Omega 3 ve Omega 6 Yağ Asitlerinin Köpek Sağlığında Önemi

31.01.2022 Aysegül Tunçay


Köpeklerin dünyaya geldikleri yavruluk döneminden itibaren tam ve dengeli beslenmeleri gerekir. Bu gereklilik yerine doğru bir şekilde getirildiğin zaman sağlıklarının korunması da olası sağlık sorunları riskinin azaltılması da mümkündür. Köpeklerin beslenmesi sırasında çeşitli minerallere, vitaminlere ve sağlıklı yağlara ihtiyaç duyulur. Omega 3 ve Omega 6 olarak adlandırılan temel yağ asitleri köpeklerin vücutları tarafından doğal yollarla üretilemediği için besin veya takviyeler yoluyla alınmalıdır. Bu yazımızda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin köpek sağlığındaki önemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Öncelikle Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri hakkında kısa bir bilgi aktaracağız.

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, doğru koşullar altında beslenmeye eklendiklerinde sağlıklı yağlar olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı yağların sağladığı faydaları ve bunları bir köpeğin diyetine nasıl entegre edilebileceği hakkında bilgi sahibi olunduğunda, evcil hayvanların ihtiyaç duydukları sağlıklı beslenme rutini oluşturulması mümkün olabilir. Omega adı verilen yağ asitleri Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 olarak sınıflandırılmaktadır. Köpeklerin vücutları belirli yağları Omega-9 yağ asidine çevirebilirken Omega 3 ve Omega 6 vücut tarafından sentezlenemeyebilir. Bu nedenle bu yağ asitlerinin köpeklerin diyetine entegre edilmesi gerekir. Köpekler için Omega 3 ve Omega 6 sağlık için en önemli süreçlerde gerekli olduğundan bu yağ asitlerinin faydaları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.

çimlerde mutlulukla koşan köpek

Köpekler İçin Omega 3 Faydaları

Köpeklerde Omega 3 kullanımı tercihten ziyade bir gereklilik olarak düşünülmelidir. Bu nedenle "köpeklere Omega 3 verilir mi?" sorusunun yanıtı "evet" şeklinde kabul edilir. Köpeklerde balık yağı kullanıldığında Omega -3 yağ asitleri vücuda sokulabilir. Böylece şu faydaların elde edilmesi mümkündür:

  • Yavru köpeklerde omega 3 kullanımı beynin, merkezi sinir sisteminin ve görüşün gelişiminin ideal şekilde devamlılığını sağlar. Görme duyusu ve beyin gelişimi sorunsuz şekilde desteklenir.
  • Hamile ve emziren köpekler için omega 3, yavruların beyin ve retina gelişimleri için kritik derecede önemlidir.
  • Omega-3 tüm yaş evrelerindeki köpeklerin vücutlarındaki enflamasyonla savaşır, böylece cilt sağlığı ve eklem sağlığı desteklenebilir.

çayırlarda koşturan iki köpek
Köpekler İçin Omega 6 Faydaları

Köpek sağlığı için gerekli bir diğer yağ asidi de Omega 6 yağ asididir. Bu bileşik sayesinde köpeklerin bağışıklık sistemi güçlenir, cilt ve tüy sağlığı iyileşir, üreme sistemi sağlığı desteklenirken büyüme süreçlerine de olumlu etki sunulmuş olur. Omega 6 yağ asitleri kullanımı ile hücre membran yapısının ve hücre fonksiyonlarının da korunduğu bilinmektedir.

Köpekler için Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri doğru oranda kullanıldıklarında kalp sağlığını destekleyici etki sağladıkları da bilinmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içeren takviyelerin, veteriner hekim önerileri doğrultusunda kullanılması halinde aritmi ve kalp yetmezliği olan köpeklerin sağlığına pozitif yönlü destek sunduğu gösterilmiştir.

mama kabına gömülmüş mama yiyen köpek

Köpeklerde Omega 3 ve Omega 6 Kullanımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Köpek sahiplerinin köpek beslenmesine hassasiyet göstermesi özellikle takviye kullanımı ile ilgili bazı soruların gündeme gelmesine neden olur. Köpeğinizin beslenmesine dahil etmeniz gereken yağ asitleri hakkında sık sorulan soruları sizler için cevapladık.

Omega 3 ve Omega 6 Beslenmeye Nasıl Dahil Edilir?

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin beslenmeye dahil edilebilmesi için hangi besinlerde bulunduğunun bilinmesi önemlidir. Omega 3 genellikle deniz ürünlerinde bulunur. Bu nedenle Omega 3 kullanımı dendiğinde akıllara ilk köpekler için balık yağı kullanımı ve köpekler için balık yağı faydaları gelir. Omega 6 yağ asitleri hayvansal yağlar içerisinde de bitkisel yağlar içerisinde de bulunabilir. Köpekler için Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin vücuda alınması için en sağlıklı mekanizması kaliteli köpek maması kullanımlarıdır. Köpek mamaları köpeklerin gelişim dönemlerine ve ırklarına özel olarak formüle edilirler ve ihtiyaç duydukları Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitlerini barındırırlar. Dostunuzun ihtiyaçlarını karşılayan köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Köpek mamaları haricinde köpekler için özel balık yağı takviyeleri de bulunmaktadır. Hem iştah sorununun üstesinden gelinmesini kolaylaştıran hem de sağlık için destekleyici nitelik taşıyan takviyelerle dostunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Köpek vitamin ve ek besinlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Balık Yağı Köpeklerde Ne İşe Yarar?

Balık yağı olarak bilinen Omega 3 ve Omega 6 gibi temel yağ asitleri köpeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi, ürem fonksiyonlarının desteklenmesi, yavruların gelişim süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi, beyin ve kalp sağlığının desteklenmesi, görmenin iyileştirilmesi, cilt ve eklem sağlığının korunması gibi önemli süreçlerde görev yapar.

Köpeklerde Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Köpekler için Omega 3 ve Omega 6 barındıran mamaların tüketilmesine ek olarak takviyeler aracılı ile de bu besinlerin vücuda girmesi sağlanabilir. Takviyeler aracılığı ile balık yağı kullanılacağında her takviyenin önerilen kullanım şekli ve dozu dikkate alınmalıdır. Kullanım şekli ve köpeklere verilmesi gereken miktar ürün özelinde; köpeklerin yaşı, kilosu ve genel sağlık durumları doğrultusunda değişiklik gösterebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.