Köpekler Neden Hep Aç Gibi Davranırlar?

10.09.2022 Deniz Öz


Köpeğinize her mama verdiğinizde sanki daha önce günlerdir yemek yememiş gibi davranabilir. Hatta bazı köpekler büyük bir iştahla mamalarını bitirdikten sonra evin içerisinde atıştırmalık aramaya çıkar. Köpeklerin sürekli aç gibi davranması genellikle normal ve sık görülen bir durumdur. Ancak bazı hastalıklar da onların aç gibi davranmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle aradaki farkı iyi anlamak ve bu davranışın altında yatan sebebi doğru teşhis etmek gerekir. Bu yazımızda köpeklerin sıra dışı açlık belirtilerinin nedenleri ve daha sağlıklı olabilmeleri için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpekler Hep Aç mı?

Köpekler her ne kadar önlerine konan her mamayı uzun süre açmış kalmış gibi yemeye başlasalar da aslında her zaman göründüğü kadar aç olmayabilirler. Ancak bu davranışa yol açabilecek birçok neden vardır. Köpeğinize her gün doğru miktarda yüksek kaliteli köpek maması veriyorsanız ve buna rağmen daha fazla miktarda istiyorsa bunun nedeni onlarla olan rutininiz, biyolojik özellikleri ya da altta yatan sağlık problemi olabilir.

Alışkanlığın Gücü

İnsanların vahşi kurtlara yiyecek artıkları vermeye başlamasıyla birlikte köpeklerin evcilleşmesi başlamış oldu. Bugün köpeklerin neredeyse binlerce yıldır evcil olması aynı zamanda onların bizlerden mama almak için birçok hileyi öğrendiğini gösteriyor. Köpekler masum bir görünüşten sonra mama aldığında bu onun mama isteyeceği sonraki bir zamanda kullanacağı bir özellik haline gelir. Köpeğin bu şekilde davranışlarının pekişmesi mamaya aç gibi davranmasına neden olur. Aç oldukları izlenimini yarattıklarında ödül niteliğinde bir lezzetle buluşacaklarını deneyimlediklerinde, köpekler bu davranışı öğrenerek alışkanlık haline getirebilirler.

Bir diğer deyişle köpekler yiyecek istediklerinde insanların onları beslemesi için güçlü davranış kalıpları benimsemişlerdir. Bu nedenle köpeğinizin aç gözükmesi aslında onun aç olduğu anlamına gelmez sadece lezzetli atıştırmalıklardan istediğini gösterir.

mama yığınının arkasında duran dili dışarıda French Buldog

Biyolojik Özellikleri

Köpeklerde porsiyonlar ve yemek tüketimi üzerine yapılan çalışmalara göre evcil köpeklerde görülen aşırı yeme ve obezite problemleri aslında sahiplerinin onları besleme yöntemi ile ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Pek çok köpekte vahşi atalarından kalan yemek mevcut olduğunda yeme iç güdüsü vardır. Bu nedenle köpekler gerçekten aç olduklarında değil teklif edildiği için yemek yer.

Köpeklerin en yakın vahşi akrabası olan gri kurtların beslenme şekli ziyafet ile kıtlık arasında değişmektedir. Gri kurtların iki öğünü arasında günler olabilir. Köpekler için de benzer bir durum geçerlidir. Bu nedenle köpekler hem biyolojik hem de iç güdüsel olarak buldukları her şeyi yemeye çalışırlar.

Sağlık Problemleri

Köpeklerin neredeyse hepsi yiyecekleri sever ve onlara bir atıştırmalık ikram edildiğinde bunu geri çevirmez. Ancak köpeğin gerçek anlamda sürekli aç olması altında yatan bir probleme işaret edebilir. Köpeklerde iştah artmasına neden olabilecek bazı rahatsızlıklar bulunmaktadır.

  • Diyabet. Köpekler Doğuştan Şeker Hastası mı? adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
  • Hiperadrenokortisizm (Cushing Sendromu). Köpeklerde Cushing Sendromu yazımızda konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
  • Hipertiroidizm
  • Malabsorpsiyon
  • Ekzokrin pankreas yetmezliği
  • Bağırsak kanseri
  • Bakteri üremesi
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı

İştahta belirgin bir artışa ve yiyecek taleplerinin sürekliliğine yol açabilecek birçok farklı sağlık sorunu olduğundan, iştahlarında yükselme görülmesi halinde köpeklerin veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması önerilmektedir.

kırmızı boş mama kabını ağzında tutan Golden Retriever

Köpeğin Her Zaman Aç Olması Bir Problem mi?

Bazı köpeklerin her yemeğe yiyecekleri son yemekmiş gibi saldırması kişiliklerinin ve tercihlerinin bir sonucu da olabilmektedir. Ancak çoğunlukla bu davranış köpekler tarafından öğrenilmiş bir davranış olarak karşımıza çıkar. Barınaktan alınmış ya da kurtarılmış sokak köpekleri geçmişte yiyecekten mahrum kalmış olabilir. Bu köpeklerde yiyecek isteme ihtiyacı daha yüksektir. Ayrıca önüne gelen yemek başka bir köpek tarafından yenmeden önce bitirmek için hızlı bir şekilde mamayı bitirmeye alışmış olabilirler.

Diğer taraftan fazla şımartılmış yavrular bile yiyecek istemenin geri çevrilmediğini görmesi durumunda benzer davranışlar sergileyebilir. Hatta birçok köpek mama almak için aç taklidi bile yapabilir. Köpeklerin aşırı beslenmesi bir dizi sağlık sorununa yol açar. Bu nedenle köpeğin ihtiyacı olandan daha fazla mama vermemek gerekmektedir. Köpeğe verilen mamaların kaliteli olduğuna da özen göstermek sağlıklı ve konfor bir yaşam sürebilmeleri adına son derece önemlidir.

Köpek beslenmesinde de dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Köpekler için mama seçimi sırasında yaşam evreleri ve ırksal özellikleri kadar genel sağlık durumları da dikkate alınmalıdır. Dostunuzun yaşına, ırkına ve genel sağlık durumuna göre formüle edilen köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.