Köpeklerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

16.07.2021 Aysegül Tunçay


İnsanlar için dokunma genellikle parmaklar ve parmak uçları ile yapılan bir eylemdir. Köpekler söz konusu olduğunda bu durum farklılaşır. Köpekler dünyaya yüzleri ile dokunurlar. Pek çok insan için bu bilgi şaşırtıcı olabilir. İnsanlar için kedilerin bıyıklarının bir anlamı olduğu bilgisi oldukça alışılmıştır ancak söz konusu köpekler olduğunda bu bilgi şaşırtıcı olabilir. Köpeklerin bıyıklarının işlevsiz olduğu düşüncesi yaygındır hatta dağınık ve karmaşık görüntüleri sebebiyle köpek bıyıklarının kesilmesi oldukça büyük bir hatadır ve bu hatadan kaçınılması gerekir. Bu yazımızda köpeklerin bıyıklarının ne işe yaradığına ve bıyıkların onların hayatı için ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler bulabilirsiniz.

köpeklerin bıyıkları işe yarar mı

Köpekler Neden Bıyıklarına İhtiyaç Duyarlar?

Köpekler bıyıkları ile çok sevimli gözükseler de aslında bıyıklar sadece sevimlilik için yoktur. Bıyıklar bir köpeğin güvende ve hareketli kalmasına gerçekten yardımcı olur. Görme duyularına yardımcı olan bıyıklar, köpeklerin duygularını göstermesini sağlar ve avlanmalarına katkı sağlar.

Görmeye ve Algılamaya Katkı

Köpekler çevreleri söz konusu olduğunda farkındalıkları yüksek canlılardır. Bir köpekle yaşadığınız zaman onların her şeyden haberdar olduğunu fark etmek sizin için şaşırtıcı olabilir. İşin özünde köpekler her şeyi göremezler. Ancak bıyıklar köpeklerin çevrelerini sadece gözlerinin görebildiğinden daha fazlasını algılayacak şekilde gözlemlemlerine yardımcı olur. Köpeklerin bıyıkları hareket eden nesnelerin veya canlıların boyutunu, şeklini ve hızını algılamalarına yardımcı olur. Köpek hareket ettikçe çevresindeki havada değişimler meydana geldiği için köpeğin bıyıklarının şekil değiştirdiğini de gözlemleyebilirsiniz. Bu da bıyıkların gerçekten köpeklerin çevrelerini algılamalarına ne kadar yrdımcı olduğunun bir göstergesidir.

Duygularını İfade Etmeye Yardımcı Olur

Köpeklerin duygularını ifade etmek için kullandıkları çok fazla dil vardır. Bakışları, çıkardıkları sesler, vücut dilleri kendilerini ifade etmeye yardımcıdır. Bıyık hareketleri de köpeklerin duygularını ifade ederken kullandıkları araçlardan birisidir. Bir köpek sıkıntılı ya da tehdit altında hissettiği zaman bıyıkları aşağıya bakar ve kavisli bir görünüme sahip olur. Özellikle de bıyıkların duygu ifadesinde kullanımı köpekler arası iletişimde yoğun olarak ortaya çıkar. Köpeklerin bıyıkları çevrelerindeki diğer köpekler ile doğru iletişim kurmalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda köpek sahipleri de bıyıklardaki değişimleri izleyerek olası bir münakaşanın önüne geçebilirler.

Avlanırken Rahat Hareket Etmeyi Sağlar

Köpeklerde bıyıklar köpeğin cinsine göre farklılık gösterir. Bıyıkların boyutu ve sayısı ırka göre farklılaşır. Bıyıklar özellikle avlanmak için yetiştirilen köpeklerde çok belirgindir. Av köpeklerinin vücutları ile orantılı olacak şekilde uzun ve yoğun bıyıkları vardır. Bunun temel sebebi de avlanırken köpeğe yardımcı olan bıyıkların çok fark yaratmasıdır. Av köpekleri ağaçların ve çalıların arasından rahatça hareket edebilecek şekilde yetiştirilirler. Bıyıklar da avlanma yardımcısı olan köpeklerin navigasyon aracı olarak işlevlerini yerine getirir. Bıyıkların yol göstericiliği sayesinde köpekler zahmetsiz bir şekilde hareket edebilirler.

Köpeğin Bıyıkları Kesilir mi?

Bir köpeğin bıyıklarının kesilmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Eğer veteriner hekim herhangi bir sağlık sorunu kaynaklı bıyıkların kesilmesine dair bir gerekçe göstermiyorsa da bu işlemin yapılmaması gerekir. Köpeklerin bıyıkları genellikle estetik açıdan daha güzel bir görünüme sahip olmaları için kesilir. Köpek bıyıkları kedilerde olduğu kadar düzenli ve zarif değildir. Ancak görüntünün bir önemi yoktur ve köpek bıyıklarının amacı olduğu unutulmamalıdır. Köpeklerin bıyıkları kesildiğinde algıları azalabilir, kafa karışıklığı yaşayabilirler ve bunlara bağlı olarak kendilerine duydukları güven azalabilir. Köpeklerin bıyıkları yanlışlıkla kesildiyse çok fazla endişe duymaya gerek yoktur. Bıyıklar tekrar uzayabilirler ancak kesilmemesi her zaman daha iyidir. Köpeklerin bıyıklarının tabanında sinir uçları vardır bu yüznden herhangi bir nedenle bıyıkların çekilmemesi veya koparılmaması da önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.