Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

16.07.2021 Aysegül Tunçay


Bir köpek tüm hayatınızı değiştirebilir, bu değişim hem belirli zorlukları hem de güzellikleri beraberinde getirecektir. Yorgun bir günün ardından ona zaman ayırmak her zaman kolay olmayacak; onun temposuna yetişmek ve ihtiyacı olan egzersizleri aksatmadan yapmasını sağlamak da... Düzenli ve eksiksiz beslendiğinden emin olmak, değişen sağlık koşulları doğrultusunda diyetini yenilemek, rutin veteriner hekim ziyaretlerini gerçekleştirmek, egzersiz yaparken aynı zamanda eğlenmesini ve mutlu olmasını sağlamak gibi sayabileceğimiz birçok gerekliliği yerine getirmek muhakkak ki kolay değil. Tüm bunlara ek olarak bir de bakım ihtiyaçlarının karşılanması var; tüylerinin taranması, dişlerinin fırçalanması, belli ırklar için tıraş gereksiniminin karşılanması gibi. Fiziksel ihtiyaçları başlı başına zaman gerektiren ve maliyet harcatan sevgili dostlarımızın ince ruhları da sürece başka bir dinamizm katıyor. Evde çok yalnız kalmaları ayrılık kaygısını, ayrılık kaygısı ise depresyonu tetikleyebiliyor. Eğitim süreçleri ise köpeklerin olmazsa olmazı, her köpek için eğitim mutlu ve konforlu yaşamın değişmez bir parçası olarak kabul ediliyor. Erken dönemde sosyalleştirilmeleri fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin yapıtaşları olarak değerlendirilirken, köpeklerle genişleyen ailelerin de sorumlulukları artıyor. Neyse ki günün sonunda, en yorgun olduğunuz anda, kulakları sesinize odaklı, gözleri gözlerinizde, size aşka bağlı bir dosta sahip olmanın mutluluğu her şeyin üstesinden gelinmesini sağlıyor. Bu yazımızda köpek sahiplenme öncesi, köpek sahiplenme esnası ve köpek sahiplenme sonrası yaşantı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Köpeklerin yaşlarına ve gelişim evrelerine özel ihtiyaçları hakkında en önemli bilgileri edinebilir, onunla yeni yaşama adapte olmanızı kolaylaştırırken onun konforunu artıracak önerileri bulabilirsiniz. Köpeklerin mutlu ve sağlıklı olmaları için en temel ihtiyaçlarına az sonra detaylı olarak giriş yapacağız ancak öncesinde köpek sahiplenme kararı verme olgusuna odaklanacağız. Köpek sahiplenme kararının çok boyutlu ele alınması gerektiği muhakkak, özellikle kalabalık ailelerde köpek sahiplenme kararının hep birlikte verilmesi önemli. Tek kişinin yaptığı sahiplendirmelerde ise zaman ve yaşam tarzı gibi faktörler ön plana çıkıyor. Her halükarda köpek sahiplenme kararı incelikli bir planlama gerektiriyor. Hazırsanız köpek sahiplenme kararı verme ile ilgili önemli başlıklara değinmeye başlıyoruz.

1. Köpek Sahiplenme Kararı Vermek

1.1 Masrafların Farkında Olun
1.2 İhtiyaçlarını Öğrenin
1.3 Bir Köpek ile Yaşamanın Gerekliliklerini Keşfedin
1.4 Evcillerin Birbirine Alışma Dönemi Olduğunu Unutmayın

2. Sahipleneceğiniz Köpeği Tanıyın

2.1 Yavru Köpek Sahiplenmek
2.2 Yetişkin Köpek Sahiplenmek
2.3 Travmalı /Barınaktan veya Sokaktan Köpek Sahiplenme
2.4 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Köpek Sahiplenme
2.5 Yaşlı Köpek Sahiplenmek

3. Köpeğiniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler

3.1 Veteriner Hekiminizi Bulun

3.2 Temel İhtiyaçlarını Belirleyin
3.2.1 Yavru Köpeklerin İhtiyaçları
3.2.2 Yetişkin Köpeklerin İhtiyaçları
3.2.3 Travmalı/Barınaktan veya Sokaktan Sahiplenilen Köpeklerin İhtiyaçları
3.2.4 Engelli veya Sağlık Sorunu Olan Köpeklerin İhtiyaçları

3.3 Temel İhtiyaçlarını Hazırlayın

3.4 Köpeğiniz İçin Bir Alan Yaratın

4. Köpek ile Yaşamaya Başlamak

4.1 Köpeklerde Eğitim Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

köpek sahiplenme kararı vermek

1. Köpek Sahiplenme Kararı Vermek

Köpek sahiplenme kararı alınmasının ardında birçok faktör olabilir. Sadık ve sonsuz sevgi sunan bir dosta duyulan ihtiyaç, her zaman varlığı hissedilecek bir arkadaşa sahip olma güdüsü ya da yalnızca hayatı güzelleştirme çabası köpek sahiplenme kararı alınmasına sebep olabilir. Ancak bu karar belli sorumlulukları da beraberinde getirecektir ve bu sorumluluklar yerine getirilmediğinde köpeklerin fiziksel ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması zorlaşacaktır. Ne yazık ki köpeklerin sorumlulukları fark edilmeden yapılan sahiplendirmelerden vazgeçilebilmesi köpeklerin yeni yuvalara gitmesi, çoğunlukla da terk edilmeleri gibi ihtimalleri ortaya çıkarabilmektedir. Daha önce sizlerle bu konuda bir blog yazısı paylaşmıştık. Köpek Sahiplenmeden Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler adlı blog yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

1.1 Masrafların Farkında Olun

Köpek sahiplenme kararı vermeden önce köpek sahiplendikten sonra yapılması gereken temel harcamalar hakkında fikir sahibi olunması oldukça önemlidir. Bir canlının sorumluluğunu almanın gerektirdikleri hakkında bilgi sahibi olunması tatsız sürprizlerin de ortaya çıkmasına engel olabilir.

Köpeklerin henüz eve getirilmeden veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi ve aşı takvimlerinin belirlenmesi veya takip edilmesi gerekir. Sahiplenilen köpek yavru ya da yetişkin olduğunda ilk veteriner ziyaretleri sırasında çıkacak maliyet değişiklik gösterebilir. 2021 köpek aşıları ve fiyatları göz önünde bulundurulduğunda ilk veteriner klinik ziyaretleri için yaklaşık olarak 300 - 500 TL aralığında bir bütçe ayrılması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu maliyetler veteriner kliniklerinin bulunduğu il ve ücretlendirme politikası doğrultusunda farklılaşabilir.

Sahiplendiğiniz köpekle yeni bir hayata başlamadan önce en temel gereksinimleri için de belli bir miktar ayırmanız şarttır. Köpek tasması, mama ve su kabı, henüz aşıları tamamlanmadıysa dışarı çıkamayacağı için opsiyonel olarak köpek tuvalet eğitimi ürünleri, köpek oyuncağı, köpek maması, köpek tarağı ve fırçaları için bir hazırlık yapılması gerekecektir. Ortalama olarak 300 - 600 TL arasında bir bütçe henüz dostunuz evinize gelmeden harcanacaktır.

Köpeklerle yaşamaya başladıktan sonra da az önce saydığımız masrafların birçoğunun sürekli olarak yapılması gerekebilir. En basitinden köpeklerin sağlıklı gelişmeleri, sağlıklarının korunması ve ihtiyaç duydukları besinleri alabilmeleri adına mümkün olduğunca kaliteli mamalar ile beslenmeleri önemlidir. Köpek maması seçimi sırasında yaşları, ırksal özellikleri, genel sağlık durumları ve elbette ki beğenileri dikkate alınmalıdır. Bu söylem köpek mamalarının belli aralıklarla, en azından yaşam evreleri doğrultusunda değiştirilmesi anlamına gelir ya da veteriner hekimlerin önerileri ile belli dönemlerde kullanılan mamaların değiştirilmesi söz konusu olabilir ve üzücü olsa da henüz yeni açılan bir mamadan vazgeçilmesi gerekebilir. Her ne şekilde olursa olsun köpekler için yapılan harcamaların azaltılması adına onlara yağlı, baharatlı ve sağlıklarını riske atacak içeriklere sahip ev yemekleri verilmemelidir. Köpekler için zararlı yiyecekler hakkında hazırladığımız blog yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Köpeklerin sağlıklı gelişimlerinin desteklenmesi ve sağlıklarının korunması adına veteriner hekim ziyaretlerinin de belirlenen zaman dilimlerinde, düzenli olarak yapılması şarttır. Böylelikle olası sağlık sorunlarının önceden teşhis edilmesi ve/veya teşhis edilen sağlık sorunlarına karşı tedavi planlaması yapılması mümkün olabilir. Gelişim dönemlerine özel vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması da ihtimal dahilindedir. Köpek sahiplenmeden önce olası masrafların farkında olunması yola çıkılınca yaşanması muhtemel zorluklara hazırlıklı olunması adına önemlidir.

1.2 İhtiyaçlarını Öğrenin

Köpeklerin en temel ihtiyaçları nedir? Elbette sevgidir, ancak sevginin etki mekanizmasının da bir sınırı vardır. Köpekler farklı yaşam evrelerinde, ırksal özellikleri doğrultusunda formüle edilen köpek mamaları ile beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Köpek maması çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz. Sağlıklarının korunması ve potansiyel sağlık sorunlarına karşı tedbir alınması için olmaları gereken belli aşılar vardır. Geçtiğimiz aylarda yayımladığımız blog yazısında yavru ve yetişkin köpeklerde aşı takvimi hakkında bilgi aktardık, buraya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yavru köpek sahiplenenlerin veteriner hekim ziyaretlerini aksatmamak, gelişim dönemlerine özel mama seçimi yapmak ve gelişimlerini desteklemek için köpek oyuncaklarının yardımına başvurmanın yanı sıra çok belirleyici bir sorumlulukları da bulunur. Yavru köpeklerin tüm yaşamını, yaşam konforlarını ve hatta bilişsel gelişimlerini destekleyecek bu sorumluluk sosyalleştirilmeleridir. Köpeklerin sosyalleştirilmesi dendiğinde salt farklı evcillerle tanıştırılmalarının düşünülmesi eksik bir yaklaşım olacaktır. Köpeklerin sosyalleştirilmesi, erken dönemden itibaren hem farklı evcillerle hem farklı insanlarla hem de farklı çevrelerle tanıştırılmaları anlamına gelir. Sosyalleşen köpeklerin hem fiziksel hem de bilişsel gelişimleri desteklenir. Süreç, eğitimleri için de kritik derecede önemlidir. Bu gereksinim için de zaman ayrılması muazzam bir öneme sahiptir.

Köpeklerin düzenli bakımlarının yapılması da en önemli ihtiyaçlarındandır. Tüylerinin taranması, ölü tüylerden arınmaları ve tüy topaklarının açılması cilt sağlıkları için gereklidir. Dişlerinin fırçalanması, ağız bakımlarının yapılması yıllar boyunca sağlıklı beslenmelerinin ve dolayısıyla ihtiyaçları duydukları besinleri alabilmeleri adına kritik öneme sahiptir. Kulak temizliklerinin de es geçilmemesi gerekir; dışarıda vakit geçiren köpeklerin kulak temizlikleri ihmal edildiğinde çeşitli enfeksiyonlara davetiye çıkarılması muhtemeldir.

Köpeklerin ihtiyaçları birkaç köpek ürünü ya da veteriner hekim ziyaretlerinin sürekliliği ile de sınırlandırılamaz. Köpeklerin egzersize ihtiyaçları vardır, egzersiz yaparken mutlu olmaları bilişsel gelişimleri ve mutlulukları için oldukça önemlidir. Her kepeğin karakteri aynı olmayacağı için de köpek sahiplerinin hem egzersizi hem de eğlenceyi aynı potada eritmesi gerekir. Bu amaç için köpeklerin iyi analiz edilmesi ve gösterdikleri reaksiyonların anlamlandırılması ihtiyacı karşımızda belirir. Köpeklerin vücut dillerinin anlamlandırılması için de iyi bir gözlem ve birlikte geçirilen çokça zaman en önemli gerekliliklerdendir. Köpekler yeterince egzersiz yapmadıklarında, genel olarak kilo almaya eğilimli canlılardır, onların bu eğilimleri ise sağlıklarını tehdit edebilmektedir. Gün içerisinde, yalnızca yeterince egzersiz yapabilmesi için, zaman ayrılması her köpek sahibinin asli görevlerindendir.

Köpeklerin ihtiyaçlarından bir tanesi de tasma ve kayışlardır. Kedilerden farklı olarak köpekler hem egzersiz yaparken hem de tuvalet ihtiyaçlarını karşılarken dışarıya çıkarlar. Dışarıda oldukları zaman diliminde hem onların hem de çevrenin güvenliği ve huzuru için en temel gereksinimler arasında köpek tasmaları yer alır. Tercih edilmesi gereken köpek tasmaları çeşitleri yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde; köpeğin karakterine göre değiştirilebilir. Boyun tasmaları ve gezdirme kayışları çeşitleri köpeklerin daha mutlu olması için temin edilmesi gereken en temel ürünlerdendir. Tasma ile gezmek insan ve köpek ilişkini de köpek eğitimini de barındıran geniş bir konsept olduğu için dikkatle tasarlanması önemlidir. Köpek tasma çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz.

köpek ile yaşamanın gereklilikleri

1.3 Bir Köpek ile Yaşamanın Gerekliliklerini Keşfedin

Onu sahiplendiğiniz andan itibaren hayatınızın bir şekilde değişeceği gerçeğini bilmeniz gerekir. Bu değişim her zaman iyi yönde olmayabilir; özgürlükleriniz kısıtlanabilir, tatil tercihlerinizi değiştirmeniz gerekebilir, bütçeniz zorlanabilir, yorgunluklarınız geçerliliğini yitirebilir. Hatta köpek davranışları hakkında uzmanlaşmaya gayret göstermeniz ve köpek eğitimi alanında derin araştırmalar yapmanız gerekebilir. Süreç zor, kabul ediyoruz; yine de güzelliği her şeye bedel, inkar edemiyoruz.

Köpek sahiplenme kararı sonrası en temel gerekliliklerden biri için yani dostunuzu tanımak için, çaba harcamanız gerekiyor. Vücut dilini çözmeniz, hangi oyunlardan hoşlandığını keşfetmeniz ve damak zevkini öğrenmeniz büyük bir farklılık anlamına geliyor. Yalnız kaldığında tavırları nasıl değişiyor?, haşarı davranışlarının önüne nasıl geçiliyor?, hangi mamalara karşı durması zorlaşıyor? Bu keşifler sizin için büyük bir serüven anlamına gelebilir. Göz göze geldiğiniz andaki tavırlarının ne istediğini anlattığını anlamanız için zaman geçmesi şart, köpeklerle geçirdiğiniz her gün yeni, macera dolu bir gün olmaya aday!

Tüm bunlara ek olarak bir de koşulsuz sevgi, anlayış ve şefkat göstermek gerektiği gerçeği var. Mobilyalarınızın çizilmesi, koltuklarınızın parçalanması, zaman zaman duvarların kemirilmesi imkansız tesadüfler değil, sürece ne kadar hazır olursanız olun her zaman sizi hayrete düşürecek potansiyel bir nedenle karşılaşmanız işten bile değil! Egzersiz ihtiyaçları için en tatlı yorgunluk anlarınızda rahat koltuğunuzdan kalktığınızda onun sevincini görünce, eminiz ki tüm zorlukları aşacaksınız. Sadece bu zorlukları önceden fark ederseniz, hem onun hem de sizin için önemli bir eşiği atlamış olacağınızı bilmelisiniz.

evcillerin birbirlerine alışma dönemi

1.4 Evcillerin Birbirine Alışma Dönemi Olduğunu Unutmayın

Geldik o en çok korkulan, en çok tereddüt edilen ve hatta çoğunlukla sahiplenme isteğini bastıran duruma. Evde hali hazırda bir kedi veya köpek varsa, yeni dostunuzu sahiplenmek de istiyorsanız ne yapmalısınız? Sürecin kontrolü sizde olduğunda kalpleri kırmadan, şiddete izin vermeden her iki tarafı nasıl idare edebilirsiniz? Detaylara geçmeden önce önemli bir hatırlatma yapmak istiyoruz, kedilerin de köpeklerin de karakterleri farklıdır. Karakterlerini etkileyen birçok faktör vardır. Yaşamlarının erken döneminde ne denli başarılı bir şekilde sosyalleştirildikleri de yaşamlarının geri kalanında nasıl alışkanlıklar edindikleri de birbirlerine alışma süreçlerini etkileyebilir. Yine de evcillerin birbirilerine alışma sürecinde uyulması gereken bazı davranış kalıplarının olduğu da bilinmektedir. Bu konuda daha önce sizler için bir blog hazırladık, detaylar için "Kediler ve Köpekler Arkadaş Olabilirler mi?" blog yazımıza buradan ulaşabilir, dostlarınızın karşılaşma anında yaşayabilecekleri potansiyel gerginlikleri azaltabilirsiniz.

Evde daha önceden yaşayan evcille yeni evcilin zorla karşılaştırılmaması gerekir. Birbirlerine alışma sürecinde ortamın sakin olması, karşı karşıya getirilmelerinden önce yeni evcilin güvenli bir odada tutulması ve bu esnada birbirlerinin kokularını tanımaya başlamaları, daha sonra birbirlerinin eşyalarını koklamaları ve enerjilerini attıkları bir süreçte de karşı karşıya getirilmeleri önerilir. Bu süre evcillerin karakterlerine, yaşlarına ve alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Birbirlerine alıştırılma süreçlerinde güvenlerinin zedelenmemesine, baskıcı tavırlarla karşılaşmamalarına özen gösterilmelidir. Hem kediler hem de köpekler için olumlu tavırların pekiştirilmesi adına ödül mamaları büyük bir farklılık anlamına gelecektir. Kedi ödül mamaları için buraya, köpek ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Sahipleneceğiniz Köpeği Tanıyın

Her köpek benzersizdir. Hepsinin karakteri, yaşlarına göre beslenme gereksinimleri, sağlık durumlarına göre egzersiz ihtiyaçları değişiklik gösterebilir. Köpeklerin ihtiyaçları değişebileceği için sahiplenme kararı verecek kişilerin bu ihtiyaçların önceden farkında olması hem bireysel mutluluk hem de köpeklerin konforları için ayırt edici bir öneme sahip olabilir. Yavru, yetişkin ve yaşlı köpeklerin yaşam evreleri gereği ihtiyaçları değişecektir. Daha önce şiddet gören köpeklerin mutluluğu için köpek davranışlarını bilen ve eğitim süreçleri hakkında deneyimi olan kişilerin liderliği büyük bir fayda sağlayacaktır. Hasta köpeklerin düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçlar, tüketmeleri gereken özel besinler olabilir. Bu gibi bir durumda hem veteriner hekim ziyaretlerini aksatmayacak hem de sağlıkları için gerekli harcamaları yapabilecek ebeveynler onların en büyük mutluluğuna dönüşebilir.

yavru köpek sahiplenmek

2.1 Yavru Köpek Sahiplenmek

Köpek sahiplenme kararı verenler genel olarak yavru köpekleri sahiplenmeyi ve bu şekilde onlarla daha güçlü bağlar kurmayı isterler. Her ne kadar tüm yaş gruplarında sahiplenilen köpeklerle de eşit derecede güçlü bağlar kurulabilmesi mümkün olsa da yavru köpek sahiplenildiğinde onun tüm gelişimine tanıklık etmenin keyfini göz ardı etmek oldukça zordur. Yavru köpeklerin sahiplenmesi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birçok ayrı konu bulunur.

Yavru köpek sahiplenmek demek onun tüm yaşamı boyunca yanında olmayı göze almak demektir. Yavruluk dönemindeki besinsel ihtiyaçlarının karşılanması, veteriner hekim kontrollerinin yapılması, ilk aşılarının tam zamanında eksiksiz şekilde yaptırılması tamamlanması gereken en temel süreçlerdir.

Tuvalet eğitiminin verilmesi ise önemi ayrı bir mevzudur, bu konuda yazımızın ilerleyen dönemlerinde bilgi aktaracağız, ancak şimdiden yavru köpek eğitiminin sabır ve kararlılık gerektirdiğini hatırlatmak isteriz. Yavru köpek sahiplenmek aynı zamanda ona cömertçe zaman ayırmak anlamına gelir. Özellikle de sosyalleşme süreçleri için. Köpekler 7 ila 14 haftalık oldukları süreçte sosyalleşme dönemine girerler. Bu dönemde mümkün olduğunca farklı insanlarla tanışmaları gerekir, farklı zeminlerle temas etmeleri önemlidir, yeni evcil arkadaşlar edinmeleri önerilir. Böylece ilerleyen yıllarda daha sakin ve sosyal canlılar olabilirler, aynı zamanda dünyayı hızla algıladıkları yavruluk döneminde bilişsel olarak gelişebilirler. Yavru köpeklerin ilgi ihtiyaçlarının her zamankinden fazla olduğu ifade edilebilir, evde türlü haşarılıklar yapacaklarını baştan kabullenmek sonrası için hazırlıklı olmak anlamına gelir. Saydığımız tüm bu olumsuzluklar yavru köpek sahiplenmenin zorlukları arasında olsa da yavruluk dönemine özgü güzellikler her şeyin üstesinden gelinmesini sağlayacaktır.

2.2 Yetişkin Köpek Sahiplenmek

Belki dostunuzun yavruluk dönemini kaçırdınız, yine de onun yetişkinlik döneminde yepyeni anılar biriktirmek için geç kalmış sayılmazsınız! Yetişkin köpek sahiplendiğiniz zaman dostunuzun karakteri büyük ölçüde oturmuştur, tuvalet eğitimlerini büyük olasılıkla çoktan almıştır, yavruluk dönemine kıyasla enerjisi durulmuş, geçmiş yaşantısında aldığı eğitimler sayesinde daha dengeli davranışlar benimsemiştir. Yetişkin köpek sahiplenmenin diğer avantajları arasında da evdeki eşyalara potansiyel olarak daha az zarar verme ihtimallerinin olması gösterilebilir. Yavruluk döneminde dur durak bilmeyen enerjilerinin azalması ve merak duygularının törpülenmesi yetişkin köpeklerin genel olarak daha kolay kontrol edilebilmesini de beraberinde getirecektir.

Yetişkin köpek sahiplenmenin kendine has belirli zorluklarının olduğu gerçeğinin de farkında olunması gerekir. Geçmiş yaşantılarında maruz kaldıkları travmaların üstesinden gelinmesi için onun karakterinin gözlemlenmesi önemlidir. Nelerden mutlu oluyor?, yerleşmiş korkuları var mı,? ne kadar doğru sosyalleştirilmiş?, nasıl bir mizacı var? gibi soruların yanıtlarının doğru belirlenmesi alışma sürecinin en önemli gereksinimleri arasında gösterilebilir. Davranışları doğru analiz edildikten ve onunla ortak noktada buluşulabildikten sonra ise karşılıksız sevgi ve sadakatin verdiği huzur doyasıya yaşanabilir.

travmalı/barınaktan/sokaktan köpek sahiplenmek

2.3 Travmalı /Barınaktan veya Sokaktan Köpek Sahiplenme

En zorlu ama belki de en anlamlı sahipleniştir. Travma geçmişi olan, barınakta veya sokakta yaşayan köpekler, gelişim evreleri ne olursa olsun insanlara karşı kalıplaşmış belli deneyimlere sahiptir. Kimileri çok korkmuştur ve korkunun üstesinden saldırganlıkla gelmeye çalışır. Kimisi çok aç kalmıştır, yemeğini canı pahasına korur. Kimisi diğer hayvanlardan ve ne yazık ki söylemeye dilimiz varmıyor ama insanlardan şiddet görmüştür kendini özgürce ifade etmek yerine saklanmayı tercih eder. Barınaktan veya sokaktan ya da geçici yuvasından sahiplenilecek köpek travmalı olsun olmasın bu sahiplenişle hayatı değişecektir.

Geçmişte farklı deneyimler yaşayan köpekler sahiplenildikten sonra onlarla çok ama çok sıkı bağlar kurulabilir. Bu amaca yönelik olarak sahiplenecek kişilerin sabırlı, tutarlı ve sevgi dolu davranmaları fark yaratan unsurlara dönüşecektir. Köpekler eve geldikten hemen sonra çevreyi tanımalı, bir iki gün içerisinde güven tazelemek için eğlenceli aktivitelere katılmalı, karakteri analiz edilmeli, onun mutlu ve konforlu olacağı bir rutin oluşturulmalı ve elbette kendisini ailenin bir parçası olarak hissetmesi sağlanmalıdır. Alışma süreci her zaman kolay olmayabilir, özellikle travma geçmişinin bulunması halinde sahiplenilen köpeğin güveninin kazanılması için çaba harcanması gerekecektir. Yine de bu eşik aşıldıktan sonra tarifi zor, özel bir deneyimin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

2.4 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Köpek Sahiplenme

Köpeklerin engelleri bulunuyorsa ya da üzerinde durulması gereken sağlık sorunları varsa sahiplenme öncesi alınması gereken ek tedbirlerin olduğu gerçeğinin farkında olunması önemlidir. Sağlık sorunları düzenli veteriner hekim ziyaretlerini gerektirecektir. Hastalığın türüne göre özel bir beslenme planına uyum sağlanması şart olabilir. Rutin veteriner hekim ziyaretleri haricinde ek muayeneler de gereklilik halini alabilir. Bu nedenle daha önce belirttiğimiz masrafların bir nebze daha yoğun şekilde üstlenilmesi söz konusu olabilir.

Sahiplenilecek köpeklerin mevcutta bir engelleri varsa engellerinin türüne göre onlara hem özel bir yaklaşım sergilenmesi hem de konforlarının artırılması önemlidir. Görme engelli köpeklerle iletişim kurulurken sesli iletişime başvurulması ve ses tonunun eğitim süreçlerinde belirli kalıplara oturtulması gerekir. Görme engelli köpeklerin konforu ve sağlığı için ev içerisindeki eşyaların yerlerinin değiştirilmemesi ve zihinsel haritalarının bozulmaması önemlidir. Böylece olası kazaların önüne geçilmesi, öz güvenlerinin zedelenmesinin engellenmesi ve daha konforlu kalmaları kolaylaşacaktır.

İşitme engelli bir köpek sahiplenilecekse bu durumda onunla iletişim kurulurken görsel ögelerden ve işaretlerden yararlanılabilir. Tek başlarına dışarıya çıkmamaları olası kazaların önlenmesi adına önemli gereklilikler arasında yer alır. İşitme engelleri olduğu için havlama sıklıkları ve tonları yüksek olabileceği için sabırlı ve hoşgörülü yaklaşımlar ön plana çıkacaktır.

Sahiplenilecek köpeğin engeli bir uzuv kaybı da olabilir. Bu durumda onun konforunu artıracak çeşitli yöntemlere başvurulması mümkündür. Konu hakkında en kesin öneriler veteriner hekimlerden alınmalıdır. Bilinmesi gereken, hareket kısıtlılığına neden olan uzuv kayıpları söz konusu olduğunda köpeklerin formda tutulmasının büyük bir öneme sahip olduğudur. Dengeli beslenme ve fiziksel olarak gerçekleştirebilecekleri egzersizlerin doğru belirlenmesi onların mutlu ve sağlıklı kalabilmeleri adına önemli gerekliliklerdendir.

yaşlı köpeklerin ihtiyaçları

2.5 Yaşlı Köpek Sahiplenmek

Köpeklerin yaşam evreleri arasında karşılaştırma yaptığımızda yavruluk ve yaşlılık dönemlerinin birçok ortak özelliği olduğunu anlayabiliriz. Yaşlı köpekler de yavrular kadar yoğun bir ilgiye ihtiyaç duyarlar. Yaşamaları muhtemel birçok sağlık sorunları bulunur, ağrı çekebilirler, hareket yetileri kısıtlanabilir. Onları bu dönemde sahiplenmek onlara yeni bir hayat sunmak anlamına gelecektir. Yaşam döngülerinin son evresinde yaşlı köpekler; yaşam evrelerine özel mamalarla beslenmeli, hayata karşı ilgilerini sıcak tutan aktivitelerle desteklenmelidir. Tabii koşulsuz sevgi kriterimiz her zamanki gibi baskın gelecektir. Yaşlı bir köpek sahiplenmek korkulacak ya da uzak durulması gereken değil deneyimlendiğinde bambaşka duygular yaşanmasını sağlayan bir deneyimdir.

köpeğiniz eve gelmeden önce

3. Köpeğiniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler

Köpek sahiplenmeye özgü zorlukları artık net bir şekilde biliyoruz. Köpekler ilgi ister, masrafları vardır, egzersizleri ve sosyalleştirilmeleri için onlara zaman ayrılmalıdır. Elbette bu saydığımız zorlukları destekleyen sayısız güzelliği de bizlere sunarlar. Köpeklerle birlikte yaşamanın güzelliklerine odaklandıktan ve artık o büyük adımı atmaya karar verdikten sonra köpeğiniz eve gelmeden önce harekete geçmeniz gerekir. Henüz onu yeni yuvasına tanıştırmadan şu aşamaları tamamlamanızı öneririz;

veteriner hekim

3.1 Veteriner Hekiminizi Bulun

Köpek sahiplendikten sonra en çok temas etmek isteyeceğiniz, soru işaretlerinizi gidermek için görüşmeye en çok ihtiyaç duyacağınız kişilerin başında veteriner hekimler gelecektir. İster yavru ister yetişkin ister engelli ister yaşlı köpek sahiplenecek olun, veteriner klinikleri düzenli olarak ziyaret etmeniz en büyük sorumluluklarınızdan biri olacaktır. Veteriner hekimlerinizden aldığınız bilgiler dostunuzun sağlığı hakkında farkındalık yaratacak, düzenli kontroller ise dostunuzun sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle veteriner hekim seçiminde ince eleyip sık dokumalı ve bazı ihtimalleri de göz önünde bulundurmalısınız. Veteriner kliniği yaşadığınız yere ne kadar yakınlıkta bulunuyor? Acil bir durumda açık mı? 7 gün 24 saat boyunca hizmet veriyor mu? Klinikte cerrahi müdahale yapılabiliyor mı? Klinik teknolojileri ne kadar gelişmiş? Klinik hakkında internette yapılan yorumlar ne kadar olumlu? gibi birçok sorunun yanıtını araştırmalısınız. Veteriner hekim seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi almak isterseniz, "Veteriner Hekim Seçimi Nasıl Yapılmalı?" blog yazımıza buradan erişim sağlayabilirsiniz.

köpeklerin temel ihtiyaçları

3.2 Temel İhtiyaçlarını Belirleyin

Köpeğinizi sahiplenmeye karar verdiniz, ancak henüz ailenizle tanıştırıp yeni yuvasına getirmediniz. Bu süreçte veteriner hekiminizi de buldunuz, peki ya en temel ihtiyaçlarını hazırlayabildiniz mi? Köpekler eve geldikten sonra bazı ihtiyaçlarının hali hazırda yeni yuvalarında onları beklemesi gerekir. Böylece hem daha konforlu ve sağlıklı bir yaşama hem de mutlu bir yuvaya dahil olmaları kolaylaşır. Köpeklerin bazı ihtiyaçları "olmasa da olur" nitelik taşıyabilir, en temel gereksinimlere odaklanırken opsiyonel ihtiyaçlar hakkında da bilgi aktaracağız. Köpeğiniz eve gelmeden yapmanız gereken hazırlıklar köpeklerin yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre değişebileceği için ihtiyaçları kategorize edeceğiz.

3.2.1 Yavru Köpeklerin İhtiyaçları

Yavru köpeklerin en temel ihtiyaçları şu şekilde sıralanabilir:

Taşıma Çantası: Sahiplendiğiniz yavruyu ilk olarak veteriner hekiminize götürmelisiniz. Yavrunun kaç aylık olduğu ve temel aşılarının tamamlanıp tamamlanmadığı dışarıda dolaşmasının sakıncalı olup olmadığını etkileyebilir. Yavrunuzun henüz aşıları tamamlanmamışsa köpekler için taşıma çantası büyük bir konfor ve güvenlik sunacaktır. Alternatif olarak dostunuzu bir kutu içerisine de koyabilirsiniz. Ancak küçük ırk bir köpek sahiplenecekseniz ve dostunuzla sıklıkla araba yolculuğu yapmayı planlıyorsanız taşıma çantaları orta ve uzun vadede önemli bir gerekliliğe dönüşebilir. Köpekler için taşıma çantası seçimi sırasında dostunuzun ırksal özelliklerini düşünmelisiniz. Taşıma çantasını uzun vadeli olarak kullanmayı planlıyorsanız boyut ve malzeme seçimini incelikle gerçekleştirmelisiniz. Eğer dostunuz büyük ırka mensupsa yavruluk döneminde kullanacağınız taşıma çantalarını ileriki dönemde kullanmanız zor olabilir, bu durumda bu köpek ürünü sizin için opsiyonel hale gelebilir ve yerini farklı ürünlere bırakabilir. Taşıma çantası ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Dostunuzla araba yolculukları sırasında güvenli ve huzurlu kalmak, köpekler için araç ekipmanları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mama ve Su Kabı: Yavru, yetişkin, yaşlı, sağlıklı veya kronik hastalıkları olan dostlarımızın sahiplenilmesi halinde en temel gereksinimleri arasında yer alan mama ve su kaplarının temin edilmesi gerekir. Her şeyi çiğnemeye meyilli yavru köpekler için mama ve su kabı seçilirken ürün malzemesine ve kalitesine dikkat edilmesi önemlidir. Bu kapsamda tercih edebileceğiniz çok farklı tasarımlara sahip, çeşitli malzemelerden üretilen mama ve su kapları olduğunu ifade edebiliriz. Köpeğiniz için mama ve su kaplarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpekler için mama ve su kaplarını tekli ya da ikili olarak tercih edebilirsiniz. Kap büyüklüğünü belirlerken dostunuzun boyutlarını da dikkate almalısınız. Böylece orta ve uzun vadede yeni ürün alma gereksiniminizi ortadan kaldırırken dostunuzun rahatça yemek yemesini ve su içmesini sağlayabilirsiniz.

köpek bakım ürünleri

Bakım ve Sağlık Ürünleri: Yavruluk döneminde ödül mamalarının yardımı ile kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bakım süreçleri, dostunuzun ilerleyen yıllarda süreçlere alışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle daha sağlıklı ve konforlu kalmaları adına bakımlarının mümkün olduğunca erken dönemde yapılması gerekecektir. Tüylerinin sağlıklı kalabilmesi için köpek tarağı ve fırçaları en temel ihtiyaçlarınıza dönüşecektir. Köpek tarağı ve fırçaları çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz. Köpeklerin tüy ve cilt sağlıkları ile ilgili bir diğer gereksinim de kedilerden farklı olarak, belli dönemlerde yıkanmaya ihtiyaç duymalarıdır. Köpeklerin cilt sağlığı için tehlike oluşturmayan köpek şampuanları da köpeklerin temel ihtiyaçları arasında yer alır. Siz de dostunuzun temiz ve sağlıklı kalması için temel aşıları tamamlandıktan sonra onları köpek şampuanları ile yıkayabilirsiniz. Köpek şampuan çeşitlerine burayı tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

Köpeklerin bakım ihtiyaçları tüy bakımlarından ibaret değildir. Onların ağız ve diş sağlıklarının korunması adına dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bunun için köpeklere özel fırçalar ve diş macunlarının kullanımı esastır. Ağız ve diş sağlığı kategorimizden dostunuzun ihtiyaçlarını inceleyebilirsiniz.

Köpeklerin bakım süreçlerinin önemli aşamalarından biri de kulak temizliğidir. Yavrunuz dışarıya çıkmaya başladıktan sonra onu çevreleyen ortamı keşfetmek için büyük bir merakla hareket eder. Bu sırada kulakları da enfeksiyon tehlikesi yaşayabilir. Veteriner hekimlerin de önerileri ile yavruluk döneminden itibaren köpeklerin kulaklarının temizlenmesi gerekebilir. Köpeklerde kulak temizliği hakkında blog yazımıza buradan ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Köpeklerin kulaklarını temizlerken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ürünlere, kulak bakımı kategorimizi ziyaret ederek erişebilirsiniz.

Yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce almanız gerekmeyen ancak kısa, orta ve uzun vadede işinize yarayabilecek ürünlerden biri de pire ve kene ürünleri olarak ön plana çıkar. Haşarı, bitkiler içerisinde dolaşmaya meraklı ve en büyük zevklerinden biri toprakta eşelenmek olan dostlarımız için pire ve kene tarakları kullanmanız gerekebilir. Pire ve kene ürünleri kategorimize buradan erişim sağlayabilirsiniz.

köpek oyuncakları

Köpek Oyuncakları: Köpekler için gelişim dönemlerine özel tasarlanan oyuncaklar onların hem eğlenceli vakit geçirmesini hem dünyayı keşfetmelerini hem de fiziksel olarak gelişimlerinin desteklenmesini sağlar. Onların sosyalleşme sürecinde en etkili şekilde dönüşebilmeleri için de evdeki mobilyaların zarar görmesinin engellenmesinde de köpek oyuncaklarının yadsınamaz bir işlevi vardır. Yavru köpeğiniz için oyuncak seçerken kolay yıkanabilir olmasına, kaliteli malzemelerden üretilmiş olmasına, dayanıklı olmasına ve kolayca parçalanmayacağına dikkat etmeniz önemlidir. Köpekler, özellikle yavruluk döneminde kontrolsüz bir enerjiye sahip olabilirler. Uygun oyuncak seçildiğinde hem enerjileri atılabilir hem fiziksel gelişimleri desteklenebilir hem de ev eşyalarına vermeleri mümkün zararların önüne geçebilir. Nitekim yavruluk döneminde balkon duvarını kemirerek odadan odaya geçiş yapan yavruların olduğu da bilinmektedir. Köpek oyuncaklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Köpek Tasması ve Gezdirme Kayışı: Evet, geldik hem en temel hem de en büyük eğlencenin kaynağı haline gelen köpek ürünlerine. Köpekler için tasma ve gezdirme kayışları şüphesiz en gerekli ürünlerin başında yer alır. Yavruluk döneminde temel aşılar tamamlanmadan dostlarımızın dışarıya çıkmaması gerekir ancak sonrasında mümkün olduğunca farklı zeminlere basmaları, farklı çevrelerde bulunmaları bilişsel gelişimleri için olmazsa olmazlar arasındadır. Bu nedenle onların rahat edeceği ve aynı zamanda aile bireylerinin de rahatça kontrol edebileceği tasma ve gezdirme kayışlarının temin edilmesi şarttır. Bu ürünler henüz yavrular dışarı çıkma iznine sahip değilken kullanılmaya başlanmalıdır. Bunun temel nedeni bir an önce tasma ve kayışlarına alışmalarının sağlanmasıdır. Erken dönemde bu ürünlere alışmadıkları takdirde onlarla yapılacak gezintiler ciddi mücadelelere neden olabilir. Yolun ortasında yürümeyi reddedebildikleri, yerlerinde sabitlendikleri ve tüm çabalara rağmen bir adım dahi atmadan kucakta gezdirilebildikleri bilinmektedir. Köpek tasması ve kayışları ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

köpek maması seçimi

Köpek Maması: Köpeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve sağlıklarının sürdürülebilmesi için gelişim evrelerine, ırklarına ve genel sağlık durumlarına uygun beslenmeleri gerekir. Bu nedenle yavru köpeklerin küçük, orta ya da büyük ırk yavrular için özel olarak formüle edilen kuru mamalarla beslenmeleri önemlidir. Yavrunuz henüz kuru mama yiyemeyecek kadar küçükse ve annesinden erken ayrıldığı için sahiplenmek durumunda kaldıysanız onun için en doğru besin süt tozları olacaktır. 2 ayını dolduran bir yavru sahiplenmeniz durumunda ise kuru mamalar besin ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayacaktır. Yavru köpek mamaları çeşitlerini incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Köpek maması dendiğinde akla ilk olarak kuru mama gelse de köpeklerin eğitim sürecindeki etkisi de göz önünde bulundurulduğunda köpek ödül mamalarına da değinmemek olmaz. Köpeklerin eğitimleri yavruluk döneminde, eve ilk geldikleri andan itibaren başlar. Bu eğitim süreçlerine en temel komutlarla birlikte tuvalet eğitimleri de dahil olur. Eğitim sırasında pozitif yaklaşımların benimsenmesi ve köpeklerin ödüllendirilmesi olumlu davranışlarının pekiştirilmesi adına kritik derecede önemlidir. Köpek ödül mamaları doğru zamanda kullanıldığında mucizevi etkiler yaratabilir. Köpek ödül mamalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Eğitim konusu açılmışken tuvalet eğitiminden de kısaca bahsetmek ve tuvalet eğitimi ürünleri hakkında sizlere bilgi aktarmak isteriz.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Ürünleri: Yavru köpeklere tuvalet alışkanlığı kazandırmayı kolaylaştıracak çeşitli ürünler vardır; tuvalet pedleri, tuvalet eğitim spreyi ve tuvalet eğitim damlası gibi. Bu ürünler minik dostlarımıza eğitim verirken hayat kolaylaştıran ürünlerdir. Ancak elzemlikleri bir nebze tartışmaya açıktır. Yavru köpeklere tuvalet eğitimi verirken önce geniş bir alana gazete kağıtları serilebilir, akabinde bu kağıtlar daraltılabilir ve köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar kısıtlanabilir. Bu yöntem tercih edildiğinde ek köpek ürünlerine ihtiyaç duyulmasa da sürecin oldukça zahmetli olabileceği ve gün içerisinde birden fazla kez temizlik ihtiyacının oluşabileceği gerçeğinin bilinmesinde fayda olacaktır. Yavru köpeklere tuvalet eğitimi verirken pratik bir çözüm arıyorsanız, dostunuz eve gelmeden önce köpek eğitim ekipmanları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Tüm bu ihtiyaçlar yavru köpeklerin temel ihtiyaçları arasında gösterilebilir, opsiyonel olarak kabul edilebilecekler hakkında da bilgi aktardık. Saydığımız köpek ürünlerine ek olarak ekleyebileceğimiz bir de köpek yatakları var. Köpekler için aidiyet duygusunu destekleyen ve rahat bir şekilde dinlenmelerini mümkün kılan köpek yataklarını da temin ederek konforlarını artırabilirsiniz. Ancak alternatif olarak bu yatakları sizler de üretebilirsiniz. Kolay temizlenebilen ve dayanıklı malzemelerden köpek yatakları yapımı için internetten bilgi bulabilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa ve her ihtiyacı eksiksiz olsun istiyorsanız köpek yatakları kategorimizi inceleyebilirsiniz. Sahiplenilecek köpek ev dışarısında yaşamını sürdürecekse onun için köpek kulübesi ürünlerini de incelemenizde fayda olacaktır. Yuvasına adım attığı andan itibaren, dayanıklı malzemelerden iklim şartlarına özel üretilen köpek kulübesi büyük bir farklılık yaratacaktır. Köpek kulübesi ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz.

yetişkin köpeklerin ihtiyaçları

3.2.2 Yetişkin Köpeklerin İhtiyaçları

Köpeklerin ihtiyaçları genel anlamda yaşam evrelerine göre belirgin değişiklikler göstermez. Yavru köpeklerden farklı olarak geçici yuvalarından sahiplenilen yetişkin köpeklerin büyük bir ihtimalle tuvalet eğitimleri bulunduğu için eğitim süreçlerine başvurulması gerekmez. Bu kapsamda yaklaşıldığında tuvalet eğitim ürünleri temin edilmesine gerek yoktur. Ancak köpekler barınaktan ya da sokaktan sahiplenildiğinde eğitim ürünleri önemli bir gereklilik haline gelir. Yetişkin köpeklerde tuvalet eğitimi daha önceki süreçte verilmediyse onların ev içerisinde yeni düzene alışmaları için eğitim ürünleri büyük bir farklılık anlamına gelebilir. Köpeğinizin tuvalet eğitimi olmadığını biliyorsanız, dostunuz eve gelmeden önce köpek eğitim ekipmanları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Yetişkin köpek sahiplenmeden önce ihtiyacınız olan en temel ürünler arasında köpek mamaları da bulunacaktır. Henüz eve gelmeden küçük paketli yetişkin köpek mamaları arasından tercihte bulunabilirsiniz. Yetişkin köpek mamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Ancak dostunuz ilk olarak veteriner hekimlere uğrayacağı ve genel sağlık kontrolleri yapılacağı için mama teminini bir sonraki adıma da bırakabilirsiniz. Böylece hem dostunuzun genel sağlık durumuna hem de ihtiyaçlarına en uygun tercih yapabilirsiniz. Köpeğin yeni ailesine alışması ve eğitim süreçlerinin başarıyla teşvik edilebilmesi için köpek ödül mamaları da hayatınızı kolaylaştıracaktır. Köpeklerin diş sağlığını destekleyen, lezzet beklentilerini karşılayan ve keyifli zaman geçirmelerini sağlayan ödül mamalarına buradan, çiğneme kemiklerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yetişkin köpeklerin de yavrular gibi mama ve su kaplarına ihtiyaç duyacaklarını net bir şekilde ifade edebiliriz. Boyutlarına uygun, kolay temizlenebilir ve dayanıklı mama ve su kaplarını buradan inceleyebilirsiniz.

Yetişkin köpeğiniz için zaruri ihtiyaçlardan biri de şüphesiz tasma ve gezdirme kayışları olacaktır. O henüz gelmeden standart seçimler yapabilir; onu tanıdıkça enerji seviyesine, değişen boyun genişliğine, yürüme alışkanlıklarına, beklentilerine ve sizin rahatınıza uygun tasma ve gezdirme kayışlarını keşfedebilirsiniz. Tasma ve gezdirme kayışları ürünleri farklı dayanıklılıklara sahiptir, farklı materyallerden üretilir ve tasarımları da değişir. Sitemizdeki tüm tasma ve gezdirme kayışlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yetişkinlik döneminde oyunların köpekler için anlamı değişse de önemleri devam eder. Bu dönemde hem onlarla kurulan bağların güçlenmesi hem de egzersiz süreçlerinin keyifle tamamlanması için köpekleri aktiviteye yönlendiren ve hatta içerilerine ödül mamalarının eklenebildiği oyuncak çeşitleri büyük bir avantaj sağlar. Köpek oyuncak çeşitlerini görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3.2.3 Travmalı/Barınaktan veya Sokaktan Sahiplenilen Köpeklerin İhtiyaçları

Travmalı, barınaktan ya da sokaktan sahiplenilen dostlarımızın da tasma ve gezdirme kayışı, mama ve su kabı, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına özel formüle edilen kuru mamalar, eğitimleri için ödül mamaları, lezzet beklentilerine yanıt vermesi için yaş mamalar gibi temel gereksinimleri vardır. Dostlarımız yeni evlerine getirilmeden önce tüm bu ihtiyaçlarının karşılanması adaptasyon sürecinde fayda sağlayacaktır. Travmalı köpeklerin davranışsal eğilimlerine göre ek ihtiyaçları olabilir. Özellikle korku ve endişe kaynaklı saldırganlık öyküleri bulunuyorsa köpek ağızlıkları kullanımı gerekli hale gelebilir. Köpek ağızlıkları çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Köpek ağızlıkları konusuna gelmişken kısa bir bilgilendirme de yapmak isteriz.

Önemli: Köpek ağızlıkları sanıldığının aksine, doğru seçildiklerinde, köpeklerin nefessiz kalmasına neden olmaz, canlarını acıtmaz. Aksine yerden zararlı olabilecek şeyleri yemelerini engeller ve yapılan gezilerin güvenli olmasını sağlar. Köpekler ani bir davranış karşısında beklenmedik bir tavır sergileyebilirler, çocuklar tarafından sert bir şekilde sevildiklerinde agresifleşebilirler, ağrıları varsa ve bir kişi ani hareketlerle ona dokunursa acılarını açığa vurabilirler. Farklı insanları, canlıları, sizi ve kendilerini korumak için köpek ağızlıkları önemli avantajlar sunan ürünlerdir.

3.2.4 Engelli veya Sağlık Sorunu Olan Köpeklerin İhtiyaçları

Engelli veya sağlık sorunu olan bir köpek sahiplenmeyi planlıyorsanız onlara yavru köpekler gibi özen göstermeli, sağlık durumlarını veteriner hekim ziyaretlerine giderek takipte tutmalı ve konforlarını önceliklendirmelisiniz.

Taşıma çantaları; engelin ve hastalığın türüne göre en önemli yardımcılarınızdan olabilir. Taşıma çantası ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Engelli veya sağlık sorunu olan köpekler araç ile yolculuk yaptıklarında konforlarını artıracak araç iniş rampaları da dostlarımızın hayatını kolaylaştırabilir. Araba ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. İlgili kategoride yalnızca araba iniş değil ev içerisinde de koltuklara inip çıkarken konforlarını yükseltecek rampalara erişim sağlayabilirsiniz.

Sağlık sorununa sahip olan dostlarımızın mama seçimlerini de özenli ve dikkatli yapmanız gerekir. Bu kapsamda en doğru yönlendirme veteriner hekimlerce yapılacaktır.

Engelli veya sağlık sorunu olan köpekler için temel ihtiyaçlar arasında köpek yatakları da gelir. Ağrısı olan, hareket etmekte zorlanan dostlarımızın kendilerine ait konforlu bir alana sahip olması rahat bir şekilde dinlenmelerinin garantilenmesi adına yardımcı olacaktır. Köpek yatakları çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

köpeğinizin ihtiyaçlarını hazırlayın

3.3 Temel İhtiyaçlarını Hazırlayın

Bu yazımızda köpeklerin farklı gelişim evrelerine ve sahip oldukları özel durumlara göre ihtiyaç duyabilecekleri en temel ürünler hakkında genel bir bilgilendirme yaptık. Şimdi ise tüm bu ürünleri ve ürün detaylarını kolaylıkla inceleyebilmeniz için linkleri toplu olarak ileteceğiz.

Köpek Maması: Köpeklerin gelişim dönemlerine, aktivite düzeylerine, özel sağlık durumlarına ve ırksal boyutlarına uygun şekilde beslenmeleri gerekir. Kuru mamalar onların gelişimsel ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamak üzere formüle edilmiştir.

Önemli: Köpeklerin beslenmesinde yalnızca kuru mamalar yoktur. Yaş mamalar, ödül mamaları, takviyeler ve ek besinler de dostlarımızın daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kuru mamaya ek olarak verilen tüm besinlerde ölçüyü tutturmak gerektiğidir. Ödül mamalarının da yaş mamalarının da kalorili oldukları ve beslenmeye dahil edilecek olduklarında köpeklerin günlük kalori ihtiyacının aşılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Eğitimlerini pozitif şekilde pekiştirmek ve onları mutlu etmek için tercih edebileceğiniz ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeklerin farklı gelişim evrelerine özel formüle edilen yaş mamalar ile beslenmeleri sağlıkları için önemli bir gerekliliktir. Çiğneme sorunları yaşayan, ağız ve diş hastalıkları olan, operasyon geçiren ya da sadece yaş mama ile iştahsızlık sorununun önüne geçilebilen dostlarımız için köpek konservesi çeşitlerine buradan ulaşabilir, gelişim dönemlerine özel formüle edilen ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.

Köpeklerin beslenmesine gerekli durumlarda vitaminler ve ek besinler de dahil edilebilir. İhtiyaç duydukları vitaminleri, ek besinleri, sindirim ve bağışıklık sistemlerini güçlendirecek takviyeleri ve kemik sağlıkları için gerekli supplementleri buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Önemli: Köpeklerin gereksinim duydukları besinler ve dolayısıyla diyetleri yaşlarına göre değişir. Köpeklerin mama değişimi zaman zaman yaşanan sağlık sorunları ya da mamalardan sıkılma gibi durumlarda da gündeme gelebilir. Sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştirilecek mama değişimlerinde mutlaka veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulması gerekir.

Mama ve Su Kapları: Köpekler için farklı tasarımlarda, farklı malzemelerden üretilen tekli ya da ikili mama ve su kapları temin etmeniz onların en temel ihtiyaçlarından birini karşılamanız anlamına gelecektir.

Köpek Oyuncakları: Köpek oyuncakları hem yavru hem yetişkin hem de yaşlı köpekler için en temel ihtiyaçlar arasında yer alır. Aile bireyleri ile bağların güçlendirilmesini sağlayan, köpeklerin form tutmasını kolaylaştıran; sosyalleştirilmelerine, eğitimlerine ve bilişsel gelişimlerine destek sunan köpek oyuncakları farklı amaçlar için tasarlanmış fonksiyonel ürünlerdir. Her köpeğin favori oyuncağı farklı olabilir. Bazıları top oyuncaklardan, bazıları sesli oyuncaklardan, bazıları pelüş oyuncaklardan bazıları ise diş iplerinden vazgeçemeyebilir. Köpek oyuncaklarının tamamını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Dostunuz yaşlılık döneminde ise bilişsel fonksiyonlarını çalıştırmak için eğitim ve zeka geliştirici oyuncak çeşitlerine özellikle dikkat etmenizi öneriyoruz. Eğitici ve zeka geliştirici köpek oyuncaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tasmalar ve Gezdirme Kayışları: Köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması, tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi, sosyalleştirilmeleri ve aileleri ile zaman geçirebilmeleri için düzenli olarak dışarı çıkmaları gerekir. Bu sürede hem onların hem de çevrenin güvenliğinin sağlanması aynı zamanda olası kaçma durumlarının engellenebilmesi adına tasmalar ve gezdirme kayışları en gerekli ürünlerin başında gelir. Kullanım amacına göre farklılaşan ürünler arasında emniyet kemeri tasması, otomatik kayışlar, bahçe bağlama kayışları, göğüs tasması gibi alternatifler bulunmaktadır. Köpek tasmaları ve gezdirme kayışları ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpek Bakım Ürünleri: Köpeklerin sağlıklı kalmalarının ve konforlarının sağlanması için bakım süreçlerine uyum sağlanması gerekir. Tüy bakımları, kulak bakımları, göz bakımları, tırnak bakımları ve diş bakımları yapılmadığında ya da aksatıldığında köpeklerin hem fiziksel sağlıkları zarar görebilir hem de günlük hayatlarındaki rahatları azalabilir. Bu nedenle köpek bakım ürünleri dostlarımızın temel ihtiyaçları arasında yer alır.

Önemli: Köpeklerin temel ihtiyaçlarını belirleyip satın alırken, onların özel durumlarını da değerlendirmeniz gerekir. Örneğin yavru bir köpek için köpek yatağı almak opsiyonel olabilirken köpek yaşlı olduğunda konforu için köpek yatağı temel gerekliliklerden birine dönüşür. Bahçede değil ev içerisinde yaşayan bir köpek için köpek kulübeleri gerekli bir ürün olarak nitelendirilmezken hayatını bahçede sürdürenler için köpek kulübeleri onları hem sıcaktan hem soğuktan koruyan ve sağlıkları için belirleyici olan ürünler arasına girer. Sahipleneceğiniz köpek bahçede yaşayacaksa onun için en uygun köpek kulübesi ürününü bulmak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu örnekleri tasma seçiminden bakım ürünlerine, ağızlıklardan köpek kıyafetlerine dek çeşitlendirebiliriz. Köpek kıyafetleri özellikle yaşlı ve hasta köpeklerin iklim koşullarından, zeminle ilgili olumsuzluklardan etkilenmesinin engellenmesi ve pati sağlıklarının korunması adına önemli bir gereklilik olarak değerlendirilebilir. Köpek kıyafetleri ürünlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

3.4 Köpeğiniz İçin Bir Alan Yaratın

Dostunuza kavuşmadan önce onun için en gerekli ürünleri aldığınızdan emin olmalı ve aynı zamanda mümkünse evinizde ona özel bir köşe, alan yaratmalısınız. Köpekler aileleri ile zaman geçirmeye bayılan sosyal canlılar olsalar da her canlı gibi konforlu kalabilecekleri kaçış noktalarına da ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yoğun gürültüden, kalabalıktan uzak durabilecekleri ve seçim şansına sahip olduklarını hissedebilecekleri bir alan onların mutluluğu için büyük bir avantaja dönüşür. Özellikle uzun ve kesintisiz uyumaları gereken yavruluk döneminde, dinlenmeleri gereken yaşlılık döneminde ve travma geçmişine sahip olunması halinde bu konfor alanları temel ihtiyaç sınıfına girecektir. Onun alanına keyifle vakit geçirecekleri köpek oyuncakları, rahat ve konforlu dinlenebilecekleri köpek yatakları, alanda sınırlanmaları söz konusu ise de mama ve su kapları konulmalıdır.

köpek ile yasamaya başlamak

4. Köpek ile Yaşamaya Başlamak

Bu ana gelene kadar birçok aşamayı geride bıraktınız. Sahipleneceğiniz dostunuzu buldunuz, evinizi onun için hazırladınız, en temel gereksinimlerini temin ettiniz, veteriner hekime gittiniz, onunla bir eve döndünüz ve nihayet artık onu yeni yuvasıyla tanıştıracaksınız. Her şeyden önce birlikte uzun, sağlıklı ve mutlu yıllarınızın olmasını dileriz.

Köpeklerle birlikte yaşamaya başlamak hem onlar hem de sizin için büyük bir dönüşüm anlamına gelecektir. Bu süreçte karşılıklı geri adımların atılması, karşılıklı buluşmaların yaşanılması kaçınılmazdır. Köpekler fedakarlık ister, köpeklerle yaşamaya başlandığında alışılagelmiş özgürlükler kısmen kısıtlanır çokça dönüşür. Artık bireysel ya da insan bireylerden oluşan ailelerle yapılan uzun tatiller söz konusu değildir. Tatil planlamalarında onunla gidilebilecek alternatifler değerlendirilir. Sahiplenmenin hemen sonrasında güvenli bağlanma gerçekleşmesi için adım atılmalıdır, köpekler ayrılık kaygısı yaşayabilen ve sonrasında depresyona girebilen canlılardır. Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı blog içeriğimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Köpeklerle yaşamak kimi zaman pür dikkat kesilmeyi gerektirir. Köpekler meraklı doğaları nedeniyle dünyayı keşfederken ağızlarını kullanabilen canlılardır. Bu eğilimleri onların her şeyi yiyebilmesi anlamına gelebilir. Özellikle "yavru köpeği her şeyi yiyor" şikayetiyle karşılaşmanız olasıdır. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek için Yavru Köpekler Neden Her Şeyi Yer? İçeriğimizi buradan okuyabilirsiniz. Köpeklerin yedikleri şeylerin onlar için zararlı olabilecekleri gerçeğinin her daim akılda tutulması, oyuncaklarının da düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.

Köpeklerle yaşamak egzersizleri ve tuvaletleri için her gün, düzenli olarak zaman ayırmayı gerektirir. Gün içerisinde yaşanan yorgunlukların anlamını yitirdiği bu sorumluluk emin olun sizin de sağlığınıza iyi gelecektir. Bir de maliyetler olacak tabii, yazımızın önceki kısımlarında veteriner hekim ziyaretlerinin, aşı takvimine uyum sağlamanın, genel sağlık kontrollerinin, mamalarının, bakımlarının ek maliyetlere neden olabileceğini ve buna hazırlanmanız gerektiğinden bahsetmiştik.

Köpeklerle yaşamak sürekli gözlem yapmanızı gerektirecektir. Her zamankinden farklı davrandığında, iştahları değiştiğinde, uyku düzenleri bozulduğunda; kısacası onlarla ilgili rutinlerde değişim yaşandığında veteriner hekimlere gidilerek her şeyin yolunda olduğundan emin olunması önemlidir. Erken belirtiler ile birçok hastalığın tedavisinin mümkün olabileceği unutulmamalıdır.

Köpeklerle yaşamanın en önemli gerekliliklerinden olan eğitim sürecine yazımızın bu kısmında detaylı bir giriş yapmak istiyoruz. Köpeklerle yaşamaya başlamak söz konusu olduğunda eğitim süreçlerindeki yaklaşımlardan, eğitimin faydalarına dek hemen hemen her konuda bilgi sahibi olunması önemlidir. Böylece hem onlar için hem de sizin için daha huzurlu ve dengeli bir yaşam mümkün olabilir.

köpeklerde eğitim süreçleri

4.1 Köpeklerde Eğitim Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerle yaşam çok güzeldir, köpekler eğitim aldıktan sonra ise hayat mükemmel derecede güzelleşir. Köpekler doğru eğitildiklerinde daha stabil ve mutlu bir psikolojiye sahip olurlar; en basit komutlar onları tehlikeden koruyabilir. Onların belli başlı eğitim süreçlerinden geçmesi olası saldırganlık semptomlarını ortadan kaldırabilir ve sürekli yeni şeyler öğrenmek bilişsel gelişimlerini destekleyen en önemli gerekliliklerden biridir.

Yine de her köpek eğitime aynı yanıtı vermez, eğitime verdikleri yanıtın mümkün olduğunca pozitife döndürülmesi için köpeklerin karakterlerinin tanınması gerekir; çünkü hepsi için temel motivasyon kaynağı aynı olmayabilir. Bazı köpekler ödül maması ile daha hızlı öğrenip öğrendiklerini pekiştirirlerken bazıları oyun oynarken daha belirgin bir kavrama düzeyine geçerler. Bazıları için ise en temel motivasyon sevilmek ve okşanmak olabilir. Temel motivasyon belirlendikten sonra da köpeklerde eğitim hem eğlenceli hem de verimli bir sürece dönüşebilir.

Köpeklere ilk eğitimler kendi evlerinde, konfor alanlarında ve en temel seviyede verilmelidir. Bolca tekrar ve pratik ile öğrenme süreçleri desteklenmelidir. Bu süreçte kararlı ve net bir duruş sergilenmesi gerekir, aynı zamanda eğitimi onlar için keyifli hale getirmek de belirleyici öneme sahiptir.

Yavru köpek sahiplenenlerin sosyalleştirme süreçlerine ekstra özen göstermesi gerekir. Köpekler 7 - 14 hafta olduklarında mümkün olduğunca farklı evcillerle zaman geçirmelidir, farklı insanlarla tanışmalıdır, çocuklarla bir arada olmalıdır ve farklı yerleri görmelidir. Sosyalleştirme köpeklerin en temel eğitim aşaması olarak değerlendirilir ve bu dönemde edinilen alışkanlıklar tüm yaşamlarında nasıl bir karaktere sahip olduklarını etkileyebilecek güce sahiptir.

Köpeklerin eğitilebilmeleri için onların yavru olması gerektiği, yetişkinlik ve yaşlılık süreçlerinde yeni şeyler öğrenemeyeceklerini düşünmek gerçekçi bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Hangi yaş evresinde olurlarsa olsunlar tüm köpekler yeni şeyler öğrenebilirler. Önemli olan onların dikkatlerini çekebilecek, onlara özgü o yöntemin keşfedilebilmesidir. Bunun için de onların davranışlarının yakından gözlemlenmesi önemlidir.

Köpeklerin eğitiminin onların özgür iradelerine müdahale edilmesi şeklinde yorumlandığına şahit olabiliyoruz. Ancak bu düşünce, temel amacının aksine, dostlarımızın konforunu ve mutluluğunu etkileyebiliyor. Köpeklerin eğitimlerini vermek için yeterince sabrı ve bilgisi bulunmayan kişilerin profesyonellerden destek aldıklarında yaşadıkları değişimin göz ardı edilmesi mümkün değil. Siz de sahipleneceğiniz dostun yaşam konforunu artırmak ve onun daha dengeli bir yaşam sürmesini sağlamak için eğitim süreçlerine alışmak için bilgi edinebilir, sürekli gelişerek verdiğiniz eğitimlerin verimliliğini artırabilirsiniz. Üstelik gerek eğitimin etkisi gerekse eğitim sürecinde karşılıklı bağların güçlenmesi ile dostunuzla daha uyumlu bir ilişkiye sahip olabilirsiniz.

Ailenize eklenen yeni dostunuzla sizi çok eğlenceli ve sevgi dolu bir yaşam bekliyor. Onunla geçirdiğiniz her an, yaşamınızın en özel anlarından olacak. Hep birlikte kalacağınız, mutlu ve sağlıklı bir birliktelik dileriz...


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.