Soğuk Havalarda Köpeğinizle Dolaşmak

22.11.2021 Aysegül Tunçay


Havaların soğuması ile birlikte köpek sahiplerinin dış mekân aktiviteleri ile ilgili soru işaretlerinde artış yaşanıyor. Öncelikle soğuk havalarda köpeğinizle dolaşmak size acımasız geliyor olabilir ancak bu noktada iki önemli unsuru aklınızdan çıkarmamanız köpeğinizin sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. İnsanların soğuk havalardan etkilenme eşiği ile köpeklerin etkilenme eşiği aynı değildir, hava şartları ne olursa olsun köpeklerin günlük egzersizlerini yapmaları sağlıkları açısından büyük bir öneme sahiptir. Elbette bu iki unsur ırk, yaş ve yaşam alışkanlıkları özelinde farklılaşabilir. Bu yazımızda kışın köpek gezdirmek ile ilgili endişeleri olanların alabilecekleri önlemlerden bahsedeceğiz.

karda duran köepk

Hava Köpeğiniz ile Yürümek İçin Soğuk mu?

Hava durumuna baktınız ve köpeğiniz ile dışarı çıkmak için havanın soğuk olup olmadığına karar veremiyorsunuz. Endişelenmeyin kesinlikle yalnız değilsiniz. Öncelikle hava sizin için soğuksa köpeğiniz için soğuk olmayabilir. Ancak soğuk havalarda köpeğinizin dış mekân aktiviteleri için karar verirken aklınızda tutmanız gereken bazı ipuçları vardır.

  • Hava sıcaklığına ek olarak rüzgarı da göz önünde bulundurarak karar vermek gerekir. Rüzgarın etkisinin durgun bir havadaki düşük sıcaklıktan çok daha fazla olacağını unutmamalısınız.
  • Karda köpek gezdirmek her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Özellikle erimeye başlayan karlar köpekler için rahatsız edici olabilir. Bunun yanı sıra nem sebebiyle köpeklerin vücut sıcaklığı daha hızlı düşecektir. Kar yağarken ya da karlı bir ortamda yürüyüş sürelerinin kısaltılması gerekir.
  • Yavru ya da yaşı ilerlemiş köpeklerin soğuk hava ile temasının olabildiğince kısıtlı tutulması önemlidir. Her iki yaşam evresinde de köpeklerin soğuğa dayanıklılığı çok az olacağı için kış aylarında özel önlemler ile egzersiz için çıkarılmaları ve egzersiz sürelerinin de kısa tutulması gerekir.
  • Büyük ve orta ırk köpekler soğuk havalara karşı daha dayanıklıdır. Küçük ırk köpeklerin ise büyük ırk köpekler ile aynı sürede dışarda kalmaması gerekir. Bazı ırklar özellikle soğuk havaya daha dayanıklıdır. Alman Çoban Köpeği, Akita, St. Bernard ırkı köpeklerin soğuk havaya dayanıklılıkları çok yüksektir. Küçük ırklar ya da kısa tüylü köpekler soğuk havalara karşı daha az dayanıklıdır. Bu nedenle soğuk havalarda yürüyüş planı yaparken köpeğinizin ırkını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Hava sıcaklığının 0 derecenin altında olduğu günlerde evde egzersiz yapmak daha iyi bir tercih olacaktır.
  • Tiroit hastalığı ya da kronik akciğer sorunları olan köpeklerin soğuk havaya maruz kaldığı sürenin çok sınırlı tutulması gerekir. Bu sağlık sorunlarına sahip olan köpeklerin egzersizlerini evde yapmaları, çok gerekli olması halinde soğuk havalarda sadece tuvalet ihtiyaçları için sınırlı sürelerde dışarı çıkarılmaları önerilir.

Soğuk Havalarda Köpeğinizle Dolaşırken Alabileceğiniz Önlemler

Kışın köpek gezdirmek özenle planlanması gereken bir aktivitedir. Bazı risklerin göz önünde bulundurulması ve önlem alınması çok önemlidir. Ancak ne olursa olsun yürüyüş köpekler için her zaman çok güzel bir aktivite olduğu için köpeğinizin dışarı çıkmasında bir sakınca olmadığı durumlarda önlemlerinizi alarak bu aktiviteyi devam ettirmeniz iyi bir tercih olacaktır. Soğuk havalarda dostlarımızı korumak için özenli davranmamız çok önemli. Özellikle soğuk havalarda çok daha fazla ilgiye ihtiyacı olan sokak hayvanlarını da unutmamak gerekiyor. "Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin 6 Yolu" başlıklı yazımıza göz atarak, zor şartlarda yaşayan dostlarımız için yapabileceklerinizi de öğrenebilirsiniz.

karda koruyucu kıyafet giymiş köpek

Kış İçin Kıyafet Tercih Etmek

Köpeklere kıyafet giydirmek soğuk havalar için alınabilecek etkili bir önemlidir. Özellikle soğuk havalara karşı duyarlı olan, kısa tüylü ya da düşük yağ oranına sahip köpekler için suya dayanıklı kıyafetler soğuk havalar için doğru tercih olacaktır. Küçük ırk köpeklerin de kıyafet ile dışarı çıkarılması soğuk hava dayanıklıkları daha düşük olduğu için iyi bir koruyucu önlemdir. Köpeklerin soğuktan korunması için özel olarak üretilen köpek kıyafetlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Özel Patik ve Botlar Kullanın

Köpekler için özel olarak üretilmiş olan patik, bot gibi ürünler soğuk havalarda köpeklerin korunmasını sağlamak için ideal ürünlerdir. Karda köpek gezdirmek sadece soğuk havanın etkilerinden korunmanız gereken bir aktivite değildir. Karın erimesi için kullanılan kimyasallar ve tuz köpeklerin patileri için zararlı olabilir. Patik ya da yürüyüş botu kullanımı ile patilerin bu kimyasallar ile temas etmesinin de önüne geçebilirsiniz. Köpekler için üretilen yürüyüş botları ve patikleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Eğer köpeğiniz bu tür ürünleri kullanmayı reddediyorsa patilerini korumak için koruyucu bal mumu kremleri tercih edebilirsiniz. Yürüyüş öncesi patileri bu kremler ile kaplamak ve eve dönüşte patileri temizlemek gerekir. Yürüyüş sonrası köpeğinizin patilerini konforlu bir şekilde temizlemek için pati temizleyici ürünleri tercih edebilirsiniz.

Tasmalı Yürüyüşler Yapın

Kış aylarında köpeklerin yürüyüşlerinin daha kontrollü olması gerekir. Özellikle karda köpek gezdirmek, patili dostlarımız için görünmeyen tehlikelerin var olabileceği ortamda gerçekleştirilen bir aktivite olduğu için dikkatli olunması önemlidir. Köpeğinizin içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz bir kar kütlesine girmemesini sağlamak için yürüyüşlerde mutlaka tasma kullanmaya özen gösterin. Risk azaltmak için daha önce yürünmüş kaldırımlarda yürümeye dikkat edin. Köpeğinizin karla kaplı çalıların arasına girmesine izin vermeyin.

Kışın köpek gezdirmek tasma ile çok daha güvenlidir. Dışarıda köpek gezdirirken mevsimden bağımsız olarak tasma kullanılması mutlaka yapılması gereken bir davranış olsa da köpek parklarında, bahçelerde tasmayı çıkarmak yaygın bir alışkanlıktır. Ancak kış aylarında bu alışkanlıklardan tamamen vazgeçilmezi gerekir. Antifriz köpekler için oldukça lezzetli, lezzetli olduğu kadar da zehirli bir kimyasaldır ve kış aylarında çok daha kolay ulaşılabilirdir. Bu nedenle köpeklerin kar yemesine ya da soğuk havalarda herhangi bir yeri yalamasına kesinlikle izin verilmemesi gerekir. Kar içerisinde sadece antifriz değil göremeyeceğiniz ve köpeğinizin zararlı olabilecek besinler, kimyasallar da gizli olabilir. Bu nedenle soğuk havalarda tasma kullanımı çok daha önemlidir.

Reflektör ya da Fener Kullanın

Soğuk havalar aynı zamanda günlerin kısaldığı, akşam karanlığının erkenden çöktüğü ya da sadece sis sebebiyle görüş mesafesinin kısaldığı zamanlar anlamına gelir. Bu havalarda köpeğinizle güvenli bir şekilde yürüyüş yapmak için mutlaka reflektörlü ürünlerin köpeğiniz üzerinde bulunmasına özen göstermeli, bir el feneri ile kendinizi güvene almalısınız.

karda sahibi ile zaman geçiren köpek

Köpeğinizi Gözlemleyin

Kışın köpek gezdirmek olabildiğince devam ettirilmesi gereken bir aktivite olsa da köpeklerin soğuğa verdikleri tepkiyi en iyi gözlemleyerek anlayabiliriz. Köpeğiniz patilerini yerden sık sık kaldırıyorsa, kambur bir pozisyonda duruyorsa, titriyorsa eve dönme zamanı gelmiş demektir. Bu nedenle soğuk havalarda tüm önlemlerinizi aldıktan sonra yürüyüş esnasında köpeğinizi gözlemlemeyi unutmayın. Köpeklerde üşümenin daha detaylı belirtilerini, uzun süre soğukta kalan köpeklere nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek için "Köpekler Soğukta Üşür mü?" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.