Köpekler Neden Gaz Çıkarır, Normal midir?

23.06.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpekler her ne kadar çok sevilen canlılar olsalar da herhalde kimse gaz çıkaran bir köpeğin yanında olmak istemez. Köpeklerde gaz şaşırtıcı şekilde rahatsız edici bir kokuya sahip olabilmektedir. Çoğu zaman köpeklerin gaz çıkarması normaldir, tedavi gereksinimi olan bir durum değildir. Ancak aşırı miktarda gaz çıkarma durumu söz konusu olduğunda bu durumun tedavi edilmesi gereken bir sağlık probleminin sonucu olarak ortaya çıkabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada "Köpeklerde gaz nasıl çıkarılır?" sorusu önem kazanmaktadır. Bir hastalık olmadığı sürece köpeklerin gazının çıkarılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Köpeklerde gaz çıkarma aslında basit bir şekilde sindirim sisteminde biriken gazların vücut dışına atılması durumudur. Sindirim sisteminde köpeğin vücudunun kullanacağı gıdaları parçalayan bakteriler yer alır. Bu bakteriler köpeğin sağlığı için önemlidir ancak diğer taraftan köpeğin gaz çıkarmasına neden olurlar. Köpeğin gaz çıkarmasında meydana gelen değişiklikler sağlık problemlerine dikkat çekmektedir. Köpeğin normalden daha fazla gaz çıkarması, gazın giderek daha kötü kokması ile birlikte bu duruma ishal, kabızlık ya da karın bölgesinde hassasiyet gibi diğer belirtilerin eşlik etmesi köpeğin sağlığında doğru gitmeyen bir şeyler olduğunu gösterir.

uzaklara bakan siyah beyaz tüylü küçük köpek

Köpeklerde Gaz Çıkarma Nedenleri

Köpeklerde gaz çıkarmanın yanlış beslenmeden çeşitli sağlık problemlerine kadar birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Genellikle gaz çıkarmaya neden olan sebebin ortadan kaldırılması ile beraber gaz problemi de ortadan kalkmaktadır.

Hava Yutma

Köpekler çok hızlı yemek yerler. Bu nedenle yemek yerken aynı zamanda çok fazla hava yutarlar. Yuttukları havayı geğirerek ağızdan çıkaramadıklarında gaz çıkarmaları gerekmektedir. Özellikle brakisefali türlerinde gaz problemi daha sık görülmektedir. Bu ırklara mensup köpekler atipik anatomileri nedeniyle yemek yerken çok fazla hava yutarlar ve bu nedenle çok fazla gaz çıkarabilirler. Bu durumun önüne geçmek için köpeğin daha yavaş yemek yemesini sağlamak yeterli olmaktadır. Labirent şeklindeki yavaş mama kapları bu konuda sağlıklı bir çözüm yöntemidir. Köpeklerin yavaş mama yemesi için tasarlanan yavaş mama kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Beslenme

Köpeklerde gaz probleminin yaygın nedenleri arasında beslenme yer alır. Özellikle düşük kaliteli mamalar ile beslenen köpeklerde gaz problemine daha sık rastlanmaktadır. İçerisinde çok miktarda bakliyat bulunan mamalar genellikle gaz problemlerine yol açmaktadır. Çünkü yüksek oranlı bakliyata sahip mamalar söz konusu olduğu zaman mamanın içeriğindekiler tam olarak sindirilemez. Bu nedenle bağırsakta bulunan bakterilerin daha fazla çalışması gerekmektedir. Bu da köpeklerin gaz problemi yaşamasına yol açar.

Benzer bir durum laktoz intoleransı bulunan köpeklerde de yaşanmaktadır. Laktoz içerikli gıdaların bağırsağa gelmeden önce sindirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde gastrointestinal problemlere yol açarlar. Bunlardan bir tanesi de gaz problemidir. Özellikle "yavru köpeklerde gaz nasıl çıkarılır?" sorusunun sorulmasına neden olan durum yanlış beslenmedir. Yavru köpekler süt tükettikleri zaman gaz sorunu yaşayabilirler bu noktada gaz sorununu engellemek adına köpeğin annesinin sütü ya da köpekler için formüle edilmiş özel sütler dışında süt tüketmesinin önüne geçilmesi gerekir. Yavru köpeklerin beslenmesi için formüle edilen süt tozlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpekler alışkın olmadıkları gıdalar tükettiklerinde de gaz problemi yaşayabilirler. Bu nedenle köpeğin evdeki çöpleri karıştırmadığından ve dışarı çıktığında çöplerdeki gıda artıklarını yemediğinden emin olmak gerekir. "Köpeklerde gaz sıkışması nasıl geçer?" sorusunun cevabını verebilmek için bir süre boyunca köpeğinizin ne yediğini yakından takip etmeniz gerekebilmektedir.

Sağlık Problemleri

Köpeğin özellikle sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar da aşırı miktarda gaz çıkarmaya yol açmaktadır. İltihaplı bağırsak hastalığı, hassas bağırsak sendromu, bağırsak parazitleri, sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar, kanser, gıda alerjisi, pankreatit ve eksokrin pankreas yetmezliği köpeklerde aşırı gaz çıkarmayan neden olabilecek sağlık problemleri arasında yer alır. Bu hastalıklardan bazıları ciddi derecede hayati tehlikeye neden olabilecek hastalıklardır. Bu nedenle mutlaka veteriner hekim tarafından muayene gerektirir.

karnının üstüne yatmış köpek

Ne Zaman Veterinere Başvurmak Gerekir?

Eğer köpeğinizin gazı bir anda çok ağır kokmaya başladıysa, gaz çıkarma sıklaştıysa bu değişimlerin nedenini anlamak için veteriner hekim ile görüşmeniz tavsiye edilir. Aşırı gaz çıkarma ile beraber kusma, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve iştah kaybının görülmesi durumunda ise köpeğinizin mutlaka muayene edilmesi gerekir.

"Köpeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?" sorusunun cevabını her köpek sahibinin bilmesi tavsiye edilmektedir. Zor bir durumda bu şekilde köpeğe yardımcı olmak mümkün olmaktadır. Çeşitli ilaçlar ile gaz problemini ortadan kaldırmak mümkündür. Çinko asetat, aktif kömür, bizmut subsalisilat, simetikon ve çeşitli probiyotikler gaz probleminin giderilmesine yardımcı olur. Ancak ilaçların sadece veteriner hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.