Ödül Maması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Nokta

Ödül Maması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Nokta

08.12.2020 Deniz Öz


Ödül mamaları kedi ve köpek beslenmesinde temel derecede önem arz eden ürünler olmasalar da sundukları lezzet çeşitliliği, spesifik ihtiyaçlara yönelik formüle edilmelerinin avantajları ve davranışlara olan pozitif etkileri tartışılmaz. Dostlarımızın pozitif davranışlarının pekiştirilmesinin en lezzetli yöntemi olan ödül mamaları doğru tercih edildiğinde hem sağlıklı hem de eğitim sürecinde oldukça faydalı olabilirler. Bu yazımızda hem kediler hem de köpekler için ödül mamaları hakkında bilinmesi gereken 5 nokta hakkında bilgi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Ödül Maması Ne Kadar Verilmeli?

Ödül mamalarının farklı besleyici özellikleri bulunur ve dolayısıyla farklı kalorilere sahiptirler. Yalnızca dostlarımız beğendikleri için ya da mutlu oldukları için bu mamaların sıklıkla verilmesi doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kedi ve köpeklerin günlük beslenmesine eklenen ödül mamalarının kalorilerinin hesaplanması büyük önem arz eder. Lezzetleri ile dostlarımızı kendine hayran bırakan bu ürünler beslenme düzenine ek olarak verildiklerinde ve bu davranış düzenli olarak sergilendiğinde kilo almaları kaçınılmaz hale gelebilir. Bu nedenle ödül maması ne kadar verilmeli sorusunun yanıtı dostunuzun kedi mi köpek mi olduğu haricinde yaşı, ürünün çeşidi, kalorisi; dostunuzun genel sağlık durumu, ihtiyaçları, aktivite seviyesi gibi değişkenler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Birçok ödül mamasında günlük tüketim miktarı önerisi bulunmaktadır. Veteriner hekimlere danışılarak ve ürün tüketim adedi önerilerini dikkate alarak dostunuza ne kadar ödül maması verebileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Ödül Maması Ne Zaman Verilir?

Ödül mamalarının en temel işlevi dostlarımızın pozitif davranışlarının pekiştirilmesi ve eğitim süreçlerinin kolaylaştırılmasıdır. Köpekler için ödül maması verme zamanları kedilere oranla daha belirgindir. Köpekler eğitime kedilere oranla daha yatkın olurlar ve eğitim sürecindeyken bu durumu fark ederler. Köpeklere ödül maması vermek için eğitim sırasında pozitif bir davranış yapmaları ve verilen komutları uygulamaları en önemli kriterdir. Sadece eğitim sırasında da değil, gün içerisinde istenmeyen bir hareketten kaçındıklarında, keyifli ve sorunsuz bir yürüyüşün ardından ya da gelişim gösterdikleri anlaşıldığında onları ödüllendirmek mümkündür. "Ödül maması nasıl kullanılır?" sorusu kediler açısından ele alındığında yanıtlar da biraz karmaşıklaşır. Kediler her ne kadar başlarına buyruk ve engel tanımaz canlılar olsalar da onların da eğitilebileceği söylenebilir. Onlarla vakit geçirirken eğitime uygun davranışları ile karşılaşıldığında, tuvalet eğitimi sırasında başarıyla hareket ettiklerinde ya da keyifli bir oyun seansının ardından ödül mamaları verilebilir. Bu ürünler pozitif davranışları pekiştirme amaçlı kullanılabileceği gibi içerikleri doğrultusunda besin takviyesi yerine de geçebilirler. Diş sağlığını destekleyen, sindirim sürecini iyileştiren, vitamin barındıran ödül mamaları söz konusu olduğunda ise pozitif bir davranışın beklenmesine gerek yoktur. Tüm kedi ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilir, sağlıklı ve besleyici seçimler yaparak dostunuzu mutlu edebilirsiniz.

mamaların içine girmiş sarman kedi

Ödül Maması Nasıl Verilir?

Ödül maması ne zaman ve ne kadar verilmeli sorularının yanıtlarını verdik; şimdi ise "ödül maması nasıl verilir?" sorusunu yanıtlayacağız. Ödül maması seçerken, miktar belirlerken ve zamanlamasını ayarlarken düşünülmesi gereken bazı önemli noktalar olduğu da unutulmamalıdır. Ödül maması verilirken kesinlikle ölçünün kaçırılmaması gerekir. Normal beslenmelerinden farklı lezzetler barındıran bu yiyeceklere kedilerin de köpeklerin de karşı koyması oldukça zordur ve dahası için yalvaran bakışlar atmaları mümkündür. Bu bakışların cazibesine kapılmak orta ve uzun vadede onlar için oldukça sakıncalı olabilir. Ödül maması verirken bu yiyeceği doğrudan şefkat ya da sevgi ile ilişkilendirmemek gerekir. Sevgi gösterisi için ayrı zaman dilimleri ayrılmalı, dostlarımız ile zaman geçirmek için leziz atıştırmalıklar bir araç olarak kullanılmamalıdır.

Ödül Maması Kaç Aylıkken Verilir?

Kedi ve köpekler için üretilen ödül mamaları farklı içeriklere ve farklı formlara sahip ürünlerdir. Her ürünün hitap ettiği yaş grubu, sağlık düzeyi ve aktivite yoğunluğu aynı olmayabilir. Kedi ödül mamaları çeşitlerinden bazıları yavruluk dönemi itibarıyla verilebilecek nitelikte olurken bazıları tüm yaşam evrelerine uygun şekilde üretilmiş olabilir. Kediler genel anlamda dünyaya geldikleri ilk 2 ay boyunca anne sütü ile beslenirler ve sonra yaş mama ve kuru mamaya geçiş yaparlar. Kedilere bu ürünlerin verilmesi için yaklaşık 3 aylık olmalarının beklenmesi önerilir. Köpekler için de aynı şekilde hareket edilmesi mümkündür. Köpekler yavruluk döneminden itibaren, gelişim dönemlerine uygun özellik taşıdığı takdirde ödül maması tüketebilirler. Ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi bu yiyecekler farklı formlarda bulunabilir. Çene yapılarına uygun olan ve besleyici değerleri ile fayda sunan ürünlerin seçilmesi oldukça önemlidir.

Ödül Mamaları Nasıl Seçilir?

Geçmiş yıllara oranla evcil hayvan sağlığı ile ilgili artan farkındalık benzersiz ödül mamalarının üretilmesiyle sonuçlandı. Hem kediler hem de köpekler için sınırsız çeşitle sunulan bu ürünler arasından seçim yapmak da ister istemez zorlaştı. Siz de hayatınızı paylaştığınız kedi ve köpekler için en doğru seçimi yapmak için aşağıdaki maddeleri dikkate almalısınız.

  • Ürün içeriğini detaylı olarak incelemeli ve üründeki tüm besinlerin dostların sağlığına olan katkılarını araştırmalısınız. Kalitesinden emin olmadığınız ürünleri tercih etmemelisiniz. Mümkün olduğunca katkısız alternatiflere yönelmeye çalışmalısınız.
  • Ürün içeriği kadar kalori de seçim yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir değişkendir. Ödül mamaları beslenmede elzem değildir, ancak besin değerine sahiplerdir. Yüksek kalorili ürünler sıklıkla verildiği takdirde fazla kilo sorunu oluşabilir. Bu nedenle günlük beslenme miktarı ile denge kurulması önemlidir.
  • Seçim sırasında dostların spesifik gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ürünlerin sahip olduğu özellikler incelenmeli ve seçim ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmalıdır.
  • Seçim yaparken dostunuzun yaşını, kilosunu, genel sağlık durumunu, gün içerisindeki aktivite düzeyini de göz önünde bulundurmalısınız.

Dostunuzu mutlu edecek leziz bir atıştırmalık alırken ürünün son kullanma tarihine de dikkat etmelisiniz. Tüm besleyici ürünler gibi son kullanma tarihi geçerse sağlık için tehlikeli hale gelebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.