Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

24.02.2021 Deniz Öz


Sahipsiz köpek nüfusundaki artış ve kısırlaştırma operasyonu ile elde edilen sağlık avantajları köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları ve potansiyel yan etkileri hakkında soru işaretlerini de artırıyor. Köpeği kısırlaştırmanın zararları var mı? Köpek kısırlaştırmanın faydaları neler? gibi önemli soruların yanıtlarını derlediğimiz bu yazımızda en çok merak edilen cevapları bulabilirsiniz.

Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları

Kısırlaştırma ile köpeklerin daha sakin bir mizaca kavuştukları bilinmektedir. Özellikle kızgınlığa giren dişinin peşinde dolanan erkek köpekler arasında yaşanan kavgalar ve ortaya çıkan yaralanmaların kısırlaştırma sonrası görülmesi pek beklenemez. Evde yaşayan erkek köpekler için de benzer durumlar söz konusu olabilir. Dişi köpeklerin hormonal değişimlerini algılayabildikleri için evden kaçmaları, kavgalara karışmaları ve yaralanmaları mümkündür. Ev ortamında yaşayan erkek köpeklerin kaçması alışkın olmadıkları bir ortamla karşılaşmalarına neden olabilir ve bu durum da göz ardı edilmemesi riskleri beraberinde getirir.

Yapılan bilimsel araştırmalar kısırlaştırılan köpeklerin ortalama yaşam sürelerinin arttığını ortaya koymaktadır. Dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı ile yumurtalık ve rahim kanseri, hayati tehlike yaratabilen "pyometra" adlı rahim enfeksiyonu riski elimine edilebilir. Aynı şekilde kısırlaştırılan köpeklerde meme kanseri oluşum riskinin de azaldığı bilinmektedir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrasında ise testis kanseri ve prostat hastalıkları oluşma riskinde düşüş meydana gelir.

Kısırlaştırma ameliyatı ile plansız gebelikler engellenebilir. Bu ameliyat özellikle sokakta yaşayan köpeklerin çiftleşmesini engelleyerek dişinin sık doğum yapmasını, doğum sırasında riske girmesini ve doğan yavruların da maruz kalabileceği sorunların önlenmesini sağlayan bir öneme sahiptir.

yavrularını gezintiye çıkarmış köpek

Köpek Kısırlaştırmanın Zararları

Köpek kısırlaştırmanın zararlarından ziyade risk faktörlerinden bahsetmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kısırlaştırma cerrahi bir işlemdir ve anestezi altında gerçekleştirilir. Steril koşullarda yapılması gereken köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı ağrı, kanama, enfeksiyon, kesilerin açılması ve dönem dahilinde kullanılan ilaçlara reaksiyon gösterilmesine neden olabilir. Ameliyata özgü bu riskler uzmanlar tarafından takip edilir ve yan etkilerin minimize edilmesi kolaylaşır. Enfeksiyon riskinin azaltılması adına köpeklerin ameliyat bölgesini yalamalarını engelleyecek yakalıkların kullanılması faydalı olacaktır.

Kısırlaştırma operasyonundan sonra erkeklerde testosteron, dişilerde ise östrojen salınımı engellenir. Bu durum avantajlı olsa da kemik gelişimi ve diğer vücut sistemleri üzerinde minimal problemlere yol açabilir. Bu nedenle köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı zamanı doğru şekilde belirlenmeli ve köpekler detaylı olarak muayene edilmelidir. Özellikle büyük ırk köpeklerde gelişim tamamlanmadan gerçekleştirilen kısırlaştırma ameliyatları ilerleyen yıllarda eklem sorunları oluşmasının önünü açabilir.

Köpeği kısırlaştırmanın zararları arasında obezite riskindeki artış da sıralanabilir. Kısırlaştırılan köpeklerin metabolizma hızları azalır, kalori ihtiyaçları düşer ve hareketlilikleri bir nebze azalır. Tüm bu değişimler obezite riskini artırır. Ancak bilinmesi gereken kısırlaştırma sonrası kilo alımının engellenebilmesidir. Köpeklerin ırklarına ve gelişim dönemlerine özel üretilen köpek mamaları tüketmeleri ve yeterince egzersiz yapmaları halinde fazla kilo almaları engellenebilir.

Kısırlaştırılan köpeklerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak demans görülme riski artış gösterebilir. Zaman içerisinde evlerini, eğitimlerini unutabilirler ya da ailelerine karşı davranışlarında değişiklik gösterebilir. Kısırlaştırılmayan köpeklerin üreme hormonları bilişsel sağlığın korunmasını sağlar. Üreme hormonlarının artık salgılanmaması endokrin sistem üzerinde de etkilere sahiptir. Özellikle tiroit seviyeleri düşebilir. Veteriner hekimler tarafından kolaylıkla tespit edilebilen bu durum takviyelerin kullanılması ile kontrol altına alınabilir.

Köpek Kısırlaştırma Zamanı Oldukça Önemli

Köpeklerin kısırlaştırılması sahipsiz köpeklerin azaltılması ve doğum ile karakterize sorunların yaşanmasının engellenmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Kısırlaştırma sayesinde köpeklerin agresif davranışları azalabilir, plansız gebelikler engellenebilir ve birçok kanser türünün oluşma riski düşebilir. Ancak bu ameliyatın zamanlaması oldukça önemlidir. Üstelik bazı ırklarda zamanlamanın öneminin çok daha fazla olduğu ifade edilebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.