Hassas Ciltli Köpeklerin İhtiyaçları Nelerdir?

24.02.2023 Deniz Öz


Yaşlarından, cinsiyetlerinden ve ırklarından bağımsız olarak tüm köpekler için cilt sağlığı son derece önemlidir. Köpeklerin ciltleri yavruluk döneminde toplam vücut ağırlıklarının %24'ünü, yetişkinlik döneminde ise yaklaşık %13'ünü oluşturur. Köpeklerin vücutlarının dış etkenlerden korunması adına ilk bariyer olan cildin sağlıklı olması yalnızca yumuşak ve parlak tüylerin değil, genel sağlıklarının da ardındaki en önemli gerekliliklerden biridir.

Yumuşak ve sağlıklı bir cilt köpeklerin tüylerinin daha sıkı tutunmasına, tüy dökülmelerinin azalmasına ve olası bir çizilme durumunda çiziklerin daha hızlı onarılmasına katkı sunar. Cilt bariyerinin güçlü olması köpeklerin enfeksiyonlara karşı daha efektif korunması sonucunu da doğurur. Köpeklerde cilt sağlığı hem genetik hem de çevresel faktörlerle ilişkilidir. Strese girmeleri, beslendikleri köpek mamaları, strese maruz kalmaları veya kronik hastalıklar yaşamaları köpeklerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu yazımızda köpeklerde cilt hassasiyeti ve cilt hassasiyetinin dengelenmesi adına önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

kaşınan siyah beyaz köpek

Köpeğinizin Cildi Hassas mı?

Köpeklerde cilt hassasiyeti belirtileri somut semptomlarla karakterizedir ve bir köpeğin cilt hassasiyeti olup olmadığı köpeklerin görünümünden anlaşılabilir. Cilt hassasiyetinin ilerlemesi daha komplike tedavi süreçlerini gerektirebileceği ve köpeklerin konforunu azaltacağı için erken dönem semptomlarının fark edilebilmesi önemlidir.

Köpeklerde cilt hassasiyetinin başlıca belirtilerinden biri köpeklerin her zamankinden fazla kaşınmaya başlamasıdır. Bu durum köpeklerde alerjilerin ortaya çıktığının ya da cilt sorunlarının başladığına işaret edebilir. Köpeklerde Görülen Alerjiler içeriğimizde konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hassas ciltli köpeklerde sık görülen belirtilerden bir diğeri tüylerde rutinden fazla dökülmenin gerçekleşmesidir. Tüy dökülmesinin ilerlemesi köpeklerde dikkat gerektiren semptomlar arasında yer alır. Köpeklerin cildinde meydana gelen kuruma, pullanma da cildin hassas olduğunu gösteren unsurlardandır. Bu gibi belirtilerin gözlemlendiği köpeklerin cilt sorunlarının ardındaki nedenler belirlenmeli ve doğru adımlarla cilt sağlıkları iyileştirilmelidir.

veteriner hekim kontrolünde Jack Russel

Köpeklerde Cilt Hassasiyeti Nedenleri Bilinmelidir

Köpeklerde cilt hassasiyeti farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlıklar cilt hassasiyetlerinin önde gelen sebepleri arasındadır. Ek olarak yaşadıkları iklimin çok kuru olması, mevsimsel hava değişimlerinin alerjileri tetiklemesi ve parazitler köpeklerde cilt hassasiyetini tetikleyebilir.

Cilt hassasiyetinin diğer nedenlerinden biri köpeklerin, kendileri için özel olarak formüle edilmeyen şampuanlarla yıkanmalarıdır. Köpeklerin ciltlerinin pH değeri insanlardan farklı olduğundan insan cildi için geliştirilen ürünlerle yıkanmaları kaşıntı başta olmak üzere çeşitli cilt sorunları ile karşılaşmalarına yol açabilir. Kimi zaman ise cilt hassasiyetinin tek kaynağı beslenme yanlışlarıdır.

Köpeklerde cilt hassasiyetinin nedenlerinin belirlenmesi ile sağlıklarının iyileştirilmesi adına doğru adımlar atılabilir. Örneğin cilt hassasiyetinin kaynağı alerjiler ya da kronik sağlık sorunları ise problemin üstesinden gelinmesi için en önemli alternatif tedavi planlamasına dönüşürken mama seçimine bağlı yaşanan sorunlar köpeklerin ihtiyaçlarına ve hassasiyetlerine uygun olanların tercih edilmesi ile ortadan kalkabilir.

yıkanan küçük ırk köpek

Köpeklerin Cilt Hassasiyetlerinin Azaltılması İçin Denenebilecek Yöntemler

Köpeklerin cilt hassasiyetlerinin azaltılması ve cilt sağlıklarının iyileştirilmesi adına denenebilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeklerin tüyleri düzenli olarak taranmalıdır. Tarama hem ölü tüylerin ciltten uzaklaştırılmasını hem de cilt sağlığını destekleyen sebumun cilde ve tüylere eşit olarak yayılmasını sağlar. Köpek ve insan arasındaki bağın artırılması amacıyla da köpeklerin tüy bakımı önemli bir kazanım anlamına gelir.
  • Köpeklerin, köpek cildi hassasiyetleri düşünülerek formüle edilen köpek şampuanları ile yıkanmaları önemlidir. İdeal sıklıkta köpek şampuanları ile yıkanmaları daha sağlıklı bir cilde kavuşmalarına ve/veya cilt sağlıklarının sürdürülmesine yardımcı olabilir.
  • Köpeklerde cilt hassasiyetinin kaynağı mama seçimi olduğunda hassas ciltli köpeklerin gereksinimleri doğrultusunda geliştirilen köpek mamalarının tercih edilmesi önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Mama seçimi her zaman olduğu gibi kritik unsurlardan biridir.

Alman Kurt Köpeği

Hassas Ciltli Köpeklere Özel Beslenme

Köpeklerin tüm yaşam evrelerinde tam ve dengeli bir beslenme ile buluşmaları için özel olarak geliştirdiği kaliteli köpek mamaları ile dünyaca ünlü markalardan olan N&D, hassas ciltli köpeklere de ayrıcalıklı seçenekler sunuyor. N&D kinoalı hassas ciltlere özel köpek mamaları geyik eti, ringa balığı ve bıldırcın eti gibi cilt hassasiyetini azaltmaya yönelik seçilen özel protein kaynakları ile sunuluyor. Zengin içerikleri Hindistan cevizi ile güçlendirildiğinden cilt hassasiyetlerinin azaltılması ve ciltlerinin beslenmesi mümkün oluyor. Hassas ciltli köpekler için formüle edilen tahılsız N&D köpek mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilir, dostunuzun sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.