Koruyuculukları ile Efsaneleşen En Sadık 10 Köpek

Koruyuculukları ile Efsaneleşen En Sadık 10 Köpek

02.10.2020 Deniz Öz


Sadakat köpek sahiplerinin oldukça aşina olduğu kavramlardan birisidir. Ancak her köpeğin karakterinin ve davranışlarının farklı olabileceği gerçeğini unutmamak gerekir. Ayrıca kişinin köpeği ile olan iletişimi, köpeğe karşı davranışları da sadakat seviyesinde değişimler olmasına neden olabilir. Köpekler için sadakat insanlarda olduğu gibi kendini göstermeyebilir. Elbette belirli araştırmalar ile sadık köpek cinsleri üzerine farklı listeler yapılabilir.

Sadakat insan davranışlarında genel olarak bağlılık ile eşleştirilmiş olsa da köpekler de durum çok farklı olabilir. Örnek vermek gerekirse sadık bir köpek sahibinden ayrı kalmaya tahammül edebilir, ayrı kalmanın köpeğin sadakatine bir etkisi olmaz. Köpek sahibini gördüğü anda her ne olursa olsun onun yanında yer almaya ve onu takip etmeye devam eder. Ancak bazı köpekler sahiplerinden ayrı kalmaya kesinlikle tahammül edemezlerken yabancılara karşı da çok güven dolu olabilirler. Örneğin bir köpek sahibinden bir gün bile ayrı kalmaya dayanamazken bir yabancının arabasına sadece arabaya binmeyi sevdiği için koşarak gidebilir. Köpeklerde sadakati değerlendirirken her durumda sahibinin yanında olmasına, sahibini korumak için sürekli tetikte beklemesi ve her ne olursa olsun her zaman sahibinin yanında yer alması gibi davranış biçimlerini göz önünde bulundurmak gerekir. Sadık köpekler sahiplerine karşı çok korumacı olabilirler. Bu nedenle hem erken dönemde eğitim almaları hem de güvenilir şekilde dışarı çıkarılmaları gerekir. Köpekler için uygun tasma, gezdirme kayışı ve bahçe bağlama aparatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sahibine sadık köpekler hakkında bir liste hazırlarken aynı zamanda bu köpeklerin koruma iç güdülerini de değerlendirdik.

ormanda çimlerde oturan zincir tasmalı iki alman çoban köpeği

1. Alman Çoban Köpeği

Alman Kurdu olarak da bilinen bu cins keskin zekâsı ve insanlarla birlikte uyum içerisinde çalışması ile tanınır. Dünyanın en sadık köpek cinsleri arasında yer alan Alman Çoban Köpeği, asker, polis veya arama kurtarma köpeği olarak görev alacak kapasiteye sahiptir. Oldukça yetenekli ve zeki köpekler arasında yer alan bu ırk, doğru bir eğitimle birlikte dünyanın en sadık korumalarından birisi olabilir.

sazlıkta suya girmiş tek ayağını kaldırmış kahverengi beyaz köpek

2. Brittany

Eğlenceli, nazik, sevecen ve enerji dolu olan bu ırk, ailesi ile birlikte zaman geçirmekten çok büyük keyif alır. İyi bir av köpeği olmanın yanı sıra aynı zamanda ailesine karşı oldukça koruyucu olan Brittany cinsi köpekler, ailelerinden asla vazgeçmezler ve ne olursa olsun ailelerine geri dönmeleri ile tanınırlar.

kar üstünde ayakta duran kuyruğunu kıvırmış kahverengi köpek

3. Akita

Sadık köpekler listesinde muhtemelen Hachiko'nun hikâyesi ile en üst sıralarda yer almayı hak eden ırk Akita'dır. Akita cinsi köpeklerin eğitimi zordur. Bu ırk inatçı ve başına buyruk olması ile tanınır. Ancak doğru eğitim ve iyi kurulan bir ilişki ile Akita, ailesini asla bırakmayan sadık bir koruyucu olacaktır. Akitaların sadakatleri biraz şiddetli olabilir. Sahibinin ölümünden sonra dokuz yıl boyunca her gün sahibinin trenden indiği istasyona giden Hachiko bu şiddetli sadakate iyi bir örnektir. Sadık köpekler arasında yer alsalar da ailesi dışındaki herkese karşı katı ve agresif bir tutum sergileyebilecekleri unutulmamalıdır.

siyah sarı kahverengi dilleri dışarda üç köpek

4. Labrador Retriever

Sevimli, nazik, sevecen ve oyuncu olarak bilinen bu köpekler ailelerine ve özellikle sahibine sadık köpekler arasında dikkat çekici bir yere sahiptirler. Bu ırkın en temel ihtiyacı erken yaşta eğitim almak ve bol egzersiz yapmaktır. Bu sayede ailesi ile çok daha derin bir bağ kurabilir.

zincir tasmalı toprak zeminde ayakta duran siyah köpek

5. Rottweiler

Sevgi dolu, kendine güvenen, nazik, koruyucu ve sadık kelimeleri Rottweiler cinsi köpekleri anlatmak için muhtemelen yetersiz kalacaktır. Ailesine ve özellikle sahibine sadık köpekler arasında yer alan bu cins aynı zamanda güçlü bir koruyucudur. Büyük ırk köpekler arasında yer alırlar, kendilerine güvenen yapıları sebebi ile oldukça inatçı ve özgür ruhlu olabilirler. Bu nedenle iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır. Ailesini ve bölgesini korumaya odaklıdırlar. Sahibinin yanında şaklabanlıklar yapan bir oyuncu yabancılara karşı çok agresif ve korkutucu bir duruş sergileyebilir.

ormanda topluca oturan 11 köpek

6. Shetland Çoban Köpeği

Karakteristik uzun yüzü, kıvrık kulakları ve gülümseyen çene yapısı ile dikkat çeken bu köpekler sevgi dolu olmalarının yanı sıra oldukça sadık köpek cinsleri arasında yer almaktadırlar. Çocuklu aileler için ideal bir yol arkadaşı olan bu cinslerin ailelerine duydukları sonsuz sevgileri onların ciddi oranda koruma duygusuna sahip olmalarında da etkilidir.

yavrularıyla birlikte oturan boxer ailesi

7. Boxer

Boxer cinsi köpekler kaslı vücut yapıları, güçlü çeneleri ve ciddi yüz ifadeleri ile korkutucu bir görünüme sahip olsalar da aslında çok eğlenceli, sevimli ve nazik hayvanlar olarak bilinirler. Alanlarına yabancı insan ya da hayvan girmesini istemezler. Ailelerini korumak için ellerinden geleni yaparlar. Eğitimleri zor olabilir, özellikle azarlama ya da cezalandırma gibi davranışlar kalplerinin kırılmasına neden olacaktır. İçgüdüsel olarak koruyucu oldukları için çevrelerine karşı her zaman dikkatli davranırlar.

çimlerde oturmuş bol zincir tasmalı siyah köpek

8. Doberman Pinscher

Dik kulakları, zarif ama kaslı vücutları ve güçlü çeneleri ile koruma, arama kurtarma ve operasyon köpeği olarak görev yapan bu cins doğru bir eğitimle en sadık köpekler listesinde açık ara fark atabilecek karaktere sahiptir. Yabancılara karşı tehditkâr bakışları olabilen Doberman Pinscher'lar söz konusu aileleri olduğu zaman oldukça nazik ve sevgi dolu hayvanlardır.

ağaç dalıyla oynayan uzun tüylü dev siyah köpek

9. Dev Schnauzer

Bu köpek cinsinin ortaya çıkışı çobanlara sürüleri korumada yardım etmek ve yaşadığı evleri tehlikelerden korumaktır. Oldukça çalışkan olmaları ile bilinirler. Aileleri ile zaman geçirmekten, oyun oynamaktan ve sevgileri onlarla paylaşmaktan çok mutlu olurlar. Tüm bunlara ek olarak ailesini korumak için her şeyi göze alan cesur ve sadık köpekler arasında yer alırlar.

kamelyada bağlanmış zincir tasmalı büyük ırk irlanda köpeği

10. İrlandalı Kurt Tazısı

Sadakatlerinin yanı sıra sevecen ve sıcakkanlı olmaları ile de tanınan bu köpekler sahip oldukları heybetli cüsselerinin aksine oldukça kırılgan ve yumuşak bir kalbe sahiptirler. Aileleri ile birlikte çok mutlu olan, bütün gün ailesi ile kanepede keyif yapabilen bu köpekler oldukça koruyucu olmaları ile tanınırlar. Sahibe sadık köpekler olarak arasında yer alan İrlandalı Kurt Tazısı 75 kg aşan cüssesi ile göz korkutan bir bekçi olmayı başarı.

Hayatınıza yol arkadaşlı etmesini istediğiniz dostunuzu bulmak için sitemizdeki ücretsiz köpek sahiplendirme ilanlarını da mutlaka incelemelisiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.