Somon Yağının Köpekler Üzerindeki Şaşırtıcı Etkileri

20.11.2023 Aysegül Tunçay


Omega yağ asitleri bakımından önemli ölçüde zengin olan somon yağı, son yıllarda evcil hayvan sağlığına sunduğu faydalarla da popülerlik kazanmış durumda. Yaşlarına, ırklarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite seviyelerine uygun bir diyet planı doğrultusunda beslenen köpekler için de somon yağı güvenle tercih edilebiliyor. Böylece köpeklerin cilt ve tüy sağlıkları, eklem hareketlilikleri, göz sağlıkları ve bağışıklık sistemleri desteklenebiliyor "Köpekler için somon yağı ne işe yarar?" sorusuna verilebilen yanıtlar oldukça çeşitli olduğundan, somon yağı takviyeleri hakkında bilgi sahibi olunması önemli. Siz de Omega 3 yağ asitleri içeren somon yağını dostunuzun beslenmesine eklemeyi düşünüyorsanız, önemli bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.

Köpekler için somon yağının faydaları hakkında detaylara geçmeden önce somon yağında bulunan yağ asitleri ile ilgili kısa bir açıklama yapmak isteriz. Beslenmeye eklenen yağlar dört ana kategoride incelenebilir: doymuş yağlar, trans yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar. Çoklu doymamış yağlarda bulunan Omega yağ asitleri; kan akışının düzenlenmesi, enflamasyonun azaltılması ve serbest radikallerin nötralize edilmesi gibi önemli işlevlere sahiptir. Ancak bu yağ asitleri vücutta doğal olarak bulunmazlar. Dolayısıyla bu yağ asitlerine köpekler tükettikleri mamalar ve/veya takviyeler aracılığı ile ulaşırlar. Omega yağ asitleri dendiğinde akla ilk gelen Omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 yağ asitlerinin içerisinde de çoklu doymamış yağ asitleri olan DHA ve EPA bulunur. DHA; beyni ve sinir sistemini destekler, bilişsel fonksiyonlara iyi gelir, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve yavru köpeklerin gelişimine katkı sunar. EPA ise özellikle kalp sağlığı için önemlidir. Kalp damar sağlığına faydaları ile öne çıkan bu yağ asidi artrit gibi köpeklerin yaşam kalitesini düşüren hastalıkların yol açtığı semptomları hafifletebilir.

DHA ve EPA yağ asitleri genelllikle soğuk sularda yaşayan balıklar aracılığı ile köpeklerin metabolizmalarına sokulabilir. Somon yağı bu nedenle köpekler için olmazsa olmaz takviyeler arasında yer alır.

kitap okuyan gözlüklü köpek

Köpeklerde Zihinsel Fonksiyonları Geliştirme

Somon yağı takviyelerinin öne çıkan faydalarından biri köpeklerin zihinsel fonksiyonlarının gelişmesine katkı sunmasıdır. Bu faydası, gelişim dönemindeki yavru köpekler için önemini artırır. Dünyaca ünlü bir köpek maması üreticisi tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada 9 haftalık yavru köpeklerin DHA bakımından zengin bir diyet ile beslendiğinde daha kolay eğitilebildikleri, daha keskin bir hafızaya sahip oldukları gösterilmiştir. Dahası da var: Gebelik dönemindeki köpeklerin beslenme planına DHA ve EPA eş zamanlı olarak dâhil edildiğinde anne karnındaki yavruların gelişiminde hem bilişsel hem de fiziksel olarak pozitif farklılıklar gözlemlenmiştir.

Yavruluk ve gebelik dönemleri somon yağı tüketimi için ideal zaman dilimleri olsa da yaşı fark etmeksizin tüm köpeklerin somon yağı tüketimine özen gösterilmesi tavsiye edilir. Çünkü köpeklerin tüm yaşam evrelerinde bilişsel fonksiyonlarının desteklenmesi önemlidir. Bu nedenle yetişkin ve yaşlı köpekler de somon yağı faydaları ile buluşturulmalıdır.

sahilde tenis topu ile oynayıp dinlenmek için yatmış köpek

Hareketlilik ve Eklem Sağlığı

Somon yağı faydaları arasında öne çıkanlardan bir diğeri eklem sağlığına sunduğu katkılardır. Somon yağı ve içeriğindeki Omega yağ asitleri eklem yağlanmasını ve hareketliliğini destekler. Dolayısıyla aktivite seviyesi yüksek köpekler için somon yağı kullanımı önem taşır. Somon yağı artrit hastalığı olan köpeklere sağladığı faydalarla da öne çıkar. Yapılan bilimsel çalışmalar Omega 3 yağ asitleri ile beslenmesi desteklenen artrit hastası köpeklerin daha rahat hareket edebildiklerini ve eklemlerindeki enflamasyonun azaldığını göstermektedir. Köpeklerde Osteoartit adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

uzun ve parlak tüylere sahip köpek

Cilt ve Tüy Sağlığına Etkileri

2-4 hafta düzenli kullanımla birlikte somon yağı, köpeklerin cilt ve tüy sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. Yapılan bilimsel çalışmalar somon yağı takviyesi kullanan köpeklerde tüy parlaklığının arttığını ve cildin daha nemli hâle geldiğini göstermektedir. Ek olarak cilt hücrelerinin yapısının ve fonksiyonlarının desteklenmesini sağlayan somon yağının cildi nemlendirerek ciltteki kaşıntılara iyi geldiğini, tüy dökülmelerinde azalmaya yol açtığını ve kıl foliküllerinin yenilenmesine yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Somon yağının köpekler için bir diğer faydası ise anti-enflamatuar etkisidir. Bu etki de cilt ve tüy sağlığının iyileşmesine katkı sunar. Cilt sağlığı bozulan köpekler veteriner hekimlerin de onayı ile, kendilerine özel belirlenen tedaviye ek olarak somon yağı kullanabilirler.

frizbi ile oynayan köpek

Bağışıklık Sistemini Destekler

Suda yaşayan balık gibi organizmalarda birçok vitamin, mineral, sağlıklı yağ, çoklu doymamış yağ asitleri, probiyotikler ve karotenoidler bulunur. Tüm bu önemli bileşenler köpeklerin bağışıklık sistemini destekler. Somon yağı da işte bu bileşenlere sahip besinlerden biridir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi köpeklerin hem sağlığının korunmasına hem de iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemi desteklendiğinde köpeklerin vücudu enfeksiyonlara karşı korunur, zaman içinde vücuda zarar veren kronik hastalıkların etkileri azaltılabilir. Antioksidan ve anti-enflamatuar özellikli somon yağı bağışıklık sistemi yanıtlarının düzenlenmesine katkıda bulunur. Vücutta oksidatif strese neden olabilen serbest radikallerin nötralize edilmesinde de somon yağı görev yapar.

kahverengi beyaz tüylü köpek

Göz Sağlığına İyi Gelir

Somon yağının köpeklerin göz sağlığını desteklediği de bilinir. Hamilelik döneminde DHA ile buluşan köpek yavrularının gelecek yıllarda göz sağlığı daha iyi olabilmektedir. Glokom, konjonktivit ve katarakt gibi yaygın görülen göz hastalıklarına karşı köpeklerin tüm yaşam evrelerinde somon yağı takviyesi kullanması tavsiye edilir.

öne doğru zıplayan köpek

Kalp Sağlığının İyileşmesine Yardımcı Olur

Omega 3 yağ asitleri kalp sağlığının desteklenmesinde önemli görevlere sahiptir. Dikkat edilmesi gereken ise hâlihazırda kalp hastalıkları olan köpeklere veteriner hekimlere danışılmadan verilmemesidir. Sağlıklı bir köpeğin beslenmesine somon yağı takviyesi dâhil edildiğinde trigliserit seviyelerinde azalma meydana gelebilir, iyi kolesterol seviyesi artış gösterebilir ve kandaki kötü kolesterol azaltılabilir. Tüm bu etkileri somon yağının kalp fonksiyonlarının desteklenmesini sağlaması ile sonuçlanır.

oyuncağını patlerinin arasına almış köpek

Metabolizma İşleyişini Destekler

EPA ve DHA gibi Omega-3 yağ asitleri enerji dengesinin ve sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olur. Yapılan bilimsel araştırmalar somon yağının obezite karşıtı etki gösterebildiğini ortaya koymuştur. Tabii ki köpeklerin ne sıklıkta, ne miktarda beslendikleri ve hareket seviyeleri bu söylemin doğruluğunu etkileyebilir. Metabolizma işleyişini destekleyen somon yağı yavru köpekler için olduğu kadar yaşlanan dostlarımız için de önemlidir. Ekstra enerjiye ihtiyaç duyulan yaşlılık döneminde köpeklerin vücutlarındaki enflamasyonu azaltan somon yağı, metabolizma sağlığına genel bir katkı sağlar.

çimlerde yatan mutlu köpek

Kaliteli Somon Yağı ile Somon Yağının Tüm Faydalarına Ulaşmak Mümkün

Somon yağı faydaları saymakla bitmiyor; ancak bu faydaların deneyimlenebilmesi adına kaliteli alternatifler arasından seçim yapılması gerekiyor. Vet's Plus Kedi ve Köpekler için Somon Yağı DHA ve EPA gibi en önemli Omega-3 yağ asitlerini içeren formülü ile dostlarımızın sağlığına birçok katkı sunuyor. Siz de yavru, yetişkin ya da yaşlı köpeklerinizin cilt ve tüy sağlığını desteklemek, alerjik deri rahatsızlıklarında tedavilerin başarılarını artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için Vet's Plus Kedi ve Köpekler için Somon Yağı ürününü tercih edebilirsiniz. Gebelik dönemindeki köpeklerinizin erken doğum ve doğum komplikasyonlarının azalması amacıyla da kullanabileceğiniz Vet's Plus somon yağı ile köpeğinize balık yağı sunmanın avantajlarını deneyimleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.