En Oyuncu Köpek Cinsleri

01.04.2022 Aysegül Tunçay


Hem yetişkinlerin hem de çocukların birlikte vakit geçirmekten sıkılmayacağı ve sürekli eğlenebileceği köpekler genelde oyun oynamayı en çok seven türlerdir. Olması gerektiği şekilde eğitildiklerinde ve sosyalleştirildiklerinde aslında tüm köpekler oyun oynamayı sever. Ancak bazıları oyun oynamaktan hiç sıkılmadığı gibi bitmek tükenmek bilmeyen enerjileriyle de ön plana çıkarlar. Oyuncu köpek ırkları sadece oyun oynama süresini ve şansınızı biraz daha arttırır. Bu noktada önemli olan köpeğin düzgün bir şekilde oyun oynaması gerektiğini öğrenmesidir. Özellikle yavru köpekler ya da doğru bir şekilde eğitilmemiş ve sosyalleştirilmemiş köpekler oyundan farklı davranışlara doğru hızlı bir geçiş yapabilmektedir. Bununla beraber köpekle etkileşime girecek olan çocukların da köpeğe nasıl davranması gerektiğini ve ihtiyaç duyduğunda köpeğe gerekli alanı vermesinin önemli olduğunu öğrenmesi gerekir.

En oyuncu köpek cinsleri genellikle en akıllılar değil en enerjik olanlardır. Dikkat edilmesi gereken nokta bu köpeklerin yeterli miktarda, düzenli ve dengeli egzersiz yapması gerektiğidir. Aksi takdirde aşırı hareketli ve sizi memnun etmek için sabırsızlanan bir köpek yerine depresif ve endişeli bir köpeğe sahip olabilirsiniz. Bu nedenle oyuncu köpek ırkları sahiplenmek isteyen kişilerin onlara ayıracak yeterli zamanının olması oldukça önemlidir. "Köpekler nasıl oynar?" sorusunun cevabı türlere göre değişiklik gösterir. Hatta bazı türler oyun oynamadan duramaz. Tüm köpeklerin egzersiz gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Bazı köpeklerde bu gereksinim artabilir bazıları ise egzersiz için zorlanmalıdır. Köpeklerin aileleri ile zaman geçirirken egzersiz gereksinimlerinin de giderilmesi genellikle iyi bir tercihtir. Aile zamanı oluştururken köpeklerin sevecekleri oyuncakları da aktiviteye dahil etmek önerilir. Köpeklerin severek oynayabileceği farklı oyuncak çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador Retriever'ler büyük, sakar ve hemen hemen her şey ile oyun oynamayı seven türlerdir. Genelde en çok sevdikleri oyun yakalamaca ve suyun içinde etrafa su sıçratmaktır. Labrador Retriever'ler Newfoundland'da yetiştirilerek, İngiltere'ye su kuşu avlarında kullanılmak üzere getirilmiştir. Labrador Retriever'ler kısa sürede insanların kalbini çalmıştır. Oyuncu oldukları kadar da sosyalleşmeyi seven canlılardır bu nedenle aileler için en ideal köpek ırklarından bir tanesidir.

boxer

Boxer

Atletik ve kaslı yapıları nedeniyle Boxer'ler oldukça hareketli canlılardır. Her ne kadar insanların gözünde kötü bir imajı olsa da aslında cesaretleri, zekâları ve bağlılıkları ile bilinirler. Avcı ve koruma köpeği olan Boxer'ler aileler arasında oldukça popüler ırklardan birisidir. Bu köpekler özellikle aileleri ile beraber oyun oynamayı çok severler. Genellikle mutlu ve enerjik bir kişiliğe sahiptirler. Bu nedenle evde yaşayanların da aktif olması gerekir. Boxer'ler dost canlısı canlılardır ancak bu onların aynı zamanda oldukça güçlü köpekler olduğu gerçeğini değiştirmez. Küçük çocukların ya da yeni yürümeye başlayan bebeklerin olduğu evde ekstra dikkat gerekmektedir. Bir anda aşırı heyecanla koşmaya başlayan Boxer'ler bir kazaya neden olabilirler.

golden retriever

Golden Retriever

Aile köpeği denildiğinde herkesin tartışmasız aklına ilk olarak Golden Retriever gelir. Büyük ve güzel olan Golden'ler uzun sarı ya da bal rengi tüyleriyle herkes tarafından tanınır. Sadık ve zeki olan bu tür aynı zamanda oldukça eğlenceli ve hayat doludur. Labrador gibi suda eğlenmeyi ya da yakalamaca oynamayı çok sever. Tüm yaştan insanlar ve diğer evcil hayvanlar için en ideal dostlardır.

pomeranian

Pomeranian

Boyut olarak pek benzemese de aslında Pomeranian'lar İzlanda ve Lapland'da bulunan dev ırklardan Malamute ve Samoyed'ler ile akraba. 1800'lü yılların sonunda Kraliçe Victoria'nın Pomeranian sahibi olması, bu köpeklerin özellikle Avrupa'da çok yaygınlaşmasını sağlamıştır. Eğer küçük, eğlenceli ve oyuncu bir köpek istiyorsanız Pomeranian'lar iyi bir tercih. Sevimli ve kabarık tüylü olan bu canlılar bazı durumlarda kendilerinden beklenmeyecek kadar inatçı olabilirler.

avustralya çoban köpeği

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpek'leri oyun konusunda uzmandır. Bu köpekler koşmayı, zıplamayı ve her fırsat bulduklarında oyun oynamayı severler. Bu köpekler çok hızlı ve çevik canlılardır ve frizbi gibi zorlu oyunları oynamayı çok severler. Amerika'da sürülerin kontrolü ve çiftlik güvenliği için yetiştirilen bu köpekler uzun yıllar boyunca görevlerini başarıyla yerine getirdiler. Avustralya Çoban Köpek'lerinin dengeli ve sağlıklı bir hayat için çok fazla fiziksel ve mental uyarıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onlara yeterince vakit ayıracağınızdan emin olmanız gerekir.

İngiliz Springer Spaniel

İngiliz Springer Spaniel

İngiliz Springer Spaniel'ler Avrupa'da ilk olarak 1900'lü yılların başında popüler oldu. Bu ırk sonrasında kısa sürede Amerika'da da en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer aldı ve Amerika'da uzun yıllar boyunca en popüler köpekler arasındaki yerini korudu. Dost canlısı, eğlenceli ve son derece zeki olan Spaniel'ler her yönüyle aileler için oldukça uygundur. Evdeki çocuklar ve diğer canlılarla çok iyi anlaşırlar. Ancak çok enerjik oldukları için gün içerisinde çok fazla egzersize ihtiyaç duyarlar. İngiliz Springer Spaniel'ler ayrılık anksiyetesine çok daha yatkın canlılardır.

pembroke welsh corgi

Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi, Kraliçe II. Elizabeth'in en sevdiği köpek türü olarak bilinir. Corgi'ler küçük ancak hareketliliği boyutuyla ters orantılı köpeklerdir. Corgi'ler vücut ve bacak uzunluğu kısa çoban köpekleridir. Tavşana benzeyen kulakları vardır. Son derece zeki, aktif ve sadık olan bu canlılar mükemmel oyun arkadaşıdır. Corgi'ler kısa sürede fazla kilo almaya ve buna bağlı sırt problemleri yaşamaya yatkın ırklar arasında yer alırlar. Bu nedenle onun fazlasıyla egzersiz yaptığından emin olmanız gerekmektedir. Welsh Corgi gibi büyümeyen diğer köpek cinsleri hakkında bilgi almak için "Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Özellikleri" içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier'ler, 1800'lü yıllarda İngiltere'de tilkileri avlayabilecek küçük ve enerjik bir köpek ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Cesur, zeki ve oyuncu köpekler arasında yer alırlar. Jack Russell Terrier'ler bazen gürültücü olabilirler. Ayrıca avlarının peşinden bıkmadan gidebilirler. Bu nedenle yaşadıkları evde başka evcil hayvanların olması pek tavsiye edilmez.

Fransız Bulldog

Fransız Bulldog

Son yıllarda Fransız Bulldog'ların popülaritesi inanılmaz biçimde arttı. Eğlenceli, enerjik ve şaşkın olmalarının bunda büyük katkısı var. Fransız Bulldog'ları bu özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda inanılmaz derecede sadık canlılardır. Basık yüz yapıları nedeniyle nefes problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle özellikle sıcak yaz aylarında Fransız Bulldog'u ile oynarken dikkatli olmanız gerekmektedir.

Portekiz Su Köpeği

Portekiz Su Köpeği

Portekiz Su Köpeği oldukça eğlenceli ve son derece aktif türler arasında yer alır. Her yaştan insanla oyun oynamayı çok severler. Portekiz Su Köpeği türünün en önemli özelliği alerjiye neden olma riskinin düşük olmasıdır. Bazı köpekler hipoalerjiktir. Bu onların alerjiye neden olmayacağı anlamına gelmez. Ancak alerjiye yol açma riski çok daha düşüktür. Bu türün tüyleri çok az dökülür ve düzenli tarama ile matlaşmanın önüne geçilir. Portekiz Su Köpeği köpek alerjisi olup eğlenceli bir arkadaş isteyenler için ideal türler arasında yer alır. Köpek alerjisi olanların sahiplenebileceği küçük köpek ırkları hakkında bilgi almak için "Köpek Alerjisi Olanların Sahiplenebileceği Irklar" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

karda koşan husky

Zeki ve Oyuncu Olmayan Türler

Oyun oynamayı seven köpekler genelde zeki türlerdir. Ancak tüm zeki türler oyun oynamayı sevmez. Bunun yerine özgürlüğü ya da kendi başına zaman geçirmeyi seven türler de bulunur. Akita, Afgan Tazısı ya da Husky cinsi köpekler zeki ancak oyun oynamayı pek sevmeyen türlerdir. İnatçı ve özgür yapıları nedeniyle oyun konusunda beklenileni vermeyebilirler. Bu köpekler genellikle görev odaklıdır ve oyun oynamak yerine kendilerine verilen görevi yerine getirmeyi severler.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.