Köpeğiniz İçin En Uygun Ağızlık Nasıl Seçilir?

Köpeğiniz İçin En Uygun Ağızlık Nasıl Seçilir?

14.08.2020 Deniz Öz


Köpek ağızlığı en çok tartışılan ve en çok yanlış anlaşılan köpek ürünleri arasında yer alır. Yalnızca saldırgan köpeklerin taktığı veya takması gerektiği düşünülen bu ürünler özünde birçok işleve sahiptir. Doğru amaçla, uygun zamanda ve önerilen şekilde kullanıldığında köpeklerin, diğer hayvanların ve kişilerin de güvende kalmasını sağlar. Agresif davranışlarla özdeşleştirilen köpek ağızlıkları hakkında hazırladığımız bu yazımızda "köpek ağızlığı zararlı mı?", "köpek ağızlığı ne işe yarar?", "köpek ağızlığı havlamayı önler mi?" ve tabii ki "köpek ağızlığı seçimi nasıl yapılır?" gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Köpek Ağızlığı Ne İşe Yarar?

Köpek sahiplerinin bu ürünü kullanmasına yol açan birçok farklı durumun olduğu bilinmektedir. Köpek eğitimleri dahil olmak üzere yürüyüşler sırasında, birlikte katılım sağlanan aktivitelerde, veteriner kontrolleri sırasında ya da özel şartlarla karşılaşıldığında köpek ağızlıkları büyük bir konfor sunar. Köpek ağızlığı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaralanmış veya korkmuş bir köpek yaşadığı stres sonucu, normalde hiç huyu olmasa da, ısırmaya meyilli hale gelebilir. Aynı şekilde hasta olan veya kronik sağlık sorunları bulunan dostlarımız da acı çektikleri süreç boyunca kendilerini korumak için ısırma davranışları sergileyebilir. Bu gibi durumlarda veteriner kontrollerine gidilmesi ya da taşınmaları gerektiğinde köpek ağızlığı kullanımı hem sahiplerinin hem de veteriner hekimlerin güvenliğini sağlaması açısından oldukça işe yarayacaktır.

hırlayan siyah köpek

  • Köpek ağızlığı, agresif davranışlar sergileyen köpeklere takıldığında hem diğer hayvanların hem de yabancıların güvenliğini sağlayabilir. Geçmişinde ısırma öyküsü olan ya da ısırma potansiyeli yüksek olduğu düşünülen köpekler için de kullanımı kritik derecede faydalı olacaktır. Bu noktada ağızlıkların davranışları düzeltme işlevi olmadığının, yalnızca istenmeyen durumların engellenmesini sağladığının unutulmaması gerekir. Davranış değişikliği gerektiren köpeklerin veteriner hekimlerden ya da eğitmenlerden destek alınarak daha sağlıklı bir psikolojiye kavuşturulmaları en doğrusudur.
  • Köpek ağızlığı kalabalık ortamlara girildiğinde de konfor sağlar. Yeterince sosyalleştirilemeyen ve kalabalık ortamlarda strese giren köpekler agresif hareketler sergileyebilirler. Ortamda çocukların olması ile bu risk artış gösterebilir. Çocuklar sevgi dolu yaklaşsalar da köpekleri severlerken farkında olmadan canlarını yakabilirler ya da tehdit olarak algılanabilecek davranışlar sergileyebilirler. İstenmeyen sonuçların engellenmesi adına köpek ağızlıkları büyük bir fayda sağlar.
  • Köpek ağızlıkları son yıllarda köpek eğitimi sırasında da sıklıkla tercih edilebiliyor. Agresif davranışlar sergilemeye meyilli olanlarla çalışırken güvenli bir ortam yaratılmasını sağlayan bu ürünler rutin bakımların da kolaylıkla yapılabilmesini sağlıyor.

Köpek ağızlığı kategorimizdeki ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilir, köpeğinizin çene ve ağız yapısına uygun modeli seçerek olası güvenlik sorunlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Köpek Ağızlığı Zararlı Mı?

Köpek ağızlığı çeşitleri arasında kumaş, plastik ve metal ağızlıklar bulunur. Ağızlık seçimi doğru bir şekilde yapıldığında bu ürünlerin köpekler için hiçbir zararı yoktur. Ürünlerin seçimi sırasında köpeklerin çene boyutları, çene yapıları, burun yapıları ve çene kuvvetleri dikkate alındığında dostlarımızın konforlarında azalma olmayacağı gibi solunum sıkıntıları yaşamaları da engellenir. Köpek ağızlığının fiziksel ya da psikolojik olarak herhangi bir soruna neden olmaması için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu bu ürünlerin nasıl ve hangi zamanlarda takıldığıdır. Köpek ağızlıklarının kesinlikle ceza amacıyla kullanılmaması gerekir. Kendilerini güvende hissettikleri zaman diliminde ödül mamalarının ve pozitif söylemlerin yardımıyla bu ürünlerin takılması önerilmektedir. Ek olarak bu ürünler uzun süreli kullanım için de önerilmezler, kısa periyotlarla kontrollü ortamlarda güvenle tercih edilebilirler.

ağzı açık uzun tüylü köpek

Köpek Ağızlığı Havlamayı Önler mi?

Köpek ağızlığı köpeklerin ağızlarının özgür bir şekilde açılmasını engellediği için havlamayı önlüyor. Ancak havlamanın önlenmesi için bu ürünlerin kullanılması önerilmiyor. Köpekler heyecanlandıklarında, korktuklarında, alarm verirken, yalnız kalıp ayrılık kaygısı yaşadıklarında, bölgelerini korumak için ya da ilgi istediklerinde havlayabilirler. Havlama süreklilik kazandığında atılması gereken en önemli adım bunun bir davranış problemi olabileceğinin düşünülmesi ve destek alınmasıdır. Üstelik ağızlık ürünleri uzun saatler boyunca kullanım için uygun değildir, dostlarımızın gözetimde olduğu kısa periyotlarla kullanılmaları önerilir. Dolayısıyla havlamayı önlemek için köpek ağızlığının bir yöntem olarak değerlendirilmemesi gerekir.

Köpek Ağızlığı Seçimi Nasıl Yapılır?

Birçok farklı çeşitte üretilen bu ürünler arasında seçim yaparken öncelikle köpeğinizin burun uzunluğunu, burun çevresini, çeneden ense köküne kadar olan uzunluğu, boyun çevresini, çene enini ve çene yüksekliğini ölçmelisiniz. Bu ölçümler tercihleriniz sırasında en büyük önceliğiniz olmalıdır. Ölçüleri aldıktan sonra ayarlanabilir özellikteki ürünlere de yönelebilirsiniz. Alacağınız ürünlerin dostunuzun ölçülerine uygun olmasını sağladığınızda bu ürünler oldukça konforlu bir şekilde kullanılacaktır.

Seçim sırasında materyalleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bazı ürünler kumaş, bazıları metal ya da plastik kafes formunda olabilir. Bu noktada da devreye bu ürünlerin ne sıklıkla ve ne amaçla kullanılacağı girer. Dostunuzun hangi materyalle rahat edeceği, burun yapısı gereği ağzının açık kalıp kalmamasının gerektiği, ürünün ne kadar süre ile kullanılacağı gibi unsurlar malzeme seçimini etkileyecektir. Ürün göreceli olarak uzun süreli kullanılacaksa kafes formunda olanlar hem daha rahat nefes alabilmelerini sağladığı hem de su içmelerine olanak tanıdığı için daha doğru bir tercih olacaktır. Yine de köpeklerin su içebileceği şekilde tasarlanan ve hava akışını sağlayan kumaş ağızlıklar da mevcuttur. Bu nedenle ürün kararı verilirken kapsamlı araştırma yapılması gereklidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.