Yorkshire Terrier'inize Uygun Mama Seçimi İpuçları

Yorkshire Terrier'inize Uygun Mama Seçimi İpuçları

15.09.2023 Aysegül Tunçay


Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 3,63 kilograma ulaşabilen, aileleriyle son derece sıkı bağlar kurup zekâları ile şaşırtan Yorkshire Terrier cinsi köpekler, asil görünümleri ve boyutları ile tezat oluşturan cesaretleriyle en popüler küçük ırk köpekler arasında yer alır. Ülkemizde de sıklıkla gördüğümüz Yorkshire Terrier cinsi köpekler genel olarak sağlıklı kabul edilir. Ancak bununla birlikte bazı kalıtsal sağlık sorunlarına yatkın oldukları da bilinir. Göz problemleri, portosistemik şant adı verilen karaciğer bozukluğu, diz kapağı kayması, omurgada disk fıtıklaşması gibi sağlık sorunlarının Yorkshire Terrier cinsi köpeklerde görülme ihtimali diğer ırklara oranla daha fazla olabilmektedir. Dolayısıyla hem genel sağlığı desteklemek hem de aynı zamanda daha konforlu bir yaşam sürmelerini sağlamak için bu küçük ırk köpeklerin egzersiz planının ve beslenmesinin doğru yürütülmesi gerekir. Küçük ırk köpeklerin ihtiyaçlarına yanıt veren bir beslenme ile buluşturulmaları adına Yorkshire Terrier mama seçimi sırasında titiz bir yaklaşım sergilenmesi tavsiye edilir. Bu yazımızda Yorkshire Terrier mama seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

çimlerde oynayan Yorkshire terrier

Yorkshire Terrier'inizin Beslenme Gereksinimleri: Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Her köpeğin yaşam evresi, genel sağlık durumu ve aktivite düzeyi doğrultusunda beslenmesi gerekir. İhtiyaçlara yanıt veren köpek maması ile beslenmek dostlarımızın ideal kilolarının korunmasına yardımcı olur ve genel sağlığını destekler. Söz konusu Yorkshire Terrier gibi az da olsa kilo almaya yatkın bir küçük ırk olduğunda veteriner hekimlerin yaygın önerisi Yorkshire Terrier mama seçimi sırasında ırkın spesifik ihtiyaçlarına odaklanılmasıdır. Yorkshire Terrier beslenmesini planlarken köpeğinizin mamasını mümkün olduğunca kaliteli, tam ve dengeli beslenme sunan köpek maması alternatifleri arasından seçmeniz önemlidir. Yorkie'ler büyük ırklar ile kıyaslandığında çok daha az besin tüketseler de tükettikleri besinlerin kalori ihtiyaçlarının karşılandığından emin olunması gerekir. Küçük ırk köpeklerin metabolizmaları son derece hızlı ve tüketebilecekleri mama miktarı kısıtlı olduğundan Yorkshire Terrier ırkı köpekler için ideal oranda kalori içeren; kaliteli protein, sağlıklı yağ asitleri ve karbonhidrat barındıran yoğun besleyici değere sahip mamalar doğru seçim olarak kabul edilir.

Yorkshire Terrier mama seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardan biri köpeğin yaşam evresidir. Yavru köpek ve yetişkin köpek beslenmesinde köpeklerin yaşam evrelerine özel gereksinimlerinin karşılanması hedeflenir. Aynı zamanda Yorkie'nizin mevcut kilosu, günlük aktivite düzeyi, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi değişkenlerin göz önünde bulundurulması tavsiye edilmektedir.

yeşil kazak giymiş Yorkshire terrier

Yaşa Uygun Mama Seçimi: Yavru, Yetişkin ve Yaşlı Yorkshire Terrier'ler İçin

Yorkshire Terrier ırkından köpeklerin farklı yaşam evrelerinde formülleri farklılaşan köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri önemli bir gerekliliktir. Yavruluk, yetişkinlik ve/veya yaşlılık döneminde hep aynı mamanın tercih edilmesi köpeklerin döneme özgü gereksinimlerinin karşılanmamasını ve hâliyle sağlıklarının sürdürülmesini engelleyebilir.

Yavruluk döneminde yani Yorkie'niz 1 yaşını doldurana kadar köpeğinizin mamasını seçerken bağışıklık sistemini destekleyen alternatifler üzerinde yoğunlaşmanız en doğrusu olacaktır. Ek olarak beyin ve göz sağlığının desteklenmesi de önemlidir. Yavruya fazla kilo aldırmayan ancak kemiklerini güçlendirip optimum gelişmesine katkı sunan küçük ırk yavru köpek mamaları sayesinde dostunuz yetişkinlik dönemine mükemmel şekilde hazırlanabilir.

Yetişkinlik dönemi dostunuzun hayatının diğer bir önemli evresi olarak kabul edilir. 1-6 yaş arasına tekabül eden bu dönemde Yorkshire Terrier'lerin daha uzun ve mutlu bir yaşam sürmesi adına doğru mamalarla beslenmeleri önemini korur. Bağışıklık sistemini güçlü tutan, diş sağlığını destekleyen, zorlanmadan çiğnenebilen küçük ırk yetişkin köpek mamaları köpeklerin yaşlılık dönemine en iyi şekilde hazırlanmasına yardımcı olur.

Yorkie'ler 6 yaşını doldurduktan sonra yaşam kalitelerini artıran, uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olan ve genel sağlıklarını destekleyen mamalarla beslenmelidir. Bu dönem yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarının görülebildiği süreç olduğundan tercih edilen mamaların genel sağlığı desteklerken kas kitlesinin korunmasına yönelik formüle edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

mama kabından mama yiyen Yorkshire terrier

Kaliteli Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük ırk köpeklerin uzun ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için kaliteli mamalarla beslenmelerinin sağlanması, köpeklerle yaşayanların yerine getirilmeleri gereken öncelikli sorumluluklardan biridir. Mamaların içeriklerinin, içeriklerinin birbirine oranlarının, içeriklerin kalitesinin, üretim süreçlerinin ve hatta ambalajlanma proseslerinin bilinmesi yapılan tercihlerin doğruluğunu artırır. Bu noktada dünyaca ünlü premium mama üreticilerinin ürünleri risksiz alternatifler olarak öne çıkar.

Küçük ırk köpeklerin yaşam evrelerine göre değişen ihtiyaçları doğrultusunda en kaliteli içeriklerle hazırlanan Hill's markalı köpek mamaları ile siz de Yorkshire Terrier'inizin her zaman sağlıklı ve konforlu kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Köpeğinizin mamasını yaşam evresine, aktivite düzeyine ve genel sağlık durumuna uygun şekilde seçerek onlarla keyifli ve uzun yıllar geçirebilirsiniz. Küçük ırk köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılarken cilt ve tüy sağlıklarını destekleyen, kalp sağlığını koruyan, kolay sindirilebilirliği ile gastrointestinal fonksiyonlara katkı sunan Hill's küçük ırk köpek maması çeşitleri iskelet sistemiyle ağız ve diş sağlığının korunmasına da yardımcı oluyor. Dostunuzun yaşam evresi doğrultusunda en uygun Hill's markalı mamayı seçmek için buraya tıklayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.