En Uzun Tüylü Köpek Cinsleri ve Öne Çıkan Özellikleri

30.01.2021 Deniz Öz


Köpek sahiplenmek isteyenlerin akıllarında birçok farklı kriter olur. Kimileri çocuklarla çok iyi anlaşan, kimileri bakımı çok kolay olan, kimileri çok aktif, kimileri ise egzersiz ihtiyacı çok olmayan bir dost arar. Ama tüm bu beklentiler yalnızca tek bir karşılaşma ya da görülen bir fotoğraf ile etkisini yitirir. Öyle bir an yaşanır ki tüm düşüncelerden uzaklaşılır ve dostun güzelliğine teslim olunur. Köpeklerin tüyleri de işte bu karşılaşmalara damga vuran detaylardandır. Uzun, ipeksi ve göz alıcı tüylere sahip olan köpeklerin bakımları zor olsa da ilk görüşte aşk tüm zorlukların görmezden gelinmesine neden olur. Bu yazımızda en uzun tüylü köpek cinsleri ve öne çıkan özellikleri ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

uzun tüylü afgan tazısı

Afgan Tazısı

İpeksi uzun tüyleri, zarifliği ve muhteşem karakteri ile her göreni kendine hayran bırakan Afgan Tazısı, uzun tüylü köpek cinsleri dendiğinde akla ilk gelenlerdendir. Kısa ve kıvrılmış kuyruğu ile dikkat çeken bu cinsin tüyleri siyah, bakır ve krem tonlarından oluşur. Aile hayatına mükemmel derecede adapte olabilen ve aristokrat bir güzelliğe sahip olan ırk oldukça naif bir doğaya sahiptir. Başarılı birer avcıdırlar ve ailelerine karşı yüksek korumacılık sergilerler. Bir efsaneye göre Nuh'un Gemisi'nde yer aldıkları düşünülür. Orta derecede tüy dökerler, yıkanmaları esnasında köpeklerin ciltlerine uygun pH derecesi barındıran şampuanların ve saç kremlerinin kullanılması önerilir.

uzun kıvırcık tüylü komondor

Komondor

Yerde yatarlarken onların büyük ırk bir köpekten ziyade paspası anımsattığı düşünülür. En ayırt edici özellikleri şüphesiz benzersiz yapıya sahip tüyleridir. Fakat onları yalnızca tüy uzunlukları ile tanımlamak büyük bir haksızlık olacaktır. Komondor'lar çok cesurdur, sahiplerine kendilerini adarlar. Söz konusu diğer köpekler ya da yabancılar olduğunda ise sevimli görünümleri ile tezat oluşturan davranışlar sergileyebilirler. Ağırlıkları 50 - 60 kilograma kadar çıkabilir ve bu nedenle erken dönemde eğitimlerine başlanması gerekir. Güzel tüyleri orta derecede dökülür ama bakımlarının oldukça zor olduğu bilinmektedir. Mümkün olduğunca kirlenmemeleri gereken bu cins banyo yapabilir ancak sonrasında hem tüylerinin düzeltilmesi hem de iyice kurutulduğundan emin olunması gerekir.

pembe tokalı yorkshire terrier

Yorkshire Terrier

Ülkemizde de en popüler köpek cinsleri arasında yer alan Yorkshire Terrier, uzun ve ipeksi tüyleri ile dikkat çekiyor. Üstelik tüyleri düşünüldüğünün aksine çok değil, oldukça az dökülüyor. Apartman hayatına mükemmel derecede uyum sağlamaları, aileleri ile kurdukları derin bağlar ve hareketli halleri ile Yorkshire'lar geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Yine de aileleri dışındaki kişiler veya hayvanlar söz konusu olduğunda oldukça asi olabildikleri bilinmektedir. Süs köpeği sınıflandırmasında yer alırlar ve sadakatleri tüm davranışlarına damga vurur. Sahiplerinden ayrılmak onlar için oldukça dramatiktir, ayrılık kaygısı cinse mensup olanlarda yaygın şekilde gözlemlenir. Keskin zekaları ile her komutu hızlı bir şekilde kavradıkları için çok başarılı bir eğitim süreci geçirebilirler.

mor toka takılmış shih tzu cinsi köpek

Shih Tzu

Geçmiş yüzyıllarda imparatorların gözdesi olan şimdilerde de popülerliğine popülerlik katan bir cins Shih-Tzu. Uzun, ipeksi tüyleri fazlaca dökülmekte ve günlük bakım istemektedir. Aksi takdirde tüyleri birbirine girebilir. Bu cinsin en ayırt edici özelliklerinden biri de arkadaş canlısı tavırlarıdır. Şımartılmaya çok müsait olmaları eğitimlerinin dikkatli ve kararlı bir şekilde planlanmasını gerektirir. Küçük çocuklarla çok iyi anlaşamadıklarının da unutulmaması önemlidir. Küçük çocuklu aileler tarafından tercih edildiklerinde çocukların cinse karşı nazik davranması sağlanmalıdır.

büyük ırk uzun tüylü köpek

Bernese Dağ Köpeği

Uzun tüylü köpek cinsleri arasında yer alan Bernese Dağ Köpeği, heybetli görüntüsü ve mükemmel kürkü ile hayranlık uyandıracak bir güzelliğe sahip. İlk bakışta tedirginlik yaratabilen bu cins yüksek enerjisi ile gün boyu aktif kalabilir. Ailesi ile birlikte oyun oynamaya bayılıyor ve dahası onlara gösterdiği sadakatle de ailenin merkezinde yer almayı başarıyor. Aşırı güçlü fiziği ve yumuşak başlı halleri ailesine karşı tehdit sezdiği zamanlarda ortadan kayboluyor ve ortaya onlar için mücadele edebilecek cesur bir savaşçı çıkıyor. Apartman hayatı pek onlara göre olmadığı için genellikle geniş bahçeli yaşam alanlarında tercih edilmeleri öneriliyor.

küçük ırk uzun tüylü köpek

Pekingese

Kökeni antik zamanlara dayanan ve en uzun tüylü köpek cinsi çeşitleri arasında yer alan Pekingese ile hayatınız tamamen değişecektir. Sevgi dolu halleri ve kucağınızdan inmek istememeleri ile sevgiye doymanızı sağlayacak bu cins apartman yaşamına mükemmel derecede adapte olabilir. İlk kez köpek sahibi olacakları dahi zorlamayacak uysal bir mizaca sahiptirler ve üstelik egzersiz ihtiyaçları da minimal seviyededir. Gün içerisinde oyun oynamak için sahiplerini sıklıkla yoklayan bu sevimli dostların obeziteye büyük bir eğilimleri vardır. Bu nedenle beslenmelerine çok dikkat edilmesi sağlıkları için atılacak en önemli adımlardan biridir. Uzun ve ipeksi tüyleri çok dökülmese de ciddi bir bakım istediği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

uzun tüylü beyaz küçük köpek

Pomerian

Uzun tüylü köpek cinsleri arasında yer alan ve ülkemizde birçok fanatiği bulunan Pomerian'lar sahipleri ile çok özel ilişki kurabilen dostlarımızdandır. Ailesine karşı çok sıcak olurlar ancak yabancı çocuklara, köpeklere ve kişilere karşı fark edilebilir bir mesafe koyabilirler. Çok ses çıkarabilirler, küçük boyutlarına aldırmadan büyük köpeklere kafa tutabilirler. Sevimlidirler, meraklıdırlar ve oldukça zekidirler. Yine de bağımsızlıkları her zaman en büyük öncelikleridir, cesaretlerinin verdiği güvenle kendi başlarına hareket etmeye bayılırlar. Bu nedenle serbest bırakılmaları güvenlikleri için doğru bir tercih olarak değerlendirilmez.

Yazımızdaki tüm dostlarımız uzun tüylere sahip cinsler arasında yer alıyor. Ancak her köpek uzun tüylüdür genellemesi yapılamaz; Küçük Kısa Tüylere Sahip Tüy Dökmeyen 8 Köpek yazımızda tüy dökmeyen köpek cinsleri hakkında bilgi alabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.