ilgili soruları ve hatta küçük bir kıvılcımdan ateşlenen endişeleri olabiliyor. Köpeklerde meydana gelen en küçük davranış değişiklikleri veya fiziksel farklılıklar köpek sahipleri için sorgulamaya açık hale geliyor. Köpeğimin iştahı neden yok?, köpeğimin burnu kuru hasta mı?, köpeğim halsiz görünüyor? gibi daha da çoğaltabileceğimiz onlarca soru köpek sahiplerinin aklını işgal edebiliyor. Bir de sevimli durumlarla karşılaşıldığı gerçeği var tabii, bazı köpek davranışları sevgi gösterisi olarak yorumlanırken bireysel merak konusu da olabiliyor. Bu yazımızda köpeklerle yaşayanların en çok merak ettiklerine ve veteriner hekimlere en çok sordukları sorulara odaklanacağız.

ormanda sahibini takip eden küçük ırk köpek

Köpeğim Neden Hep Peşimde?

Bu soruya farklı yanıtlar verilebilir. Köpekler tüm aile üyeleri ile sıcak ilişkiler kurabilseler de bir kişiyi liderleri olarak benimseme eğiliminde olurlar. Onunla en çok ilgilenen, yemeğini ve suyunu veren, en keyifli oyun seanslarını geçirdiği ya da birlikte yürüyüşe çıktıkları kişiyle daha sıkı bağlar kurabilirler. Bu kişilerin sürekli peşinde gezmeleri hem sevgi hem de saygı gösterisi olarak düşünülebilir, neticede köpekler sürüler halinde yaşayan canlılardır. Bazı köpeklerin sahiplerine aşırı bir bağlılık sergilemeleri de mümkündür. Karakterleri ve ırksal özellikleri bu duruma yol açabilir. Kimi zaman ise köpeklerin belirli bir insanın yanından ayrılmamasının nedeni pozitif pekiştirmenin yansıması olabilir. Köpeğin aşırı odaklı davranışının pekiştirilmesi onlarda insanların yanında olarak ödüllendirileceklerini öğrenmeleri ile sonuçlanabilir.

Köpeğim Dışkı Yiyor, Nasıl Engellerim?

Hem veteriner hekimlerin sıklıkla duyduğu hem de forumlarda sıklıkla konuşulan bu soru köpek sahiplerinde haklı bir tedirginlik yaratabiliyor. Köpekler arasında yaygın bir şekilde görülen bu sorun genel olarak sağlığı için tehdit yaratmaz. Köpekler yalnızca meraklı oldukları için, tuvalet eğitimini tam alamamış yavruların dışkı kanıtını ortadan kaldırmak adına ya da beslenme eksiklikleri dolayısıyla köpeklerde dışkı yeme davranışı ile karşılaşılabilir. Köpeklerin dışkı yemelerinin engellenmesinde kararlı ve disiplinli davranışların sergilenmesi gerekir. Davranışın nedeni besin eksikliği ise veteriner hekimler beslenmelerini yeniden planlayacaklardır.

Köpeğim Neden Başka Köpeklerin Poposunu Kokluyor?

Köpeklerin birbirlerinin poposunu koklaması iletişim kurma yöntemlerinden biridir. Kötü kokulu bir sıvı salgılayan anal bezler köpeklerin dikkatini çeken ve karşılarındaki köpeği tanımalarına yardımcı olan kokuların kaynağıdır. Köpekler, burunları çok gelişmiş olduğu ve feromonları da algılayabildikleri için koklama davranışını sıklıkla sergilerler. Koklama ihtiyacı beden dilinin önemli bir parçası olan kuyruk hareketleri ile desteklendiğinde köpeklerin başka köpeklerin popolarını koklaması oldukça normal kabul edilir.

koltukça bakışları odaklanmış yavru köpek

Köpeğim Neden Beni Gözetliyor?

Sakin sakin oturduğunuz bir anda bir çift gözün sizi takip ettiği hissine kapılır ve farkında olmadan kafanızı çevirip gerçekten gözetlendiğinizi görürsünüz ya, işte köpek sahipleri bu deneyimi sıklıkla yaşarlar. Başka bir şeyle ilgilenseler de ki bu çiğneme kemikleri ya da favori oyuncakları olabilir, gözleri hep insanlarındadır. Köpeklerin bakışlarını insanlara odaklamalarının ardında da birçok farklı neden olabilir. İletişim kurmaya çalışıyor olabilirler, ilgi görmek istiyor olabilirler, insanların ruh hallerini ve ne hissettiklerini anlamlandırmaya çalışıyor olabilirler. Bazı köpekler ise sahiplerinin davranışlarını şekillendirmeye çalışırlar. Bir köpek gözlerini ayırmadan sürekli sahibine bakıyorsa daha çok ilgi görmek için insanları suçlu hissettirmeye çalıştığı yönünde bilgiye sahibiz.

Köpeğim Beni Özlüyor mu?

Evet, köpekler sahiplerinin olmadığı zaman dilimlerinde onları özlerler. Hatta ayrılık kaygısı yaşayarak hem psikolojik hem de fiziksel tepkiler verebilirler. Psychology Today dergisinde yayımlanan bir araştırmada köpeklerin belirli bir zaman kavramlarının olduğunu, sahiplerini zaman geçtikçe daha çok özlediklerini ortaya koymuştur. Fakat geçen zamanın ne kadar olduğu ile ilgili bir sınır vardır. Yapılan araştırmada sahiplerini 30 dakika görmeyen ve 120 dakika görmeyen köpeklerin davranışları arasında fark saptanmış, 120 dakika sahiplerini görmeyen köpeklerin onlarla buluştuğunda daha büyük bir coşku gösterdikleri bulunmuştur. 2 saatten çok ayrı kalındığında "daha çok" özlem kavramının yerini melankoli aldığı belirlenmiştir. Bu nedenle köpeğim beni özlüyor mu? diye merak edenlerdenseniz sizden ayrıldıkları andan itibaren sizi özlemeye başladıklarını bilmelisiniz. Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı blog içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeğim Neden İştahsız?

Köpeklerde iştahsızlık köpeklerle yaşayan birçok kişiyi endişelendiren, her zaman ciddi bir gösterge olduğu düşünülmemesi gereken ancak yakından takibi önemli olan bir durum olarak nitelendirilebilir. Köpeklerde iştahsızlık nedenleri oldukça geniş olabilir. Yakın zamanda aşı olmaları, hastalıklar, diş ve diş eti sorunları, alışkın olmadıkları bir çevreye girmek ya da düzenli olarak beslendikleri mamadan sıkılmak köpeklerde iştahsızlıkla sonuçlanabilir. İştahsızlık devam ettiği takdirde veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Gerektiğinde yaşam evrelerine ve ihtiyaçlarına uygun köpek mamaları arasından seçim yapılarak mama değişimine gidilmesi ile üstesinden gelinebilecek bir sorun olan iştahsızlık devam ettiğinde beslenme eksiklikleri ve buna bağlı sağlık sorunları oluşumunu tetikleyebilir. Köpeğinizin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun köpek maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.