Golden Retriever'lar Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Gerçek

Golden Retriever'lar Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Gerçek

26.09.2022 Deniz Öz


Uzun tüyleri, sıcak tavırları ve oyuncu kimlikleri ile her göreni kendine hayran bırakan Golden Retriever cinsi köpekler son derece zeki olmaları ile biliniyor. Elbette onlarla ilgili bilinmesi gerekenler bu sayılanlarla sınırlı değil; bu yazımızda Golden Retriever'lar hakkında bilgi bulabilir, barınaklarda ve sitemizdeki sahiplendirme ilanları bölümünde sizleri bekleyen can yoldaşınızı daha yakından tanıyabilirsiniz.

Golden Retriever'ların kökeni İskoçya'ya dayanmaktadır. Geçmiş dönemlerde bu köpekler sıklıkla su kuşu avı için eğitilirdi. Günümüzde ise tüm dünyada en çok sevilen köpek ırkları arasında birinci sırayı zorluyorlar. Görünüşlerine ve kişiliklerine bakıldığında neden bu kadar popüler olduklarını anlamak çok zor değil. Orta - büyük ırk sınıflandırmasında yer alan Golden'lar 60 cm yüksekliğe sahip olabiliyor. Ortalama olarak ağırlıkları ise 24 - 34 kilogram arasında değişiklik gösteriyor. Eğer bir Golden Retriever sahiplenmeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken çok şey var. İşte bazıları...

ağzında tenis topuyla açık alanda koşan golden

Hareketlilik En Temel Beklentilerinden

Golden Retriever'lar son derece enerjik canlılardır ve bu enerjiyi bir şekilde atmaları gerekir. Günde 1 - 2 saat egzersiz yapmak onlar için son derede önemlidir. Kilo kontrollerinin sağlanması, sağlıklarının desteklenmesi ve zihinsel olarak uyarılabilmeleri için gerekli olan hareket düzeyine sahip olmazlarsa evde bir miktar hasara yol açmaları söz konusu olabilir.

Golden'lar ile egzersiz yapmak oldukça kolaydır. Oyun oynamayı çok sevdikleri için gün içerisinde egzersiz saatinin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Yürümeyi, koşmayı, parkta oynamayı ve yüzmeyi çok severler. Golden'lar için bu egzersizler sadece fiziksel aktivite değil mental uyarılma da sağlamaktadır. Etkileşime en açık köpek ırklarından birisi olduğu için kolay bir şekilde eğitilebilirler. Golden'ı evde kendiniz eğiterek aynı zamanda onun mental açıdan da uyarılmasını sağlayabilir; aranızdaki bağları güçlendirebilirsiniz. Köpek eğitim ekipmanları için buraya tıklayabilirsiniz.

yerde oturan golden, dili dışarıda

Alana İhtiyaç Duyarlar

Golden'lar büyük köpeklerdir. Erkekler 58 - 61 cm yüksekliğe ve 27 - 34 kg arası ağırlığa ulaşırlar. Dişiler ise biraz daha küçüktür. Ancak 51 - 56 cm arası yüksekliğe ve 24 - 32 kg arası ağırlığa ulaşabildikleri için dişiler için de evde yeterince geniş alanın olması gerekmektedir. Golden'lar sakar canlılar değillerdir ancak evin içerisinde rahat bir şekilde dolaşabilmeleri gerekir. Evin bahçesi olması önemli bir artıdır ancak Golden'lar sosyal canlılar oldukları için bahçeden ziyade evin içerisinde, evdeki insanlarla birlikte vakit geçirmeyi tercih edecektir.

yattığı yerden taranan golden Retriever cinsi köpek

Tüy Problemi

Golden Retriever'lar oldukça tüylü canlılardır. İki kat kürke sahiptirler ve bütün yıl boyunca tüy dökerler. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında dökülen tüy miktarı belirgin ölçüde artar. Evin içerisinin çok faza tüy olmasını istemiyorsanız haftada 3 - 5 defa yaklaşık olarak 15 dakika boyunca tüylerini taramanız gerekmektedir. Golden'lar gibi uzun tüylü köpeklerde kullanabileceğiniz tarak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Tüylerin düzenli olarak taranmaması matlaşmasına ve karışmasına yol açmaktadır. Düzenli tarama ile tüy dökülmesinin yol açabildiği sorunların önüne geçmek mümkün olabilir.

yerde oturan golden yavrusu, ortalığı dağıtmış

Uzun Süre Yalnız Kalmak Onlara Göre Değil

Golden'lar insanlara aşırı bağlı canlılardır ve bu nedenle aile yaşantına mükemmel uyum sağlayabilirler. Birlikte yaşadıkları insanlarla zaman geçirmeyi ve her yaştan çocukla bir arada olmayı severler. Ancak tüm bu pozitif deneyimler, uzun süre yalnız kalmalarını engeller. İnsanlarla zaman geçirmekten çok keyif aldıklarından Golden Retriever'ların evde uzun süre yalnız bırakılmamaları gerekir. Yalnızlık deneyiminin tekrarlanması ayrılık kaygısını ve depresyonu beraberinde getirebilir. Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu nedenle evde uzun süre bulunmayan ya da sık sık tatile çıkan kişiler için Golden Retriever sahiplenmek doğru bir karar olmayabilir; tüm yaşantının değiştirilmesi ve ona uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.

yastığı parçalayan golden

Oyuncak Seçimi

Golden'lar son derece oyuncu ruhlu canlılardır ve her şey onlar için bir oyuncak olabilir. Golden'ı ağzında ayakkabı, telefon, uzaktan kumanda, kıyafet, küçük bir yastık ya da plastik saklama kabı çiğnerken görebilirsiniz. Buldukları eşyaları çiğnemeyi çok sevdikleri bilinir. Ancak bu hareket genellikle ev içerisinde yeteri kadar egzersiz yapmadıklarında kendini göstermeye başlar. Üstelik bu davranışı tepki olarak sergilediklerinde seçtikleri eşyalar da çok manidar olabilir; ağızlarında dolaştırdıkları ve çiğnedikleri eşyalar genellikle evde en sevdikleri kişinin eşyalarıdır. Bu nedenle oyuncak alırken çiğneme oyuncakları onlar için hem keyifli hem de hareketliliği tetikleyecek alternatifler arasında yer alır. Köpekler için çiğneme oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpek çiğneme oyuncakları aynı zamanda köpeğinizin de güvende olmasını sağlar çünkü köpeğinizin çiğnediği elektrik kablosu ya da telefon bataryası çok büyük problemlere neden olabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.