En Hızlı Koşan Köpekler

19.09.2022 Aysegül Tunçay


Köpekler kendilerine hayran bırakan birçok özelliğe sahip. Bunlardan bir tanesi de dikkat çeken koşma hızları. Özellikle bazı köpek ırkları şaşırtıcı hatta kendilerinden beklenmeyecek derecede hızlı. Dünyanın en hızlı koşan köpekleri ile tanışmaya hazır mısınız, başlıyoruz.

greyhound ırkı köpek

Greyhound

Greyhound namı diğer tazı. Elbette hız denildiğinde akla ilk olarak tazı gelmesi kadar doğal bir durumyok. Tazılar köpeklerin en hızlıları olma unvanına sahip. Tazı türleri özellikle sağlıklı bir şekilde yetiştirildiklerinde saatte 75 kilometre hıza kadar çıkabilmektedir. Bu müthiş hızları sayesinde yaban tavşanı, tilki ya da geyik gibi çok hızlı avları takip edip yakalayabilir.

saluki ırkı köpek

Saluki

En hızlı koşan köpek türleri arasında ikinci sırada yer alan Salukiler, saatte 68 kilometre hıza kadar çıkabilmektedir. Her ne kadar bu türler tavşan yakalamak için eğitilmiş olsa da oldukça eğlenceli bir evcil hayvan olabilir. En sevdikleri aktiviteler arasında koşma ve yüzme yer alır. Her ne kadar çok hızlı koşabilseler de günlük aktivite ihtiyaçları azdır. İlginç olan bir diğer özellikleri ise Salukiler, tazılarla birlikte en eski köpek türleri arasında yer almaktadır. Salukilerin Antik Mısır'da firavunlar ile birlikte mumyalandığı bilinmektedir.

afgan tazısı ırkı köpek

Afgan Tazısı

Afgan tazıları köpek dünyasının bir diğer koşucusu. Her ne kadar uzun bacakları olsa da aslında tüylerine baktığınızda çok hızlı olabileceğini düşünmek ilk başta zor. Ancak Afgan tazıları saatte 64 km hıza çıkabilmektedir. Uzun ve göz alıcı bir görüntüye sahip olan Afgan tazıları koşacakları oyunları severler. Afgan tazısı türü de geçmişi çok gerilere uzanan köpek türlerinden birisidir. Oldukça bağımsız bir kişilikleri olduğu için eğitilmeleri zor olan köpek türlerinden bir tanesidir.

vizsla ırkı köpek

Vizsla

Vizsla cinsi köpekler hızlı oldukları kadar zeki canlılardır. Orta boy ırk olan Vizsla, hız konusunda Afgan tazılarıyla üçüncü sırayı paylaşmaktadır. Vizsla cinsi köpekler de tıpkı Afgan tazıları gibi saatte 64 kilometre hıza çıkabilmektedir. Oldukça zayıf olan bu köpekler oldukça kaslıdır. Vizsla bir yeri işaret edebilir, kendisinden istenen birçok nesneyi getirebilir, yüzebilir ve uzun süreler koşabilir. Ayrıca son derece yumuşak başlı olmaları ile tanınırlar.

whippet ırkı köpek

Whippet

Bir Whippet'ın hızlı olduğunu anlamak için bakmanız yeterli. İnce vücudu, kısa tüyleri ve uzun bacakları ile Whippet ırkı hızlı koşmak için doğan köpeklerden bir tanesidir. Whippet cinsi aynı zamanda çabuk şekilde ivmelenen köpek türüdür. Bu köpekler özellikle küçük kemirgenlerin avlaması için eğitilirler. Whippet cinsi köpekler ortalama 54 kilometre hızla uzun süre koşabilirler ve saatte 64 kilometre hıza çıkabilirler.

jack russell terrier ırkı köpek

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier herhalde herkesin tanıdığı köpek ırklarından bir tanesidir. Jack Russell özellikle avcılar tarafından en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alır. Tilki ya da tavşan avlamak için eğitilen Jack Russell'lar saatte 61 kilometre hıza ulaşabilir. Jack Russell Terrier'lerin soyu listedeki türler kadar geriye gitmemektedir.

dalmaçyalı ırkı köpek

Dalmaçyalı

Görünüşleriyle ünlü Dalmaçyalılar koşmaya başladıklarında gözünüzün önünden geçen siyah beyaz bulanık bir nokta gibi görülebilir. Çünkü Dalmaçyalılar saatte 60 kilometre hıza kadar çıkabilmektedir. 1600'lü yıllardan beri insanlarla birlikte yaşayan bu tür, aynı zamanda güvenilir bir dost ve koruyucudur. Dalmaçyalıların öne çıkan özelliklerinden birisi de çok enerjik olmalarıdır. Bu nedenle bir Dalmaçyalı sahibi olmadan önce bu durumu göz önünde bulundurmak gerekir.

borzoi ırkı köpek

Borzoi

Dışarıdan bakıldığında hızlı koşmasını bekleyebileceğiniz bir diğer tür de Borzoi. Her ne kadar uzun ve kıvrımlı tüylere sahip olsalar da bu onların hızlı koşabilmesine engel değil. Borzoi'lerin uzun ve ince bacakları onların saatte 54 kilometre hıza çıkabilmelerini sağlar.

doberman ırkı köpek

Doberman

Güvenlik ve polis köpeği olmakla ün salmış olan Dobermanlar oldukça atletik köpek ırklarından birisidir. Çok çabuk bir şekilde saatte 51 kilometre hıza çıkabilirler ve uzun süre yüksek hızda koşabilirler. Dobermanların bir diğer önemli özelliği de oldukça yükseğe sıçrayabilmeleridir. Dobermanların hızı ve sıçrama yeteneği onların kolluk kuvvetlerinde neden yer aldığını kolay bir şekilde kanıtlar.

border collie ırkı köpek

Border Collie

Uzun tüyleri ve kısa bacakları nedeniyle dışarıdan bakıldığında Border Collie'nin bu listeye girebileceğini düşünmezsiniz. Oldukça yüksek hızlara çıkabilen bu köpekler aynı zamanda en zeki köpek türleri arasında yer almaktadır. Çok enerjik olan Border Collie cinsi köpekler özellikle çocuklu aileler için harika seçeneklerden birisidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.