Golden Retriever Köpeği Tüy Döker mi? Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Golden Retriever'lar sadık, zeki ve sakin yapıları, aynı zamanda çevrelerindeki herkese karşı gösterdikleri sevecen davranışları sayesinde kelimenin tam anlamıyla insanın en iyi dostlarından biridir. Her zaman oynamaya, kucaklaşmaya ya da gün boyu süren maceralara atılmaya hazır olmaları onları mükemmel aile köpekleri yapar.
Elbette bir Golden ile yaşamanın zor yönleri de yok değildir. Çok tüy döktükleri için Golden yaşayan bir evde dökülmüş köpek tüyleriyle karşılaşmamanın neredeyse hiçbir yolu yoktur. Bu yüzden bu türe mensup olan köpekler köpek alerjisi olan kişiler için uygun değildir. Ancak birkaç farklı bakım tekniği, beslenmede yapılacak değişikler ve farklı yaklaşımlar ile dökülen tüy miktarını en aza indirmek mümkündür. Köpeklerin tüylerinin hangi faktörlere bağlı olarak döküldüğünü bilmek bu faktörleri kontrol edebilmeyi sağlayarak Golden Retriever'larda tüy dökülme sorunu ile baş etmeye yardımcı olur.
Tüy Yapısı
Golden Retriever'ların çok tüy dökmelerinin sebebi tüy yapılarıdır. Golden'ların tüyleri çift katlıdır ve bu nedenle çok dökülür. Golden'ların dışında Labrador Retriever, Alman Çoban Köpeği, Huskie, Border Collie ve Newfoundland türlerine mensup olan köpekler de çift katlı tüy yapısına sahiptir.
Yaklaşık üç aylık olduklarında Golden Retriever'ların yetişkinlik tüyleri çıkmaya başlar ve bu süreç bir yaşına kadar devam eder. Altta yer alan tüy katmanı aynı zamanda su geçirmez özelliğe sahiptir. Bu sayede Golden'lar en soğuk havalarda bile üşümezler, hatta göle bile girebilirler.
Tüy Dökülmesi
Golden'ların tüy dökme alışkanlıklarının önceden tahmin edilebilmesi mümkündür. Tüy dökümü her ne kadar sadece belirli dönemlerde meydana gelmiyor, yıl boyunca devam ediyor olsa da yılın belirli zamanlarında dökülen tüy miktarı ciddi derecede artış gösterir.
Golden'larda ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılın iki döneminde tüy dökülmesi artar. Yaklaşık 2 - 3 hafta kadar süren bu dönemlerde tüyler gelecek mevsime hazırlanmak için yerlerini yeni tüylere bırakır. Yaz mevsimine gelirken alt katmanda yer alan kalın kışlık tüyler dökülür ve yerlerine daha ince yazlık tüyler çıkar. Kış mevsimine girilirken de tam tersi meydana gelir. Ancak yaz mevsimine girilirken dökülen kışlık tüyler daha kalın olduğu için tüy dökülmesi öbekler hâlinde gerçekleşir.
Tüyler sadece soğuktan korumakla kalmaz aynı zamanda köpeğin cildini güneş ışınlarından korur ve vücut sıcaklığını dengelemeye yarar. Tüylerin bu tarz önemli işlevlerini yerine getirebilmesine katkıda bulunmak için yapılması gereken bazı şeyler vardır.
Düzenli Tarama
Golden'ların tüylerini düzenli olarak taramak onlar için yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Haftalık bir rutine oturtulacak bir tarama planı ile hem köpeğinizin tüylerinin daha sağlıklı olmasını hem de etrafa daha az dökülmesini sağlayabilirsiniz. Tüylerini düzenli taramanız köpeğinizle bağ kurmanızı da sağlar.
Köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Bu sayede köpeğiniz için alışması da daha kolay olur. Ayrıca Golden yavruları oldukça enerjik canlılardır. Akşam yatmadan önce tüylerinin düzenli olarak taranması köpeğinizin yatma saatinin geldiğini anlamasına yardımcı olur. Bu şekilde köpeğiniz geceleri dolaşmak ve oyun oynamak yerine uyumaya teşvik edilebilir.
Doğru Fırça Seçimi
Yavruluk döneminde henüz kürklerinin ikinci katmanı olmadığı için Golden yavrularını yumuşak bir fırçayla taramak gerekir. Aksi takdirde sert fırçalar köpeğin cildinin tahriş olmasına yol açabilir. Bununla beraber kürkün ikinci katmanı çıktığında alt tarafta biriken cansız tüyleri de tarayabilecek bir fırçaya geçmek gerekir.
Geniş metal uçlu taraklar düğüm olan tüylerin açılmasına yardımcı olur. Bu taraklar aynı zamanda cilt tarafından salgılanan yağların tüylerin geneline yayılmasını sağlar. Orta ya da geniş dişli metal taraklar ise köpeklerin kulak, kuyruk ya da göbek gibi vücutlarının hassas yerlerinin kolay bir şekilde taranması için tercih edilebilir. Bu sayede köpeğinize rahatsızlık vermeden her yerini kolay bir şekilde tarayabilirsiniz. Farklı tüy yapısına sahip köpekler için üretilmiş tarak ve fırça modellerini burayı tıklayarak inceyelebilirsiniz.
Banyo
Golden'ların tüylerini taramak işin sadece yarısıdır. Tarama sonrasında kürkte kalan ölü köklerin tamamen dökülmesini sağlamak için onlara banyo yaptırılması da gerekir. Ancak bazı köpekler banyo yapmayı pek sevmezler, bu nedenle köpekleri banyoya daha yavruyken alıştırmanız ileriki dönemlerde daha rahat edilmesini sağlayabilir.
Golden'ların kürkleri su geçirmez olduğu için bunu yapmakta zorlanabilecek olsanız da banyo sırasında köpeğinizin tüylerinin tamamen ıslanmasını sağlamanız gerekir. Tüylerini ıslattıktan sonra köpeğinizin köpekler için özel olarak üretilen şampuanlarla tamamen temizlenmesini sağlamalısınız. Golden'ların tüylerinden şampuanı arındırmak da tıpkı tüylerini ıslatmak gibi zor iştir. Ancak banyodan çıkmadan önce köpeğinizin herhangi bir yerinde köpük kalmadığından emin olmalısınız.
Banyodan çıkmadan önce köpeğinize yeterli alanı sağlayarak üstündeki suyu atmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında köpeğinizin tüylerini havluyla kurulamalısınız. Köpeğinizin tüylerini saç kurutma makinesi ile kurutmayı tercih ettiğiniz takdirde saç kurutma makinesinin soğuk üflemesi gerektiğini unutmamalısınız. Saç kurutma makinelerinden üflenen sıcak hava köpeklerin kürklerine zarar verir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.