Köpekler Neden Kedi Kumu Yer?

24.11.2022 Aysegül Tunçay


Eğer evinizde hem kedi hem de köpek besliyorsanız köpeğinizin zaman zaman kedi tuvaletine ilgi gösterdiğini görebilirsiniz. Hatta bu ilginin şiddeti bazen artış gösterebilir. Köpeğinizi kedi tuvaletinin çevresinde dolanırken yakaladığınızda geç olmadan duruma müdahale etmelisiniz. Aksi takdirde, kedi ve köpeğin bir arada yaşadığı evlerde sıkça görüldüğü gibi, köpeğinizin kedi kumu yediğine tanık olabilirsiniz. Bu durumun birden fazla nedeni vardır ancak nedeni her ne olursa olsun bu davranışı önlemeniz gerekir.

Köpeklerin burunları kokulara karşı insanların burunlarından 100.000 kat daha hassastır. İnsanlar bir bardak kahve içerisindeki bir çay kaşığı şekerin kokusunu alamaz ancak köpekler bir çay kaşığı şekerin kokusunu iki olimpik yüzme havuzunu dolduracak miktardaki suyun içerisinden alabilir. Doğal olarak kedi tuvaleti gibi oldukça yoğun kokuların olduğu bir yer de dünyası kokulardan ibaret olan köpeklerde orayı keşfetme isteğine açar.

Köpekler aynı zamanda çöpçü canlılardır ve bu nedenle farklı fırsatları kovalarlar. Bahçeli evlerde çoğu zaman bir köpeği çeşitli çöplerle uğraşırken görebilirsiniz. Köpeğin bu merakı evin içerisindeki kedi tuvaletiyle birleştiğinde ortaya istenmeyen durumlar çıkabilir.

beraber yatan kedi köpek

Kedi Kumu Yemek Zararlı mı?

Köpekler için kedi kumu yemek hem zararlı hem de zararsız olabilir. Tuvalet kumunun içeriği, kumda o an kedinin dışkısı ve idrarının olup olmaması bu sorunun cevabını farklılaştıran etmenlerdir. Topaklaşan kumlarda tipik olarak büyük hacimli, kedi idrarını çevreleyen, kum parçacıklarına bağlanan sodyum bentonit gibi kil katkı maddeleri bulunur. Ayrıca kedi kumları farklı kokulara sahip olmalarını sağlayan bileşenler içerebilir. Gazete peleti, mısır koçanı granülü, ahşap peletler ya da killi granüller gibi farklı malzemeler de kedi tuvaletlerinde kullanılabilir. Bunlar her ne kadar köpekler için toksik olmasa da büyük miktarlarda yutulduğunda çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.

Kedi kumu ya da kedi dışkısı yiyen köpeklerde genellikle herhangi bir hastalık belirtisi görülmez. Bazı durumlarda hafif bir ishal oluşabilir. Köpeğinizin kedi kumu yediğinden şüphelenirseniz sonraki 25 saat boyunca özellikle dışkısını yakından kontrol etmeniz tavsiye edilir. Eğer köpeğinizin kustuğunu ya da acı içerisinde sırtını büktüğünü görürseniz onu hemen muayene için bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Çok miktarda tüketilen kedi kumu mide ve bağırsaklarda tıkanmaya yol açabilir. Tıkanma durumlarında kedi kumunun çıkarılabilmesi için cerrahi müdahale gerekebilir.

Köpekleri her ne kadar kedi kumu yerken gördüğümüzü düşünsek de bu sırada kedi dışkısıyla temas ettiklerini, hatta onları da yediklerini göz ardı etmemeliyiz. Bu yüzden kediniz düzenli olarak iç parazit aşısı olmuyorsa ya da önleyici ilaçlar almıyorsa parazitler kedi kumunu tüketen köpekler için problem olabilir. Özellikle evden dışarı çıkan kedilerde bağırsak paraziti bulunma riski daha yüksektir. Köpeğin kedi kumunu tüketmesiyle birlikte parazit yumurtaları köpeğe de bulaşır.

kedi tuvaleti yazan küçük kapıdan dışarı bakan kedi

Köpeğin Kedi Kumu Yemesi Nasıl Önlenir?

Köpeğinizin kedi kumu yemesini önlemenin en kolay ve en güvenli yolu köpeğin fiziksel olarak kedi tuvaletine erişimini engellemektir. Eğer köpeğinizin kedi kumu yediğini fark ederseniz kumu kedinizin rahat bir şekilde kullanabileceği ancak köpeğinizin ulaşamayacağı bir yere koymanız gerekir. Köpeklerin belirli bir alana girmelerini engellemek için kullanabileceğiniz kapıları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedi kumunun bulunduğu yere köpeğin geçemeyeceği ancak kedinin rahatlıkla girip çıkabileceği bir kapı koymak etkili bir çözümdür. Ancak böyle bir yeri belirlerken kedinizin mahremiyet beklentisini de göz önünde bulundurmanız gerekir. İleri yaştaki kedilerin tuvalete girmek ya da ulaşmak için bir şeylerin üzerinden atlamaması gerekir.

Köpeğin kedi dışkısı yemesini engellemenin bir diğer yöntemi de kedinin tuvaletini günde birkaç kez temizlemekten geçer. Düzenli olarak tuvaleti temizledikten sonra köpeğin kedi tuvaletine olan ilgisinin azaldığını görebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.