Yaşlı Köpeklerde Ağrı Nasıl Anlaşılır, Nasıl Azaltılır?

23.07.2022 Deniz Öz


Yaşlı köpeklerde birçok sağlık problemi meydana gelmektedir ve bu problemlerin birçoğu ağrıya yol açmaktadır. Kalçada, dizlerde, omuzlarda ya da dirseklerde artrit görülme riski köpeklerde çok yüksektir. Köpeklerde eklem sağlığı yaşın ilerlemesi ile kötüleşmeye başlamaktadır. Bu problem eklemde ve sırtta çeşitli ağrılara yol açmaktadır. Üstelik yaşlı köpeklerde eklem ağrıları yanı sıra kanser ya da birçok diğer hastalık da çeşitli ağrılara neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkların tedavilerinin önemli bir kısmında ağrı kolay bir şekilde yönetilebilmektedir. Yaşlı köpeklerde ağrı tedavisi için artıları ve eksileri iyi analiz etmek gerekmektedir. Daha hassas bir bünyeye sahip oldukları için bazı ilaçlar ciddi yan etkilere yol açabilmektedir. Ağrının kaynağının doğru bir şekilde teşhis edilmesi tedavinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için oldukça önemlidir.

Köpeklerde Ağrı Belirtileri Nelerdir?

İleri yaştaki bir köpeğin sağlığı çok daha hassastır. Bu nedenle bir ağrı çektiğini fark etmek ve bunun giderilmesine yönelik adımlar atmak onun daha kısa sürede konforlu yaşamına geri dönmesi anlamına gelir. Köpeklerde ağrı belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Farklı sağlık problemlerinin farklı bölgede ağrılara yol açması "ağrısı olan köpek en yapar?" sorusunun birden fazla cevabı olmasına neden olur. Yaşlı köpeklerde en yaygın görülen ağrı belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Gözlerin kısılması ve bu esnada görülen hızlı hızlı nefes alıp verme,
  • Karın ya da sırt ağrısı kaynaklı kambur durma,
  • Ağrının özellikle vücudun belirli bir bölgesinde yoğunlaşması durumunda o bölgeyi sürekli yalama,
  • Oturma, kalkma, yatma ya da yuvarlanma gibi gündelik hareketleri yapmada zorlanma,
  • Normalde sevdiği ve hoşlandığı fiziksel hareketlerden rahatsız olma hatta sinirlenme yaşlı köpeklerde en yaygın görülen ağrı belirtileridir.



Yaşlı Köpeklerde Ağrı Yönetimi Nasıl Yapılır?

İleri yaştaki köpeklerde ağrı yöntemini ağrının kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber gündelik hayatta yapılacak bazı değişiklikler de çeşitli ağrıların daha da hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Kilo Kontrolü

Kilo köpeklerde birçok sağlık problemine neden olur. Bunlardan bir tanesi de eklem ağrılarıdır. Eklemlerin üzerine normalden daha fazla kilo binmesi yaşlanmayla beraber zayıflamış olan eklemlerin daha da problem yaşamasına yol açmaktadır. Artrit ya da kalça ağrısı olan köpeklerde kilo verme, ağrıların hafifletilmesinde çok ciddi bir rol oynamaktadır.

Besin Destekleri

Kireçlenme kaynaklı kronik ağrılarda Omega 3 yağ asitlerinin yararlı olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 22 kg ağırlığında olan köpeklerin günlük 2000 mg balık yağına ihtiyacı vardır. Omega - 3 kadar yoğun olmayan glukozamin, kondroitin ve metilsülfonilmetan gibi desteklerin de faydalı olduğu düşünülmektedir. Köpekler için eklem sağlığını desteklemek üzere formüle edilmiş takviyeleri buradan inceleyebilirsiniz. Doğru dozlarda verildiğinde bu destekler oldukça güvenli ve yararlıdır. Böbrek fonksiyonu zayıf olan yaşlı köpeklerde bile bu destekler başarılı bir şekilde emilmektedir. Ancak yine de yaşlı köpeklerde çeşitli destekleri kullanmadan önce veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

Nonsteroid Antiinflamatuvar İlaçlar

Nonstreoid antiinflamatuvar ilaçlar prednizon gibi kortikostrepid ya da morfin veya kodein gibi opioid olmayan ilaçlardır. Farklı etki mekanizmalarına sahiptirler ve bu nedenle köpeklerde farklı etkinlik seviyelerini içerebilirler. Nonstreoid antiinflamatuvar ilaçlar karprofren, ketoprofen, meloksikam, asprin, ibuprofen, naproksen içeren çeşitli ilaçlardır. Bu ilaçların hiçbirini köpeğin veteriner hekimi tarafından önerilmeden kullanılmamalıdır.

Potansiyel karaciğer ya da böbrek problemleri olan ileri yaştaki köpeklerde NSAID ilaçlarını uzun süre kullanmak için periyodik kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hassas olan köpeklerde NSAID'ler mide rahatsızlığına ya da mide zarının kanamasına yol açabilmektedir. Ancak bu problemler çok sık görülen yan etkiler değildir.

NSAID'lerin kullanımında karşılaşılan en yaygın sorun ilaçların belirtildiği gibi kullanılmamasıdır. Köpek sahipleri genelde bu ilaçları köpeğin ağrısının yüksek olduğunu düşündüklerinde vermektedir. Ancak bu ilaçların etkili olabilmesi için genellikle düzenli olarak verilmesi ve günlük olarak kullanılması gerekmektedir. NSAID'lerin mutlaka veteriner hekimin önerdiği şekilde kullanılması ve bu kullanımın dışına çıkılmaması gerekmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.