Tasmasız Köpek Gezdirmek Suç mudur?
Köpekler harika evcil hayvanlardır. Hayatınıza bir köpek girdiğinde, mutluluğunuzu ve dertlerinizi paylaşan bir dosta da sahip olmuşsunuz demektir. Bununla birlikte, köpek sahipleri, evcil hayvanlarının ve çevresindeki insanların güvenliğini sağlamak için bazı önemli sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür. Bu sorumluluklardan biri köpeği tasması ile gezdirmektir çünkü tasmasız köpek gezdirmek çeşitli tehlikelere yol açabilir.
Öncelikle, tasmasız köpekler kendilerinin ve sahiplerinin güvenliği için risk oluşturabilirler. Köpekler aniden hareket edebilir veya bir uyarana yanıt olarak sıçrayabilirler. Bu durum hem onların hem de onları kontrol etmeye çalışan sahiplerinin zarar görmesine yol açabilir. Özellikle çok kalabalık veya trafiği yoğun alanlarda risk daha yüksektir.
İkinci olarak, tasmasız köpekler, diğer hayvanların ve insanların karşılaşabilecekleri bir risk oluşturabilirler. Köpekler, doğaları gereği koruyucu olabilirler ve yabancı köpeklerle veya yabancı insanlarla karşılaştıklarında agresif davranabilirler. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için potansiyel bir tehlike yaratabilirler.
Son olarak köpek sahipleri tarafından merak edilen konulardan birisi de "Tasmasız köpek gezdirmek suç mu?" sorusudur. Birçok yerel yönetmelik ve yasa, köpek sahiplerinin hayvanlarını tasması ile gezdirmesini zorunlu kılar. Bu kurallara uymamak adlî para cezası veya diğer yaptırımlarla sonuçlanabilir. Ayrıca bir köpek tasması, köpeğinizi kaybetmeniz durumunda onu bulmanıza da yardımcı olabilir.
Köpeklerle İlgili Yerel Yasalar ve Düzenlemeler
Birçok yerel yönetmelik ve yasa, köpek sahiplerinin hayvanlarını tasması ile gezdirmelerini, diğer insanların veya hayvanların güvenliği için bazı önlemler almalarını ve hatta bazı durumlarda köpeklerini belirli yerlere sokmamalarını gerektirir. Bu yasaların amacı, köpeklerin kontrol edilebilir olmasını, insanlarla ve diğer hayvanlarla uyumlu bir şekilde yaşamasını ve toplumda güvenli bir ortam yaratmayı sağlamaktır. Köpek sahiplerinin bu yasalara uyması hem kendileri hem de toplum için önemlidir.
Köpeklerle ilgili yasal düzenlemeler Türk Ceza Kanunu'nun 177. maddesinde Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçu kapsamında yer almaktadır. 177. madde açık olarak "Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır." ibaresini içermektedir. Bu maddeden de anlaşıldığı gibi kişinin gözetimi altında bulunan bir hayvanı etrafındaki diğer canlıların sağlığını tehlikeye atacak şekilde serbest bırakması yasaktır.
Cezai Yaptırımlar ve Sonuçlar
Köpeklerle ilgili düzenleme fiil somut tehlike suçu niteliğinde değerlendirilmektedir. Kısacası suçun oluşması için bir zarar doğmasına gerek duyulmamaktadır. Suç, hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması ve kontrol altına alınmasının ihmal edilmesi ile meydana gelir. Öte yandan bu fillerden dolayı bir zarar oluşması durumunda kasıt veya taksir olup olmadığına bakılmaktadır.
Köpeğin tasmasız gezmesi sonucu yaşanacak bir yaralanma veya ölüm sonrasında fail, yaralama ya da öldürme suçu nedeniyle yargılanır. Taksirle meydana gelen yaralanmalarda şikâyetçinin bulunduğu şikâyetten vazgeçmesi durumunda taksirle yaralama suçu düşer. Ancak fail, 177. maddede düzenlenen kanun kapsamında hayvanı tehlike yaratabilecek şekilde serbest bıraktığı için bu suçla yargılanmaya devam edecektir.
177. maddeye göre hapis cezası 1 yıldan daha kısa olduğu için genellikle adli para cezasına çevrilmektedir. Bununla beraber hapis cezasının 2 yıldan daha kısa olması nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da verilebilmektedir. Benzer bir şekilde hapis cezasının 2 yıldan kısa olması nedeniyle cezanın ertelemesi de gerçekleştirilebilmektedir.
Güvenli Köpek Gezdirme İpuçları
Köpeğinizi gezdirmek dostunuzla vakit geçirmenin harika bir yoludur ancak yürüyüşün hem sizin hem de onun için güvenli ve keyifli olmasını sağlamak için bazı güvenlik önlemleri almanız gerekir. Öncelikle köpeğinizi kontrol altında tutmak için her zaman bir tasma ve tasma kayışı kullanmalısınız. Köpeğiniz güçlüyse veya solunum sorunları varsa bir göğüs tasmasını tercih etmelisiniz. Köpekler için tasma modellerini buradan inceleyebilirsiniz.
Yürüyüşünüz için güvenli bir rota seçmeli ve işlek caddelerden veya trafiğin yoğun olduğu bölgelerden kaçınmalısınız. Kazaları önlemek için köpeğinizi kaldırımda veya belirlenmiş yürüyüş alanında tutmalısınız. Gece yürüyorsanız sürücülere görünür olmak için yansıtıcı ekipman kullandığınızdan emin olmalısınız. Köpeğinizi susuz bırakmamak ve motive etmek için yanınızda su ve ödül maması bulundurmalısınız. Ayrıca yürüyüş sırasında olası tehlikelere ve köpeğinizde probleme neden olabilecek diğer hayvanlara ve insanlara karşı tetikte olmanız da tavsiye edilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.