Köpeğinizi Arı Sokunca Ne Yapmalısınız?

24.06.2023 Deniz Öz


Köpekler meraklı canlılar. Çevrelerinde olup bitenlere karşı kayıtsız kalamamaları, onları çeşitli tehlikelere açık hâle getiriyor. Köpekler için potansiyel tehlikelerden biri de arı sokması. Ne yazık ki, köpekleri arı sokması son derece yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlardan farklı olarak potansiyel tehlikeyi fark edemeyen köpekler, arı sokması ile sıklıkla karşılaşıyor. Bununla birlikte, arı sokması, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de hafif bir sızıdan alerjik reaksiyonları tetiklemeye kadar farklı ölçülerde sorunlara yol açabiliyor. Şişme, yoğun ağrı ve hatta anafilaksi gündeme gelebileceği için köpeklerin arı sokmalarına karşı korunması ve olası bir durumda köpeğe nasıl müdahale edilmesi gerektiği hakkında farkındalığın yükselmesi gerekiyor. Bu yazımızda köpekleri arı sokması hakkında bilgi bulabilirsiniz.

arıya bakan siyah French bulldogArı Sokması Belirtileri ve Tehlikesi

Köpekler yaban arısı ya da bal arısı tarafından sokulduklarında bu durumu fark etmek her zaman mümkün olmayabilir. Az önce de belirtildiği gibi, köpeğinizin, yaşadığı semptomun hafifliği nedeniyle arı sokmasına karşı bariz bir tepki vermemesi mümkündür. Köpeklerde arı sokması sonrası yaşanacak belirtiler ve bu belirtilerin şiddeti, köpeklerin hassasiyeti ve vücutlarının hangi bölgesine arı iğnesi girdiği gibi unsurlar doğrultusunda değişebilir.

Genel bir söylemde bulunmak gerekirse, köpeğinizin arı sokmasına karşı ilk yanıtı, hissettiği acıya tepki vermek olacaktır. Köpekler arı tarafından sokulduklarında ses çıkarabilirler, koşmaya başlayabilirler, zıplayabilirler, arının soktuğu vücut bölgesini yalayabilirler, vücutlarına dokunulduğunda tepki verebilirler, patileri ile yüzlerine sık sık dokunabilirler. Belirtiler doğru yorumlanır ve köpeklerin vücutları arı sokması ihtimali göz önünde bulundurularak incelenirse vücutlarında bölgesel kızarıklık ve şişme ile karşılaşılabilir.

Köpeklerde arı sokması genellikle pati, ağız ve yüz bölgelerinden gerçekleşir. Köpekler arıları takip ederken, onları koklamaya çalışırken ya da patileri ile arılara dokunurken sokulabilirler. Bazı köpekler arıları yemeye kalkışabilir ve bu durumda arı, köpeklerin ağızlarının içine iğnesini batırabilir. Arı, ağızlarının iç kısmını soktuğunda köpeklerde salya üretiminde artışla karşılaşılması mümkündür. Köpeklerde salya üretimi ile ilgili detaylı bilgi için "Köpekler Neden Salya Akıtır?" adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Arının köpeğinizde yol açabileceği şikâyetler bu sayılanlarla da sınırlı değildir. Çok yaygın olmamakla birlikte arı sokması köpeklerde çok ciddi alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Genellikle arı sokmasından sonraki ilk saat içerisinde, arının soktuğu yerden bağımsız olarak, yüzde ve ağızda aşırı şişme, nefes almada zorluk, sık kusma, ishal ve hâlsizlik görülebilir. Kimi zaman belirtiler ilk bir saatten sonra da ortaya çıkabilir.

İlk Yardım Uygulamaları ve Sokma Alanının Temizlenmesi

Köpeğinizin bir arı tarafından sokulduğunu gördüyseniz ya da onda arı sokması belirtileri gözlemlediyseniz ilk olarak arının soktuğu bölgeyi bulmaya çalışmalısınız. Sokmanın gerçekleştiği spesifik bölgeyi bulduysanız, PetMD'deki bilgilere göre, bir cımbız yardımıyla arının iğnesini çıkarabilirsiniz. VCA Animal Hospitals'taki bilgilere göre ise arının iğnesinin cımbız ya da pens ile çıkarılmaması gerektiği vurgulanıyor. Kaynaklar farklı bilgiler aktardığı için veteriner hekiminize danışmanız doğrusu olacaktır.

Daha sonra bölgeye bir beze veya havluya sardığınız buzu uygulayabilirsiniz. Köpeğinizin cildine buzu doğrudan uygulamamanız kritik derecede önemlidir, aşırı soğuk ile temas eden bölgedeki dokular zarar görebilir.

Köpeğinizde iğne bulup çıkardıysanız bir sonraki adım veteriner hekiminizi aramak olmalıdır. Köpekteki belirtiler doğrultusunda veteriner hekimler gerekli yönlendirmeleri gerçekleştirecektir. Köpeklerin birkaç saat yakından gözlemlenmesi kritiktir. Köpeklerdeki belirtiler bariz şekilde artarsa, vücutlarında belirgin bir şişme meydana gelirse zaman kaybetmeden veteriner kliniğine gidilmesi gerekir.

Bazı durumlarda köpekler kovanları merak ettiklerinden birden çok arı tarafından sokulabilirler. Birden çok arı tarafından saldırıya uğrayan köpeklerin tıbbi desteğe ihtiyaç duyma riskleri daha fazla olacağı için, zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gitmek en doğrusu olacaktır.

yerde yatan köpek ve burun ucuna yakın uçan arı

Anafilaksiye Dikkat

İnsanlar gibi köpekler de arı sokması sonrası ciddi alerjik reaksiyon gösterebilir. Köpeklerde anafilaksi nadir görülür ancak birden çok arı tarafından sokulan ya da zaman içerisinde birden çok kez arı sokmasına maruz kalan köpeklerde bağışıklık sistemi hassasiyetinin artmasına bağlı olarak anafilaksi tehlikesi gündeme gelebilir. Anafilaksi hayati tehlike yaratabilir, bu nedenle köpeklerde arı sokması belirtilerinin yakından gözlemlenmesi önemlidir. Şunlar gibi belirtilerle karşılaşıldığında veteriner hekimlere gitmek en doğrusu olacaktır:

  • Köpeğin nefes almasını zorlaştıran, boğazda ve ağızda şişmeler
  • Kusma
  • Diş etlerinin renginde solma
  • Hızlı bir şekilde hâlsizleşme
  • İshal

Köpekleri arı sokmalarından korumak zordur. Pire ve keneler için alınan tedbirler arılarda işe yaramayacaktır. Dolayısıyla köpeklerin fiziksel olarak arılardan uzak tutulmaları gerekir. Köpeklerin tasmasız dolaştırılmamaları, kovanlara yaklaşmalarının engellenmesi, evde fark edilen arının dışarı çıkmasının sağlanması ve köpek arıyı avlamak isterse bunun önlenmesi köpekleri arılardan korumak için alınabilecek tedbirler arasında sıralanabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.