Köpekler Hakkında Şaşıracağınız 10 İlginç Bilgi

Köpekler Hakkında Şaşıracağınız 10 İlginç Bilgi

01.03.2021 Deniz Öz


Köpeklerle birlikte yaşamanın getirdiği birçok güzellik vardır. Gerçek bir dostluk, katıksız bir sadakat ve her biri hatırlanmaya değer anılarla değerlenen bu süreçte ister istemez onlarla ilgili her şeyi öğrenmek isteriz. Bu nedenle de köpekler hakkında ilginç bilgiler oldukça revaçtadır. Onların mükemmel üstünlüklerini ve şaşırtıcı özelliklerini aktaracağımız bu yazımızda hem köpekler hakkında bilimsel bilgiler hem de köpekler ile ilgili ilginç bilgiler özelinde detayları bulabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

1. Bizden Çok Daha İyi Koku Alırlar

Köpeklerin beyinlerinde bulunan ve farklı kokuları algılamakla görevli olan hücrelerin alanı, insan beynindeki alanla kıyaslandığında 40 kat daha büyüktür. Bu durum köpeklerin biz insanlara oranla çok daha iyi koku almasını sağlar. Nitekim arama kurtarma faaliyetlerinde ya da narkotik alanında görev alan birçok köpeğin bulunması sahip oldukları gelişmiş koku alma yetisiyle doğrudan ilişkilidir. Detaylar için PDSA Dickin Madalyası kazanan Mali isimli Belçika Malinois cinsi dostumuzun hikayesini araştırabilirsiniz.

2. Bazıları Tıbbi Sorunları Tespit Edebilirler

Koku almadaki üstün meziyetleri bazı dostlarımızın tıbbi sorunları tespit edebilmeleri için eğitim görmelerine de yol açmaktadır. Belirli bir sağlık sorununu teşhis etmeleri ya da daha çok ilaca ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirlemeleri için eğitilen köpekler arasında Covid-19 teşhisi için özel bir eğitimden geçirilenler de vardır.

3. Nefes Alırken Koklayabilirler

Köpekler yemek bulmak, potansiyel tehlikeleri veya arkadaşları belirleyebilmek için koku duyularına çok güvenirler. Bu güvenin çok sağlam dayanakları vardır. Burunları, akciğerlerine hava girip çıkarken kokuyu hapsedebilecek bir anatomiye sahiptir. Koku almaya odaklanmadan tüm kokuları ayırt edebilme yetenekleri de onları benzersiz kılmaktadır.

4. Çok İyi Yüzebilirler

Bütün köpekler sudan hoşlanır genellemesi yapamayız ancak bazılarının çok ama çok iyi yüzücüler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle Newfoundland cinsi köpekler sudaki üstün yetenekleri nedeniyle kurtarma çalışmalarında sıklıkla görev almaktadır.

toprak zeminde koşan kahverengi tazı

5. Bazıları Çitalara Meydan Okuyacak Kadar Hızlı Olabilir!

Köpekler hakkında ilginç bilgiler arasında çitalarla yarışabilecek denli hızlı koşabildikleri de yer alır. Tabii bu söylemimiz tüm dostlarımız için geçerli değil. En hızlı koşabilen köpek cinsi Greyhound'dur. Efsane hızları ile tanınan bu köpekler koşmaya başladıktan saniyeler sonra 45 mil yani 72.42 km hıza ulaşabilirler. Çitalar daha yüksek hızlara çıkabilseler de bu hızlarını yalnızca 30 saniye sürdürebilirken Greyhound'lar sabit hızla daha uzun mesafelere erişebilirler.

6. Köpekler İnsanlar Gibi Terlemez

Köpekler terler, yalnızca bizim bildiğimiz şekilde değil. Terlediklerinde insanların algılayamayacağı özellikte feromon yüklü yağlı bir madde üretirler. Yalnızca patileri bizim bildiğimiz şekilde terler, bu nedenle çok sıcak yaz günlerinde patilerini serinletmek için bu bilgi oldukça değerlidir.

7. Sağ Patilerini ya da Sol Patilerini Kullanabilirler

İnsanlar gibi köpekler de sağlak ya da solak olabilirler. Bu konuda yapılan birkaç çalışmanın sonuçları da bu bilgiyi doğrulamaktadır. Size patisini uzatırken hangi patisini uzatmayı veya etkileşimli oyunlar sırasında hangi patisini kullanmayı tercih ettiğini gözlemleyerek köpeğinizin sağlak mı solak mı olduğunu anlamanız mümkündür.

8. İşitme Duyuları Oldukça Hassastır

Köpeklerin kulak kanalları insanlarla kıyasla çok daha derindir. Sesin kulak zarına taşınması sırasında bu anatomik özellik belirgin bir farklılık yaratır. Ortalama bir köpek insan kulağının algılayabileceğinden daha yüksek frekanslardaki sesleri algılayabilir ve bir insandan 4 kat daha iyi işitebilir. Ayrıca köpekler avlanma için yararlı bir özelliğe de sahiplerdir; sesin yönünü de başarılı bir şekilde ayırt edebilirler. Onlara büyük artılar sunan işitme kapasiteleri ve dolayısıyla kulak kanalı anatomileri kulak hastalıklarına yatkın olmalarına da neden olmaktadır. Bu nedenle rutin veteriner hekim muayeneleri sırasında kulak sağlıkları yakından takip edilmeli ve kulak temizlikleri de önerilen şekilde belirtilen aralıklarda gerçekleştirilmelidir.

9. Kulaklarını Kontrol Eden 18 Kas Vardır

Köpekler kulaklarını başarılı bir şekilde hareket ettirebilirler. Kulaklarının hareket yetisini sağlayan 18 kas bulunur. Kulaklarının yönünü değiştirmelerini sağlayan bu kaslar etraflarındaki sesleri daha iyi duymalarına yardımcı olur. Köpekler kulak kaslarını hislerini ifade etmek ve iletişim kurmak için de kullanırlar.

10. Gerçekten Zekidirler

Yapılan bilimsel araştırmalar köpeklerin 100'den fazla kelimeyi ve jesti öğrenebileceğini göstermektedir. Onların yaklaşık 2 yaşındaki bir bebeğin zekasına sahip olduğunu gösteren bu saptamaların doğruluğu, birçok farklı alanda görev almalarını sağlamaktadır. Köpekler oldukça kolay bir şekilde eğitilebilirler ve özellikle yavruluk döneminin eğitime başlamak için ideal zaman dilimi olduğu kabul edilir.

Köpekler hakkında bilinmesi gerekenleri 10 maddeye sığdırmak imkansız. Her biri ayrı karaktere sahip ve hepsinin keşfedilecek birçok mükemmel özelliği var. Neşeleri, bizi taklit eden mimikleri, tercihleri, mutlulukları hep kendilerine özgü; sevgiye ise ortak bir yanıtları var; onları sevenlere karşılıksız ve sonsuz bir sevgi sunmaktan asla vazgeçmiyorlar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.