Köpek Beslenmesinde Yaş Mamanın Yeri

Köpek Beslenmesinde Yaş Mamanın Yeri

02.12.2022 Deniz Öz


Köpeklerin yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve ırklarına özel bir beslenme planı ile buluşturulmaları köpeklerle yaşayan kişilerin temel sorumluluklarının başında gelir. Köpek beslenmesi söz konusu olduğunda sunduğu çoklu avantajlarla öne çıkan kuru köpek mamaları olsa da köpek beslenmesinde yaş mama da son derece önemli faydalar sağlayabilir; üstelik bazı şartlar altında yaş mama ile beslenme tercihten ziyade bir gereklilik olarak gündeme gelebilir. Bu yazımızda köpek beslenmesinde yaş mamaların yeri ve önemi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

su içen sarı köpek

Köpek Beslenmesinde Yaş Mama Yüksek Su Oranı ile Öne Çıkar

Gün içerisinde ideal oranda su tüketmek tüm canlıların sağlığı için temel gerekliliklerden biridir. Aynı gereklilik köpekler için de geçerlidir. Köpeklerde dehidrasyon, vücuda giren su miktarının vücut tarafından kullanılan su miktarından düşük olması sonucu meydana gelen, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur.

Az su içmenin dehidrasyon riskini artırabildiği bilinmektedir. Bu açıdan yaklaşıldığında yeterince su içmeyen ya da su kaybını fazlalaştıran sağlık sorunları yaşayan köpekler için yaş mama tüketiminin önemi rahatlıkla anlaşılabilir. Nitekim idrar yolu ve böbrek hastalıkları olan köpeklerin veteriner hekim önerileri ile yalnızca yaş mama ile beslenebildikleri bilinmektedir. Köpeklerde Böbrek Yetmezliği adlı içeriğimizde köpeklerde böbrek sağlığı hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

mama yiyen büyük ırk köpek

İştahsızlığın Üstesinden Gelinmesini Kolaylaştırır

Köpekler sürekli yedikleri kuru mamalardan normal şartlarda sıkılmazlar. Ancak beslenmelerindeki lezzet çeşitliliğine de itirazları olmayacaktır. Yaş mamalar köpeklerin sağlıklarını desteklerken aynı zamanda farklı lezzetlerle tanışmalarını sağlayan formüllerle köpeklerin keyifli bir öğünle buluşmasını kolaylaştırırlar. Bu sayede iştahsızlık sorununun üstesinden gelinmesinde etkili bir yöntem olarak değerlendirilirler. Köpekler farklı nedenlerle iştahsızlık yaşayabilirler. Kısa süreliğine yaşanan iştahsızlık ciddi bir sorun olarak nitelendirilmemekle birlikte kronikleşmesi durumunda veteriner hekimlerin muayenesine başvurulması önemlidir. Köpeklere sunulan yaş mamalar leziz içerikleri ile köpeklerin iştahsızlık sorununun azaltılmasına katkı sunabilir ve böylelikle kronikleşen iştahsızlık sonucu yaşanabilen besin yetersizliği engellenebilir.

dili dışarıda beyaz renkte küçük ırk köpek

Çiğnemesi Kolay ve Keyiflidir

Köpeklerin yaş mamaları tüketmekten keyif almalarının ardında yoğun bir lezzetle buluşmalarının yanı sıra konservelerin çiğnenmesinin kolay olması da yer alır. Yaş mamalar farklı formlarda üretilebilir ve tüm formlarının da kendine göre sunduğu avantajlar vardır. Kolay ve keyifli bir çiğneme deneyimi sunmaları yavruluk, hamilelik ve yaşlılık dönemindeki köpekler için son derece önemli bir avantaj olarak ön plana çıkar. Diş ve diş eti problemleri yaşayan köpeklerin günlük ihtiyaç duydukları oranda besinle buluşabilmeleri için kuru mama doğru bir tercih olmayabilir. Tanelerinin çiğnenmesi zor olduğundan köpekler mamaları çiğnemeden yutabilir, bu durum mide ve genel olarak sindirim sistemi sorunlarını beraberinde getirebilir. Yaş mama tüketimiyle hem besin ihtiyaçlarının karşılanması hem de olası sindirim sorunlarının engellenmesi mümkündür.

çiçekler üzerine yatmış beyaz köpek

Hem Yaş Mama Hem de Kuru Mama Beslenme Planına Eklenebilir

Köpeklerin beslenmesinde hem kuru mamalara hem de yaş mamalara eş zamanlı olarak yer verilebilir. Beslenme planında karma düzene geçilmesi düşünüldüğünde köpek sahiplerinin tercihleri, beslenmeyi organize edecek zamanlarının bulunup bulunmadığı ve veteriner hekimlerin onayı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken temel nokta karma beslenme düzenine geçildiğinde köpeklerin günlük ihtiyaç duydukları besinlerle ideal oranda buluşturulmalarının sağlanmasıdır. Bu gereklilik yaş ve kuru mama dengesinin dikkatle oluşturulması anlamına gelir.

Köpeklerde yaş mama çeşitli faydaları beraberinde getiren bir tercih olarak öne çıkar. Kolay çiğnenebilir, lezzetlidir, dengeli beslenmeyi mümkün kılar ve köpeklerin su ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunur. Her zamanki gibi her yaş mamanın aynı besin değerlerine sahip olmadığı gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Kaliteli malzemelerden üretilen köpek yaş maması çeşitleri arasından tercih yapmak köpek beslenmesinde sağlıklı seçimleri beraberinde getirir.

yavru golden, kulakları kıvrık ağzı açık

Köpeklerin İhtiyaçlarına Özel Sağlıklı Yaş Mamalar

Dünyanın önde gelen mama üreticilerinden olan Royal Canin köpeklerin yaşları, ırkları ve genel sağlık durumları göz önünde bulundurularak formüle edilen yaş mamaları ile köpeklere sağlıklı öğünler sunuyor. Lezzet beklentisi yüksek köpeklere hitap eden kaliteli içerikleri ile güvenle tercih edilebilen Royal Canin köpek konserveleri ihtiyaçlar özelinde çeşitlenen formülasyonları ile köpeklerin sağlıklarının sürdürülebilmesi ve iyileştirilebilmesi adına önemli katkılar sunuyor.

Siz de dostlarınızı tüm yaşam evrelerinde kaliteli besinlerle buluşturmak ve lezzet çeşitliliğinin sunduğu keyfi yaşamalarını sağlamak adına Royal Canin köpek konservelerini incelemek için buraya tıklayabilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak güvenle sipariş verebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.