Köpek Ne Zaman Çiftleşir? Nasıl Çiftleşir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek Ne Zaman Çiftleşir? Nasıl Çiftleşir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

08.10.2020 Deniz Öz


Köpek sahibi olmak dünyadaki en büyük ve güzel hediyelerden birisidir. Ancak köpeğinizi çiftleştirmek ve yavrularının olmasını sağlamak oldukça büyük bir sorumluluk gerektirir. Köpeğinizi çiftleştirmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken pek çok unsur vardır. Bu süreci doğru şekilde planlamak ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak önemlidir. Doğan yavrular sizin sorumluluğunuzda olacağı için öncelikle yeni doğanların bakım gereksinimlerini düşünerek karar vermeniz gerekir. Eğer köpek çiftleştirme için kararınızı verdiyseniz bu süreci sağlıklı ve güvenilir bir şekilde ilerletmek için dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

1. Çiftleşecek Köpeklerin Sağlık Durumu

Köpek çiftleştirme sürecinde doğacak yavruların sağlıklı olabilmesi için mutlaka anne ve babanın sağlıklı olması gerekir. Kalıtımsal hastalıklar ve genel sağlık durumu için bir veteriner hekim ile görüşmek, çiftleşme için onay almak önemlidir. Köpeklerin çiftleşmesinde anne ve babanın aynı ırktan olmasına genellikle dikkat edilir. Bu da söz konusu ırkın kalıtımsal hastalıklarına karşı dikkatli olunmasını kolaylaştırılır. İki farklı ırkın çiftleşmesi söz konusu ise yine bu ırklar arasındaki ilişkinin araştırılması, çiftleşmeye uygun olup olmadıklarının değerlendirilmesi gerekir. Irklara özgü sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için önerilen ırklar arası köpek çiftleştirme yapmak da doğru bir seçim olabilir. Golden Retriever - Husky, Labrador - Poodle, Cocker - Poodle gibi eşleşmeler oldukça popülerdir.

2. Belirli Hastalıklara Özel Testler

Çiftleşme öncesinde köpeklerin genel sağlık durumuna ek olarak belirli hastalıklara karşı da testler yapılması gereklidir. Tedavisi olmayan ve vücut sıvılarının transferi ile geçen bruselloz, sarılık gibi hastalıklar için önceden test yapılması tarafların korunmasını sağlar. Bu tür bir hastalığın anneye bulaşması hamileliğin tamamlanmasına ya da yavruların sağlıklı olmasına engel olacağından hassasiyet gösterilmelidir.

bahçede yavrularını besleyen beyaz siyah anne köpek

3. Ebeveynlerin Aşıları

Köpek çiftleştirme zamanı geldiği zaman her iki köpeğin de aşılarının tam olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca çiftleşmeden önce bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler almaları da önerilmektedir. Kalp kurdu, pire ve kene gibi parazitlere karşı da ek bir koruma sağlanması çiftleşecek köpeklerin sağlığı açısından çok önemlidir.

4. Davranış Değerlendirmesi

Köpekler çiftleştirme sürecinde özellikle annenin davranışları çok önemlidir. Anne doğumdan sonra pek çok bilgisini yavrularına öğreteceği için annede saldırganlık, kaygı veya anksiyete olması durumunda bu özelliklerin yavrulara da geçebileceği ihtimali unutulmamalıdır. Davranış değerlendirmesinde öncelik annede olsa da her iki ebeveynin de bu tür sorunlarının olması doğacak yavruların da benzer sorunlara sahip olmaması açısından büyük öneme sahiptir.

5. Doğru Zamanı ve Koşulları Belirleme

Köpek çiftleştirme zamanı ideal olarak dişinin üreme döngüsünün 9. ve 13. günlerinin arası olarak kabul edilir. Ancak köpeklerin üreme döngüsü boyunca günde en fazla bir kez olmak üzere çiftleşmelerine izin verilebilir. Aynı gün içerisinde birden fazla çiftleşme hem erkek hem dişi için yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bazı durumlarda köpek sahipleri suni döllenme olarak da bilinen alternatif çiftleştirme yöntemini tercih etmek isteyebilirler. Bu yöntem sayesinde köpeklerin birbirlerinden hastalık kapma ihtimalleri ortadan kalkar, idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların da önüne geçilmiş olunur.

yavrularıyla çimlerde oturan golden retriever cinsi anne köpek

6. Hamilelik Anne İçin Uygun mu?

Anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle annenin hamileliğe ve doğuma uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Köpek çiftleştirme zamanı dişiler için 1 yaşını doldurduktan, ilk veya ikinci kızgınlık dönemini geçirdikten sonra uygundur. Anne adayı için doğru çiftleştirme zamanı köpeğin ırkına göre de değişiklik gösterecektir. Küçük ırk köpekler için 12 - 18 ay, orta ırk köpekler için 15 - 18 ay, büyük ırk köpekler için de 18 - 24 ay gibi bir süre sonunda çiftleşmeye uygunluk söz konusu olacaktır.

Anne adayının yılda birden fazla doğum yapmaması hem annenin hem de yavruların sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca annelerin 5 yaşından sonra da hamile kalmamaları önerilir. Köpek çiftleştirme sürecinde annenin ideal kiloda olması da çok önemlidir. Eğer annenin obezite ya da aşırı zayıflık gibi bir sorunu varsa bu hamileliğin zor geçmesine neden olabilir.

7. Hamilelik Dönemi

Köpek çiftleştirme zamanı sürecin en başıdır. Çiftleşme sonrasında hamile kalan köpeğin hamile olup olmadığı yaklaşık olarak 21 gün sonra belli olur. 28. günde ise yavruların kalp atışlarını duymak ve ultrasonda genel sağlık durumları hakkında bilgi almak mümkündür. Hamilelik dönemi boyunca köpeğin alışık olduğu, konforlu bir alanda olmasına özen gösterilmelidir. Bu dönemde yaşanabilecek olası bir sorun karşısında hızlı bir şekilde çözüm bulabilmek için üreme sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir veteriner hekim ile görüşmek önemlidir. Ayrıca yaşanabilecek acil durumlar için de planlama yapılması gerekir. Doğumda sezaryen ihtiyacının ortaya çıkması gibi bir olasılık az olsa da vardır ve bu durumda veteriner hekime kolayca ulaşabilmek çok önemlidir. Köpeklerin hamilelik döneminde bakımlarına ek özen gösterilmesi gerekir. Hamilelik döneminde özel beslenme hem yavruların gelişimi hem de annenin sağlığı açısından önemlidir. Hamile köpekler için de uygun olan yavru köpek maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.