Köpekler Neden Çim Yer?

21.11.2022 Aysegül Tunçay


Veteriner hekimlerin hemen hemen her gün cevapladığı sorulardan birisi de "Köpekler neden çim yer?" sorusudur. Mama dışında farklı şeyler yemek teknik olarak pika sendromu olarak bilinir. Pika genelde köpeğin yetersiz beslenmesi sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Ancak doğru bir şekilde beslenen ve köpekler için özel olarak hazırlanmış kuru mama çeşitlerinden birini yiyen köpeklerde böyle bir beslenme yetersizliğinin olmaması gerekir. Bu noktada "Köpekler neden çim yer?" sorusu kafaları karıştırır.

Yaygın düşüncelerden bir tanesi köpeklerin yaşadıkları mide rahatsızlığını ortadan kaldırmak için çim yediğidir. Bazı köpekler hızlı bir şekilde çim yerler ve sonrasında kusarlar. Burada ise "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?" açmazı ile karşılaşılır. Köpekler çim yedikleri için mi kusarlar, yoksa midelerindeki bir rahatsızlığı gidermek amacıyla kusmak için mi çim yerler? Yapılan araştırmalara göre köpeklerin %25'inden azı çim yedikten sonra kusmaktadır. Hatta köpeklerin sadece %10'u çim yemeden önce hastalık belirtileri göstermektedir. Bu nedenle ot yiyen köpeklerin büyük bir kısmının hasta olmadığı ve kusmadıkları yönünde bir çıkarımda bulunulabilir.

Bununla birlikte köpekler başka bir sindirim ihtiyacını karşılamak ve bu sayede vücut fonksiyonlarının daha sorunsuz çalışmasını sağlamak için çim yiyor olabilir. Köpekler beslenmelerinde gıdası az, yüksek selülozlu yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Kaba yem olarak bilinen bu tür gıdalar köpeğin yiyecekleri sindirmesine ve dışkıyı vücuttan atmasına yardımcı olur. Ayrıca çimin iyi bir lif kaynağı olduğu da göz ardı edilmemelidir.

ot koparan köpek

Çim Yemenin Altındaki Psikolojik Sebepler

Köpekler sahipleriyle vakit geçirmeyi severler ve evde yalnız kaldıklarında sahiplerinin geri dönmesini endişeyle beklerler. Ayrıca çoğu köpek dışarıda olmayı sevse bile dışarıdayken yalnız başına kaldığında sıkılır. Köpekler bu gibi durumlarda vakit geçirmek için bir şeyler yapmaya ihtiyaç duyarlar ve çim yemek onlara böyle bir eylem olarak gözükebilir.

Köpekler sevdikleri insanlarla etkileşime geçmek için can atarlar ve ihmal edilmiş hissettiklerinde çim yemek gibi uygunsuz davranışlarda bulunarak sahiplerinin dikkatini çekmeye çalışabilirler. Buna ek olarak endişeli köpekler tıpkı gergin insanların tırnaklarını yemesi gibi kendilerini rahatlatmak için çim yiyebilirler. Köpekler ister sıkılmış ister endişeli olsunlar sahipleriyle etkileşim kurdukları süre azaldıkça ot yemenin sıklığı da artar.

Eğer köpeğiniz evde tek başına uzun saatler geçiriyorsa onun bu süre zarfında sıkılmaması için bazı önemler alabilirsiniz. Puzzle oyuncaklı mama kapları, interaktif oyuncaklar ya da üzerine sahibinin kokusu sinmiş eski bir t-shirt köpeğin gün içerisindeki sıkıntısını bir miktar da olsa azaltabilir. Köpeklerin severek oynayacakları, sahipleriyle aktivite yapmalarına yardımcı olacak farklı oyuncak çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

çim yiyen köpek

İçgüdüsel Davranış

Vahşi köpekler doğada avlandıklarında avladıkları canlıların etini, kemiğini, bütün iç organlarını ve hatta mide içeriğini tüketir. Ancak köpekler her ne kadar et ağırlıklı beslenseler de kediler gibi gerçek etobur değillerdir. Diğer taraftan hem et hem de ot yiyen omnivorlar sınıfına da girmezler. Vahşi doğadaki köpekler temel beslenme ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak hemen hemen her şeyi tüketirler. İncelenen dışkı örneklerine göre vahşi doğadaki kurtların %11'i ila %47'si ot yemektedir.

Günümüzdeki evcil köpekler her ne kadar avlanmasalar da bu onların ot yeme içgüdüsünü kaybedeceği anlamına gelmez. Bazı köpekler, köpek mamalarını çok sevseler bile hem atalarından kalan bir miras hem de leşçil olmanın bir yansıması olarak çim yiyebilirler. Bu köpekler için ot yemek aslında hiçbir sorun yaratmaz. Köpeğinizin ara sıra ot yemesi onu hasta etmiyorsa ve parazit aşıları düzenli olarak yapılıyorsa endişelenmeye gerek yoktur. Ancak çimlerin arasında bulunabilecek bağırsak parazitlerinin aşılanmamış köpekler tarafından tüketilmesinin onları hasta edeceği unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.