10 En Küçük Köpek Cinsi ve Irkları

21.02.2021 Deniz Öz


Küçük köpek ırkları apartman yaşamına kolay uyum sağlamaları ve nispeten egzersiz ihtiyaçlarının daha az olması sebebiyle yeni bir aile üyesi tercihinde oldukça popülerdirler. Ufak köpeklerin birkaç istisna haricinde fazla enerji harcaması gerekmez. Bakımları genellikle kolaydır ve eğitimleri için birkaç komut öğrenmeleri yeterlidir. Bu yazımızda en küçük köpek ırkları ile ilgili bilgileri sizler için bir araya getirdik.

yatakta yatmış kıvırcık tüylü köpek

Toy Poodle

Toy Poodle ya da minyatür kaniş olarak bilinen bu ırk çok zeki, sadık ve enerjik olması ile tanınmaktadır. Küçük köpek ırkları arasında yer alan Poodle'ın üç cinsi bulunmaktadır. Toy, minyatür ve standart olmak üzere ayrılan bu köpeklerin en küçüğü Toy Poodle olarak kabul edilmiştir. Ağırlığı ortalama 3-4 kg arasında olan bu köpekler tüy dökmeyen küçük köpek cinsleri arasında yer alırlar. Küçük ırk köpeklerin beslenme gereksinimlerini karşılayacak küçük ırk köpek maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

yan yana durmuş üç köpek

Cavalier King Charles Spanieli

Egzersiz ihtiyacı az olan, oyuncu, zeki ve yabancılarla iyi anlaşan ufak köpekler arasında dikkat çeken Cavalier King Charles Spanieli harika bir aile dostudur. Aile üyeleri ile zaman geçirmeyi ve onlarla temas kurmayı çok sefer. Günün yarısını uyuyarak geçirse de geri kalan zamanında ailesi olmak onlar için önemlidir. Bu ırktaki köpekler 2 - 4 kg ağırlığında olurlar. Orta seviyede tüy dökerler ve çok yorucu olmayan bakım ihtiyaçları vardır.

çimlerde yürüyen iki köpek

Chihuahua

Boyutun aldatıcı olduğunun kanıtı olan küçük köpek cinsleri arasında yer alan Chihuahua ırkı köpekler oldukça yüksek enerji seviyeleri ile dikkat çekerler. Çocuklarla, köpeklerle ve yabancılarla anlaşamazlar. Bu nedenle erken dönemde sosyalleştirilmeleri ve iyi bir eğitim almaları çok önemlidir. Yaklaşık olarak 2 - 3 kg olan bu ufak köpeklerin, düzenli olarak oyun oynamaları ve hareket etmeleri çok önemlidir.

taşın üstünde duran küçük köpek

Maltese

Uzun tüyleri sebebiyle çok tüy dökeceği düşünülen küçük köpek ırkları arasında yer alsalar da düzenli bakım ile çok az tüy döktüklerinin unutulmaması gerekir. Çocuklarla ve evcil hayvanlarla iyi anlaşalar da yabancılara karşı agresif bir tutum sergileyebilirler. Köklü bir geçmişe sahip olan bu asil ırk aynı zamanda iyi bir bekçidir. En ufak köpek cinsleri arasında yer alan Maltese ırkı köpekler ortalama 2 -3 kg ağırlığında olurlar.

iki küçük ırk köpek

Pekingese

Çin Hanedanlığı ile ilişkilendirildiği için oldukça asil bir ırk olan Pekingese aynı zamanda köklü ve antik bir cins olarak tanımlanmaktadır. Tüy bakımı diğer köpeklere göre daha fazladır. Düzenli olarak tüy bakımı yapıldığı zaman tüy dökmeyen küçük köpek cinsleri arasında rahatlıkla yer alabilirler. Egzersiz ihtiyaçları ve enerji seviyeleri çok düşüktür. Evcil hayvanlarla iyi anlaşsalar da yabancılara karşı agresif olabilirler. En ufak köpek cinsleri arasında yer alan bu köpeklerin yetişkin ağırlığı 6 - 7 kg aralığındadır.

kayanın üstünde oturan köpek

Pomeranyalı

Pomeranyalı ya da Pomerian olarak bilinen köpekler sahiplerine olan sadakatleri ile tanınırlar. Ayrıca küçük boyutlarının aksine çok iyi bir bekçi olmaları da onların genel özellikleri arasında yer alır. Çok tüy dökmeyen küçük köpek cinsleri arasında yer alırlar. Ama tüy dökmemeleri düzenli bakım ile ilişkilidir. Bakım gereksinimleri yerine getirilmediği takdirde dökülen tüy miktarı artacaktır. Çocuklarla ve kedilerle iyi anlaşalar da yabancılara ve köpeklere karşı agresif tavırlar sergileyebilirler. Enerjileri yüksek olsa da egzersiz ihtiyaçları çok yoktur. Evde oyun oynayarak enerjilerini atabilirler. Küçük köpek ırkları arasında yer alan bu köpeklerin ortalama ağırlıkları 1,6 - 3 kg arasında değişir.

mavi papyon takan küçük köpek

Pug

Yüz yapıları sebebiyle üzgün bakışlara sahip olan bu köpekler çok sıcakkanlı olmaları ile tanınırlar. Evcil hayvanlarla ve çocuklarla genellikle iyi geçinirler. Düzenli bakım yapıldığında tüy dökülmesi kontrol altına alınsa da tüy dökmeyen küçük köpek cinsleri arasında yer almazlar. Ailesi ile zaman geçirmeyi ve oyun oynamayı çok seven bu köpeklerin yetişkin ağırlığı 6 - 8 kg arasında değişmektedir.

deniz kenarında duran küçük köpek

Shih Tzu

Onları tanımlamak için kucak köpeği tabirini kullanmak oldukça doğrudur. Çin kökenli bu ırk genellikle sıcakkanlı ve arkadaş canlısıdır. Egzersiz ihtiyaçları çok azdır, ailesi ile evde zaman geçirmekten mutlu olur ve özellikle de ailesinin kucağında zaman geçirmeyi çok sever. Bu sevimi köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 - 7 kg arasında değişir.

beyaz tokalı küçük ırk köpek

Yorkshire Terrier

Sıcakkanlı ve arkadaş canlısı küçük köpek ırkları arasında yer alan bu köpeklerin gelişmiş bir bekçilik içgüdüleri vardır. Erken dönemde eğitim almaları ve sosyalleştirilmeleri yabancılara, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlara karşı hareketleri açısından önemlidir. Çok tüy dökmeyen küçük köpek cinsleri arasında yer alsalar da uzun tüylerinin bakım ihtiyacı fazladır. Yetişkin bir Yorkie'nin 3 - 4 kg aralığında olması beklenir.

büyük ırk köpekle yan yana duran pinsher

Miniature Pinscher

Bekçilik iç güdüleri yüksektir bu nedenle havlama eğilimleri vardır. Çocuklarla iyi anlaşalar da yabancılara ve hayvanlara karşı agresif tavırlar sergileyebilirler. Yavruluk dönemlerinde eğitim almaları ve sosyalleştirilmeleri davranışların değişmesine yardımcı olur. Ufak köpek ırkları arasında yer alsalar da çok cesurdurlar ve sahiplerini korumak için her tehlikeye düşünmeden atlayabilirler. Yetişkin Miniature Pinscher'lar ortalama 4 - 5 kg ağırlığındadır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.