Köpeklerin Aslında Sevmediği 10 Durum

16.01.2022 Aysegül Tunçay


Farkında olmadan köpeğinizin hoşlanmadığı hatta sinir olduğu davranışlar sergiliyor olabilirsiniz. Köpekler genellikle insan davranışlarını sineye çeker çünkü son derece sadık ve yumuşak başlı canlılardır. Ancak sizin ya da köpeğinizin etrafınızdaki insanların farkında olmadan köpeğinizin sevmediği bir şeyi yapıyor olma ihtimali son derece yüksek. Pek çok insan köpeklerin davranışlarından keyif aldığını düşünür. Çünkü köpekler sevdikleri insanların davranışlarına olumsuz tepkiler vermekten kaçınır. Köpeğinizin banyo yapmayı sevdiğini düşünebilirsiniz, özellikle de banyoya zamanı herhangi bir olumsuz tepki vermiyorsa sizin için köpeğiniz banyo yapmayı seviyor demektir. Her ne kadar öyle gözükmese de köpeğiniz ona banyo yaptırmanızdan hoşlanmıyor olabilir. Ona sarılmanızdan hoşlanmayabilir ya da onu bazen kendi haline bırakmadığınızda depresif bir ruh haline bürünebilir. En uyumlu köpekler bile insanların yaptığı birkaç davranıştan hoşlanmazlar. Her köpek birbirinden farklıdır ve bir köpeğin çok sevdiği bir şeyden başka bir köpek aşırı derecede nefret edebilir. Bu yazımızda aslında köpeklerin çok favorisi olmayan durumlardan bahsedeceğiz.

köpeğine sarılan küçük kız

Sarılmak

İnsanların köpeklere sarıldığı fotoğraflar oldukça şirindir ancak gerçekte köpekler sarılma anından gözüktükleri kadar rahat değildirler. Birçok köpek, özellikle yabancıların kendilerine sarılmasını sevmezler. Köpeklerin boynuna ya da vücuduna kollarınızı atmak onlara bir tehdit gibi gelebilir. Birçok köpek güvendiği insanlardan gelen sarılma hareketini tolere edebilir ancak bu sarılmayı sevdiği anlamına gelmez. Ona sarılmak yerine ilgilenmenin en güzel yolu sırtını ya da göğüs bölgesini sevmektir. Özellikle çok alışkın olmadığınız köpeklere bu hareketi yapmak idealdir. Köpeklerin sınırlarını anlamak ve bunlara uymak önemlidir. Onun vücut diline dikkat etmek ve sarıldığınızda nasıl hissettiğini anlamaya çalışmanız gerekir. Sarıldığınızda geri çekiliyorsa, gözlerini kaçırıyorsa, esniyorsa, dudaklarını yalıyorsa ya da korkmuş gözüküyorsa sarılmaktan hoşlanmadığından emin olabilirsiniz.

kafası sevilen köpek

Ani veya Hızlı Yaklaşma

Sarılmanın dışında köpekler genelde insanların yüzlerine, kendilerine özetle kişisel alanlarına çok yaklaşmasını sevmezler. Ellerinizle yüzlerini kapatmaktan, başlarının çok yakınında dikilmekten ya da onlara doğru koşmaktan vazgeçmelisiniz. Özellikle bu davranışları sizi tanımayan bir köpeğe karşı yapmamanız tavsiye edilmektedir. Köpek sahibi olarak onu okşayabilir ya da yavaşça sevebilirsiniz. Ayrıca onu ödüllendirmek için sevmek yerine sevdiği mamadan vermek daha doğru bir yöntemdir. Eğer onda korku belirtisi görürseniz, agresif davranmaya başlarsa ya da saldırı pozisyonuna geçerse hemen yaptığınız şeyi bırakıp uzaklaşmanız gerekmektedir. Hoşlanmadığı davranışı yapmaya devam ettiğinizde size saldırma riski artmaktadır.

yeri koklayan köpek

Etrafı Koklamasına İzin Vermemek

Köpekler için etrafı gezmeye çıkmak sıradan bir egzersizden çok daha fazlasıdır. Köpekler dolaşmaya çıktığında aynı zamanda bulundukları ortamı da tanırlar. İnsanlar çevrelerini gözleri ile görerek algılarken köpekler genellikle dünyayı çevrelerindeki kokuları koklayarak algılamaktadır. Bu nedenle yürüyüşlerde onun durup etrafı koklamasına izin vermemek onların hoşlanmadığı davranışlardan birisidir.

mama kabı ve çalar saatin arasında duran köpek

Rutinlerin ve Kuralların Bozulması

Her ne kadar öyle bir ihtiyaçları yokmuş gibi gözükse de köpekler bazı kurallara ihtiyaç duyarlar. Eğer köpeğiniz farklı davranmaya başlamışsa onunla ilgili bir rutini yerine getirmiyorsunuz demektir. Eğitim, köpeğin hayatında bir temel görevi görür. Ayrıca rutin oluşturmak da son derece önemlidir çünkü köpekler şaşmaz bir biyolojik saate sahiptir. Her gün aynı saatte beslenmek, aynı saatte egzersiz yapmak köpekler için önemlidir. Birkaç gün boyunca rutinleri ve kuralları belirledikten sonra köpeğinizin daha mutlu olduğunu göreceksiniz. Onlar için dünya öngörülebilir hale geldikçe daha güvenli bir yer olmaktadır.

sahibi tarafından azarlanan köpek

Azarlanmak

Elbette hiçbir köpek sahibi köpeğine bağırmak ya da azarlamak istemez. Ancak eğitim dönemlerinde, sabrın zorlandığı durumlarda istemsiz de olsa köpeklere bağrıldığı görülmektedir. Köpekler sizin kelimelerinizi anlamasa da duyguları anlayabilirler. Sürekli olarak bağırarak konuşmak ya da ses tonunun sertleşmesi köpeklerin korkmasına neden olur ve bu da aranızdaki bağın zayıflamasına yol açar. Köpek sahibi ile çok mutlu olsa bile zaman içerisinde bağırmanın olumsuzlukları gözle görülebilir hale gelmektedir. Olumlu pekiştirme eğitimde en etkili yöntemlerden birisidir. İstenmeyen bir davranışı düzeltmek için ona bağırmak yerine yapmasını istediğiniz davranışı ona gösterebilirsiniz. Köpeklerin eğitim döneminde clicker olarak adlandırılan ürünleri kullanabilirsiniz. Tetikleyici veya hatırlatıcı ses çıkaran eğitim ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

yılbaşı kıyafeti giymiş köpek

Kıyafetler

Köpeğiniz yavruluktan itibaren kıyafet giymeye yavaş yavaş alışmamışsa muhtemelen onu giydirmenizden nefret ediyordur. Birçok köpek kıyafetlere ses çıkarmaz ancak kıyafet giymeyi pek eğlendikleri de söylenemez. Ona bir kıyafet giydirmekten önce kıyafeti sevip sevmediğini kontrol etmeniz gerekir. Bazı köpekler bol t-shirtleri sevebilir ancak bu hepsinin giyinmeyi sevdiği anlamına gelmez. Soğuktan korumak için giydirmek zorunda kalıyorsanız önce hafif ve küçük kıyafetler ile giyinmeye alışmasını sağlayıp sonrasında ona daha kalın kıyafetler giydirebilirsiniz.

halı koklayan köpek

Güçlü Kokular

Köpeklerin burunları çok güçlüdür. Köpekler insanlardan neredeyse 100.000 kat daha gelişmiş bir koku alma yetisine sahiptirler. Genel olarak köpekler koklamayı ve koku almayı severler. Ancak bazı güçlü kokular ya da kimyasallar burunlarını rahatsız edebilmektedir. Köpeklere direkt olarak bir koku sıkmaktan kaçınmak gerekir. Eğer parfüm, oda parfümü ya da deodorant gibi bir ürünler sıkacaksanız ondan uzakta sıktığınızdan ve kullandığınız ürünün zehirli olmadığından emin olun.

tek başına uzanan köpek

Yalnız Bırakılmak

Köpekler sosyal canlılardır ve köpeklerin sevmediği durumlar arasında yalnız bırakılmak bulunmaktadır. Bazı köpekler ortamda farklı bir köpeğin daha bulunmasından hoşlanırlar. Bazıları ise etrafta sadece insanların olmasından memnundur. Köpeklerde ayrılık anksiyetesi yaygın görülür ve yalnız başlarına kaldıklarında aşırı stres yaşarlar. Ayrıca yalnız bırakılmaktan da korkarlar. Birçok köpek sahibi çalıştığı için köpeğini yalnız bırakmak zorunda kalmaktadır. Onun korkmamasını sağlamak için birlikteyken kaliteli vakit geçirdiğinizden emin olmanız, rutinini bozmamanız önemlidir.

elektrik süpürgesinden kaçan köpek

Rahatsız Durumlara Maruz Kalmak

Köpeklerin hoşlanmadığı şeyler arasında içinde bulunmaktan hoşlanmadıkları duruma maruz bırakılmak da yer almaktadır. Bazen, köpekler banyoya ya da arabaya girmek istemez. Köpeğinizin bir arada bulunmak istemediği bir insan olabilir. Çoğunlukla bir fobi nedeniyle böyle davranışlar içerisinde bulunurlar. Köpeğiniz korkutucu bir durumla karşılaştığında onun stres seviyesini düşürmeniz gerekir. Yapılacak en doğru davranış onu içinde bulunduğu duruma alıştırmaktır. Onu güvenli bir mesafede tutabilir ve sakin kaldığı için ona bir ödül maması verebilirsiniz. Köpeklerin severek tükettiği ödül mamalarını buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

sahibi ile yatakta yüz üstü yatan köpek

Sahibinin Mutsuz Olması

Hayatın kendi inişleri ve çıkışları bulunmaktadır. Bu nedenle her zaman mutlu olmak mümkün değildir. Benzer bir durum köpekler için de geçerlidir. Bazı köpeklerin sahiplerinin duyguları ile benzer duygular hissettiğini hatta bunun sonucunda hasta olduğu görülmektedir. Mutsuz olduğunuz anlarda bu durumdan onun da etkilendiğini unutmamanız gerekir. En azından onun rutinlerini atlamamak ve içinde olduğunuz durumdan daha az etkilenmesini sağlamak için önemli bir adımdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.