Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları

Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları

11.11.2022 Aysegül Tunçay


Yavru köpeğinize hayatınızın kapısını açtığınız andan itibaren tarifsiz bir değişime adım atarsınız. Onun sağlığı, beslenme ihtiyaçları, gelişimi ve elbette mutluluğu önceliklerinizi bir anda değiştirir. Yavru köpeklerde mutluluk ne yalnızca fiziksel gereksinimlerinin eksiksiz karşılanmasına ne de psikolojik sağlıklarının desteklenmesine indirgenebilir. Mutluluk fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin, insanlarla kurdukları sevgi ve güven dolu bağın bir bütünüdür. Bu yazımızda yavru köpeklerin mutluluğuna mutluluk katacak önerileri bulabilirsiniz.

çocukla birlikte oyun oynayan köpek

Birlikte Oyun Oynayın

Yavru köpekleri mental ve fiziksel olarak stimüle etmenin en etkili yollarından biri onlarla düzenli olarak oyun oynamaktır. Oyun seansları yavru köpeğin insanlara, yuvasına ve yeni yaşamına alışması adına en önemli gerekliliklerin başında gelir. Oyun oynarken köpek oyuncakları kullanılabilse de asıl olan oyuncaklı ya da oyuncaksız interaktif oyunlara ağırlık verilmesidir. Çok sert ve ani hareketlerin dahil olduğu oyun seanslarında dikkatli olmak gerekir. Yavru köpeklerin narin bir vücut yapıları vardır, üstelik bu tarz oyunlar onların aşırı heyecanlanmasına neden olabilir. Mücadele ağırlıklı oyunların doğru yönetilememesi köpeklerin agresif oyunlara alışkanlık kazanması ile sonuçlanabilir. Bu durum özellikle büyük ırk köpeklerde orta ve uzun vadede çeşitli sorunları beraberinde getirir.

eğitim alan köpek

Erken Dönemde Eğitime Başlanmalı

Sahiplenme sürecinden sonra yaşlarından bağımsız olarak köpeklerin eğitim süreçleri ile buluşturulması gerekir. Eğitim, köpeklerin ne yapıp ne yapmayacaklarını öğrendikleri bir süreçten ibaret değildir. Yavruluk döneminde kısa tutulan ve her gün devam ettirilen köpek eğitimleri sayesinde zihinsel uyarımlarının sağlanması, güven duygularının geliştirilmesi ve insan ile yavru arasındaki bağların güçlendirilmesi mümkündür. Mental stimülasyon yavruların mutlu ve sağlıklı olması adına temel gereksinimler arasında yer alır. Fiziksel aktivitelerle desteklenen eğitimler ile yavruların çok daha mutlu, öz güvenli ve sevgi dolu bir yaşamları olmaları sağlanabilir. Ödül mamaları ile tanıştıkları bu dönem öğrenmeye en açık oldukları zaman dilimleridir.

sırt üstü yatmış mutlu yavru köpek

Masaja Bayılırlar

Köpekler de tıpkı insanlar gibi masaj sayesinde rahatlayabilirler, vücutlarındaki gerginlikten kurtulabilirler ve artan kan akışının çoklu faydaları ile buluşabilirler. Sahiplendiğiniz yavru köpeğin mutluluğunda önemli bir farklılık yaratmak istiyorsanız nazik hareketlerle ona masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Masaj sırasında vücutlarına dokunulmasından rahatsızlık duymaları mümkündür, ancak zaman içerisinde güçlenen duygusal bağ ve güven ile toleransları da artacaktır. Bu yansımanın en önemli avantajı yabancı kişilerin onları sevmek istemesi halinde, ki genellikle bu durumla karşılaşılır, kendilerini koruma içgüdülerinin devreye girmesinin engellenebilmesidir.

koltukta zıplayan köpek ve çocuk

Ev İçerisini Eğlenceli Hâle Getirin

Çevrelendikleri dünyanın sıkıcı olması yavru köpeklerin canlarının sıkılmasına ve canlarının sıkılması da yıkıcı davranışlar sergilemelerine yol açabilir. Yeterince egzersiz yapmadıklarında durum daha da vahim bir hâl alabilir. Ev içerisinde zaman geçirdiklerinde eğlenmelerini sağlayacak çeşitli eşyaların ve oyuncakların son derece faydalı olabildiği bilinir. Özellikle çiğneme oyuncakları etkili tercihler olacaktır. Ayakkabıları, koltukları ve eşyaları çiğneme eğilimlerinin yüksek olduğu yavruluk döneminde köpeklerin çiğnemeleri için özel olarak tasarlanan ve sağlıkları için tehlikeli olmayan çiğneme oyuncakları sizin de yaşam konforunuzu artıracaktır.

top oynayan yavru köpek

Egzersizler İhmal Edilmemeli

Yavru köpeklerin fiziksel gelişimlerinin desteklenmesi, enerjilerinin atılması ve kaslarının güçlenmesi için egzersiz süreçlerinin son derece önemli olduğu bilinir. Gün içerisinde ona özel ayrılan bu zaman dilimlerinde uzun yürüyüşler ya da koşular yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken çok zorlanmamalarıdır. Yavru köpeklerin aşırı egzersiz yapmaları bedensel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. İdeal egzersiz süresi ve türü hakkında bilgi edinmek için veteriner hekimlerin önerilerinin göz ardı edilmemesi gerekir.

veteriner hekime gitmiş köpek

Sağlık Kontrolleri Çok Önemli

Yavru köpekler sahiplenildikleri zaman, mümkün olduğunca kısa sürede veteriner hekim kontrollerine götürülmelidir. Genel muayeneleri yapılmalı, gerekli olduğu takdirde koruyucu sağlık tedavilerine başlanmalı ve temel aşıları muhakkak yaptırılmalıdır. Yavruluk dönemindeki aşıları köpeklerin olası hastalıklardan korunmaları ve daha sağlıklı bir yaşama adım atmaları anlamına gelir. Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

sosyalleşen yavru köpekler

Sosyalleşme Şart

Yavru köpeklerin temel ihtiyaçlarından biri ve aynı zamanda onların mutluluğunda da önemli bir kriter olan sosyalleşme, düşünüldüğünden de kritik bir süreçtir. Sosyalleşme yalnızca farklı insanlarla ya da hayvanlarla bir arada bulunmak değildir. Yeni çevrelere girmek, farklı zeminlerde yürümek, yeni deneyimler yaşamak, yeni sesleri duymak gibi birçok alt unsurdan oluşur. Bu süreçte acele edilmemelidir, sosyalleşme deneyimini köpeğin tüm ailesiyle birlikte yaşaması gerekir. Baskıya maruz kalmamaları, süreçte kendi isteklerinin oluşmasının beklenmesi tavsiye edilir. Yavru Köpeklerde Sosyalleşme adlı içeriğimizde köpeklerde sosyalleşme ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

mama yiyen yavru köpek

Irklara Göre Beslenme ile Daha Sağlıklı ve Mutlular

Köpekler tüm yaşamları boyunca ırksal özelliklerine, yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite düzeylerine uygun olacak şekilde beslenmelidir. Onlara özel bir beslenme sağlıklı ve mutlu olmalarının anahtarlarından biridir. Yavruluk döneminde çok hızlı çalışan metabolizmalarının ihtiyaçlarının karşılanması, bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi, kaslarının ve kemiklerinin optimum düzeyde gelişebilmesi için kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmeleri önemlidir.

İçeriklerindeki kaliteli besinlerle yavru köpeklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilen Pro Plan yavru köpek mamaları ile sizin dostunuz da daha sağlıklı bir yetişkinliğe adım atabilir. Pro Plan markalı yavru köpek mamaları formülleri hem küçük ırklar hem orta ırklar hem de büyük ırklar için özelleştirilmiştir. Farklı içerikleri ile dikkat çeken yavru köpek mamaları içeriğinde yalnızca üst düzey kalitede protein kaynakları kullanılır. İçerikleri vitaminlerle ve minerallerle zenginleştirilmiştir. İçeriklerindeki proteinlerin, karbonhidratların, minerallerin ve vitaminlerin oranları değişse de tüm mamaların ortak amaçlar doğrultusunda formüle edildikleri ifade edilebilir. Gelişimlerinin optimal ölçüde desteklenmesi, bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi, kas ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişimine katkıda bulunulması kaliteli yavru köpek mamalarının ortak özellikleridir.

Farklı ırkların değişiklik gösteren metabolizma ihtiyaçları dikkate alınarak formüle edilen Pro Plan yavru köpek mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilir, dostunuzun lezzet beklentisini eksiksiz karşılarken sağlıklı ve aynı oranda mutlu bir gelişim süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.