Yavru Köpek Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gereken 8 Konu

31.12.2020 Deniz Öz


Hayatınızı güzelleştirecek yavrunuzu buldunuz ve sahiplenmeye karar verdiniz. Eve döndüğünüz andan itibaren emin olun hayatınız artık eskisi gibi olmayacak! Kocaman bir sevgi seline ek olarak çeşitli sorumluluklar da sizi bekliyor olacak.

Yavru köpekler söz konusu olduğunda onların beslenmesi ve sağlıklı gelişimlerinin sürdürülmesi kadar önemli bir diğer konu da eğitimleridir. Buraya tıklayarak yavru köpek eğitimi ürünleri çeşitlerin inceleyebilir, eğitim süreçlerinin konforunu artıracak seçimler yapabilirsiniz. Bu yazımızda "yavru köpek eğitimi nasıl verilir?" sorusunun yanıtlarını keşfetmenizi sağlayacak öneriler bulabilirsiniz.

Yavru köpekler genel olarak 2-3 aylık olduklarında annelerinden ayrılırlar. Bu süreç sanıldığının aksine eğitim verilmemesi gereken bir dönem değildir. Yavru köpeklerin eğitimine eve geldiği ilk andan itibaren başlanmalıdır. Uzun yıllar sürecek bir dostluğun ilk atımlarının atıldığı evrede sınırlarını bilmesi sağlanmalıdır. Böylece hem liderini tanıyabilir hem de daha dengeli bir psikolojiye sahip olabilir. Yavru köpek eğitimi kapsamında yavrulara basit komutlar öğretilebilir, yavru köpek tuvalet eğitimi verilebilir ama en önemli şey onların sosyalleştirilmesi ve belirli davranışları benimsemelerinin sağlanmasıdır.

Sosyalleştirilmeleri Çok Önemli

Yavru köpeğiniz olduğunda ona öğretecek ve onu alıştıracak birçok şey vardır. Hızla büyüdüğü dönemlerde eğitimleri söz konusu olduğunda öncelik her zaman sosyalleştirme olmalıdır. Karma aşıları bitip güvenle dışarı çıkabildiği andan itibaren mümkün olduğunca farklı yerlere gitmesi, farklı kişilerle tanışması, farklı hayvanlarla buluşması, farklı zeminlerle temas etmesi ve farklı seslere maruz kalması gerekir. Böylece dış dünya ile ilgili farkındalığı artar ve sosyal bir köpek olarak yetişmeye başlar. Üstelik beyin gelişimi için de maruz kaldığı çeşitlilik büyük bir avantaj sunacaktır.

Isırmayı Önleyin

Yavruluk döneminde onlara öğretilmesi gereken en önemli şeylerden biri de ısırma şiddetlerinin ayarlanmasıdır. Anneleriyle birlikte yaşarlarken ve muhtemelen kardeşleri ile oyun oynarlarken birbirlerini ısırdıkları için yeni evlerine taşındıklarında bu alışkanlıkların sürmesi normaldir. Fakat bir sınırı olmalıdır. Sizinle oyun oynarken ağrıya ya da acıya neden olacak şiddetle ısırmalar söz konusuysa bu davranışı engellemelisiniz. O esnada oyunu bırakmalı ve ona olan ilginizi kesmelisiniz. Isırmamayı öğrenmedikleri takdirde gerek oyun esnasında gerek onları rahatsız eden herhangi bir durumda ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu durum hem sizin hem de onun için ne sağlıklı ne güvenlidir. Isırma davranışını kontrol etmek ve doğru yönlendirebilmek için ısırabileceği ve kemirebileceği köpek oyuncaklarından yardım alabilirsiniz. Böylece evinizi ve eşyalarınızı da daha kolay bir şekilde güvene alabilirsiniz.

sahibinin komutunu bekleyen köpek

Temel Komutları Öğretin

Sosyalleşme esnasında temel komutları öğrenmelerini sağlayacak kısa ve eğlenceli eğitim seansları düzenleyebilirsiniz. Otur, kalk, bekle ve bırak gibi konfor sunan komutlar yavrunuzun kontrol edilebilmesini sağlamanın yanı sıra toplum içerisinde istenmeyen olayların yaşanmasını da engelleyecektir. Fakat eğitim süresini dikkatle ayarlamalısınız. Köpekler dikkatleri hızla dağılan canlılardır. Onlara saatler boyunca bir şey öğretmeye çalışmanız boşa zaman kaybı olacak, üstelik yavrunuzun eğitime direnç göstermesine neden olacaktır. 5-10 dakikalık, pozitif bir yaklaşımla sunulan eğitimler en iyi sonucu almanızı kolaylaştırır. Eğitimlere başlamadan önce enerjisini atması için uygun ortam yaratarak ilgisini çekmek için önemli bir avantaj elde edebilirsiniz.

Dokunulmaya Tahammül Etmeli

Köpeklerin birçoğunun sevilmekle, dokunulmakla ya da okşanmakla ilgili bir sorunu yoktur. Olası sorunların da erken dönemde çözülmesi gerekir. Yavruluk dönemi geçince ve yetişkinliğe adım atılınca dışarı çıktıklarında köpekler dışarıdan yoğun sevgiye maruz kalabilirler. Gezerlerken, oyun oynarlarken habersiz uzanan ellere mümkün olduğunca tahammül edebilmeleri çok önemlidir. Bu nedenle onların sevilmeye alışmaları sağlanmalıdır. Her zamanki gibi ödül mamaları eğitimin bu aşaması için oldukça etkili olacaktır! Kendine dokunulmasından hoşlanmayan ve reaksiyon gösteren köpekler yaşlandıkça daha agresif hareketler sergileyebilirler. Bu durum hem sizin hem diğer hayvanlar için hem de yabancılar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Sıçramaları Engellenmeli

Yavruluk dönemindeki dostlarımız kucaklara sıçramaya ve bacaklara tırmanmaya bayılırlar. Boyutları henüz küçük olduğu zamanlarda bu davranışlar sevimli gelir ve genellikle yalnızca gülümsetir. Ama büyüdüklerinde, sıçrama huyları sizi zor duruma sokabilir. Kilo alacaklar, büyüyecekler ve cinsleri doğrultusunda salya akıtabilecekleri için üzerinize sıçramaları yavruluk dönemiyle aynı hissi yaratmayacak. Üstelik başka kişilerin üzerine sıçramaları ile de kaotik bir durum ortaya çıkabilir. İstemeden de olsa size ya da başkalarına zarar vermelerinin engellenmesi için sıçrama huylarını erken dönemde kontrol altına almaya çalışmalısınız. Bunun için sıçrama davranışı sergilediklerinde ona kararlı bir şekilde "hayır" demeli, ona olan ilginizi kesmelisiniz.

Tuvalet Eğitimi Önemli!

Yavrunuzun erken dönemde tuvalet eğitimi alması çok önemlidir. Dışarı çıkmak için aşılarının bitmesi gereken süreç aksi halde büyük bir sorun haline dönüşebilir. Tuvalet yapması için ona özel bir yer ayarlamanız gerekir. Çiş pedlerinden ve spreylerinden yararlanarak dışarı çıkana kadar tuvalet sorununu çözebilirsiniz. Dışarı çıkmaya başladıktan sonra zaten işiniz büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Kas gelişimi tamamlanana kadar küçük sürprizlere hazırlıklı olmalı ve tuvalet eğitimi sırasında da pozitif yaklaşımın gücüne başvurmalısınız. Tuvalet alanları ile beslenme alanlarını ayırmayı da unutmamalısınız!

sahibinin parmağını ısıran yavru köpek

Tasmayla Yürüyüşe Alışmalı

Onunla geçirebileceğiniz uzun yıllar var. Onunla konforlu gezintilere çıkmak istiyorsanız tasma ile doğru yürümesini sağlamalısınız. Yetişkinlik döneminde tasma ile yürümeye alışamazsa ani hareketler yaparak sizi sürükleyebilir, düşürebilir, tasmadan kurtularak kaçabilir. Tüm bu olumsuzlukları önlemek için lider olduğunuzu hissettirerek sizinle sakin sakin yürümesini sağlamalısınız. Tasmaya alışma sürecinde çeşitli sancılar yaşanabilir, sizi çekebilirler, olmadık hareketler yapıp zıplamaya başlayabilirler. Kararlı olmalı, yanlış hareketleri sert olmayan ancak kararlı bir sesle uyarmalı, sorunsuz bir yürüyüşün ardından ise onu leziz atıştırmalıklarla ödüllendirmelisiniz. Her zamanki gibi eğitim sırasında istikrarlı olmaktan da vazgeçmemelisiniz.

Sürünün Lideri Sizsiniz

Köpekler sürü halinde yaşarlar ve sürülerinde tek bir lider vardır. Yavrunuzla huzurlu ve sorunsuz bir birliktelik için atmanız gereken en önemli adımlardan biri de lider olduğunuzu ona hissettirmektedir. Liderlik; bağırmak, azarlama, korkutmak ya da cezalandırmak değildir. Saygı görebilmektir, takip edilesi bir önder haline gelebilmektir. Her yaptığını kabullenmemelisiniz, sınırlarını istikrarlı bir şekilde ve yüksek kararlılıkla çizmelisiniz, tehlike yaratabilecek davranışlarına kesin reaksiyonlar göstermeli ve bu duruşunuzdan ödün vermemelisiniz.

Ama her ne olursa olsun onu çok sevmelisiniz ve ondan vazgeçmemelisiniz. Şartsız bir sevgiyle onu kucaklamalı, her zaman yanında olduğunuzu hissettirmeli ve onunla iletişim kurarken enerjinizi kullanmalısınız. Böylece onunla aynı frekansa ulaşabilir, yıllar sürecek muhteşem bir dostluğun temellerini atabilirsiniz. Mutluluklar dileriz...


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.