Köpeklerin Havuz ve Deniz Suyu İçmesi Sakıncalı mı?

24.08.2022 Aysegül Tunçay


Özellikle sıcak yaz aylarında denize ya da havuza atlamak köpekler için en eğlenceli aktivitelerden bir tanesidir. Yüzmeyi seven köpekleri denizden ya da havuzdan çıkarmak bazen zor olabilmektedir. Ancak köpeklerin havuza ya da denize mümkün olduğunca güvenli bir şekilde girmesi gerekmektedir. Ayrıca deniz ve havuz bazı durumlarda köpekler için tehlikeli olabilmektedir. Tuzlu deniz suyu ya da klorinli havuz suyu içilmesi köpek için tehlikelidir. Bu nedenle köpeğin tek başına denize ya da havuza girmesine izin verilmemeli; denizden veya havuzdan su içmesi durumunda ise müdahale edilmelidir.

denize atlayan köpek

Deniz Suyunun Köpekler Üzerindeki Etkileri

Deniz suyu köpekler için oldukça zararlıdır. Az miktarda içildiğinde kusma ve ishal, yüksek miktarda içildiğinde ise hayati tehlikeye yol açar. Deniz suyunda çok miktarda tuz vardır ve köpekler deniz suyu içtikçe daha fazla dehidrasyona uğrarlar. Ayrıca vücut aşırı miktarda tuz sonucunda ortaya çıkan dengesizliği düzenlemek için farklı fizyolojik tepkiler verir. Kandaki yüksek tuz miktarını dengelemek için hücrelerden su salınır ve bu da köpekte baş dönmesi, yorgunluk ve kafa karışıklığı gibi problemlere yol açabilmektedir.

Kandaki tuz miktarının fazla olması sonucunda kaslar nem kaybeder ve gerginleşir. Bunun sonucu olarak titreme ve kasılma gibi problemler ortaya çıkar. Köpeğin hemen taze su içmemesi durumunda ise belirtiler giderek kötüleşir. Bu nedenle köpeğinizle plaja gittiğinizde yanınızda mutlaka onun için de bir şişe su bulundurmanız gerekir. Köpeklerin dışarıda taze su ve mama erişimi için kullanılabilecek mama ve su kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Deniz Suyu Zehirlenmesinin Belirtileri

Sahilde çok dikkatli olsanız bile siz farkında olmadan köpeğiniz tuzlu su içebilir. Bu gibi durumlarda ise köpeğinizin rahatsızlığını anlamak için tuzlu su içmenin belirtilerini bilmeniz gerekir. Tuzlu su zehirlenmesi sonucunda ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Aşırı idrara çıkma
  • Aşırı susama
  • Kafa karışıklığı
  • Yorgunluk
  • Kusma
  • Mide Bulantısı
  • Farklı davranma
  • Kas spazmı
  • Nöbet

Tuzlu Su İçen Köpek İçin Yapılması Gerekenler

Köpeğiniz ile plaja gittiğinizde yanınızda onun için büyük bir şişe su bulundurmanız aslında yeterlidir. Köpeğiniz deniz suyu içtiğinde ilk ortaya çıkan belirtiler genellikle kusma ve ishaldir. Her 30 dakikada bir köpeğinize şişesinden su vermeniz vücudunun dehidrasyona uğramasına engel olur. Çoğu zaman taze su vermek, tuzlu suyun etkilerini engellemek için yeterli olmaktadır ancak köpeğinizde başka değişikliklerin olup olmadığını gözlemlemeniz tavsiye edilir. Taze su içtikten sonra köpeğiniz aynı belirtileri göstermeye devam ederse veteriner hekim ile görüşmeniz gerekmektedir.

havuzda yüzen köpekler

Havuz Suyunun Köpekler Üzerindeki Etkileri

Yaz aylarında köpeklerin eğlenmeyi sevdiği yerlerden birisi de havuzlar. Hemen serinledikleri ve bolca eğlendikleri için suyu seven köpekleri yaz aylarında havuzdan uzak tutmak neredeyse imkânsızdır. Ancak tuzlu su olmasa bile havuz suyunun içilmesi de deniz suyu gibi köpekler için zararlıdır.

Bakımları düzgün yapılan havuzlarda klorin seviyesi de optimum miktardadır ve köpeklerin bu havuzun suyundan az miktarda içmesi zararlı değildir. Ancak düzenli bakımı yapılmayan ya da klorin seviyesi çok yüksek olan havuzlarda ise durum tam tersidir. Köpeğin aşırı miktarda klorin içeren su içmesi durumunda mide bulantısı, kusma ve boğaz erozyonu gibi problemlere yol açabilir. Sudaki klorin seviyesinin çok yüksek olması durumunda risk de daha yüksek olur. Havuza giderken yanınızda köpeğiniz için de büyük bir şişe içme suyu bulundurmanız gerekmektedir.

Litre başına 4 miligram klorin bulunan suların içilmesi insanlar ve köpekler için güvenlidir. Yüzme havuzlarında bu miktar genellikle litre başına 1 - 3 miligram arasında değişiklik gösterir. Ancak bu tüm havuzlar için bu durum geçerli değildir. Bununla beraber yüzme havuzunda zararlı olan tek kimyasal klorin değildir. Klorin zamanla suyun içinde kloramine dönüşür. Su da klor kokusu olarak bilinen koku, aslında kloramin kokusudur. Kloramin ciltte, gözlerde ve ağız veya burun içi gibi nemli yerlerde cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu cilt yaraları enfeksiyon kaparak daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Kloramine Bağlı Ortaya Çıkan Belirtiler

Havuz suyunu içmeye bağlı olarak kloramin zehirlenmesi çok nadiren meydana gelir. Zehirlenme genellikle köpeklerin çok kısa sürede çok fazla miktarda su içmesi sonucu ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda aşağıdaki belirtiler görülmektedir.

  • Kusma
  • Yorgunluk
  • Şişkinlik
  • Koordinasyon kaybı
  • Sürekli hareket etmek
  • Aşırı salya akıtma
  • Diş eti renginin soluklaşması
  • Göz bebeklerinin büyümesi

Bu belirtilerden bir ya da birkaçını gördüğünüz takdirde veteriner hekime danışmanız tavsiye edilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.