Köpeklerde Et Beni Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

13.06.2022 Aysegül Tunçay


İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin vücudunda da et beni büyüyebilmektedir. Et beni olarak ifade edilen oluşumlar genellikle zararsız kitlelerdir. Et beni yavrularda dahil olmak üzere her yaştan köpekte görülmektedir ancak yaşlı köpeklerde daha sık oluşurlar. Bazı et benleri aşırı büyüyerek köpeğe rahatsızlık verir. Köpek sahiplerinin et beninin ne olduğunu ve diğer türden kitlelerle arasındaki farkları bilmesi tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde et beni vücudun her yerinde meydana gelebilen kitlelerdir. Et beni genellikle köpeğin cildiyle aynı renkte olmaktadır. Et beni temelinde cilt dokusuyla kaplı kolajen ve kan damarıdır. Et beni bazı durumlarda küçük bir kitle halinde oluşur ve zaman içerisinde giderek büyür. Et beni kanser değildir ve herhangi bir şekilde ağrıya ya da acıya sebep olmaz. Köpeklerde et beninin çıktığı lokasyon köpeğe rahatsızlık vermediği sürece zararsızdır.

et beni çıkmış köpek

Et Beni Belirtileri

Eğer köpeğinizin üzerinde et benine benzer bir kitle görürseniz bunu yakından takip etmeniz gerekir. Boyutunu, şeklini ve rengini bir kenara not almanız ya da fotoğrafını çekmeniz zamana içerisinde meydana gelen değişiklikleri takip etmenizi kolaylaştırır. Et beni zaman içerisinde değişmediğinde ve köpeğinizde zamanla hastalık belirtileri görülmediğinde veteriner hekime göstermek için rutin muayeneyi beklemenizde bir sakınca yoktur. Ancak et beninde değişiklikler meydana geldiğini fark ederseniz o zaman rutin kontrolü beklemeden veteriner hekimi ziyaret etmeniz gerekebilir. Köpeklerde et beni büyümesi belirtileri arasında;

  • Ciltte düz yüzeyli kitle ve nodüller,
  • Ciltten sarkan tipte kitleler,
  • Köpeğin vücudunun bir yerini sürekli olarak yalaması ya da ısırması yer almaktadır. Et beni çok kolay bir şekilde kanayabilmektedir. Köpeğin özellikle et beninin olduğu yeri yalaması ya da ısırmaya çalışması yaralanmasına neden olabilir.

Et Beni Türleri

Et benleri genellikle yumuşak, ciltten biraz daha yüksek ve cilt rengindeki kitlelerdir. Bazıları siğile benzer ancak et beni, siğil gibi tamamen yuvarlak ya da koyu renkli değildir. Düz yüzeyli kitlelerde bazen kıl folikülleri ve kalın kıl bulunabilmektedir. Ayrıca tek bir yerde birden fazla kitle de görülebilmektedir. Kılsız kitleler hexal hamartom, kıllı kitleler ise foliküler hamartom olarak adlandırılmaktadır.
Bazı et benleri pedinküllü olarak gelişir. Yani benin kendisi ince bir sapla cilde bağlıdır. Sapın ucundaki et beni, düz yüzeyli kitleye benzemektedir. Tek farkı ciltten sallanır halde olmasıdır.

güneş altında vakit geçiren köpek

Köpeklerde Et Beni Neden Olur?

"Köpeklerde et beni neden çıkar?" sorusunun cevabı tam olarak bilinmemektedir. Ancak et beninin neden oluşabileceğine dair bazı teoriler bulunmaktadır. Yüzeyin sürtünmesi, kronik irritasyonu ya da travma meydana gelmesi et beni oluşmasına yol açabilmektedir. Cilt katlantılarında ya da vücudun baskı noktalarında et beni daha sık görülmektedir. Bu nedenle köpeklerin dirseklerinde et benine sıkça rastlanır. Ancak bu kitleler vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir.

Köpeklerde et beninin bir diğer nedeni de lif ve kolajen üretimini sağlayan fibroblast hücrelerinin aşırı çalışmasıdır. Bununla beraber köpeklere aşırı banyo yaptırmanın da et beni oluşumuna yol açtığı düşünülmektedir. Köpeğin çok fazla banyo yapması cildin kurumasına yol açar. Cilt kuruluğunun et beni oluşumuna yol açtığı düşünülmektedir.

veteriner hekim tarafından muayene edilen köpek

Köpeklerde Et Beni Nasıl Teşhis Edilir?

Et beni ciltteki diğer birçok problem ile kolay karıştırılabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak kitlenin et beni olduğundan emin olmak için bir süre takip etmek gerekmektedir. Et beninde bir değişiklik olmadığı zaman oluşan bu yapı zararsızdır. Ancak şekil, renk ya da boyut gibi değişiklikler meydana geldiğinde veteriner hekim tarafından muayene edilmesi tavsiye edilir. Genellikle ciltte probleme yol açan birçok şey et beni ile karıştırılabilmektedir. Kene yapışması, siğiller, cilt tümörleri, meme ucu et beni ile çok karıştırılan durumlardır.

Kene

Et benini çok kolay bir şekilde kene zannedebilirsiniz. Köpeğinizi keneden kurtarmak için tutup asıldığınızda köpek buna pek hoş bir reaksiyon vermez. Bu nedenle et beni kene gibi gözükse de emin olmak için önce mümkün olduğunca yakından bakmanız gerekmektedir. Et beninin asılarak kopması köpek için oldukça acılıdır ve et beni bulunan bölgeyi rahatsız edebilir.

Meme Ucu

Tüm memeli canlılarda meme ucu bulunur ve köpeklerde memeli canlılara dahildir. Erkek köpekler de meme ucuna sahiptir. Özellikle küçük ırk köpeklerde meme ucu çok kolay bir şekilde et beni ile karıştırılabilir. Köpeklerde genellikle 8 - 10 tane meme ucu bulunur. Eğer köpeğinizin karın ya da göğüs bölgesinde et beni bulduğunuzu düşünüyorsanız tam karşı tarafını da kontrol etmelisiniz. Köpeklerde meme uçları karşılıklı iki dizi şeklinde olmaktadır. Bu şekilde meme ucu ile et benini ayırmak mümkündür.

Siğiller

Bazı köpekler papilloma adı verilen viral siğile maruz kalır. Bu siğiller genellikle zararsız ama bulaşıcı virüslerden meydana gelir. Papilloma köpekten köpeğe bulaşıcıdır. Ancak köpekten insana ya da farklı bir hayvana geçmez. Papilloma kaynaklı siğiller zaman içerisinde kendiliğinden geçebilir ya da vücudun farklı bölümlerine yayılabilir. Köpeklerde papilloma her ne kadar ağız çevresinde sıklıkla görülse de vücudun her yanında meydana gelebilmektedir.

Cilt Tümörü

Kötü huylu cilt kitleleri farklı şekillerde meydana gelebilmektedir. Bazı tümörler et benine oldukça benzer olabilir. Ciltte meydana gelen bir tümörü et beni diye hafife almak çok olasıdır. Bu nedenle fark ettiğiniz her kitleyi düzenli olarak takip etmeniz gerekir.

uzanmış kahverengi beyaz tüylü köpek

Köpeklerde Et Beni Tedavi Yöntemleri

Köpeğinizde et beni olduğunu fark ettiğiniz zaman et benini kendiniz almaya çalışmamalısınız. Köpeğiniz için bu durum son derece acılıdır ve kendisini korumak için ısırmaya çalışabilir. Ayrıca bölgenin enfeksiyon kapma ihtimali de çok yüksektir. Et beni genellikle zararsızdır ve medikal bir tedavi gereksinimine neden olmaz. Kitlenin büyük olması ya da köpeği rahatsız etmesi durumunda tedavi edilebilir. Tedavi yöntemi genellikle kitlenin boyutuna göre değişiklik gösterir.

Küçük boyutlu et benleri lokal anestezi ile kolay bir şekilde temizlenebilmektedir. Bölge uyuşturulduktan sonra kitle dondurularak ya da yakılarak alınabilir. Daha büyük boyutlu olan ya da daha hassas yerlerde bulunan et benlerinin alınması için genel anestezi gerekebilmektedir. Ameliyat sonrasında et beninin alındığı bölgeye dikiş atılması gerekebilir. İyileşme süresince bu bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir.

Et beni alındıktan sonra içindeki hücreler kontrol amaçlı laboratuvara gönderilebilir. Histopatoloji ile kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca durumun viral mi yoksa bakteriyel mi olduğu da bu şekilde anlaşılmaktadır. Et beni çok nadiren kötü huyludur. Nadiren de olsa zaman içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.

yerde yatan siyah köpek

Et Beni Oluşmaması İçin Alınabilecek Önlemler

Köpeklerde et beni oluşumunu önlemek zordur. Genel olarak cilt sağlığını yüksek tutmak herhangi bir kitlenin oluşumun riskini düşürür. Köpeğinizin tüyleri kısaysa ya da çok yumuşaksa güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürmek gerekir. Doğal yağların salgılanmasını desteklemek için düzenli olarak fırçalamak, zayıflamış tüyleri almak tüylerin matlaşmasını ve karışmasını önler. Kalitesiz ve zararlı içeriklere sahip olan mamalar köpeğin tüy ve cilt sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı mamalar içeriği nedeniyle cildin aşırı kurumasına yol açar. Kaliteli ve cilt sağlığına iyi gelecek mamaları tercih etmek alınacak önemlerden bir tanesidir. Son olarak köpeğe daha az banyo yaptırmak da bir seçenektir. Banyodan sonra köpekler için nemlendirici ürünleri kullanmak et beni oluşması riskini düşürmenize yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.