Köpekler Pişmiş Kemik Yiyebilir mi?

Köpekler Pişmiş Kemik Yiyebilir mi?

03.01.2022 Aysegül Tunçay


Köpeklerin kemiklere olan ilgisi herkes tarafından bilinir. Kemikleri ile oynarlar, gömerler, saklarlar. Ancak köpekler için her kemik sağlıklı ya da güvenli değildir. Köpekler ve kemikleri akıllara kazınsa da kemiklerin büyük bir çoğunluğu köpekler için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Köpekler kemikleri çiğnemeyi çok sever. Üstelik bu çeneleri için de önemli bir egzersizdir. Kemik iliğindeki besleyici maddeler köpeklerin sağlığı için oldukça önemlidir ve köpeklerin dişlerinin temiz kalmasını sağlar. Ancak köpeklerin belirli boyutlardaki kemiklerden uzak durması gerekmektedir. Özellikle de pişmiş kemiklerden. Bu nedenle "Köpeklere kemik verilir mi?" sorusunun cevabı hayır olmalıdır. Bu yazımızda pişmiş kemiklerin köpeklere verebileceği zararlar hakkında çok önemli bilgiler bulabilirsiniz.

kemik kemiren açık renk tüylü köpek

Pişmiş Kemik Tüketimi Köpeklerde Ne Gibi Problemlere Yol Açabilir?

Kırıldığı ya da parçalandığı zaman sivri ve delici bir ucu olabilme ihtimali olan boyutlardaki pişmiş kemiklerin köpeklerden uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü pişmiş kemikler çok kolay parçalanabilir ve iç organlara zarar verebilir. Kemikler pişirilirken içerisinde yer alan kolajen ve besinler kemikten sızarak yumuşak ve esnek olan kemiği daha kırılgan hale getirmektedir. "Köpeklere tavuk kemiği verilir mi?" sorusunun cevabı da kemiğin boyutlarına göre genellikle hayır olarak verilebilir. Özellikle hindi ya da tavuk gibi hayvanların kemiklerinin içinde oyuklar vardır, bu yapıdaki kemikler çok daha kolay kırılmaktadır. Ancak sadece oluklu kemikler değil farklı formlara sahip, kırıldığında delici bir şekle sahip olabilecek pişmiş kemikler de köpekler için tehlikelidir. Çok ufak, talaş ya da pirinç tanesi boyutlarındaki pişmiş kemiklerin köpekler için herhangi bir zararı yoktur, söz konusu zararların meydana gelebilmesi için kemiklerin sivri ve delici bir formda kırılması gerekir. Pişmiş kemiklerin yol açabileceği birden fazla sağlık sorunu bulunmaktadır. Dişlerin kırılması, ağız ya da dilin aralanması, boğulma, karın ya da barsak dokusunda hasar, ince veya kalın bağırsakta tıkanma meydana gelebilecek sağlık sorunlarındanbazılarıdır. Pişmiş kemikler yemek borusunu veya sindirim sistemini oluşturan dokularını yırtabilir ya da delebilir. Bu köpekler için oluşabilecek en kötü sorunlardan bir tanesidir. Bu nedenle köpeklere pişmiş kemik vermek son derece tehlikelidir.

çiğneme kemiği ile oynayan köpek

Köpeğimin Pişmiş Kemik Yemesini Nasıl Önleyebilirim?

Köpekleri pişmiş kemiklerden uzak tutmanın yolu yemek masasında, mutfakta, çöpte ya da köpeğin ulaşabileceği yerde kemiklerin saklanmamasıdır. Köpekler için kemik son derece tehlikeli olduğu için buna oldukça dikkat edilmelidir. Fakat köpekler evde özgürce dolaştığı için bu biraz zor olmaktadır. Bu nedenle ekstra önlemler almak gerekebilmektedir. Evde kemikli bir yemek piştiğinde köpeği özellikle takip etmek, kapaklı çöp tenekesi kullanmak evdeki diğer kişileri ve misafirleri kemik vermemeleri konusunda uyarmak bunlardan bazılarıdır. Özellikle eve dışardan gelen ve köpek ile zaman geçiren, oyun insanları uyarmak çok önemlidir. Çünkü insanlar tamamen iyi niyetli olarak köpeklere kemik verebilirler ve bu köpekler için istenmeyen durumlara neden olabilir. Köpeklerin kemikleri çiğnemesinin onlar için sağlıklı olduğu bir noktaya kadar doğrudur. Bu nedenle köpekler için güvenilir olan çiğneme veya kemik ürünleri onlara sunulmalıdır. Köpekler için özel olarak hazırlanan, sağlıklarını riske atmayacak çiğneme ve kemik ürünlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

dev boy kemik oyuncağı ile yatan köpek

Köpeğim Kemik Yediğinde Ne Yapmalıyım?

Tüm önlemlere rağmen gözden kaçan bir anda köpeğiniz pişmiş kemik yemiş olabilir. Bu durumdan şüphelendiğinizde ilk olarak bir veteriner hekime danışmalısınız. Eğer bilgi sahibiyseniz köpeğin ne kemiği yediğini de veteriner hekime aktarmanız gerekmektedir. Köpekte kemik tüketimi sonrasında bir değişiklik olması halinde köpeğin kusturulması ya da veteriner hekim tarafından önerilen bir müdahale gerekebilir. Pişmiş kemik yiyen köpeklerde kusma, bulantı, uyuşukluk, salya akıntısı, kesik kesik nefes alma ve hızlı bir şekilde sağa sola koşma gibi belirtiler görülebilmektedir. Köpeğin kemik yediğinden şüphelenildiğinde bu belirtilerin görülüp görülmediği yakından takip edilmelidir. Bu belirtiler varsa da mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpekler Çiğ Kemik Tüketebilir mi?

"Kemik köpeklere zararlı mı?" sorusunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer maddesi de çiğ kemiklerdir. Çiğ kemikler, pişmiş kemiklere göre biraz daha güvenlidir ancak birçok veteriner hekim kemik verildiğinde köpeğin yakından gözlemlenmesini tavsiye etmektedir. Çiğ kemikler de dişlere zarar verebilir, boğulmaya yol açabilir ya da başka hasarlara neden olabilmektedir. Köpeklere verilebilecek çiğ kemiklerin bütün olarak yutabileceklerinden daha büyük olması, kolay parçalanmaması gerekmektedir. Ancak yine de köpeklerin kemikleri çiğnerken takip edilmeleri gerekir. Ayrıca çiğ gıdalarda salmonella ve e.coli gibi bakteri riski artmaktadır. Bu da hem köpeğe hem de çevredeki insanlara ciddi zararlar verebilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.