Köpeklere Bebe Bisküvisi Verilir mi?

17.07.2023 Deniz Öz


Köpeklerin yiyecekleri attıkları meraklı bakışlara dayanmak bazen çok zor olabilir. Hâl böyleyken, eğer evde bebe bisküvisi verilen bir bebek varsa ya da evdeki yetişkinlerden biri bebe bisküvisi yemekten keyif alıyorsa "Köpeklere bebe bisküvisi verilir mi?" sorusu sizin de aklınıza gelmiştir. Bebe bisküvisi tüketmenin köpekler için zararlı olup olmadığını yazımızın devamında detaylı olarak ele aldık.

Köpekler ve Bebe Bisküvisi: İyi Bir Fikir Mi?

Eğer bir köpeğe bisküvi verdiyseniz, bundan keyif aldığını görmüş olabilirsiniz. Ancak köpeğin verdiğiniz bisküviyi sevmiş olması, ona bisküvi vermeyi iyi bir fikir yapar mı? Pek değil. Köpekler ile insanların sindirim sistemi birbirinden farklıdır. Bununla birlikte, köpeklerin sağlıklarını korumak ve gelişimlerini sürdürmek için onlar için özel olarak hazırlanmış besinlerin yer aldığı bir diyete ihtiyacı vardır. Bu yüzden ufak miktarlarda bebe bisküvisi tüketmeleri onlara zarar vermeyecek olsa da dikkatli olmakta ve bunu bir alışkanlık hâline getirmemekte fayda var. Bebe bisküvisi yerine köpeklerin tüketimine uygun olarak formüle edilmiş köpek bisküvilerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Köpeklere vermeden önce, özellikle insanlar için üretildiyse her yiyeceğin içindeki besinler detaylı olarak incelenmelidir. Bebe bisküvilerinin içeriğine bakıldığında, genellikle diğer bisküvilere nazaran daha az şeker, tuz ve yağ içerdikleri görülebilir. Ancak bu, içerisinde yine de bu bileşenlerin bulunduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca ekstradan eklenmeden önce bile içerisinde süt bulunması, bebe bisküvisini köpekler için riskli bir atıştırmalık yapar. Çünkü çoğu köpeğin laktoz intoleransı bulunur.

kurabiyelere yakın yerde yatan köpek

Bebe Bisküvisinin Köpekler Üzerindeki Etkileri

Bebe bisküvisinin içerisinde şeker bulunur. Şeker, zehirli olmasa da köpekler için zararlıdır. Köpeğin bir anda fazla miktarda şeker tüketmesi ya da uzun süre boyunca şekerli gıdalarla beslenmesi çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Obezite, mide rahatsızlığı, diyabet ve metabolik değişiklikler bu sorunlar içerisinde sayılabilir. Fazla miktarda tuz da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bebe bisküvisi gibi ürünlerde köpeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek başka içeriklerin bulunma riski de göz ardı edilmemelidir. Örneğin köpek laktoz intoleransına sahip olabilir ve bebe bisküvisinin süt içermesi yüzünden alerjik reaksiyon gösterebilir. Kusma, şişkinlik, gaz, ishal ve diğer mide rahatsızlıkları yaşayabilir. Elbette her köpeğin laktoz intoleransı olduğunu söylemek doğru değildir.

Bebe bisküvisinin fazla verilmesi, diğer bir deyişle köpeğin beslenmesinin büyük bir kısmını oluşturması, diğer zararlarının yanı sıra köpeğin günlük alması gereken besinleri yeteri miktarda almasını da engeller. Kaliteli köpek mamaları köpeklerin yaş, ırk ve diğer özellikleri doğrultusunda ihtiyaç duydukları besini optimum düzeyde alması için üretilir. Diğer besinlerle günlük almaları gereken kalori miktarının büyük kısmının karşılanması, onlar için faydalı olan besinleri alamamaları anlamına gelir.

Köpeğinizin ara ara, az miktarda bebe bisküvisi tüketmesinin bir anda ciddi bir soruna dönüşme ihtimali düşüktür. Ancak yine de bebe bisküvisi yedikten sonra köpeğinizin hareketlerinde bir farklılık gözlemlediyseniz veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmemelisiniz.

tabaktaki bisküvilere uzanan köpek

Köpekler İçin Güvenli Atıştırmalık Alternatifleri

Köpeğinizi ona lezzetli atıştırmalıklar vererek mutlu etmek istiyorsanız bunun daha güvenli alternatifleri mevcuttur. Bunların ilki, köpeklerin tüketmesi için özel olarak formüle edilen ödül mamaları ve atıştırmalıklardır. Köpeklerin severek tüketeceği atıştırmalıkları ve ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpeğinize atıştırmalık ve ödül maması verirken paketin üzerinde yazan günlük maksimum miktarı geçmemeye dikkat etmelisiniz.

Köpeğinize insanların yediği bazı yiyecekleri verebilirsiniz. Haşlanmış yumurta, tamamen piştiği sürece köpekler için güvenlidir, üstelik iyi bir protein kaynağıdır ve mide rahatsızlığına iyi gelebilir. Ancak çiğ yumurta, biotin eksikliğini körükleyebilir. Yoğurt, peynir ve süt köpeğin laktoz intoleransı yoksa ve az miktarda verilirse güvenli atıştırmalıklar arasındadır.

Mısır ve patlamış mısır ise köpekler için lezzetli birer atıştırmalık olabilir. Köpeğinize mısır verirken, bağırsak tıkanması riskini engellemek için koçanı yemesine izin vermemelisiniz. Benzer bir şekilde, köpeğinizin tıkanmaması için patlamış mısırdaki tüm çekirdeklerin patladığından emin olmalısınız. Ayrıca hem mısırı hem de patlamış mısırı hazırlarken tuz ve/veya tereyağı kullanmamalısınız.

Köpeğinize hindi, balık ve tavuk gibi et ürünlerini faydalı bir atıştırmalık olarak verebilirsiniz. Kırmızı et ise iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olduğundan yine köpeğinizin beslenmesine ölçülü bir şekilde eklenebilir. Ancak köpeğinize vereceğiniz etleri mutlaka pişirmeli ve bu sırada tuz, sağ, sarımsak, soğan gibi köpeklere zararlı içerikleri kullanmamalısınız. Pişmemiş et ürünleri köpekler için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca balıkların kılçıklarını ve kümes hayvanlarının kemiklerini ayıklamayı ihmal etmemelisiniz. Köpeğin kılçık ve/veya kemik yutması ciddi sorunlara yol açabilir. Balık tüketiminin haftada ikiyi geçmemesine de özen göstermelisiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.