Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler ve Sebzeler

02.03.2021 Deniz Öz


En sevilen atıştırmalıklarla ya da öğünden arta kalanlarla köpekleri mutlu etmeye çalışmak hem doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır hem de dostlarımızın sağlığına zarar verebilir. Bizlerin tükettiği birçok yiyecek köpekler için de güvenlidir, ancak bazıları için tam tersi söylemlerde bulunmak mümkündür. Masum bakışlara teslim olarak onlara verdiğimiz yiyecekler ciddi tehlikelere yol açabileceği için köpekler meyve yer mi? ve köpekler sebze yer mi? gibi soruların bir tık ötesine geçmemiz gerekir. Bu yazımızda köpeklerin yiyebileceği sebzeler ve meyveler özelinde bilgi bulabilir, sağlıkları için zararlı olan sebze ve meyveler hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Köpeklerin yiyebileceği sebze ve meyveler hakkında detaylara geçmeden önce kısa bir bilgi aktarmak istiyoruz. Köpekler etçil canlılar olarak sınıflandırılırlar. Bu açıdan yaklaşıldığında sebze ve meyve yemelerine gerek olmadığı sonucuna varılabilir. Ancak bu konu oldukça tartışmalıdır. Uzmanlar köpeklerin sahip oldukları anatomik özellikleri inceleyerek (azı dişleri, karbonhidrat sindirim oranları ve ince bağırsakları vb.) köpeklerin hem etçil hem de otçul yani omnivor hayvanlar olduğunu ileri sürmektedir. Bu nedenle köpeklere sebze veya meyve verilebilir, ama bu karardan önce veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulması önemlidir.

elma yemeye çalışan yavru köpek

Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler

Elma

"Köpeklere elma verilir mi?" sorusunun yanıtı evettir. Elma A ve C vitamini bakımından oldukça zengin olmakla birlikte köpekler için faydalı bir lif kaynağıdır. Protein ve yağ bakımından oldukça düşük değerlere sahip olması nedeniyle yaşlı köpekler için sağlıklı bir atıştırmalık olarak da kabul edilir. Köpeklere elma vermeden önce çekirdeklerinin çıkarılması gerekir.

Muz

Köpeklerin yiyebileceği meyveler arasında muz da yer alır. Ölçülü verildiği takdirde köpekler için hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir ikram olarak değerlendirilebilen muz içerisinde potasyum, lif, bakır ve çeşitli vitaminler bulunur. Şeker oranı fazla olduğu için dikkatli verilmesinde fayda vardır.

Yaban Mersini

Köpekler yaban mersini tüketebilirler. Hem insanlarda hem de köpeklerde hücre hasarını engelleyen antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan bu meyve lif oranı ile de belli aralıklarla köpeklere ikram edildiğinde fayda sağlayacaktır.

Karpuz ve Kavun

Sıcak yaz günlerinde "köpekler karpuz yer mi?" sorusunun yanıtları merak edilir, iyi haber şu ki köpekler hem karpuz hem de kavun yiyebilir. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra verilmesi gereken bu meyveler birçok vitamin içerir. Ancak şeker oranlarının yüksek olduğu unutulmamalıdır! Diğer tüm meyveleri vermeden önce olduğu gibi veteriner hekimlerin onayı önemlidir.

Armut

Köpekler armut yiyebilirler. Bu meyve bakır, C vitamini, K vitamini ve lif bakımından harika bir atıştırmalık sınıfına girer. Armut verilirken çekirdeğinin çıkarılması gerekir.

Tüm bu saydıklarımıza ek olarak köpeklerin mango, çilek, portakal, şeftali, kızılcık gibi meyveleri yiyebilecekleri ifade edilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken meyvelerin ölçülü miktarda verilmesi ve bu önerilerin köpeklerin genel sağlık durumlarına göre değişebilmesidir. Seçilen meyvenin köpekler için güvenli olup olmadığı ile ilgili en kesin bilgi veteriner hekimlerden alınmalıdır. Köpeklerin yememesi gereken meyveler arasında KİRAZ, AVOKADO, ÜZÜM ve DOMATES yer alır.

ağzında havuçla koşan küçük köpek

Köpeklerin Yiyebileceği Sebzeler

Brokoli

Az miktarda brokoli tüketimi köpekler için güvenli kabul edilir. Lif ve C vitamini bakımından zengin olan brokolide yağ oranı oldukça düşüktür. Bununla birlikte brokoli çiçeklerinin bazı köpeklerde mide tahrişine neden olabileceği ve brokoli saplarının da yemek borusunda tıkanmaya yol açabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Veteriner hekimlerin önerileri her zamanki gibi önemlidir.

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası insanlara olduğu kadar köpeklere de faydası olan bir sebzedir. Aşırı tüketildiğinde gaz sorunu yaratabileceği için az miktarlarda verilmesi önerilebilir.

Havuç

Köpeklerin yiyebileceği sebzeler arasında yer alan havuç yüksek oranda lif ve beta-karoten içerir. Düşük kalorilidir ve A vitamini barındırır. Köpeklerin diyetine düşük miktarda havuç eklenmesi güvenlidir. Bu sebzenin tüketimi sırasında diş plaklarının temizlenmesi ve keyifli zaman geçirmeleri de mümkündür.

Kereviz

Köpekler kereviz tüketebilirler. Kereviz içerisinde A vitamini, B vitamini, C vitamini bulunur. Kalp sağlığını destekleyen bu sebzenin köpeklerin nefesini ferahlattığı da bilinmektedir.

Ispanak

Ispanak köpeklerin yiyebileceği sebzeler arasında yer alır ancak en iyi tercih olarak düşünülmemelidir. Ispanak oksalik asit bakımından zengin bir sebzedir ve vücudun kalsiyum emme yeteneğini engelleyebilir. Bu nedenle özellikle kemik sağlığı ile ilgili sorun yaşayan dostlarımıza sunulmadan önce veteriner hekimlerin onayına ihtiyaç duyulur.

Bezelye

Köpekler bezelye tüketebilirler. Ara sıra beslenmelerine eklenebilen bu sebze içerisinde çeşitli mineraller, vitaminler ve lif bulunur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken sodyum eklenen konserve bezelyelerinin tüketilmemesidir.

Köpeklerin Tüketmemesi Gereken Sebzeler

Köpeklerin beslenmesine sebze dahil edilecekse köpeklerin yememesi gereken sebzeler hakkında da bilgi sahibi olunmasında fayda vardır. Özellikle evde pişen yemekleri tüketen köpekler için bu durum ek bir hassasiyet kaynağı şeklinde düşünülmelidir. Köpeklerin yememesi gereken sebzeler arasında ilk sırada soğan gelir. Köpeklerin asla soğan yememeleri gerekir. Soğan, pırasa ve frenk soğanı başta kediler olmak üzere köpekler için de zehirli olabilen Allium bitki ailesinin parçalarıdır. Köpeklerin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve aynı zamanda ishal, mide ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilir. Özellikle Akita İnu ve Shiba İnu gibi Japon ırklarında bu bitkiye karşı ek bir hassasiyet bulunur. Evde pişen birçok yemekte soğan kullanıldığı için dostlarımıza yemek artığı verilirken çok ama çok dikkatli olunmalı, mümkünse bu yönteme başvurulmamalıdır.

Köpeklerin tüketmemesi gereken sebzelere bir diğer örnek de çiğ patatestir. "Köpekler patates yer mi?" sorusunun yanıtları patatesin pişmiş olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir. Köpekler asla çiğ patates yememelidir. Domates gibi çiğ patates de toksik özellik gösterebilen solanin içerir. Patates pişerse solanin seviyeleri düşer. Köpeğinize patates vermek istiyorsanız ya fırında pişirmelisiniz ya da haşlamalısınız. Yine de ölçülü verdiğinizden emin olmalısınız. Kızarmış patates veya patates cipsi sağlıksız pişirme yöntemleri ile pişirildiği için sağlıksız nitelik taşır. Diyabet hastası köpeklere de patates verilmesi önerilmez. Bu listeye doğadan toplanan mantarlar da eklenebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.