Dünyanın En Güçlü 12 Köpek Cinsi

16.04.2021 Deniz Öz


Tarih boyunca köpekler hem en yakın dostlarımız hem de yardımcılarımız olmuşlardır. Zekaları, sadakatleri ve korumacı iç güdüleri ile hayatımızın merkezinde yer alan köpekler avcılık, çobanlık ve bekçilik dahil olmak üzere birçok zorlu işin üstesinden gelmişlerdir. Kimi zaman hızları, kimi zaman kıvrak zekaları ve kimi zamanda ise çene kuvvetleri ile hayatımıza değer katan köpekler hakkında merak edilen birçok farklı konu vardır ve bu konular arasında "dünyadaki en güçlü köpekler hangileridir?" her zaman zirvede yer almaktadır. En güçlü köpekler sıralamasını yapmak aslında çok da mümkün değildir, güç hem çok somut hem de çok soyut bir kavramdır. Ancak biz bu yazımızda gücün somut özüne odaklanacağız; en güçlü çeneye sahip köpek cinslerine de en güçlü kas yapısına sahip olan türlere de değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz. En küçük köpek ırkları ile bilgi almak için, "10 En Küçük Köpek Cinsi ve Irkları" başlıklı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

tepede ayakta duran siyah tasmalı kangal

Kangal

Hem dünyadaki en güçlü hem de en güçlü çeneye sahip köpek cinsleri arasında yer alan Kangal gerek kas gücü gerekse görev bilinciyle namı dünya geneline yayılan bir türdür. En eski çoban köpekleri arasında da yer alan Kangal köpeklerinin ağırlığı 70 - 80 kilogramlara ve hatta daha fazlasına çıkabilir. Nesiller boyu sürüleri kurtlara ve diğer vahşi hayvanlara karşı savunan Kangal cinsi köpeklerin ailelerine karşı çok sadık oldukları bilinmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu kangalların çene kuvvetlerinin 743 PSI olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle de kangal yetiştirmenin birçok farklı sorumluluğu bulunur. İlk kez köpek sahibi olacak kişiler için kangal cinsi doğru bir tercih olmayabilir.

çimlerde duran kahverengi büyük ırk köpek

Rhodesian Ridgeback

Dünyanın en güçlü köpekleri arasında gösterilen Rhodesian Ridgeback cinsi köpekler güçlü ve kaslı bir vücuda sahiptir. Bekçilik ve çobanlık görevlerinde oldukça başarılı oldukları; olağanüstü bir koruma güdüsüyle hareket ettikleri bilinir. Afrika kökenli bu ırk doğru aileler ile buluşturulduğunda, sosyalleştirildiğinde ve bolca sevgi gördüğünde oldukça uysal olabilir. Aksi takdirde aslan avında kullanılma geçmişleri düşünüldüğünde, bu cinsin tehlikeli köpek ırkları arasında olduğunu reddetmek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.

çimlerde yürüyen büyük ırk beyaz gri köpek

Alaskan Malamute

Sevimli görünümleri, kabarık tüyleri ve Siberian Husky'ye olan benzerlikleri ile tanınsa da bu ırkın en önemli özellikleri arasında soğuğa karşı dirençleri ve akıl almaz kuvvetleri yer alır. Saf gücü için çok eski zamanlardan günümüze dek yetiştirilen Alaska Malamut'ları kızak çekerken de kutuplardaki ayılara karşı savunma sırasında da büyük bir özveri göstermiştir. Kaslı ve dayanıklı vücutları onların hayatta kalmalarını sağlayan en ayırt edici niteliklerindendir.

çimlerde koşan büyük köpek

Rottweiler

Siyah ve kahve tonlarındaki tüy renkleri, sert görünümleri ve ince zekaları ile hem çok sevilen hem de çok çekinilen bir ırktır Rottweiler. Korkusuz mizaçları kaslı ve dayanıklı vücut yapıları ile birleştiğinden bu ırkın dünyadaki en güçlü köpekler arasında olduğuna çok da şaşırmamak gerekir. Doğal bir koruma iç güdüsüne sahip olan Rottweiler cinsi köpekler dayanıklılıklarının yanı sıra çene kuvvetleri ile dikkat çekerler, 328 PSI ısırma kuvvetleri vardır ve ağırlıkları 60 - 70 kilograma kadar çıkabilir.

kuru otların üstünde koşan alman çoban köpeği

Alman Çoban Köpeği

En zeki köpek ırkları arasında yer aldıklarını söylemek onları tanımlamak için yeterli değildir; Alman Çoban Köpeği aynı zamanda dünyadaki en güçlü köpek ırkları arasında da sayılabilir. Güçleri ve görevlere olan adaptasyonları neticesinde dünya genelinde de oldukça popüler oldukları bilinmektedir. En güçlü çeneye sahip köpek ırkları söz konusu olduğunda da yine karşımıza çıkarlar ve 238 PSI ısırma güçleri ile ne kadar güçlü ve aynı zamanda ne kadar naif olduklarını bir kere daha hatırlatırlar.

çimlerde ayakta duran bulldog cinsi köpek

Amerikan Bulldog

Dünyadaki en güçlü köpekler listemizde sırada Amerikan Bulldog bulunuyor. Kalın kemikleri, muazzam dayanıklılıkları ve bariz şekilde fark edilebilen kasları ile bu cinsle karşılaşmak herkes için kolay olmasa gerek! 305 PSI ısırma güçleri ile en güçlü çeneye sahip köpekler sıralamasında da sıklıkla karşımıza çıkan Amerikan Bulldog cinsi köpeklerin sahip oldukları bu güce karşı erken dönemde sosyalleştirildiklerinde ve sevgi gördüklerinde inanılmaz bir sadakat ve oyunculukla yanıt verir.

parkta beton zeminde duran dişi beyaz köpek

Dogo Argentino

En güçlü çeneye sahip köpek ırkları söz konusu olduğunda Dogo Argentino'dan bahsedilmemesi mümkün değildir. Mastiff ailesinden gelen bu mükemmel bekçinin ısırma kuvveti 500 PSI'dır. Oldukça akıllıdır, ailesine karşı sevgi doludur ancak sosyalleştirilmesi elzemdir. Yeterince sosyalleştirilmeyen Dogo Argentino'lar hem yabancılara hem de diğer hayvanlara karşı içlerindeki sevgiyi açığa çıkarmakta zorlanabilirler.

dev ırk english mastiff cinsi köpek

English Mastiff

Sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan ve sevimli halleri ile dikkat çeken English Masstif cinsi köpekler 552 PSI ısırma kuvvetine sahiptirler. Dev ırk sınıflandırmasında yer alırlar ve boyutları ile tezat oluşturacak bir naziklikte davranırlar. En güçlü köpekler arasında yer alan bu ırkın eğitimi bir nebze zorlu olabilir, özellikle sürü lideri olarak benimseyemediği kişiler tarafından beslendiğinde büyük bir mücadele gerektirebilir.

çimlerde yatan cane corso cinsi siyah köpek

Cane Corso

Atletik yapıları, devasa gövdeleri, sempatik halleri ve etkileyici duruşları ile ülkemizde de oldukça popüler bir cins olan Cane Corso, dünyanın en güçlü köpekleri sıralamasının değişmezlerinden. Tarihte avcılık içgüdülerinden yararlanılan bu dev ırkın çene kuvveti de dikkat çekici bir seviyede; 700 PSI ısırma kuvveti Cane Corso'nun çok iyi bir şekilde eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

çimlerde yatan dev ırk kısa tüylü gri köpek

Bandogge Masstif

Bulldog ve Masstif ırklarının melezlenmesi ile hayatımıza giren Bandogge Masstif çok fazla tanınmayan ancak inanılmaz derecede cesur ve güçlü olduğu bilinen ırklardan biridir. En sadık köpek cinsleri arasında da yer alır ve ısırma kuvvetinin 730 PSI olduğu söylenebilir. Bakımı oldukça kolaydır, kısa tüyleri bulunur ancak yoğun bir egzersiz ihtiyacı olduğu da bilinmektedir.

beton zeminde ayakta duran siyah tasmalı köpek

Tosa Inu

Japonya kökenli Tosa Inu, dünyadaki en güçlü köpekler arasında yer alır. Bulldog, Great Dane ve Mastiff ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkan ırk 556 PSI'lık bir ısırma gücüne sahiptir. Dev ırklar arasındadır, muazzam bir dayanıklılığa sahip olması ile tanınır. Tosa Inu cinsi köpeklerin aile yaşantısına mükemmel derecede uyum sağlayabilmeleri için güçlü bir liderlikle beraber erken dönemde sosyalleştirilmeye ihtiyaçlarını bulunur.

dev ırk uzun tüylü köpek

Leonberger

Great Pyrenees, Newfoundland ve Saint Bernard ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkan Leonberger, en güçlü köpekler listesinin nazik devi olarak tanımlanabilir. Devasa gövdelerine ve güçlü vücut yapılarına tezat oluşturacak hassasiyete sahip olan Leonberger'lerin çene kuvvetleri 399 PSI olarak kaydedilmiştir. Yoğun egzersiz ihtiyaçları vardır ve yoğun kürkleri çokça dökülür. Leonberger cinsi köpekler soğuk iklimlerde hem mutlu hem de sağlıklı yaşayabilirler.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.