Tüm Köpekler Yüzebilir mi?

29.04.2022 Aysegül Tunçay


Birçok insan tüm köpeklerin doğuştan yüzebildiğini düşünmektedir. Bu nedenle "Köpekler boğulur mu?" sorusu pek akla gelmez. Bir bakıma köpekler içgüdüsel olarak kendilerini su yüzeyinde tutabilme yeteneğine sahiptir. Ancak bunu doğrudan yüzme yeteneği olarak kabul etmek ya da suda çok kolay hareket edebildiklerini düşünmek çok doğru değildir. Özellikle büyük kafalı ya da kısa bacaklı köpek sahibi olan kişiler bunu zor yoldan öğrenebilir. Sığ suda oynamayı seven tüm köpekeler yüzemez. Köpeğinizle beraber sahil kenarında uzun yürüyüşler yaparken köpeğiniz suyun içinden giderek patilerinin ıslanmasına izin verebilir. Sadece bu bilgilere bakarak "Köpekler denizi sever mi?" sorusunu cevaplamak doğru değildir.

yüzen köpeğin alttan çekilmiş fotoğrafı

Yüzme Davranışının Kökeni

Köpekler farklı boyutlarda olabildikleri gibi farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Bazı fiziksel özellikler yüzme için ideal değildir. Köpek her ne kadar içgüdüsel olarak suyun üstünde kalmayı deneseler de yüz yapıları ve anatomileri nedeniyle bu konuda başarısız olabilirler. Yüzme becerisi genellikle ırk ile direkt olarak ilişkilidir. Bazı köpekler direkt olarak yüzmesi ve avlanması için yetiştirilmiştir. Bu köpeklerin kürk yapıları, vücut yapıları ve yüz şekilleri yüzme için elverişlidir. Diğer taraftan Bulldog, Pug, Dachshund, Pekingese, Basset Hound ve Boxer türleri ise anatomik yapıları ve yüz şekilleri nedeniyle genelde yüzemeyen türler arasında yer alırlar. Buna ek olarak bazı köpekler anatomik olarak yüzmek için uygun olsalar da, ağır ve sık kürkünün yaptığı ağırlık nedeniyle yüzmede zorlanırlar.

Yüzemeyen köpeklerde bulunan ortak anatomik özellikler arasında düz ya da kısa burun, vücudun geri kalanıyla uygunsuz büyüklükte ve ağırlıkta kafa ile beraber kısa bacaklar olarak ifade edilebilir. Pug ya da Bulldog gibi düz ve basık yüzlü olan köpeklerin burunlarını ve ağızlarını su seviyesinde tutması için vücutlarını dik konuma getirmeleri gerekir. Suyun içerisinde dik açıya yakın açılarda durmak suyun üzerinde kalmayı çok daha zor hale getirir. Başı vücudunun geri kalanıyla dengesizlik yaratacak şekilde büyük olan köpekler için de aynı durum geçerlidir. Bu köpeklerin kendilerini su yüzeyinde tutabilmesi için diğer köpeklerden daha çok uğraşması gerekir. Bacağı kısa olan köpekler için ise yüz ya da burun şekli çok önemli değildir. Bacaklar vücudun su yüzeyinde kalması için yeterli gücü üretemezler.

Tüm köpekler içgüdüsel bir şekilde batmamayı başarabilirken yüzemeyeceği düşünülen bazı köpekler yüzmenin bir yolunu bulabilmektedir. Benzer şekilde yüzme için ideal yapıya ve anatomiye sahip olan köpekler suyu ya da ıslanmayı sevmeme gibi sebeplerden sudan uzak durabilmektedir.

havuz kenarında can kurtaran yeleği ile duran köpek

Köpekleri Yüzmeye Teşvik Etme

"Köpekler yüzer mi?" sorusuna verilebilecek cevaplardan birisi de aldığı teşvike bağlıdır. Eğer köpeğiniz yüzemiyorsa suyun kenarındayken dikkatli olmanız gerekmektedir. Sığ suda onu suyun üstünde tutarak yüzüp yüzemeyeceğini kontrol edebilirsiniz. Köpeğiniz zorlandığında onu sığ sudan çıkarmanız kolay olur. "Köpekler denizde boğulur mu?" sorusunun cevabı evet olarak verilebilir. Anatomik olarak yüzmeye uygun olmayan köpeklerin denizde boğulma riski oldukça yüksektir. Ancak anatomik olarak yüzmeye elverişli köpekler için durum farklıdır. Onları yavaş yavaş suya alıştırarak ve korktuklarında karaya çıkararak yüzmeye alıştırabilirsiniz. Köpeğinizin suya yaklaşmasına izin vererek ve onun yavaş yavaş öğrenmesini sağlayarak yüzmeye teşvik edebilirsiniz. Denize girecek olan köpeklerin tüm aşılarının yapıldığından ve gerekli ilaçlarını aldığından emin olmak gerekir. Suda yaşayan bazı parazitler köpeklerde sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

şişme yelekle yüzen köpek

Yüzmek İstemeyen Köpeklere Nasıl Yaklaşılmalı?

Bazı köpekler suyla ilişkilendirdikleri travmatik bir deneyimden dolayı yüzme fikrine karşı direnirler. Anatomik olarak yüzmeye elverişli olsa da yüzmek istemeyen köpekleri zorlamamanız gerekmektedir. Daha önce suyla hiç olumsuz bir deneyimi olmayan köpeklerin bile zorla yüzdürülmeye çalışılması sonucunda travma geliştirmeleri söz konusu olabilir. Bu travmaya bağlı olarak su kenarında kendilerini endişeli, stresli ve baskı altında hissederler. Bu nedenle "Köpekler yüzebilir mi?" sorusunun cevabı "Evet köpekler yüzebilir ancak canları yüzmek istediği zaman yüzmeleri gerekir." şeklinde verilebilir.Sudan korkan bir köpek sahibiyseniz köpeğinizin korkularının ya da travmalarının derinleşmesine izin vermemelisiniz. Bahçede kullanıma uygun köpek havuzları hem köpeklerin suya alışmasına yardımcı olur hem de suda keyifli zaman geçirmelerini sağlar. Köpeklerin kullanabileceği yüzme havuzlarını ve diğer yüzme aksesuarlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.