Köpekler Balık Yer mi?

30.05.2023 Deniz Öz


Evcil hayvanların beslenmesinde, balık, birçok evcil hayvan sahibi için kafa karıştırıcı bir besin olabilir. Tıpkı insan beslenmesinde balık tüketiminin etkilerinin balığa, balığın pişme yöntemine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişmesi söz konusu olduğu gibi köpeklerimiz balık tüketeceğinde de dikkat edilmesi gereken pek çok farklı unsur vardır. Bu nedenle "Köpekler balık yiyebilir mi?" sorusunun tek bir yanıtı yoktur.

Köpeklerin kuru mamasına dikkat etmeniz durumunda farklı protein kaynaklarının yanı sıra balığın da yer aldığını görebilirsiniz. Balık içerikli kuru ya da yaş mama tüketiminde köpekler için herhangi bir risk unsuru olduğu -elbette köpeğin balık tüketimiyle ilgili özel bir durumu yoksa- söylenemez ancak doğrudan balık tüketiminde çeşitli riskler olduğunu unutmamak gerekir. Bu yazımızda köpeklerin balık tüketmesinin faydalarını ve köpeklere taze balık verirken dikkat edilmesi gerekenleri ele aldık.

ağzında balık tutan Dalmaçyalı

Balığın Köpekler İçin Faydaları ve Riskleri

Köpekler genellikle balık yemekten hoşlanırlar ve pek çok köpeğin balık kokusunu sevdiği bilinir. Balık, köpekler için sağlıklı bir protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ asitleri açısından da zengindir. Kuru mama içeriğinde kaliteli bir protein kaynağı olarak balık sıkça kullanılır. Kaliteli protein kaynakları içeren kuru mamaları buradan inceleyebilirsiniz.

Balık, tavuk gibi yaygın protein kaynaklarına karşı özellikle gıda alerjisi durumunda iyi bir protein alternatifidir. Gıda alerjisi yönetiminde en çok tercih edilen protein kaynaklarından birisi olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltmak için oldukça faydalıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığında ya da artrit gibi eklem hastalıklarında balık tüketimi köpekler için oldukça faydalıdır. Balık ve balık derisi özellikle yaşlı köpeklerde kemik ve cilt sağlığı için çok değerli bir kolajen kaynağıdır.

Protein kaynağı olarak balık tüketimi köpekler için sağlıklı bir seçim olsa da taze balık tüketiminde bazı riskler olduğu unutulmamalıdır. Balığın fazla yağda, sos içerisinde ya da baharatla pişirilmemesi köpeklerin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.

Köpeklerin balık yemesindeki en büyük risklerden birisi de balığın kılçıklarının ve kemiklerinin köpek için riskli olmasıdır. Balık kemikleri ve kılçıkları küçük oldukları ve kırılabildikleri için köpekler açısından soruna neden olabilir. Kemik ya da kılçık köpeğin ağzına, boğazına, midesine ya da bağırsaklarına takılabilir. Bazı durumlarda organları delip ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu ihtimaller köpekler için oldukça acı verici ve tehlikeli olduğu için balıkla beslenen köpeklerin ayıklanmamış balık yemesine izin verilmemelidir.

Köpeğinize Hangi Balıkları Yedirebilirsiniz?

Tatlı ya da tuzlu sularda sayamayacağımız kadar çok balık türü vardır. Bu da "Köpekler hangi balıkları tüketebilir?" sorusunu gündeme getirir. Somon, ringa balığı, pisi balığı gibi balıklar kuru mamalarda yaygın olarak kullanılır. Bu balıklar köpeklerin tüketimi için uygundur. Bunların yanı sıra sazan, morina balığı, uskumru gibi balıklar da köpeklerin tüketebileceği türler arasında yer alır.

Kılıç balığı, kiremit balığı ya da kral uskumru gibi büyük balık türleri, köpek beslenmesinde ağır metaller içerdikleri için sorunlara neden olabilir. Bu balıkların sistemlerindeki cıva seviyelerine bakıldığı zaman köpekler için tehlikeli oldukları görülebilir.

çiğ balık kafasını koklayan beyaz köpek

Köpeğinize Balık Nasıl Hazırlayabilir ve Sunabilirsiniz?

Köpeğinize vermeden önce balığı uygun şekilde pişirdiğinizden emin olmanız gerekir. Köpekler çiğ balık tükettiği takdirde balık etinde ya da derisinde bulunabilecek parazitler sebebiyle sağlık sorunları yaşayabilir. Çiğ ya da az pişirilmiş balık tüketimi köpekler için zararlıdır. Balık etinde bulunan parazitler pişme esnasında ölür, bu da köpeğinizin herhangi bir şekilde parazit sorunu yaşamasını önlemeye yardımcı olur.

Köpekler için balık hazırlanırken balığın pişirilme yöntemi ve hazırlama şekli de önemlidir. Balığı köpeğiniz için hazırlarken yağda kızartma gibi yöntemler tercih etmemeli, olabildiğince yağsız bir şekilde pişirmelisiniz. Balık pişerken soya sosu, soğan, sarımsak, balık sosları, kısacası içerisinde köpek beslenmesi için uygun olmayan gıdaların kullanılmamış olmasına özen göstermelisiniz.

Beslenme ihtiyaçlarına, genel sağlık durumlarına ve beslenme şekillerine göre değişebilmekle birlikte, doğru şekilde sunulduğu takdirde köpeklerin haftada birkaç kez balık tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Köpeğinizin beslenmesine bir ekleme yapmadan önce veteriner hekiminizden daha detaylı bilgi almanız önerilir. Buna ek olarak köpeğinizi balıkla beslemeden önce, eğer o balığı ilk kez tüketecekse az miktarda yemesine dikkat etmeniz gerekir. Belirli bir balık türüne karşı alerji olması durumunda yeni bir balık türünün köpeğinizin beslenmesine kontrollü olarak eklenmesi önerilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.