Yavru Köpeğim Neden Kilo Almıyor?

Yavru Köpeğim Neden Kilo Almıyor?

10.11.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Yavruluk, tüm canlıların hayatlarının en önemli evrelerindendir; köpekler için de bu söylem geçerlidir. Yavru köpekler hızlı bir gelişim sürecine girerler. Bu dönemde egzersizlerini eksiksiz yapmaları, kaliteli ve dengeli beslenmeleri, sosyalleşmeleri ve yeni evlerine alışmaları onların yetişkinlik döneminde fiziksel ve psikolojik anlamda sağlıklı olabilmelerinin temellerini oluşturur. Ancak bazı durumlarda yavru sahiplenenler "köpeğim kilo almıyor" yakınmasında bulunabilirler. Yavru köpekler zaman zaman gelişim evrelerine özel formüle edilen yavru köpek mamaları ile beslenseler ve iştahlarında herhangi bir problem olmasa da beklenildiği ölçüde kilo almayabilirler. Bu noktada yavruların farklı oranlarda büyüdükleri göz önünde bulundurmalı ve yavru köpeğim kilo almıyor diyenlerin mutlaka veteriner hekimlerle iş birliği içerisinde bulunması gerekir. "Köpeğim neden kilo almıyor?" sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar vardır. Az beslenme, kalori emiliminde sorun olması, aşırı hareketlilik ve çeşitli sağlık sorunları yavru köpeklerde kilo alımını engelleyebilir. Bu yazımızda "yavru köpeğim neden kilo almıyor?" sorusuna verilebilecek potansiyel yanıtları bulabilirsiniz.

yan yana yatan yavru köpekler

"Yavru Köpeğim Kilo Almıyor" Diyorsanız...

Yavru köpeklerin kilo alamama nedenleri dendiğinde akla ilk yetersiz besin alımı gelebilir. Ancak tabiri caizse pamuklar içerisinde bakılan ve gelişimi için en dengeli besinlerle beslenen yavru köpeklerin kilo alamamalarının nedeni nadiren yetersiz besin alımıdır. Bu nedenle yavru köpeklere daha çok mama vermek ve kilo almalarını sağlamak için daha çok yemek yemelerini teşvik etmek her zaman doğru ve etkili bir yaklaşım sayılmaz. Yavruların kilo almalarının ardındaki potansiyel sağlık sorunlarının incelenmesini sağlamak için veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri gerekir.

"Yavru köpeğim kilo almıyor" söyleminin altında çeşitli sağlık sorunları yatabilir. Ancak genellikle bağırsakta yaşayan yuvarlak ve kancalı kurtlar kilo alımına en sık engel olan faktörlerdir. Bu iç parazitler yavru köpeklerin yediklerinden besinleri kendilerine alırlar ve köpeklerin gerek duyduğu besinleri sindirememesine yol açarlar. İç paraziti olan köpeklerle ilgili en spesifik belirtilerden biri çok hızlı acıkmaları ve fazla iştahlı olmalarıdır.

Bağırsak parazitlerine ek olarak yavru köpeklerin kilo alamamasına yol açan nedenler arasında inflamatuar bağırsak hastalığı, protein kaybına yol açan enteropati ve hipoglisemi de yer alabilir.

Beslenme yanlışlarının da köpeklerde kilo almaya engel olduğu bilinmektedir. Bazı gıdalar yavru köpeklerde ishal oluşumuna neden olarak hem genel sağlığı tehdit edebilir hem de kilo alımını engelleyebilir.

Yavru köpeklerde aşırı hareketlilik de kilo alımının önünde engel olabilir. Kilo alamamanın temel mantığı tüm canlılarda aynıdır. Üstelik yavru köpeklerde hareketliliğin dengelenmesi önemlidir. Aşırı aktivite ve çok yoğun egzersizler süreklilik kazanırsa yavru köpeklerde gelişim sorunları riski ortaya çıkabilir. Yavru Köpeğim Neden Büyümüyor? adlı içeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yavru Köpekler Yeterince Kalori Alıyor mu? Köpeğim Ne Yemeli?

Kilo alamayan yavru köpeklerde, veteriner hekimlerin muayenesinden ve testlerinden geçtikten sonra kilo almayı engelleyen bir sağlık sorunu teşhis edilmediğinde köpeklerin yeterince kalori alamadıkları düşünülebilir. Bu kapsamda köpeklerin günlük ne kadar kalori almaları gerektiği kaç ay olduklarına, genel kilolarına, ırklarına, yaşam koşullarına ve genel sağlık durumlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmelidir. Yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi özellikle iştahsız olan ve öğünlerini tam olarak tamamlayamayan köpekler için ideal bir yöntem olarak düşünülebilir. Köpeklerin beslenmesinde yüksek kalorili besinler tercih edileceği takdirde hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği ile ilgili yine veteriner hekimlerin görüşleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Aşırı kalori alımı süreklilik kazanırsa köpeklerde yavruluk döneminde fazla kilo sorunu oluşabilir. Köpeklerde obezite ciddi sonuçları olabilen, köpeklerin hem yaşam kalitesini hem de ömrünü kısaltabilen kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

dort tane üç renkli yavru köpek

Yavru Köpeklerin Besin İhtiyaçları Yeterince Karşılanıyor mu?

Yavru köpeğim kilo almıyor sorununun ardında yeterince kalori almamalarının haricinde doğru kaynaklardan kalori almamaları da bulunabilir. Yavru köpek beslenmesinin temel vitaminleri, mineralleri, proteinleri, yağları ve karbonhidratları içermesi gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenme gereksinimini karşılamayan bir diyet yavru köpeklerin hem kilo alamamasına hem de optimal oranda gelişememelerine neden olabilir. Yavru köpeklerin yavruluk döneminde kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenme önerilerinin temelinde bu gerçek yatar. Yavru köpek maması çeşitlerine buradan erişebilirsiniz.

Yavru Köpeklerin Beslenmesi Desteklenebilir

Köpeğim neden kilo almıyor sorusu ile karşılaşılmasının birçok nedeni var ancak bu sorunun üstesinden gelebilmek için nedene göre hareket etmek ve yavru köpek özelinde tedbir almak gerekiyor. Köpeklerin kilo alabilmesi için çeşitli mineral ve vitamin takviyeleri mevcut. Köpeklerin iştahını açan ve daha dengeli beslenmesini sağlayan bu ürünlerin veteriner hekimlerin onayı ile onlara sunulması büyük bir önem taşıyor. Köpekler için mineral ve vitaminlere buradan ulaşabilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.