Köpek Ödül Maması Alerji Yapar mı?

01.12.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin ırklarına, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına uygun içeriklere sahip köpek mamaları, köpek beslenmesinin temel gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor. Yaşlarına, aktivite düzeylerine ve ihtiyaçlarına yönelik formüle edilen köpek maması çeşitlerinin tercih edilmesi ile dostlarımızın sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmesi için en önemli gereklilikler yerine getirilebiliyor. Ancak köpekler lezzet çeşitliliğine ve aynı zamanda eğitimleri sırasında pozitif pekiştirmeye ihtiyaç duyan canlılar. Bu gerçek, köpek beslenmesinde köpek yaş mamalarını ve köpek ödül mamalarını gündeme taşıyor. Köpekler için ödül maması seçimi dikkatle yapılmalı: Ödül mamalarının içerikleri değerlendirilmeden ve köpeklerin sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olunmadan yapılan seçimler alerjik reaksiyon oluşumunu tetikleyebiliyor. Özellikle gıda alerjileri olan köpeklerin beslenme planları oluşturulurken daha dikkatli olmak gerekiyor.

"Köpek ödül maması alerji yapar mı?" sorusuna mutlak doğrulukta yanıt vermek çok olası değil. Köpeklerin bazı gıdalara karşı alerjik reaksiyon göstermesi mümkün. Normalde vücutları için zararlı olmasa da bağışıklık sistemlerinin tehlike olarak algıladığı gıdaları tükettiklerinde, vücutları tarafından salgılanan histamin nedeniyle, başta kaşıntı olmak üzere kusma, ishal, yüzde şişme, vücudun belli bölgelerini çok yalama, mide bulantısı, salya akıtma gibi semptomlar görülebiliyor. Gıda alerjisi olan köpekler hassasiyet gösterdikleri içerikleri ihtiva eden ödül mamalarını tükettiklerinde de alerjik reaksiyonlara rastlanabiliyor. Bu noktada süt kemiği alerjisi başta olmak üzere gıda alerjilerine dikkat etmek önem taşıyor.

sahibinden ödül maması alan husky ırkı köpek

Köpek Ödül Mamalarının Alerjik Reaksiyonlara Etkisi

İngilizcesi "milk bone allergy" olan süt kemiği alerjisi temel olarak üç besin grubunun tüketilmesi ile oluşuyor: buğday, sığır eti ve süt. Köpeklerde en sık görülen gıda alerjileri arasında ilk sıralarda yer alan süt kemiği alerjisi, belirtilen gıdalara hassasiyeti olan köpeklerde hızlı reaksiyonlara neden olabiliyor. Genellikle çok tehlikeli olarak sınıflandırılmasa da bazı köpeklerde anafilaktik şoka yol açabiliyor. Bu durumda solunum yollarının şişmesine bağlı olarak köpekler nefes almakta zorlanıyor. Benzer bir reaksiyonla karşılaşılması hâlinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmeleri gerekiyor.

Köpek ödül mamalarının içeriklerinde süt, buğday ve sığır eti gibi süt kemiği alerjisine neden olan içeriklerin sorgulanması önem taşısa da köpeklerde gıda alerjileri, süt kemiği alerjileri ile sınırlı değil. Birçok köpeğin protein ve karbonhidrat karışımları ile formüle edilen ürünlere alerjisi bulunuyor. Özellikle mısır, yulaf, pirinç ve arpa dikkat edilmesi gereken içeriklere örnek olarak verilebiliyor. Bazı köpekler ise yumurta, sığır eti, tavuk eti, soya, balık, tavşan eti, domuz eti, süt ve süt ürünlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebiliyor.

Bu noktada önemli olan her köpeğin alerjik reaksiyon gösterdiği gıdaların belirlenebilmesi ve seçimlerin bu doğrultuda yapılması. Yukarıda saydığımız besin gruplarının her köpekte alerjiye neden olacağına dair genel bir söylemde bulunmak doğru bir yaklaşım olmayacak. Ödül mamalarının içeriğinde "o köpeğin" alerjik reaksiyon gösterdiği bir besin bulunması alerjik reaksiyonları tetikleyebilse de her köpek için "o ödül mamasının" alerjik reaksiyona yol açacağı söylenemez.

küçük ırk köpek

Ödül Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ödül mamaları köpeklerin lezzet beklentisine yanıt verebilen, sahip oldukları formüller doğrultusunda ek faydalar sunabilen, tasarımları ile diş ve diş eti sağlığını destekleyebilen ve aynı zamanda eğitim süreçlerine pozitif destek sunan ürünlerdir. Kalorili oldukları için köpeklere ölçülü oranda sunulmaları önemlidir, aksi takdirde çok tüketilmeye bağlı olarak köpeklerde obeziteye neden olabilirler. Dahası, karın tokluğuna neden olarak köpeklerin kuru köpek mamaları aracılığı ile buluşmaları gereken besin gruplarını almalarına engel teşkil edebilirler.

Köpekler için ödül maması seçilirken birçok farklı unsurun eş zamanlı olarak değerlendirilmesi tavsiye edilir. Seçim, köpek özelinde belirli soruların yanıtlanmasını gerektirir. Köpeğin gıda alerjisi var mı? Köpekte gıda alerjisine neden olan besin grupları ödül mamalarında yer alıyor mu? Hangi ödül maması köpeğin damak zevklerine hitap ediyor? Ödül mamasının son kullanım tarihi nedir? Ödül mamasında ne kadar kalori bulunuyor? Ödül mamasının spesifik faydalarına köpeğin ihtiyacı var mı? Tüm bu sorulara verilen yanıtlar "o köpek" için tercih edilecek en doğru ödül mamasını seçmeyi kolaylaştıracaktır. "Ödül Maması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Nokta" içeriğimizde konu hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

diş fırçasını ısıran küçük ırk köpek

Sağlıklı ve Spesifik Faydalara Sahip Köpek Ödül Maması

Köpeklerle bağ kurmak, sağlıklarını desteklemek ya da eğitim süreçlerinin başarısını artırmak... Ödül maması doğru seçildiğinde birçok fayda aynı anda yaşanabiliyor. Elbette ödül mamasının içeriğinin detaylı olarak değerlendirilmesi ve dostlarımızın damak zevklerinin göz önünde bulundurulması da son derece önemli.

Tüm yaşam evrelerindeki köpeklerin ihtiyaçlarının karşılanması, sağlıklarının desteklenip sürdürülebilmesi için en kaliteli içeriklerle hazırladığı mamalarla dünya genelinde bilinirliğe sahip olan Pro Plan, ödül mamaları ile de beklentileri fazlasıyla karşılıyor.

Köpeklerin diş ve diş eti sağlığını desteklemek üzere hem küçük hem de orta ırk köpeklere özel olarak formüle ettiği Dental Care Ödül Maması sağlıklı içerikleri ile beğeni kazanıyor. Tartar ve plak oluşumunu azalttığı bilimsel olarak kanıtlanan Pro Plan Dental Care Köpek Ödül maması nefesin tazelenmesine yardımcı oluyor. Tatlandırıcı ve renklendirici içermeyen çubuk formundaki ödül mamaları petek dokulu olarak tasarlandığından, tüketilirken diş etlerine masaj yapıyor. Diş etlerine masaj sırasında bölgede kanlanma artıyor ve dokulara daha çok oksijen ulaşıyor. Az yağlı formüle edilen içeriğinde şeker bulunmuyor. A, B, E ve D vitaminleri ve mineraller barındıran ödül maması daha sağlıklı dişlere kavuşmalarını sağlıyor.

Siz de köpeğinize sağlıklı bir ödül maması arayışındaysanız Pro Plan köpek ödül mamalarını buradan inceleyebilir, Petlebi.com güvencesiyle sipariş verebilirsiniz.Petlebi.com güvencesiyle sipariş verebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.