Golden Retriever Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Köpeği Özellikleri ve Bakımı

25.12.2023 Aysegül Tunçay


En çok sevilen, en dost canlısı ve hâliyle en popüler köpek ırkları arasında yer alan Golden Retriever ırkı sevimli görünümü ve keskin zekâsı ile tanınır. Çocuklarla çok iyi anlaştıklarından çocuklu aileler tarafından sıklıkla sahiplenilen Golden Retriever; sadakati, yaşam enerjisi ve oyunculuğu ile nam salmıştır. Orta büyüklüğe sahip olan Golden'ların vücut yapıları atletik ve kaslı olarak tanımlanabilir. Günlük olarak egzersiz yapmaları son derece önemlidir, böylece hem yüksek enerjilerini atabilirler hem de formlarını koruyabilirler. İnsanlarla çok sıkı bağlar kuran Golden Retriever ırkı köpeklerin tüy renkleri farklılaşabilir. Eğitimlerine erken dönemde başlandığında birçok farklı komutu öğrenebilirler, pozitif eğitim yöntemlerine olumlu yanıt verirler. Çok fazla havlamadıkları için apartman dairelerinde de yaşamaya uygundurlar. Bu yazımızda başlangıçta avlarda yer alan, günümüzde ise arama kurtarma başta olmak üzere birçok önemli görevi üstlenen Golden Retriever özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

farklı tüy renklerine sahip golden retriever ırkı köpekler

Golden Retriever Tarihçesi ve Genel Özellikleri

Golden Retriever'ların kökeninin Rusya'ya dayandığı yönünde yaygın bir yanlış inanış bulunur. Oysaki ırkın menşei İskoçya'dır. Başlangıçta av köpeği olarak kullanılmışlardır. İskoç arazi sahiplerinin kuş avında kullanılmak üzere ihtiyaç duydukları av köpeği görevini üstlenmek için yetiştirilmişlerdir. 1911 yılında The Kennel Club of England tarafından tanınmışlardır. 20. yüzyılın başlarında Kuzey Amerika'da av köpeği olarak görevlendirilmekle birlikte, aynı zamanda evlerde evcil hayvan olarak yer almaya başlamışlardır. The American Kennel Club tarafından 1925 yılında ayrı bir ırk olarak kabul edilmişlerdir.

Vücutları orta büyüklükte, kaslı ve atletik bir yapıya sahiptir. Erkeklerin kilosu 29-34, dişilerin ise 25-29 aralığındadır. Erkeklerin boyları dişilerden daha uzun olur ve 61 santimetreye kadar çıkabilir. Dişi Golden Retriever'ların boyları ise 51-56 santimetre dolaylarındadır. Tüyleri orta uzunlukta ve çift katmanlıdır. Dış kısmında daha uzun tüyler bulunur, bu tüyler dalgalı ya da düz olabilir. İç kısımdaki tüyler ise kısa, yumuşak ve daha sıktır. Dışta yer alan tüylerinin öne çıkan özelliği su geçirmez özellik taşımasıdır. Tüy renkleri açıktan koyuya (krem, bej, kızıl) uzanan geniş bir çeşitliliktedir. Tüy dökme miktarları orta seviyede olduğu için bakımlarının günlük olarak yapılması gerekir. Kafa yapıları sağlamdır. Gözleri genel olarak kahverengi tonlarındadır. Orta boyuttaki kulaklarının uç kısımları yuvarlak hatlıdır ve kafalarına doğru eğimli durur.

patisini uzatan golden retriever

Golden Retriever Karakter Özellikleri

Genel olarak Golden Retriever'lar son derece dışa dönük, oyuncu ve sosyal köpek türlerinden biri olarak kabul edilir. Ailelerine karşı muazzam ölçüde sadık oldukları ve zekâları ile şaşırttıkları söylenebilir. Çocuklarla araları çok iyidir, bu özellikleri onları çocuklu aileler için mükemmel dostlar hâline getirir. Bulundukları her ortamda dikkatleri üzerine çeken Golden'lar tüm yaşam evrelerinde yüksek enerjiye sahiptir. Oyun oynamaya bayılan Golden'ların günlük egzersiz ihtiyaçları oldukça fazladır. Enerjilerini atamadıklarında evde kazma, ısırma ve çiğneme gibi yıkıcı hareketler sergileyebilirler.

İnsanlarla zaman geçirmekten keyif alırlar ve yetiştirildikleri dönemden itibaren insanları mutlu etmek için hevesli davrandıkları bilinir. Aktif bir yaşam sürdükleri zaman mutlu olurlar ve günlük rutinlerini insanlara göre ayarlama eğilimleri vardır.

Çok fazla havlamazlar, ancak günlük egzersizleri tamamlanmadığında her zamankinden daha sesli olabilirler. Onların en temel ihtiyaçlarından biri de mental olarak uyarılmalarıdır. Mental uyarılma noktasında hem oyunlar hem egzersizler hem de eğitim süreçleri eşit oranda etkilidir.

Golden Retriever ırkından olan köpeklerin çoğunlukla sessiz, sabırlı ve nazik mizaçları olur. Sevgi gösterileri yapmaya bayılan Golden'lar yabancılarla ve diğer evcillerle gayet iyi anlaşırlar. Erken dönemde sosyalleştirilmeleri karakterlerinin gelişiminde önemlidir. Evde yalnız kalmayı sevmezler, ayrılık kaygısı geliştirmeye yatkın olurlar.

tüyleri taranan golden retriever

Golden Retriever Köpeklerinin Bakımı

Golden Retriever köpeklerinin bakımı belirli rutinlere uyulmasını gerektirir. En önemli bakım süreçlerinden biri tüylerinin düzenli olarak taranmasıdır. Tüyleri yıl boyunca döküldüğünden her gün taranmaları ve ayda bir banyo yapmaları tavsiye edilir. Golden Retriever ırkı köpekleri taramak için kullanabileceğiniz tarak ve fırçalara buradan ulaşabilir, köpek cildinin ihtiyaçları özelinde formüle edilen köpek şampuanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Köpeklerinin düzenli taranması aşırı tüy dökülmesinin önüne geçerken aynı zamanda cilt sağlığına katkı sunar.

Golden'ların bakımı kapsamında tırnak kesimi de önemli bir aşamadır. Tırnaklarının ayda en az bir kere kısaltılması gerekir. Aksi durumda hareket ederlerken ağrı yaşamaları riski artar. Ağız ve diş bakımları da düzenli olarak yapılmalıdır. Her hafta birkaç kez dişleri fırçalandığında ağız ve diş sağlığı korunabilir. Ağız ve diş bakımı ürünlerine buradan erişebilirsiniz.

Egzersiz zamanları da onların bakım süreçleri kapsamında düşünülmelidir. Düzenli olarak egzersiz yapmaya ihtiyaç duyan bu enerjik ırkla yürüyüş ve koşu başta olmak üzere birçok açık hava aktivitesi yapılabilir. Uzmanlar Golden'ların her gün, günde iki kere, her seferinde 20-30 dakika egzersiz yapmasının ideal olduğunu vurgular.

Golden Retriever köpeklerinin bakımı, beslenmeden ayrı tutulamaz. Onların tüm yaşam evrelerinde ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilen kaliteli kuru mamalar ile beslenmeleri sağlanmalıdır. Dostunuz için güvenle alabileceğiniz köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

veteriner hekim kontrolündeki golden retriever

Golden Retriever'ların Yatkın Oldukları Hastalıklar Nelerdir?

Golden'lar genel anlamda sağlıklı ırklardır ancak bazı rahatsızlıklara yatkınlıkları bulunur. Her Golden'da az sonra sıralayacağımız hastalıkların görüleceğine dair söylemde bulunmak doğru olmasa da potansiyel risklerin varlığı göz ardı edilmemelidir.

Kalça Displazisi

Tek ya da çift bacakta ağrı ve topallama gibi belirtilerle etkisini hissettiren kalça displazisi kalıtsal bir durumdur. Köpekler yaşlandıkça artrit de ortaya çıkabilir.

Dirsek Displazisi

Büyük ırk köpeklerde yaygın görülen bu kalıtsal hastalık, Golden Retriever ırkındaki köpeklerde de karşımıza çıkabilir. Dirsekteki kemiklerin büyüme oranlarındaki farklılık sonucu ortaya çıkar, şiddetli ağrıya yol açabilir.

Katarakt

Yaşlanan insanlarda da rastladığımız katarakt, ileri yaştaki Golden'larda en sık görülen göz hastalıklarındandır. Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ile karakterize bu sorun çok ilerlerse görüşte büyük oranda kayba yol açabilir. Katarakt dışında ırkta; göz tansiyonu, retina displazisi ve retinal atrofi de görülebilmektedir.

Von Willebrand Hastalığı

Kalıtsal bir kan bozukluğudur. Kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltır. Başlıca belirtisi, yaralanma sonrası aşırı kanamadır. Ek olarak burun kanamasına, diş eti kanamasına ve bağırsak kanamasına yol açabilir. Kesin bir tedavisi yoktur, kan nakli ile kan kaybının yol açtığı sorunların azaltılması amaçlanır.

Kulak Enfeksiyonu

Golden'ların kulak yapıları onları kulak enfeksiyonlarına yatkın hâle getirir. Bu nedenle kulaklarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Kulakta akıntı ya da kırmızı, kaşıntılı ve sıcak noktalar görüldüğünde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmeleri ihmal edilmemelidir.

eğitim alan golden retriever

Golden Retriever Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde Golden'lar rehber köpek, arama kurtarma köpeği gibi birçok ünvana sahip olabiliyor. Bu denli çok görevi üstlenmelerinin ardında ise hem zekâları hem de eğitime verdikleri pozitif yanıtlar yatıyor. Eğitim süreçleri çok kolay olmasa da istikrarlı bir yaklaşımla minimum zorlukta geçebiliyor. Golden Retriever eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitim süreci sabır gerektirir. Özellikle yavru ve enerjisi yüksek bir Golden söz konusu olduğunda yüksek enerjilerini eğitim öncesinde atmaları sağlanmalıdır. Eğitim süreleri kısıtlanmalıdır, dikkatlerini çok uzun süre toplayamazlar.
  • Eğitim ve oyun birleştirilmelidir. Eğitim sırasında egzersiz yapmaları onları hem mutlu eder hem de eğitim anına daha iyi kanalize olmalarına katkı sunar.
  • Eğitim sırasında istikrarlı ve kararlı olunmalıdır. İtaat etmelerini sağlayacak kesinlikte, ancak sevecen yaklaşımlar süreci kolaylaştırır.
  • Eğitimlerinin en önemli aşamalarından biri sosyalleşmedir. Farklı köpeklerle ve evcillerle, kontrollü ortamda, tanıştırılmaları tavsiye edilir.
  • Birçok farklı eğitim metodu bulunduğundan öncelikle köpeğin en iyi sonuç aldığının keşfedilmesi gerekir. Tek bir metot işe yaramıyorsa, eğitimden hemen vazgeçilmemelidir.
  • Eğitimin onlarda pozitif bir etki yaratması için ödül mamalarına ve bol sevgiye başvurulması tavsiye edilir. Sevgi gösterisi de ödül maması da pozitif pekiştirmeyi kolaylaştıracaktır. Tabii onunla oynanan oyunların da gücünü göz ardı etmemek gerekir.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.