Bahçesiz ve Küçük Evde Yaşayanlar İçin Beslemesi En Uygun 8 Köpek

04.10.2020 Deniz Öz


Pek çok insan köpek sahibi olmak için bahçeli bir evde yaşanmasının en doğrusu olduğunu düşünür. Bu düşünce yüzünden de insanlar her zaman hayallerini kurdukları o sıcak dostluğa uzaktan bakmak zorunda kalırlar. Oysa bahçesi olmayan hatta küçük apartman dairelerinde sahipleri ile mutlu ve konforlu bir şekilde yaşayabilecek, evde bakılacak küçük köpek cinsleri olduğunu bilseniz, en değerli yol arkadaşınıza kavuşmayı bu denli erteler miydiniz? Bu yazımızda bahçeye, geniş alanlara ihtiyaç duymadan rahat bir şekilde yaşayabilen ev köpeği cinsleri hakkında bir liste hazırladık. Özellikle apartmanlarda yaşayanlar için havlamayan köpek türleri hakkında bilgi topladık. Siz de "evde hangi köpek beslenir?" sorusunun yanıtını arıyorsanız umarız bu yazımızı keyifle okur ve sadık dostunuza gönül rahatlığı ile kavuşabilirsiniz.

mavi tasmalı deniz kenarında oturmuş küçük ırk köpek

1. Pug

Buruşuk, küçük ve sevimli karakteristik yüzü ile oldukça dikkat çekici bir ırk olan Pug ile bir apartman dairesinde yaşamanın tek zor yanı bu sevimli köpeklerin çok horlaması olacaktır. Pek çok açıdan evde bakılacak köpekler arasında öne çıkan Pug ırkına mensup dostlarımız, aileye kolayca uyum sağlarlar. Çocuklarla çok iyi anlaştıkları için aileler ile birlikte yaşamaya çok uygun olan bu ırk aynı zamanda aşırı hareketli olmamaları sayesinde yalnız yaşayanlar için de çok idealdir. Çalışan ve yalnız yaşayanlar için yüksek aktivite ihtiyacı olmaması da Pug cinsi köpekleri evde beslenecek köpekler arasında iyi bir seçenek yapar. Havlamayan köpek türleri arasında yer alan bu cinsin havlaması için gerçekten iyi bir nedenlerinin olması gerekir. Tüyleri kısa olsa da çok tüy dökmeleri ile tanınırlar ve tüy bakımları diğer ırklara göre biraz daha zahmetlidir. Özellikle de buruşuklukların yarattığı kıvrımların günlük olarak temizlenmesi gerekir. Köpeklere düzenli tüy bakımı yapmak için gerekli olan tarak ve fırçalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

çimlerde koşturan küçük beyaz köpek

2. Bichon Frise

Evde beslenecek köpek ırkları arasında hem havlamamaları hem de tüy dökmemeleri ile oldukça dikkat çeken bu köpekler oldukça enerjiktirler. Gün içerisinde yürüyüşe çıkmaları ve bol bol oyun oynamaları gerekir. Bu cins köpekler için uzun süre yalnız kalmak zordur, özellikle uzun mesailer ve ofiste sabahlamalar bu sevimli köpeklerin kalbinin kırılmasına neden olur. Çocuklarla iyi anlaşan bu köpekler oldukça zeki olmaları ile tanınırlar. Bu nedenle kalabalık aileler için de eve en uygun köpek ırkları arasında yer alır. Çok fazla bakım ihtiyacı olmadığından ve bakımı en olay köpek ırkları arasında yer alırlar.

çiçeklerin arasında duran küçük ırk köpek

3. Chihuahua

Yıldızların yol arkadaşı olarak bilinen, Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz bu küçük köpekler oldukça sevecen, zeki ve hareketli olmaları ile tanınırlar. Oldukça küçük boyutlara sahip oldukları için çok küçük çocuklar onlarla oynarken yaralanmalarına neden olabilirler. Çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar ancak günde en az 30 dakika hareket etmeleri gerekir. Bakım ihtiyaçlarının az olması onları evde bakılacak köpek cinsleri arasında popüler hale getirse de eğitim bu ırk için oldukça önemlidir. Bu köpekler iyi bir eğitim almazlarsa çok gürültücü olabilirler. Bu nedenle apartman dairesinde bir Chihuahua ile yaşamak istiyorsanız iyi bir eğitim almasını sağlamanız önemlidir.

mavi tasmalı kıvırcık tüylü kahverengi köpek

4. Poodle

Dünyanın en zeki köpekleri arasında yer alan bu köpeklerin farklı boyutlarda olanları vardır. Evde bakılacak zeki köpek cinsleri arasında yer alan Poodle ırkı köpeklerin minyatür, standart, orta ve oyuncak (süs) olmak üzere dört boydadırlar. Oldukça sessiz olan bu köpekler sevecen ve sakin yapıları ile tanınırlar. Havlama eğilimleri oldukça düşüktür. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve onların oyunlarına eşlik edecek enerjiye sahiptirler. Uzun süre yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar.

bahçede çiiçek saksısının yanında oturmuş yalanan köpek

5. Shiba İnu

En eski Japon köpek ırklarından birisine üye olan bu köpekler karakteristik kulak yapıları ve oldukça çevik olmaları ile bilinirler. Çok fazla tüy dökmeyen, kendisinin ya da ailesinin tehdit altında olduğunu hissetmediği sürece havlama eğilimi olmayan bu sevimli köpekler çocuklarla genel olarak iyi anlaşırlar. Evde beslemeye en uygun köpek ırkları arasında yer alan Shiba İnu ırkı köpekler yılda iki kez, mevsim geçişlerinde, oldukça yoğun bir şekilde tüy dökmeleri dışında genel olarak az tüy dökerler ve bakımları oldukça kolaydır.

kuru otların üzerinde duran siyah beyaz küçük köpek

6. Boston Terrier

Smokin giymiş görüntüsü, zarif duruşu ve kocaman kalbi ile bu cins evde beslenebilecek köpekler arasında yer almaktadır. Zaman zaman hiperaktiviteye sahip olabilen bu köpekler evde genellikle uyuklamayı tercih ederler. Bu nedenle düzenli olarak yürüyüşe çıkmaları ve açık havada oyun oynamaları gerekir. Yüzlerinin her gün temizlenmesi, tüylerinin ise haftada bir kere taranması bakımları için fazlasıyla yeterli olacaktır.

çimlerde ayakta duran kahverengi beyaz cavalier king charles spaniel cinsi köpek

7. Cavalier King Charles Spaniel

Sevimli, zaman zaman şımarık, zeki ve tatlı bu cins köpekler en popüler ev köpekleri arasında yer alırlar. Havlamayan köpek türleri arasında yer alan bu cins çocuklarla çok iyi anlaştıkları için de kalabalık ailelere uyum sağlayabilirler. Havlama eğilimleri oldukça düşüktür genellikle havlama istekleri kapıya gelen bir yabancı olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Çok fazla egzersize ihtiyaçları yoktur, sokakta yalnız kalmamaları gerekir. En iyi ev köpeği listelerinde yer alan ve pek çok insanın apartman yaşantısında harika bir ev arkadaşına sahip olmasını sağlayan bu köpeklerin tüy bakım gereksinimi orta seviyede tüy döktükleri için düzenli olarak taranmaktan ibarettir.

ormanda gezen iki yetişkin bulldog

8. İngiliz Bulldog

Sert bir görünüşleri olsa da aslında oldukça sevecen ve sevimli birer yol arkadaşı olmaları tanınan İngiliz bulldog ırkına mensup köpekler evde beslenecek köpek cinsleri arasında oldukça popülerdirler. Çok fazla hareket etmekten hoşlanmazlar, genellikle keyif yapmayı ve uyumayı tercih ederler. Kilo kontrolüne özen gösterilmesi gerekir kolayca obezite sorununa sahip olabilmeleri mümkündür. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve onlara karşı her zaman hoş görüşü davranırlar. Genellikle yürüyüşe çıkmak istemezler ancak zorla da olsa yürüyüşe götürülmeleri sağlıkları açısından çok önemlidir. Havlamak için çok tembel olduklarından ötürü havlamayan köpek türleri arasında oldukça popüler bir ünleri vardır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.