Köpeğin Boyutuna Göre Köpek Kulübesi Nasıl Seçilir?

19.08.2020 Deniz Öz


Genellikle dış mekanlarda kullanılmak için üretilseler de iç mekanlar için uygun özellikte alternatifleri de bulunan köpek kulübeleri, dostları için konforlu bir alan yaratmak isteyenlerin en favori ürünleri arasında yer alıyor. Soğuk ve yağışlı günlerinde sığınacakları, gün içerisinde dinlenirken rahatlayabilecekleri alana sahip olmaları köpeklerin hem sağlığının korunmasını sağlıyor hem de aidiyet duygularını güçlendiriyor. Birçok farklı köpek kulübesi çeşidi bulunduğu için bu yazımızda sizlere en çok merak edilen soruların yanıtlarını vereceğiz ve köpeklerin boyutlarına göre köpek kulübesi seçimi hakkında ayrıntılar sunacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Renkli köpek kulübesi, önünde köpek heykeli var

Köpek Kulübesi Nasıl Olmalı?

Dostlarımızın vakit geçirebilecekleri, dinlenip uyuyabilecekleri köpek kulübeleri seçimi sırasında ince eleyip sık dokumak gerekebiliyor. Bu ürünlerin imal edildikleri malzemeler, ek özellikleri ve boyutları değişebildiği için satın alma kararı verirken birçok detayın eş zamanlı düşünülmesi öneriliyor. "Köpek kulübeleri hangi özellikleri taşımalı?" sorusu da haliyle sıklıkla gündeme geliyor.

Köpek kulübesi çeşitleri arasından seçim yaparken ürünün yerden belirli bir yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Açık alanda konumlandırılacak olanlar yerden yüksek olmadığı takdirde suya ve çamura karşı koruma özelliklerini kaybederler. Yağışlar sırasında içerisine su girmemesi ve dostlarımızın ıslanmaması için yerden en az 5-10 cm yüksekliğe sahip olan ürünler tercih edilmelidir.

Köpek kulübelerinin kapısı tam orta kısımda yer almamalıdır. Kapısı ortada olan kulübeler daha çok rüzgar aldıkları için soğuktan koruyucu özellikleri azalır. Sağ ya da sol kısımda kapısı bulunan ürünler daha fonksiyonel ve koruyucudur. Kapının konumu yaşanılan yerin iklimi doğrultusunda önemini kaybedebilir. Kışları ılık olan bölgelerde köpek kulübesi kapısının konumu çok belirleyici olmayacaktır.

Köpek kulübeleri farklı materyallerden imal edilebilirler. Satın alma kararı verilmeden önce kulübelerin hangi malzemeden üretildiğine dikkat edilmesi gerekir. Köpeklerin kemirme ve çiğneme gibi içgüdüsel davranışlarına dayanabilecek malzemelerden üretilen ürünlerin kullanım süreleri de daha uzun olacaktır. Malzeme ürünlerin soğuğu ve rüzgarı geçirip geçirmeyeceklerinde de belirleyici faktörlerden biridir. Su geçirmez ve ısı yalıtımına sahip olan köpek kulübeleri dört mevsim konfor sunarlar. Petlebi.com'da satışa sunulan köpek kulübesi çeşitlerini buraya tıklayarak görüntüleyebilir, dostunuzun ihtiyaçlarına uygun ürünü seçebilirsiniz.

Köpek Kulübesinin Boyutları Nasıl Olmalı?

Köpek kulübeleri arasından seçim yaparken en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de ürünlerin boyutları ile köpeklerin boyutlarının uygun bir şekilde eşleşmesidir. Küçük ırka mensup dostlarımız için tercih edilecek kulübelerin çok büyük olmaması ama aynı zamanda iç genişliklerinin de rahat hareket edebilecekleri ölçülere sahip olması gerekir. Küçük köpek ırkları rahatlarına oldukça düşkün olduğu için boyutlarından biraz daha geniş bir kulübe içerisinde konforlu bir şekilde vakit geçirebilirler. İçeride çok fazla boş alanın olması kış aylarında kulübenin soğuk olmasına ve dostlarımızın kendilerini güvende hissetmemelerine neden olabilir.

Büyük ve orta ırk köpekler söz konusu olduğunda da benzer bir durum söz konusudur. Kulübenin iç genişliği içerisinde yatıp uzanacakları kadar geniş olması gerekir. Aynı şekilde kulübe kapısının yüksekliği de köpeklerin omuz yüksekliğinden fazla olmalıdır. Köpekler uzandıklarında ya da yattıklarında kulübenin içerisinde kalmalı ve hareket yetileri sınırlandırılmamalıdır. Bu şekilde kendilerine ait özel alanda, amaçlandığı gibi maksimum konforla vakit geçirebilirler.

kulübesinin önünde oturan uzun kulaklı siyah beyaz uzun tüylü köpek

Köpek Kulübeleri Nasıl Isıtılır?

Bahçelerde ya da genel anlamda dış mekanlarda konumlandırılacak köpek kulübelerinin nasıl ısıtılacağı hayvanseverlerin en çok merak ettiği konulardandır. Köpek kulübelerinin ısıtılma ihtiyacını minimize edecek malzemelerden üretilen ve ısı yalıtımı özellikli ürünler bu noktada büyük bir kolaylık sağlar. Kulübelerin kapısına takılabilen PVC koruyucular da soğuk havalarda kulübe sıcaklığının korunmasına yardımcı olur. Termal ısıtmalı köpek yataklarının da kulübelerin içerisine yerleştirilmesi tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır. Ek olarak kulübelerin içerisine battaniye ve yastık gibi ürünler de eklenerek dostlarımıza sıcak bir ortam sağlanabilir.

Köpekler, Köpek Kulübesine Nasıl Alıştırılır?

Özenle seçtiğiniz ve her bir detayına dikkat ederek satın aldığınız köpek kulübesine dostunuzu alıştırmak zaman zaman zorlu olabilir. Ev içerisinde yaşamaya alışkın olanlar için bu zorluğun artması yüksek ihtimallidir. Her ne kadar kendilerine ait bu konforlu ve özel alanda zaman geçirmek onlar için keyifli olsa da sadık dostlarımız yeni alışkanlıklar kazanma noktasında bazen inatçı davranışlar sergileyebilirler. Yeni ortamlara ya da mekanlara uyum sağlamalarının kolaylaştırılması için onun sevdiği eşyaların yardımına başvurulabilirsiniz. Oyuncağı, press kemiği, yastığı ya da battaniyesi kulübesinin içerisine konulduğunda yerini daha hızlı benimseyecektir. Eğer dostunuz yalnız kalma konusunda endişelere sahipse sizin kokunuzun olduğu eşyaların da faydasını görebilirsiniz. Kulübesine kendi gidip içerisinde zaman geçirmeye başladığında ödül mamaları ile bu davranışını pekiştirerek alışma sürecini hızlandırabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.