Köpekler Hıçkırır mı?

24.01.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerin hıçkırması genel olarak son derece sevimlidir ve karşılaşanlar için eğlence kaynağıdır. Köpeklerde hıçkırık insanlarda olduğu gibi önemsiz bir durum olabileceği gibi bazı durumlarda ise köpeğin hıçkırması ciddi bir rahatsızlığın işaretçisi olabilmektedir. Köpeklerde tıpkı insanlar gibi hıçkırır hatta bu durum insanlardakiyle aynı şekilde gelişmektedir. Köpeklerin zaman zaman hıçkırması son derece normaldir. İnsanlarda hıçkırmak her zaman ciddi değildir ve her hıçkırmada doktora gitmeye gerek yoktur. Benzer bir şekilde her hıçkırdığında köpeklerin de veterinere gitmesine gerek yoktur. Bu yazımızda köpeklerde hıçkırmanın nedenleri ve hıçkırma ile ilgili alınması gereken önlemleri bulabilirsiniz.

çimlerde koşan köpek

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırma, diyaframın ani bir şekilde kasılmasıyla meydana gelir. Diyafram karın boşluğu ile göğüs bölgesi arasında yer alan kastır. Bu kas köpek nefes alıp verdikçe yükselir ve alçalır. Diyafram anormal olarak çalışmaya başladığında hıçkırma başlar. "Köpekler neden hıçkırır?" sorusunun cevabı oldukça basittir. Köpeklerin sesi glotis adı verilen bir yapıdan çıkmaktadır. Glotis kapandığında hava almayı engeller ve sonucunda hıçkırma ortaya çıkar. Köpeğin anatomisi iyi tasarlanmış bir makine gibidir. Bu nedenle hıçkırıklar her zaman ciddi değildir. Ancak sistem de bir anormallik olduğunda hıçkırma meydana gelebileceği unutulmamalıdır.

masum bakışlı köpek

Köpeklerde Hıçkırığın Nedenleri?

Köpeğin hıçkırması birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. Köpekler çok heyecanlandığında, çok hızlı yemek yediğinde ya da çok hızlı bir şekilde su içtiğinde hıçkırma görülebilir. Hıçkırma nadir olarak ciddi bir problemin belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

"Yavru köpek neden hıçkırır?" sorusunun cevabı heyecan olarak verilebilir. Yavru köpekler özellikle mama yiyecekleri zaman çok heyecanlanırlar. Bu heyecanla ile beraber mamalarını da çok hızlı bir şekilde yerler. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yemek yerken hava yutulması olağandır ve bunun sonucunda hıçkırma meydana gelir.

Bazı nadir durumlarda köpeklerde hıçkırma ciddi bir problemin belirtisi olarak ortaya çıkar. Hıçkırığın ciddi olabileceğini düşündüğünüz durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye gitmeniz gerekmektedir. "Köpekler hıçkırır mı?" sorusu yerine burada sorulması gereken soru "Köpekler neden hıçkırır?" olmalıdır.

Parazitler

Bazı durumlarda hıçkırık parazit probleminin belirtisi olarak ortaya çıkar. Hıçkırma sürekli olarak devam ettiğinde ve bununla beraber ishal ya da kusma gibi belirtiler de görüldüğünde veteriner hekime başvurmanız gerekir. Kalp kurdu ya da kancalı kurt gibi çeşitli parazitler köpeğinizin solunum yollarında probleme yol açmış olabilir. Özellikle kancalı kurtların larvaları köpeklerin solunum yollarına yerleşmekte ve burada hastalığa neden olmaktadır.

Mide Problemleri

Bazı mide problemlerinin semptomları arasında hıçkırma da yer almaktadır. Mide problemlerinde ortaya çıkan belirtiler de parazit belirtilerine oldukça benzerdir. Kusma, ishal ve dışkıda kan gibi ciddi belirtiler midede bazı problemlerin olduğunu göstermektedir. Köpeklerde gastrointestinal rahatsızlıkların listesi oldukça uzundur. Bu nedenle detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir. Bu rahatsızlıkların birçoğu tedavi edilebilirdir. Doğru tedavi yöntemi detaylı bir muayene ile belirlenebilir.

Solunum Yolları Rahatsızlıkları

Hıçkırığın bir diğer potansiyel sebebi de solunum yolları rahatsızlıklarıdır. Hıçkırık ile beraber burun akıntısı, hapşırma, hırıltılı soluk alıp verme ve öksürük gibi belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerekir. Bu belirtiler genellikle zatürre, bronşit ya da sıcak çarpması gibi rahatsızlıkların belirtileri arasında yer alır. Bu rahatsızlıklar hayati tehlikeye neden olabileceğinden risk almamak adına vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekmektedir.

mama kabına bakan köpek

Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Önlenir?

Bir rahatsızlığı önlemek, tedavi etmekten çok daha kolaydır. Bu nedenle öncelikli amacın önleme olması tavsiye edilir. Eğer köpeğiniz mamasını çok hızlı yiyorsa, ona verdiğiniz mamayı daha az miktarda ve daha sık aralıklarla vererek çok hava yutmamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bazı oyunlu mama kapları da yavaş yemeyi sağlamaktadır. Mama yemeyi yavaşlatan mama kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Hıçkırmayı önlemek için yapılabilecekler arasında suya erişimi konforlu hale getirmek yer alır. Su kaplarının yüksekliği su içme hızını etkilemektedir. Köpeğin daha yavaş su içebileceği bir kap tercih etmek aynı zamanda su içerken hava yutmasını da önlemek demektedir. Köpeğiniz uzun süre hıçkırdığında su içmesini teşvik edebilirsiniz. Şu içmek hıçkırığının geçmesine yardımcı olur. "Köpek hıçkırığı nasıl geçer?" sorusunun bir de tahmin etmeyeceğiniz bir cevabı bulunur. Köpeklerde tıpkı insanlar gibi hıçkırdığı için köpeklerin hıçkırığı da insanlarda geçtiği gibi geçmektedir. Köpeğinizin hıçkırması kesilmediğinde onu korkutarak hıçkırmasını durdurabilirsiniz. Ancak bunu yaparken köpeği aşırı strese maruz bırakmamanız gerekir. Beklemediği bir anda hızlıca el çırpmak yeterli olacaktır. Bu şekilde hıçkırma derdinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeğiniz tüm gün boyunca birkaç defa hıçkırdığında hemen panik yapıp peşine takılmanıza gerek yok. Bu köpeğinizin de sizin de hayatınızı oldukça zorlaştıracaktır. Köpeklerin hıçkırmaları genellikle basit bir talihsizliktir ancak büyük bir neşe kaynağıdır. Yine de yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gözlemlediğiniz ya da hıçkırığın çok uzun sürdüğü durumlarda bir veteriner hekime danışmanız önemlidir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.