Köpeğim Taranmayı Sevmiyor, Ne Yapmalıyım?

26.07.2021 Deniz Öz


Köpekleri sahiplendikten sonra onlarla ilgili birçok sorumluluk da doğrudan üstlenilmiş olur. Yaşam evreleri doğrultusunda beslenmeleri, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerinden geçmeleri, egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması ve oyunlarla bilişsel yetilerin geliştirilmesi köpek sahiplerinin en temel sorumluluklarından yalnızca bazılarıdır. Dostlarımızın bakım süreçleri de bu noktada oldukça önemlidir. Tüy bakımlarının aksatılmadan yapılması hem onlarla kurulan bağın güçlendirilmesi hem cilt sağlıklarının desteklenmesi hem de tüy dökme sorununun önüne geçilmesi adına belirleyicidir. Köpekler çoğunlukla ilgi görmeye bayılan ve bakım süreçlerine itiraz etmeyen evciller olarak tanınsalar da onları taramak her zaman mümkün olmayabilir. Nitekim "köpeğim kendini taratmıyor", "köpeğimi tarayamıyorum" ve hatta "taranırken köpeğim ciyaklıyor" gibi şikayetlerin de oldukça yaygın olduğu bilinir. Bu yazımızda "köpeğim tüylerini taratmıyor" diyenlere özel önemli ipuçları ve bilgiler paylaşacağız.

siyah ince telli köpek tarağı

Köpeğim Tüylerini Taratmıyor, Taranmayı Sevmiyor

Köpeğim kendini taratmıyor şikayeti ile karşılaşıyorsanız bu durumun ardında birçok farklı neden bulunduğunu ifade edebiliriz. Köpeklerin uzun dönemli hafızaları oldukça güçlüdür, geçmiş dönemde taranırken canları yandıysa ya da yavruluk döneminde hafızalarına işleyen ve taranmayla özdeşleştirdikleri korkutucu bir anı varsa köpekler tüylerinin taranmasına iş birlikçi yaklaşmayabilirler. Bu noktada köpeğin taranma öncesi, sırası ve sonrası süreçte reaksiyonlarının yakından takip edilmesi önemlidir. Belirli hareketlere negatif bir tepki veriyor mu? Fırça ya da tarakla yaklaşıldığında irkiliyor mu? Bu soruların yanıtı evet ise köpeğinizin taranma ile ilgili olumsuz bir deneyim yaşamış olma ihtimali yüksektir.

Bazı köpekler tüylerini endişelendikleri için taratmayabilirler. Belirli bir anksiyetelerinin olması ya da daha önce hiç tüylerinin taranmamasının neden olduğu yeni deneyim tedirginliği bakım süreçlerini zorlu hale getirebilir. Özellikle sahiplenme öncesi süreçte istismara uğrayan köpeklerin güveni kazanma aşamasındaysa taranırken ısırma hamlesi yapması da mümkündür.

Köpeğim tüylerini taratmıyor, köpeğim ciyaklıyor şikayetinin ardında ise hassas bir cilde sahip olmaları gerçeği yatabilir. Yumuşak ya da sert bir şekilde tarandıklarında cilt hassasiyetleri veya cilt sorunları onların olumsuz tepkiler vermelerine neden olabilir. Benzer bir durumla karşılaşıyorsanız veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurabilirsiniz. Köpeklerin kendini taratmamasının ardında daha basit nedenler de olması mümkündür, örneğin sabırlı olamamaları, oturmak ve beklemek istememeleri gibi gerekçelerin de "köpeğim kendini taratmıyor" söylemine yol açabileceği bilinmektedir.

taranmış, uzun tüylü tokalı köpek

Tüylerini Taratmayan Köpekleri Tarama Yolları

Tüylerini taratmama nedenlerini söyleyemeyen köpekleri taramaktan vazgeçmek yerine onlara nazik ve sabırlı davranmak gerekir. Tüm çabanıza rağmen taranmaya direnç gösteren köpekler anlık sinirlilik hali yaratabilir ancak sizin değişen enerjiniz mücadeleyi zorlaştırabilir. Neyse ki ödül mamaları taranmayı sevmeyen köpekleri bile ikna etme gücüne sahiptir. Köpek ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.

Kendini taratmayan köpeklerle iş birliği içerisine girmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

1. Tüy bakımı macerasına başlamadan önce sakin bir ortam yaratın. Köpeğinizi bir havluyla hafifçe sarabilir, onun yatağına yatmasını bekleyebilirsiniz. Sakinleştiği bir ortamda kaçma ihtimali azalacaktır.

2. Köpeğinizi taramaya başlarken ödül mamasına başvurun. Ödülün keyfini süren dostunuzun fırçayı koklamasına izin verin, kafasını çeviriyorsa ya da durumdan hoşnutsuzsa tüy toplama eldivenlerine başvurmanız daha doğru bir tercih olacaktır. Tüy toplama eldivenlerine ulaşmak için Köpek Tarağı ve Fırçaları kategorimizi buradan ziyaret edebilirsiniz.

3. Köpeği taramaya ya da fırçalamaya başladığınızda tek seferde küçük bir vücut bölgesini hedefleyin. Kolay ulaşabileceğiniz ve köpeğinizi rahatsız etmeyecek bir vücut bölgesi ideal bir başlangıç olacaktır. Tarama eyleminden sonra, onu yeniden ödül mamaları ile keyiflendirin.

ödül maması yiyen küçük ırk köpek

4. Köpeğinizi taranmaya alıştırırken seansları kısa tutun. Vücudundaki farklı noktaları tarayın ve hiç tepki vermediği bir alan keşfederseniz o alanda pratik yapmaya devam edin. Köpeğinizi tararken sakin kaldığı her an onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşun. Sakin kalmaya devam ederse ve itirazları azalırsa sakince taramaya devam edin. Alıştırma sürecindeki temel amacınız dostunuzu tamamen taramaktan ziyade tüy bakımı süreçleri ile ilgili pozitif bir deneyim yaşamasını sağlamaktır. Bu nedenle ortam gerilimi çok artınca onu zorlamamaya özen gösterilmelidir.

Köpeklerin tüy bakımının önemli bir aşaması olan taranma sürecinde kullanılan köpek ürünleri dostlarımızın gösterdiği reaksiyonu değiştirebilir. Tüy yapılarına ve tercihlerine uygun taraklar arasından seçim yapıldığından emin olunmalıdır. Çok kısa tüylü olanlar için ucun ve ince dişlere sahip olan taraklar can acıtıcı bir etki yaratırken kısa dişli taraklar uzun tüylü köpeklerde istenilen etkiyi yaratmayabilir. Bu nedenle köpek tarağı seçimi sırasında özenli davranılması önemlidir.

Bazı köpekler taranma sırasında kaçmak ya da huzursuzlanmak gibi eylemlerden ziyade agresiflik sergileyebilir. Hırlayabilen ve hatta ısırma potansiyeli yüksek olan köpekler için öncelikle eğitim gereklidir. Profesyonel eğitim desteği almak ya da alternatif olarak tüy bakımı süreçlerini profesyonellere bırakmak daha doğru bir tercih olarak yorumlanabilir. Yine de her zamanki gibi öncelikle veteriner hekimlerin kontrolüne başvurulması önemlidir. Köpeklerde saldırganlığın ardında ağrı, acı ve enfeksiyon gibi sorunlar bulunabilir. Tedavisi yapılan hastalıkların ardından köpeklerin taranmaya gösterdikleri tepkiler iyileştirilebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.