Domates Köpekler için Zehirli midir?

21.05.2022 Aysegül Tunçay


Domates her ne kadar bizler için oldukça sıradan bir yiyecek olsa da köpekler söz konusu olduğu zaman aynı durumun geçerli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Köpekler ile domatesleri bir arada bırakmadan önce meyvenin kendisi, çiçek açan bitkisi, yaprakları hatta bitki sapı hakkında bile bilgi sahibi olmak köpeğin sağlığı açısından önemlidir. "Köpekler domates yer mi?" sorusunun cevabı temelinde çok açıktır. Köpeklerin domates yemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Eğer ona domates vermek isterseniz az miktar verdiğinizden emin olmalısınız. Domates insanlar için olduğu gibi köpekler için de oldukça lezzetli bir yiyecektir. Bu nedenle köpeklerin domates yeme ısrarına karşı koyulması gerekir.

Domates zehirli bir bitki olmasa da köpeğin çok fazla miktarda domates yemesi midesi için rahatsız edici olabilir. Domateslerin asit oranı oldukça yüksektir ve bu oran hassas midesi olan köpekler için problemlere yol açar. Köpeğinize ilk başta az miktarda domates vererek onun bu lezzetli meyveye karşı nasıl tepki verdiğine bakabilirsiniz. Tıpkı diğer yiyeceklerin alıştırma sürecinde olduğu gibi çok az miktardan başlamak en akıllıca yöntemdir.

Pişmiş domates de çiğ olanlar gibi köpeklerin yemesi için güvenlidir. Köpeğinize domatesi posa olarak da verebilirsiniz. Günümüzde birçok köpek mamasında domates ve domates posası bulunmaktadır.

domates bitkisine yaklaşan köpek

Domatesin Neden Zehirli Olduğu Düşünülür?

"Köpeğim domates yiyebilir mi?" sorusunun altında yatan şüphe aslında çok yanlış değildir. Her ne kadar domatesin kendisi zehirli olmasa da domates, it üzümü bitkileri ailesindendir. Bu aileye ait bazı bitkiler çok zehirlidir ve bu da domates hakkında şüpheye yol açar. Üstelik kararsızlığa yol açan tek neden domatesin ait olduğu bitki ailesi değildir. Domatesin içinde de potansiyel olarak zehirli olan tomatin kimyasalı bulunur. Tomatin yüksek miktarda tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Olgun domateslerde tomatin miktarı oldukça azdır. Bu nedenle söz konusu olgun domatesler olduğu zaman köpeğinizin istenenden daha fazla domates yemesi bile zehirlenme riskine yol açmaz. Henüz olgunlaşmamış domateslerde ise tomatin oranı daha yüksektir ancak aradaki fark çok fazla değildir.

Tomatin, domatesin bitkisinde oldukça yüksek miktarda bulunur. Bitkinin çiçeği, yaprakları, sapı ve dalları da tomatin içermektedir. Ancak bu seviyede bile köpeklerde aşırı zehirlenmeye yol açmaz. Köpeğin kendisine zarar verecek miktarda domates bitkisi yemesi çok olası değildir.

Çok miktarda domates ya da domates bitkisi yemenin sonuçları genellikle hafif şiddetli sindirim sistemi problemleridir. Ancak yine de köpeğinizin çok miktarda domates bitkisi yediğinden şüphelenirseniz fikir almak için köpeğinizin veteriner hekimini aramanız gerekir.

Köpeğinize sadece domatesin kendisini vermeniz gerekmektedir. Hazır domates sosları, domatesli makarna sosları ya da konserve domateslerin içerisinde yüksek miktarda tuz ve koruyucu kimyasal bulunur. Ayrıca bazı domates soslarının içerisinde soğan ve sarımsak bulunabilmektedir. Sarımsak ve soğan köpekler için zehirli gıdalardandır.

domatesin yanında uzanan mutsuz köpek

Köpeklerde Tomatin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizin çok miktarda domates bitkisi yediğini düşünüyorsanız onun nasıl etkilendiğini anlamak için gösterdiği belirtilere bakmanız gerekir. Tomatin zehirlenmesi köpeklerde güçsüzlük, titreme, koordinasyon bozukluğu, karın ağrısı, ishal, nöbet ve anormal kalp ritmine yol açar. Ayrıca iştah kaybı, aşırı salya, göz bebeklerinin açılması gibi belirtiler de görülebilmektedir. Tomatin zehirlenmesi köpekler arasında oldukça nadir görülür ve genellikle ölümcül değildir. Tomatin zehirlenmesi yaşayan köpekler kalıcı bir sağlık hasarı almadan iyileşir.

Yukarıda sıralanan belirtilerden birini görmeniz halinde veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Veteriner hekimin tomatin zehirlenmesini teşhis edilebilmesi için köpeğinizin fiziksel muayeneden geçmesi gerekmektedir. Bununla beraber kan tahlili ve elektrokardiyografi de yapılacaklar arasında yer alır. Tomatin zehirlenmesinin tedavisi genellikle köpeği kusturmadır. Ancak bazı durumlarda köpeğin durumunun izlenmesi yeterli olur. Bazı köpekler domatese alerjik reaksiyon verebilmektedir ancak domates alerjisi köpekler arasında oldukça nadir görülür. Belirtileri arasında ürtiker, öksürme ve nefes almada zorlanma yer alır.

Eğer bahçenizde domates yetiştiriyorsanız domates bitkilerinizin etrafını çevirerek köpeğinizin ulaşamayacağından emin olmalısınız. Eğer evin içerisinde saksıda domates yetiştiriyorsanız saksılarınızı köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere yerleştirmelisiniz.

sahibinin verdiği domatese bakan köpek

Domates Köpekler İçin Sağlıklı mı?

Domatesler köpekler için zehirli değildir, aynı zamanda oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle birçok mama üreticisi mamalarında domates kullanmaktadır. Domateste çok miktarda çözünebilen ve çözünemeyen lif bulunur. Üstelik posa halindeyken sıvısı alındığı için lif oranı çok daha yüksektir. Lifli gıdalar insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sağlıklı bir sindirim sistemine destek olur. Aynı zamanda köpeğinizin kan şekeri seviyelerinin dengeli seyretmesini sağlar. Domatesin içerisinde potasyum, C vitamini ve K vitamini gibi vitaminler ve mineraller bulunur. Bunun dışında domates antioksidan açısından oldukça zengin bir meyvedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.