Köpekler Neden Nesneleri Gömer?

Köpekler Neden Nesneleri Gömer?

02.07.2022 Aysegül Tunçay


Özellikle bahçeli evde köpek besleyen köpek sahipleri eşyalarının bahçeye gömülmesine alışkındır. Bahçeli bir yerde oturmayan köpek sahiplerine ise köpeklerin bir şey gömmesi ya da gömmeye çalışması garip gelebilmektedir. Ancak birçok köpek kendisinin olduğunu düşündüğü objeleri hatta bazen kendisinin olmadığını bildiği objeleri bile kazarak saklamaktadır. Bu davranışın altında dört farklı neden bulunmaktadır. Köpeklerin eşyaları gömmesi aslında yaygın bir durumdur. Diğer taraftan bazı durumlarda bu hareketin engellenmesi gerekmektedir.

toprağı eşeleyen köpek

İçgüdü

"Köpekler neden eşyaları gömer?" sorusunun en basit cevabı içgüdü olarak verilebilir. Bazı köpeklerde vahşi köpek atalarından ve gri kurtlardan kalan hayatta kalma içgüdüsü onların eşyalarını saklamalarına sebebiyet vermektedir. Köpekler için yiyecek kolay yoldan elde edilmez. Bu nedenle vahşi köpekler buldukları yiyecekleri yaşam alanlarının çevresine gömerler. Kum, eti direkt olarak güneş ışığından uzakta tutarak doğal bir buzdolabı görevi görür. Bu sayede et bozulmadan daha uzun süre dayanır ve beslenme zamanı geldiğinde yiyeceği yerinden çıkararak karınlarını doyurabilirler. Yiyeceğin gömülmesi aynı zamanda kokunun etrafa yayılmasını önler ve bu da diğer avcıların avı fark etmemesini sağlar. Buradan yola çıkarak köpeklerin değerli olduğunu düşündükleri objeleri gömmeyi tercih ettiğini düşünmek mümkündür. Bu her zaman yiyecek bir şey olmak zorunda değildir. Değerli eşyaların da güvende tutulması gerekmektedir.

toprağı kazan kahverengi beyaz tüylü köpek

Irksal Özellikler

Bazı ırklar diğer ırklara göre toprağı kazıp içine bir eşya gömmeye daha yatkındır. Terrier, Dachsund, Beagle ,Basset Tazısı ve mini Schnauzer türü köpekler bunlardan bazılarıdır. Cairn Terrier türü köpeklerin avcılık yetenekleri gelişkindir ve bu nedenle harika birer kazıcıdırlar. Bu ırklar özel olarak kazma ve avlanma için yetiştirilmeleri nedeniyle daha fazla kaynak saklamaya yatkındırlar. Özellikle kemikleri daha sonraya ayırmak için sıklıkla gömmeyi tercih ederler. Bazen köpekler toprağın altındaki küçük böceklerin ve omurgalıların yerini bulmak ve onları avlamak için de toprağı kazarlar. Bu onlar için son derece normal bir davranıştır. Tüm köpekler ırklarından bağımsız olarak eşelenme ve kazma potansiyeline sahiptir. Sadece bazı türler bunu daha sık olarak yerine getirirler.

çimleri kazan köpek

Sıkıntı

Köpeklerin her gün enerjilerini harcayabilmeleri için uyarılmaya ihtiyacı vardır. İnsanlar köpeklere yeterince vakit ayırmadığında köpekler kendilerini meşgul etmenin yolunu ararlar. Televizyonun uzaktan kumandasını almak ve bahçeye gömmek aslında ilgi arayan bir davranıştır. Köpeğinizin böyle davranışlar sergilediği durumlarda ona gün içerisinde daha fazla zaman ayırarak zihinsel olarak yeterince uyarılmasını, oyun oynamasını ve egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Yeni rutinlere sahip olan ve rutinleri sık sık değişen köpeklerde istenmeyen davranışlar meydana gelebilir bunlardan birisi de nesneleri gömmedir.

hızla toprak kazan köpek

Anksiyete

Stres ve anksiyete insanlarda olduğu gibi köpeklerde de davranışlara yansımaktadır. Bazı köpekler endişeli hissettikleri zamanlarda sakinleşmek ve kafalarını dağıtmak için eşyalarını bir yerlere gömerler. Köpek mevcut anda ya da bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa mamasını daha sonra ya da farklı bir yerde yiyebilmek için gömmeyi tercih eder. Bu davranış genelde birden fazla köpeğin olduğu evlerde daha sık bir şekilde görülmektedir. Köpeklerin sınırlı miktardaki mama için rekabet içerisinde olması onlar açısından olumsuz deneyimlere yol açabilmektedir. Bu durum ilerlediğinde köpeğin obsesif kompulsif bozukluk geliştirmesi son derece normaldir. Köpeğin sürekli olarak aynı hareketi tekrar etmesi aslında köpek sahiplerinin endişelenmesi gereken durumlardan bir tanesidir. Köpeğiniz kendini güvende hissettiğinde bu davranış yavaş yavaş ortadan kalkar.

sahibi ile oyun oynayan mutlu köpek

Köpeklerde Gömme Davranışını Engelleme

Köpeklerin nesneleri gömmesinin altında farklı nedenler yatmaktadır. Bu hareketin altındaki motivasyon anksiyete olabileceği gibi sıkıntı ya da doğal bir istek de olabilmektedir. Köpeklerin güvendikleri yerlere çeşitli eşyalar saklaması son derece yaygın görülen bir durumdur.

Köpeklerin nesneleri gömmesine engel olmak için onunla düzenli yürüyüşlere çıktığınızdan, yeterince oyun oynadığınızdan ve günlük atması gereken enerjiyi attığından emin olmanız bu davranışların son bulmasına yardımcı olur. Evinizde birden fazla köpeğiniz olduğunda onların birbirleri arasında rekabet olmadığını anlamanız da gömme davranışını anlamak ve önlemek adına oldukça önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.