Köpeklerde Yaşlanma Belirtileri

04.08.2022 Aysegül Tunçay


Tüm canlılar zamanla yaşlanır ve bu durum köpekler için de geçerlidir. Yaşlanma köpekler üzerinde de tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi fiziksel ve mental değişikliklere neden olur. Farklı ırklara mensup köpekler farklı oranlarda yaşlanırlar. Danua ırkına mensup köpekler 6 yaşına geldiklerinde ileri yaşta kabul edilir. Diğer taraftan Chihuahua ırkının ileri yaşta kabul edilmesi için gerekli süre yaklaşık 10 yıldır. Yaşlanma köpekler üzerinde gözle görülür bir etkiye sahiptir. Bu süreçte köpeğinizde meydana gelen değişiklikleri gözlemlemek ve onun hayatını kolaylaştırmak son derece önemlidir.

sahibi ile bakışan yaşlı köpek

Köpeklerde Yaşlanmanın Fiziksel Belirtileri

Köpeklerde yaşlanma ile birlikte çeşitli fiziksel değişimler görülür. Bu değişimler bir anda meydana gelmez. Genellikle belirli bir zamana yayılmaktadır.

Görmede Zorlanma

Görmede zorlanma ya da gözde bulutluluk meydana gelmesi yaşlanma ile görülen belirtilerden birisidir. Bu belirti zaman içerisinde yavaş yavaş meydana geldiği için ilk başlarda anlaması biraz zordur. Köpeklerde katarakt ya da diğer göz problemlerine bağlı olarak görme zorluğu meydana gelir. Köpeğiniz oyuncağını ararken ya da etrafta koşarken bir yerlere çarpmaya başladıysa ve bu durum giderek daha sık meydana geliyorsa görme güçlüğü çektiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu gibi durumlarda veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Gözde meydana gelen bir rahatsızlık tedavi edilmediğinde görme kaybı gibi ciddi durumlara yol açabilir.

Ağız Kokusu

Köpeklerde ağız kokusu problemi yaygındır. Ancak yaşlanma ile birlikte oldukça kötü bir ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir. Ağız kokusu genellikle diş eti hastalığına, diş çürümesine ya da enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi yaşlandıkça zayıflar ve enfeksiyonlar ile eskisi kadar mücadele edemez. Bu nedenle ağız problemleri daha kolay görülür.

Yavaş Hareket Etme

Yaşlanma ile köpekler merdiven çıkmakta, arabaya binmekte ya da uyku sonrası ayağa kalkmakta zorlanabilirler. Özellikle arka bacaklarda zayıflık köpeklerde sık görülen bir durumdur. Yaşlı köpeklerde artrit ya da eklemlerde dejeneratif hastalıklar hareket etmeyi zorlaştırır. Veteriner hekim tarafından önerilen ilaç ve gıda desteklerinin yanı sıra fiziksel egzersizler ile bu problem yavaşlatılabilir.

Vücutta Meydana Gelen Kitleler

Bazı köpeklerde yaşlanma vücutlarında zararsız, yağlı kitlelerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu kitleler cildin hemen altında oluşur ve ileri yaştaki köpeklerde daha sık görülür. Kötü huylu tümör riski olmadığından emin olmak için kitlelerin veteriner tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Kilo Değişimi

Yaşlanan köpeklerde fiziksel hareketin azalması ile birlikte kilo kazanımı görülmektedir. Bu gibi durumlarda köpeğin beslenmesinde değişikliğe gidilmelidir. Diğer taraftan kilo kaybı görülen köpeklere de dikkat edilmesi gerekir. Yaşlanmaya bağlı kilo kaybı kas kütlesi kaybı sonucunda meydana gelebilir. İştah kaybı, kötü emilim ve sindirim problemleri kilo değişimine yol açabilmektedir. Köpeğinizin birkaç ay içerisinde vücut ağırlığının %10'undan fazlasını kaybetmesi durumunda veteriner hekime danışmanız gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda köpeğin beslenmesinde ek takviyelerin kullanılması gerekebilmektedir. Köpekler için özel olarak sunulan gıda takviyelerini buradan inceleyebilirsiniz.

köpeğini seven adam

Davranışsal Değişiklikler

Yaşlanmayla beraber köpeklerde sadece fiziksel değişiklikler görülmez. Aynı zamanda davranışsal ve mental açıdan da fark edilir değişimler görülmektedir. Bu değişimlerin bazıları fiziksel bir problemin kaynağı olabildiği gibi yaşlanmanın normal belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de köpek bilişsel işlev bozukluğu sendromudur. Yapılan araştırmalara göre 8 yaş ve üzeri köpeklerin %14 ila %35'i köpek bilişsel işlev bozukluğundan muzdariptir. İnsanlardaki alzheimer hastalığına benzer bu durum köpekte ciddi değişikliklere yol açar. Bilişsel işlev bozukluğu sendromu olan bir köpek;

  • Tanıdığı kişilerden ve eşyalardan korkar.
  • Uyku düzeninde değişiklik meydana gelir.
  • Geceleri daha aktif olur.
  • Eskisinden daha çok havlar.
  • Daha önceden bildiği komutları unutur.
  • Tuvalet alışkanlığında değişim görülür.
  • Daha endişeli olur.
  • Oryantasyon bozukluğu yaşar.
  • Eskisinden daha hareketsiz olur

Maalesef köpek bilişsel işlev bozukluğunun bir tedavisi yoktur ve bu köpeklerin hayatını kolaylaştırmak için bazı önemlerin alınması gerekir.

sahibi ile dışarda oturan köpek

Yaşlanan Köpeğe Yardımcı Olmak

Köpeğe yardımcı olabilmek için öncelikli olarak meydana gelen fiziksel ve davranışsal değişiklerin mutlaka veteriner hekime aktarılması ve altta yatan tek nedenin yaşlılık olduğundan emin olunması gerekmektedir. Yaşlılık dışında bu değişiklikler meydana geldiyse değişikliklerin altında yatan problemlerin giderilmesi ya da belirtilerin hafifletilmesi için çeşitli tedavilerin uygulanması gerekir. Yaşlılığa bağlı değişimlerde köpeğin beslenme alışkanlığını ya da egzersiz rutinini değiştirmek alınabilecek önlemlerden bazılarıdır. Ayrıca bazı köpekler için evin içerisinde de değişikliklerin yapılması, köpeğin erişmesi gereken noktalara kolay çıkabilmesi için portatif merdivenler kullanılması gerekebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.