Köpeklerde Anemi (Kansızlık) Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Köpeklerde Anemi (Kansızlık) Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

07.07.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Anemi insanlarda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Kırmızı kan hücrelerisi ve/veya hemoglobin miktarının kandaki seviyesinin azalması sonucunda ortaya çıkan anemi köpeklerde de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yazımızda köpeklerde anemi neden olur, köpeklerde anemi tedavisi nasıl yapılır, köpeklerde kansızlığa ne iyi gelir? sorularının cevabını bulabilirsiniz.

Köpeklerde Anemi Nedir?

Anemi ilk bakışta bir hastalık olarak algılansa da aslında bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilir. Köpeklerin kan dolaşımındaki kırmızı kan hücresi ve/veya hemoglobin sayısının azalması anemi nedeni olarak ifade edilir. Köpeklerde görülen aneminin farklı türleri vardır. Aneminin türü, nedeni doğru teşhis edildiği zaman tam olarak nasıl bir sorunla karşı karşıya kalındığını anlamak ve doğru tedavi yaklaşımını uygulamak mümkün olur. Bu nedenle köpeğinde anemi olduğunu düşünen köpek sahiplerinin mutlaka en kısa sürede bir veteriner hekime danışması gerekmektedir.

Kan Kaybı Anemisi: Bu tür bir aneminin temel nedeni vücutta kan kabı meydana gelmesidir. Yaralanma, ameliyat gibi durumlar sebebiyle fazla miktarda kan kaybı olması anemiye neden olabilir. Bunun yanı sıra ülser, kanser, iç parazit gibi sağlık sorunlarına bağlı iç kanama oluşmuş sebebiyle de kan kaybı anemisi oluşabilir.

Hemolitik Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin ömrünün kısalması ile beklenenden erken dönemde kan dolaşımında yıkıma uğrayarak dolaşımdan çıkmasına bağlı meydana gelen anemidir. Bu anemi türü mmün aracılı ve otoiümün hemolitik anemi olarak iki farklı şekilde incelenir. Otoimmün hemolitik anemi durumunda köpeğin vücudundaki beyaz kan hücreleri vücuttaki diğer hücrelere saldırır ve antikorlar kırmızı kan hücrelerini yok eder.

Aplastik Anemi: Yetersiz kırmızı kan hücresi üretimi olduğu durumlarda meydana gelen anemi türüdür. Kemik iliği sorunları, parvovirüs, böbrek hastalıkları, tümörler ve kemoterapi ilaçları, radyoasyon veya toksine maruz kalma gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir.

Methemoglobinemi: Kandaki methemoglobin oranının yükselmesi durumunda meydana gelen anemidir. Bu aneminin nedeni genetik bozukluk, tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar ya da kimyasala maruz kalma olabilir.

köpeklerde-anemi-belirtileri

Köpeklerde Anemi Belirtileri

Anemi altta yatan başka bir sorunun belirtisi olarak ortaya çıksa da çoğu hastalığın tek semptomu olabilir. Bu nedenle anemi şüphesinin netleşmesi ve hızlı bir şekilde önlem alınması için anemiye işaret eden belirtileri gözlemlemek önemlidir.

Halsizlik, özellikle de sevilen oyunlar oynanırken ya da köpek sahibi ile zaman geçirirken bir anda enerjisinin tükenmesi,

  • İştah azalması,
  • Kilo kaybı,
  • Hızlı nefes alıp verme,
  • Yüksek kalp atış hızı
  • Dışkıda veya kusmukta kan
  • Dışkının çok koyu renkli ve katranlı bir yapıya sahip olması
  • Diş eti renginde değişim, diş etinin sarı, açık pembe ya da beyaza yakın bir renk olması,
  • Trombosit kaybına bağlı deride morarma yaygın anemi belirtileri arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Anemi Neden Olur?

Köpeklerde anemi neden olur sorusunun çok sayıda cevabı olabilir. Bu sağlık sorunu yaygın olarak bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.

Akut kan kaybı: Kan damarlarında travma, yaralanma, iç organlarda hasar gibi kalıcı ya da süreklilik arz eden kanama durumunda anemi oluşur.

İlaç hassasiyeti: Bazı köpekler medikal ilaçlara karşı hassasiyet gösterebilirler. İlaçlar köpeklerde gastrointestinal kanama veya ülser oluşumunu tetikleyebilirler. Böyle bir durumda anemi gelişmesi söz konusu olabilir.

Kemik iliğinin baskılanması: Hipotiroidizm, kanser, otoiümün hastalıklar, kronik böbrek ve karaciğer hastalıkları, kemoterapi ilaçları, antibiyotikler, beslenme dengesizlikleri ve yetersizlikleri de kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına ve kemik iliğinin baskılanmasına neden olarak aneminin ortaya çıkmasına yol açabilirler.

Bulaşıcı hastalıklar: Bakteriyel enfeksiyonlar, Babesia gibi bulaşıcı hastalıklar kırmızı kan hücrelerini olumsuz etkileyerek anemiye neden olabilir.

Parazitlere bağlı gelişen hastalıklar: Pire, kancalı kurt, kene gibi parazitlerin istilasına uğrayan köpeklerde bu canlılardan kapabilecekleri hastalıklara bağlı olarak anemi ortaya çıkma ihtimali vardır.

Toksinlere maruz kalma: Çinko, fare zehri gibi kimyasallara maruz kalan köpeklerde anemi oluşması mümkündür. Bu tür bir duruma maruz kalan köpeğin kan dolaşımına toksinlerin yayılması kırmızı kan hücrelerini etkileyebilir buna bağlı olarak da anemi gelişebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz sağlık sorunları köpeklerde anemi nedenleri olarak sıralabilir. Yavru köpeklerde anemi meydana gelmesinin en yaygın sebebi ise kene ve pire istilasıdır. Küçük ırklarda ve yavru köpeklerde anemi istilaya sebepli kan kaybına bağlı ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Anemi Tedavisi

Köpeklerde anemi tedavisi aneminin türüne ve neden ortaya çıktığına bağlı olarak şekillenmelidir. Öncelikli olarak anemiye neden olan sorunun bulunması gerekir. Anemi pek çok ciddi sağlık sorunun belirtisi olabileceği için tüm tetkiklerin eksiksiz yapılması çok önemlidir. Anemili köpeklerde temel amaç kan kaybına neden olan bir durum varsa bunu kontrol altına almak ve düzeltmektir. Bununla birlikte kan hacmini eski haline getirmek ve gerekirse kan transferi yapmak, kronikleşen kan kaybının nedenlerini ortadan kaldırmak için tedavi planlanması yapmak ve gerek olması halinde destekleyici bakım sağlamak köpeğin sağlığına kavuşması açısından büyük önem taşır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.